...

Methode om te handelen in Goud!

28 januari 2011, 10:58 | Pablo en Rico Vicento | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Van­daag nemen we het ver­loop van de goud­ko­ers nog­maals onder de loep. We zit­ten zoals de meeste investeerders in de edel­met­al­en wel weten, sinds begin jan­u­ari in een neer­waartse trend. Op de grafiek heb ik een aan­tal opmerkin­gen opgenomen die een en ander ver­duidelijken zodat jul­lie weten waar je alle­maal op kan let­ten bij het in- en uit­stap­pen van je posi­ties. Na mijn toelicht­ing zou je een beter inzicht moeten hebben in wan­neer je mogelijk een short posi­tie kunt innemen en/​of wan­neer je het best terug long kunt gaan zitten. 


Op de grafiek heb ik 2 sti­j­gende trendli­j­nen geplaatst.

1. De sti­j­gende trendli­jn begin­nende vanaf de low die we bereikt had­den in oktober/​november 2008 en van­waar we terug opwaarts gin­gen.
2. De sti­j­gende trendli­jn begin­nende vanaf de low die we bereikt had­den eind juli 2010. Het start­punt van deze trendli­jn cor­re­spon­deert met een aan­rak­ing van de trendli­jn beschreven in punt 1.

Klik op grafiek voor grotere versie

Het belang van de trendli­jn beschreven in pun­t­je 1 moge duidelijk wezen…als de cor­rec­tie in goud doorzet is een terug­val mogelijk tot deze trendli­jn wat ons ongeveer een tar­get geeft ergens tussen de $1280 en $1300. We zien ook dat deze trendli­jn meerdere malen getest is gedurende het ver­loop van de goud koers.

De trendli­jn beschreven in pun­t­je 2 vol­gde de koers sinds juli 2010 en mag geplaatst wor­den omdat we sinds juli 2010 steeds hogere koersen zagen en om een duidelijk­er zicht te kri­j­gen op wan­neer de tot dan toe sti­j­gende trend kon omslaan.

We zien op de grafiek ook twee mogelijke exit posi­ties. De eerste exit posi­tie is aange­duid door de linkse groene ver­ti­cale balk. Dit punt komt overeen met de eerste negatieve diver­gen­tie die te zien was op de grafiek. Een negatieve diver­gen­tie kan je opmerken als je op de MACD grafiek lagere highs ziet (MACD daalt) ter­wi­jl de koers van goud in dit geval hogere highs (goud sti­jgt) maakt.

De tweede exit posi­tie aange­duid door de rechtse groene ver­ti­cale balk is vol­gens de tech­nis­che analyse een duidelijk­er sig­naal om je long posi­ties te sluiten. We zien hier namelijk een dip onder het voortschri­j­dend gemid­delde, een dip onder de trendli­jn, een negatieve diver­gen­tie en we zien dat de MACD grafiek het voortschri­j­dend gemid­delde van bove­naf kruist en daaron­der daalt wat ook een verkoopsig­naal is. Vol­gens TA had je dus best je long posi­ties begin jan­u­ari ges­loten en kon je short gaan op goud.

Zoals hier­boven beschreven kun je met behulp van trendli­j­nen en de MACD makke­lijk en snel bepalen wan­neer je het zekere voor het onzekere moet nemen en dus in ons geval je long posi­ties sluit en je short kan gaan.

Hieron­der probeer ik te ver­duidelijken wan­neer je het best een long posi­tie inneemt vol­gens de tech­nis­che analyse.

Long of short gaan op Goud vol­gens TA

Dagelijkse grafiek van Goud (klik op grafiek voor grotere ver­sie)


We hebben dezelfde grafiek maar deze keer geen lijn­di­a­gram maar een can­dle­stick­di­a­gram. Niet dat het echt van belang is voor dit artikel maar de can­dle­stick laat duidelijk­er zien wan­neer we een up day (groen) hebben en wan­neer we een down day (rood) hebben. Ik gebruik dus alleen een lijn­grafiek als ik trendli­j­nen, sup­port (ste­un) en resis­tance (weer­stand) bepaal en voor alle andere doelein­den gebruik ik meestal een candlestickdiagram.

