...

Mercer voorspelt waardedalingen olie- en gasbedrijven

14 oktober 2019, 13:32 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Mer­cer voor­spelt waardedalin­gen olie- en gasbedrijven

Agressieve acties’ van over­he­den wereld­wi­jd om te voorkomen dat de aarde met meer dan 2 graden opwarmt, zou grote con­se­quen­ties voor de glob­ale olie- en gas­sec­tor kun­nen hebben. Dat blijkt uit gegevens van Mer­cer. Vol­gens anal­is­ten van dit advies­bu­reau zou een agressief sce­nario kun­nen beteke­nen dat bin­nen een peri­ode van 30 jaar grote pro­du­cen­ten, waaron­der Shell, BP en Exxon, 95 pro­cent aan beur­swaarde inboeten.


Ren­de­ments­gevol­gen bij ingri­jpende milieumaatregelen

Tij­dens het uitvo­eren van hun uit­ge­brei­de studie hield­en de anal­is­ten van Mer­cer niet alleen reken­ing met de mogelijke toekom­stige ontwik­kelin­gen van olie- en gas­bedri­jven, maar wer­den ook de directe of indi­recte gevol­gen voor andere bedri­jf­s­sec­toren onder de loep genomen. Over de hele breedte verwacht­en de anal­is­ten dat strin­gente maa­trege­len om opwarm­ing van de aarde onder de 2 graden Cel­sius te kun­nen houden voor aan­de­len­porte­feuilles een jaar­lijks gemid­deld negatief ren­de­ment van 0,2 pro­cent tot gevolg zullen hebben. Op de lange ter­mi­jn – tot het jaar 2050 – betekent dit een ren­de­mentsver­lies dat in totaal op kan lopen tot 5,6 pro­cent. Ver­standi­ge beleg­gers steken hun geld door­gaans niet alleen maar in aan­de­len. Ze sprei­den hun risi­co door ook in onder meer vast­goed, infra­struc­tu­ur en oblig­aties te investeren. Wan­neer deze drie sec­toren in het totaalplaat­je wor­den meegenomen blijkt dat daar de komende drie decen­nia juist een licht posi­tief ren­de­ment van 0,1 tot 0,3 pro­cent per jaar behaald zou kun­nen worden.

Duurzame energie de enige grote winnaar

Wan­neer de anal­is­ten energielever­anciers vergelijken, gaat men er in een rad­i­cale sit­u­atie vanu­it dat de vraag naar olie in het jaar 2050 met maar lief­st een derde is ver­min­derd. In diezelfde peri­ode zou het ver­bruik van min­der milieube­las­tend aardgas juist met 20 pro­cent toen­e­men en het opwekken van energie met behulp van steenkool vri­jwel geheel uit de gratie zijn ger­aakt. Het sce­nario houdt er dan ook reken­ing mee dat de helft van het aan­tal nieuw gekochte voer­tu­igen op elek­triciteit rijdt. In aan­loop op dit geschet­ste plaat­je zou dit con­creet beteke­nen dat olie- en gasaan­de­len in het jaar 2030 al zo’n 42 pro­cent min­der waard zouden zijn en dat die waardedal­ing richt­ing 2050 verder oploopt tot 95 pro­cent. Vol­gens Mer­cer kun­nen investerin­gen in duurzame energiebron­nen, zoals zon en wind, in diezelfde peri­ode juist een waardes­ti­jgin­gen van 178 pro­cent opleveren.

Gematigd milieubeleid kent alleen maar verliezers

Het advies­bu­reau heeft ook naar de gevol­gen van een tegen­overgesteld sce­nario gekeken, waar­bij over­he­den een lakse houd­ing richt­ing het veran­derende kli­maat aan bli­jven nemen. In die sit­u­atie wor­den amper maa­trege­len getrof­fen om de CO2-uit­stoot terug te drin­gen en zullen con­sumenten niet is posi­tieve zin energielever­anciers vergelijkenwan­neer deze organ­isaties duurzame stroom zouden pro­duc­eren. Deze nalatighe­den zouden tot gevolg kun­nen hebben dat de tem­per­atu­ur van de aarde in het jaar 2050 vier graden hoger is gewor­den. Een sit­u­atie die vol­gens de Mer­cer-anal­is­ten alleen maar ver­liez­ers kent. De waarde van olie- en gasaan­de­len zal in dat geval weliswaar min­der drastisch zijn gedaald en uitkomen op een ver­min­der­ing van slechts’ 15 pro­cent. Met uit­zon­der­ing van de sec­tor die zich met duurzame energie bezighoudt, zouden in dit doem­sce­nario prak­tisch alle andere bedri­jf­s­sec­toren te mak­en kri­j­gen met negatieve ren­de­menten van 0,1 tot 7,7 pro­cent op jaarbasis.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.