![](/images/legacy-images/images/080706--jvb-+-doel.gif)
McCain is voor, Obama is niet tegen
Er is wel wat contrast tussen de beide mannen, die elk het 44ste presidentschap van de USA ambiëren. Republikein John Sidney McCain, 71 in augustus 2008, is geboren op een Amerikaanse luchtmachtbasis in de Panama Kanaalzone. Democraat Barack Hussein Obama, 47 eveneens in augustus 2008, is afkomstig van Hawaï. De eerste komt uit een familie van militairen, de tweede niet. Beiden hebben ze een eigen website, resp. http://www.johnmccain.com/ en http://www.barackobama.com/. Bezoek de sites eens en noteer de verschillen.
We vroegen ons af hoe deze heren staan tegenover de toch nogal fel gecontesteerde kernenergie. Dit zijn hun standpunten.
John McCain en de kernenergie
Al in 2003, dat is 5 jaar voordat senator McCain zou voorgedragen worden als presidentskandidaat, sprak hij zijn bezorgdheid uit over het broeikaseffect en uitte zich als een voorstander van kernenergie. Hij was en is van mening, dat kerncentrales het enige op korte termijn haalbare antwoord zijn op de eis tot reductie van de CO2-uitstoot. Onlangs nog heeft hij zelfs concrete cijfers genoemd: in totaal zou de VS nood hebben aan 100 nieuwe kerncentrales, waarvan er tegen 2030 al 45 operationeel zouden moeten zijn.
Uit verschillende gesprekken is gebleken, dat McCain zijn positieve attitude tegenover kernenergie beschouwt als een belangrijke troef om republikeinse kiezers aan te trekken.
Barack Obama en de kernenergie
Sinds zijn overwinning als democratische kandidaat tegenover Hillary Clinton wordt Obama geregeld aan de tand gevoeld over zijn standpunt betreffende broeikaseffect en wat hij eraan denkt te doen. Zijn antwoord is dan, dat volgens hem kernenergie geen ‘wondermiddel’ is, maar dat het de moeite waard is de verdere ontwikkeling ervan te bestuderen. Dit standpunt is genuanceerd en voorzichtig, anders dan het onvoorwaardelijk ‘pro’ van McCain.
Obama legt vooral de nadruk op investeren in het veilig wegwerken van het nucleaire afval en is op die manier realistischer dan zijn rivaal. Ook waagde Obama zich niet aan het noemen van aantallen nieuwe kerncentrales.
De conclusie?
Als McCain of Obama woord houden, ziet het ernaar uit, dat de komende jaren kernenergie een hernieuwde belangstelling zal kennen in de VS. En dit voorbeeld zal navolging kennen in Europa, waar nu al velen de aangekondigde sluitingen van kerncentrales voor 2015 als voorbarig beschouwen.
Als er inderdaad vele centrales bijkomen en als de bestaande langer in dienst blijven, is dit goed nieuws voor wie wat ziet in aandelen die te maken hebben met deze sector.
Allereerst is er een gloednieuw fonds, Global Nuclear Energy Portfolio (NYSE: PKN). Het is gelanceerd in april 2008 door Invesco PowerShares en volgt de prestaties van de World Nuclear Association Energy Index . Op die manier worden 64 ondernemingen opgevolgd die zich bezighouden met het ontwerpen, bouwen en laten functioneren van kernreactoren.
Een van de ondernemingen die de moeite waard zijn te worden opgevolgd, is het Franse Areva . Momenteel bouwt het bedrijf, in samenwerking met Suez en Total kerncentrales in de oliestaat Abu Dhabi. Als dit geen teken aan de wand is…
Het Canadese Cameco kwam in artikelen op deze site al enkele keren aan bod. Het is een leidende producent van uranium, dat later omgezet wordt naar uraniumoxide U3O8, de kernbrandstof bij uitstek.
Invesco PowerShares was niet de enige om korte tijd geleden een fonds te starten dat gericht is op de nucleaire industrie. In de loop van augustus 2007 ontstond Market Vectors Nuclear Energy ETF (ETF staat voor Exchange Traded Fund) dat een korf van 35 aandelen omvat. Een deel hiervan zijn (kan bijna niet anders) dezelfde als aangetroffen bij hogervermeld fonds met ticker PKN. Het bijzondere is dat NLR een gewicht van 42% toekent aan firma’s die daadwerkelijk uranium ontginnen en op die manier een echt grondstoffenfonds is.
Kerncentrales als energiebron liggen de laatste jaren onder vuur. Three Mile Island (1979) en Tsjernobyl (1986) hebben diepe sporen nagelaten in het collectieve geheugen. Nochtans weten wij uit eigen ervaring dat in de hedendaagse kerncentrales, zeker diegene die voldoen aan de West-Europese normen, veiligheid boven alles primeert. Een argument dat door tegenstanders voortdurend wordt aangehaald is het wegwerken van het nucleaire afval.
Dit afval is tweeledig. Enerzijds zijn er de ‘uitgewerkte’ splijtstaven. Deze bevatten echter thorium , een metaal dat op zijn beurt kan gebruikt worden in aangepaste reactoren.
Anderzijds is er het eigenlijke afval, dat geen gebruik meer kent hoe dan ook. Hiervoor moeten veilige bergplaatsen worden gezocht, zoals in de stabiele kleilagen in het Belgische Mol, meer dan 250 meter onder de grond.
Waarmee we maar willen zeggen, dat de voordelen van kernenergie (geen CO2-uitstoot en dus geen broeikaseffect) niet opwegen tegen de problemen van opbergen van afval.
We mogen ook niet vergeten, dat wereldwijd de vraag naar energie tussen nu en 2030 met 40 à 50% zal stijgen. Binnen deze termijn kan deze vraag niet opgevangen worden door klassieke centrales, als men tegelijkertijd wil/moet voldoen aan de Kyotonormen. En massaal windturbines en fotovoltaïsche cellen produceren is o.i. ook niet haalbaar, zeker omdat hiervoor veel energie nodig is, die grotendeels afkomstig is van klassieke (olie, steenkool) centrales, wat de CO2-uitstoot niet ten goede zal komen.
Wereldwijd komt ca 16% van alle elektriciteit uit kernenergie en dat aandeel zal moeten groeien. Dit proces is al bezig, want er zijn op dit ogenblik zeker 27 reactoren in aanbouw.
Als McCain of Obama doen wat ze hebben gezegd, zullen er op afzienbare tijd veel meer dan 27 reactoren bijkomen. Dan zal er werk aan de winkel zijn, zowel voor de bedrijven die uranium produceren als deze die de centrales bouwen. Hopelijk komt er snel een algemeen aanvaarde oplossing voor het opbergen van nucleair afval. Dan staat niets een comeback van de kernenergie nog in de weg. Tenzij een centrale getroffen zou worden door een ernstig accident.
Wie erover denkt om te beleggen in ‘uraniumaandelen’ geldt als advies er aanvankelijk een bescheiden plaats voor te reserveren een plaats te geven in haar/zijn portefeuille.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.