Maar dat even terz­i­jde… Op deze grafiek heb ik een aan­tal aan­tekenin­gen gemaakt van wan­neer je vol­gens tech­nis­che analyse het best een long posi­tie kunt innemen. Om dat te bepalen gebruik ik de vol­gende indicatoren:

1. Williams %R: De Williams %R is een momen­tum indi­ca­tor die puur wordt gebruikt ter bepal­ing van over­bought & over­sold niveaus

2. MACD: Mov­ing Aver­age Con­ver­gence Diver­gence is een indi­ca­tor die in de tech­nis­che analyse wordt gebruikt om een tren­dom­keer in het koersver­loop van een aan­deel te voorspellen.

3. ADX: De ADX indi­ca­tor of Aver­age Direc­tion­al Index meet de sterk­te van een trend en kan nut­tig zijn om te bepalen of een trend zwak of sterk is. Een hoog cijfer geeft een sterke trend aan, een klein getal een zwakke trend. De ADX geeft echter geen indi­catie van de richt­ing van de trend, enkel de sterkte.

Zoals je ziet op de grafiek heb ik een 6‑tal koop­mo­menten gemar­keerd. Al deze pun­ten vol­doen vol­gens de 3 indi­ca­toren als ideaal koop­mo­ment om long te gaan. Zoals je kan zien, staat in alle gevallen de Williams %R in over­sold gebied wat aan­duidt dat er op dat moment al een der­mate hoge verkoop­druk geweest is waar­door de koersen der­mate gedaald zijn zodat een opwaartse cor­rec­tie waarschi­jn­lijk op han­den is.

Ook zie je op de MACD grafiek dat er een kruis­ing van de blauwe door de rode lijn in opwaartse richt­ing optreedt wat op een koopsig­naal duidt. De kracht van dit sig­naal is nog sterk­er indi­en dit net op de nul­li­jn optreedt. April 2010 is hier een goed voor­beeld van.

Vol­gens de ADX chart zien we bij de zes koop­mo­menten ook dat de kracht van de opwaarste beweg­ing (+DI — groen) sterk­er is dan de kracht van de neer­waarste beweg­ing (-DI — rood). Ook zien we op bepaalde momenten dat de +DI de ‑DI in opwaarste richt­ing kruist wat aan­duid dat de up trend sterk­er word.

Al deze indi­ca­toren samen mak­en het makke­lijk­er om te bepalen wan­neer je in de markt stapt. Dit hier­boven beschreven sce­nario kan je ook gebruiken om short te gaan maar dan moet je natu­urlijk op de Williams %R naar de over­bought zone kijken, op de MACD wan­neer er een kruis­ing van de blauwe door de rode lijn in neer­waartse richt­ing optreedt en op de ADX wan­neer de ‑DI de over­hand krijgt.

Als je nog meer zek­er­heid wil kri­j­gen com­bi­neer je deze 3 indi­ca­toren best met de voortschri­j­dend gemid­delden en eventueel de trendli­j­nen. Kijk­ende naar de trendli­jn (in com­bi­natie met de andere indi­ca­toren) zien we dat feb­ru­ari en eind maart 2010 ide­ale momenten waren om long te gaan. Op deze manier com­bi­neer je dus meerdere indi­ca­toren om je risi­co te beperken op foutieve of ver­keerd ingeschat­te trades.

Wij kijken natu­urlijk nog naar meer zak­en om te bepalen wan­neer we instap­pen en in welke richt­ing we gaan zit­ten maar om niet al te diep op de materie in te gaan is dit al een goede stap voor een beleg­ger om in acht te nemen.

Ik begri­jp dat het voor een begin­nende beleg­ger een hele berg infor­matie is maar hoop toch dat ik met dit artikel heb kun­nen aan­to­nen hoe je met behulp van tech­nis­che analyse een betere keuze kan mak­en en niet zomaar op willekeurige momenten in de markt stapt.

Rico Vicen­to
De beurs­broers Pablo en Rico Vicen­to
Pub­li­cis­ten US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.