Mercer voorspelt waardedalingen olie- en gasbedrijven
‘Agressieve acties’ van overheden wereldwijd om te voorkomen dat de aarde met meer dan 2 graden opwarmt, zou grote consequenties voor de globale olie- en gassector kunnen hebben. Dat blijkt uit gegevens van Mercer. Volgens analisten van dit adviesbureau zou een agressief scenario kunnen betekenen dat binnen een periode van 30 jaar grote producenten, waaronder Shell, BP en Exxon, 95 procent aan beurswaarde inboeten.
Rendementsgevolgen bij ingrijpende milieumaatregelen
Tijdens het uitvoeren van hun uitgebreide studie hielden de analisten van Mercer niet alleen rekening met de mogelijke toekomstige ontwikkelingen van olie- en gasbedrijven, maar werden ook de directe of indirecte gevolgen voor andere bedrijfssectoren onder de loep genomen. Over de hele breedte verwachten de analisten dat stringente maatregelen om opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te kunnen houden voor aandelenportefeuilles een jaarlijks gemiddeld negatief rendement van 0,2 procent tot gevolg zullen hebben. Op de lange termijn – tot het jaar 2050 – betekent dit een rendementsverlies dat in totaal op kan lopen tot 5,6 procent. Verstandige beleggers steken hun geld doorgaans niet alleen maar in aandelen. Ze spreiden hun risico door ook in onder meer vastgoed, infrastructuur en obligaties te investeren. Wanneer deze drie sectoren in het totaalplaatje worden meegenomen blijkt dat daar de komende drie decennia juist een licht positief rendement van 0,1 tot 0,3 procent per jaar behaald zou kunnen worden.
Duurzame energie de enige grote winnaar
Wanneer de analisten energieleveranciers vergelijken, gaat men er in een radicale situatie vanuit dat de vraag naar olie in het jaar 2050 met maar liefst een derde is verminderd. In diezelfde periode zou het verbruik van minder milieubelastend aardgas juist met 20 procent toenemen en het opwekken van energie met behulp van steenkool vrijwel geheel uit de gratie zijn geraakt. Het scenario houdt er dan ook rekening mee dat de helft van het aantal nieuw gekochte voertuigen op elektriciteit rijdt. In aanloop op dit geschetste plaatje zou dit concreet betekenen dat olie- en gasaandelen in het jaar 2030 al zo’n 42 procent minder waard zouden zijn en dat die waardedaling richting 2050 verder oploopt tot 95 procent. Volgens Mercer kunnen investeringen in duurzame energiebronnen, zoals zon en wind, in diezelfde periode juist een waardestijgingen van 178 procent opleveren.
Gematigd milieubeleid kent alleen maar verliezers
Het adviesbureau heeft ook naar de gevolgen van een tegenovergesteld scenario gekeken, waarbij overheden een lakse houding richting het veranderende klimaat aan blijven nemen. In die situatie worden amper maatregelen getroffen om de CO2-uitstoot terug te dringen en zullen consumenten niet is positieve zin energieleveranciers vergelijkenwanneer deze organisaties duurzame stroom zouden produceren. Deze nalatigheden zouden tot gevolg kunnen hebben dat de temperatuur van de aarde in het jaar 2050 vier graden hoger is geworden. Een situatie die volgens de Mercer-analisten alleen maar verliezers kent. De waarde van olie- en gasaandelen zal in dat geval weliswaar minder drastisch zijn gedaald en uitkomen op een vermindering van ‘slechts’ 15 procent. Met uitzondering van de sector die zich met duurzame energie bezighoudt, zouden in dit doemscenario praktisch alle andere bedrijfssectoren te maken krijgen met negatieve rendementen van 0,1 tot 7,7 procent op jaarbasis.