Vandaag nemen we het verloop van de goudkoers nogmaals onder de loep. We zitten zoals de meeste investeerders in de edelmetalen wel weten, sinds begin januari in een neerwaartse trend. Op de grafiek heb ik een aantal opmerkingen opgenomen die een en ander verduidelijken zodat jullie weten waar je allemaal op kan letten bij het in- en uitstappen van je posities. Na mijn toelichting zou je een beter inzicht moeten hebben in wanneer je mogelijk een short positie kunt innemen en/of wanneer je het best terug long kunt gaan zitten.
Op de grafiek heb ik 2 stijgende trendlijnen geplaatst.
1. De stijgende trendlijn beginnende vanaf de low die we bereikt hadden in oktober/november 2008 en vanwaar we terug opwaarts gingen.
2. De stijgende trendlijn beginnende vanaf de low die we bereikt hadden eind juli 2010. Het startpunt van deze trendlijn correspondeert met een aanraking van de trendlijn beschreven in punt 1.
Klik op grafiek voor grotere versie
Het belang van de trendlijn beschreven in puntje 1 moge duidelijk wezen…als de correctie in goud doorzet is een terugval mogelijk tot deze trendlijn wat ons ongeveer een target geeft ergens tussen de $1280 en $1300. We zien ook dat deze trendlijn meerdere malen getest is gedurende het verloop van de goud koers.
De trendlijn beschreven in puntje 2 volgde de koers sinds juli 2010 en mag geplaatst worden omdat we sinds juli 2010 steeds hogere koersen zagen en om een duidelijker zicht te krijgen op wanneer de tot dan toe stijgende trend kon omslaan.
We zien op de grafiek ook twee mogelijke exit posities. De eerste exit positie is aangeduid door de linkse groene verticale balk. Dit punt komt overeen met de eerste negatieve divergentie die te zien was op de grafiek. Een negatieve divergentie kan je opmerken als je op de MACD grafiek lagere highs ziet (MACD daalt) terwijl de koers van goud in dit geval hogere highs (goud stijgt) maakt.
De tweede exit positie aangeduid door de rechtse groene verticale balk is volgens de technische analyse een duidelijker signaal om je long posities te sluiten. We zien hier namelijk een dip onder het voortschrijdend gemiddelde, een dip onder de trendlijn, een negatieve divergentie en we zien dat de MACD grafiek het voortschrijdend gemiddelde van bovenaf kruist en daaronder daalt wat ook een verkoopsignaal is. Volgens TA had je dus best je long posities begin januari gesloten en kon je short gaan op goud.
Zoals hierboven beschreven kun je met behulp van trendlijnen en de MACD makkelijk en snel bepalen wanneer je het zekere voor het onzekere moet nemen en dus in ons geval je long posities sluit en je short kan gaan.
Hieronder probeer ik te verduidelijken wanneer je het best een long positie inneemt volgens de technische analyse.
Long of short gaan op Goud volgens TA
Dagelijkse grafiek van Goud (klik op grafiek voor grotere versie)
We hebben dezelfde grafiek maar deze keer geen lijndiagram maar een candlestickdiagram. Niet dat het echt van belang is voor dit artikel maar de candlestick laat duidelijker zien wanneer we een up day (groen) hebben en wanneer we een down day (rood) hebben. Ik gebruik dus alleen een lijngrafiek als ik trendlijnen, support (steun) en resistance (weerstand) bepaal en voor alle andere doeleinden gebruik ik meestal een candlestickdiagram.
Maar dat even terzijde… Op deze grafiek heb ik een aantal aantekeningen gemaakt van wanneer je volgens technische analyse het best een long positie kunt innemen. Om dat te bepalen gebruik ik de volgende indicatoren:
1. Williams %R: De Williams %R is een momentum indicator die puur wordt gebruikt ter bepaling van overbought & oversold niveaus
2. MACD: Moving Average Convergence Divergence is een indicator die in de technische analyse wordt gebruikt om een trendomkeer in het koersverloop van een aandeel te voorspellen.
3. ADX: De ADX indicator of Average Directional Index meet de sterkte van een trend en kan nuttig zijn om te bepalen of een trend zwak of sterk is. Een hoog cijfer geeft een sterke trend aan, een klein getal een zwakke trend. De ADX geeft echter geen indicatie van de richting van de trend, enkel de sterkte.
Zoals je ziet op de grafiek heb ik een 6‑tal koopmomenten gemarkeerd. Al deze punten voldoen volgens de 3 indicatoren als ideaal koopmoment om long te gaan. Zoals je kan zien, staat in alle gevallen de Williams %R in oversold gebied wat aanduidt dat er op dat moment al een dermate hoge verkoopdruk geweest is waardoor de koersen dermate gedaald zijn zodat een opwaartse correctie waarschijnlijk op handen is.
Ook zie je op de MACD grafiek dat er een kruising van de blauwe door de rode lijn in opwaartse richting optreedt wat op een koopsignaal duidt. De kracht van dit signaal is nog sterker indien dit net op de nullijn optreedt. April 2010 is hier een goed voorbeeld van.
Volgens de ADX chart zien we bij de zes koopmomenten ook dat de kracht van de opwaarste beweging (+DI — groen) sterker is dan de kracht van de neerwaarste beweging (-DI — rood). Ook zien we op bepaalde momenten dat de +DI de ‑DI in opwaarste richting kruist wat aanduid dat de up trend sterker word.
Al deze indicatoren samen maken het makkelijker om te bepalen wanneer je in de markt stapt. Dit hierboven beschreven scenario kan je ook gebruiken om short te gaan maar dan moet je natuurlijk op de Williams %R naar de overbought zone kijken, op de MACD wanneer er een kruising van de blauwe door de rode lijn in neerwaartse richting optreedt en op de ADX wanneer de ‑DI de overhand krijgt.
Als je nog meer zekerheid wil krijgen combineer je deze 3 indicatoren best met de voortschrijdend gemiddelden en eventueel de trendlijnen. Kijkende naar de trendlijn (in combinatie met de andere indicatoren) zien we dat februari en eind maart 2010 ideale momenten waren om long te gaan. Op deze manier combineer je dus meerdere indicatoren om je risico te beperken op foutieve of verkeerd ingeschatte trades.
Wij kijken natuurlijk nog naar meer zaken om te bepalen wanneer we instappen en in welke richting we gaan zitten maar om niet al te diep op de materie in te gaan is dit al een goede stap voor een belegger om in acht te nemen.
Ik begrijp dat het voor een beginnende belegger een hele berg informatie is maar hoop toch dat ik met dit artikel heb kunnen aantonen hoe je met behulp van technische analyse een betere keuze kan maken en niet zomaar op willekeurige momenten in de markt stapt.
Rico Vicento
De beursbroers Pablo en Rico Vicento
Publicisten US Markets