...

Markten zakken door het ijs

18 januari 2008, 09:14 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De afgelopen week teis­ter­de een gure win­ter­storm de effecten­beurzen. Beleg­gers waren in de ban van het R‑woord: recessie. Boven­di­en bezorgde de uiter­mate teleurstel­lende omzetverwacht­ing van s werelds groot­ste chip­fab­rikant Intel beleg­gers een koude douche. Van koop­kracht op de beurs was de afgelopen maan­den al geen sprake. Sterk­er nog, er is alleen maar toen­e­mende verkoop­druk. Dit resul­teerde deze week in nog lagere indices die belan­grijke ste­un­niveaus bereik­ten of zelfs doorbraken.


De Amerikaanse indices hebben de dal­ende lijn, die aan het begin van het jaar werd ingezet, voort­gezet. Hier­door bereik­ten zow­el de Dow Jones als de S&P500 de lows die in augus­tus 2007 wer­den aangetikt. Als de sombere stem­ming aan­houdt, is de vol­gende halte de bodem van maart vorig jaar. De tech­nolo­giezware Nas­daq moest nog dieper door de knieën en bereik­te reeds het niveau van maart 2007. Het moge duidelijk zijn: diverse belan­grijke ste­un­niveaus zijn met verve door­bro­ken en de indices zijn bodem­zoek­ende. De dal­ende weer­stand­sli­j­nen vanaf de top­pen in okto­ber vorig jaar zullen eerst moeten wor­den door­bro­ken, wil het sen­ti­ment ver­beteren. Uit­er­aard kun­nen we her­stel­be­weg­in­gen verwacht­en vanaf de huidi­ge niveaus. Desal­ni­et­temin bli­jft het sen­ti­ment negatief en is voorzichtigheid nog steeds gebo­den. Pas zodra we merken dat (groepen) aan­de­len relatieve sterk­te ver­to­nen, dus over­tu­igend sti­j­gen in een dal­ende markt, zou dat duiden op een ver­be­terd sen­ti­ment. Zolang er sprake is van zwak­te en de koop­kracht ver te zoeken is, is een posi­tie aan de zijli­jn niet onver­standig en luidt het devies: cash is king. 

Rente beves­tigt dal­ende aandelenmarkt

De rentemarkt prof­i­teert volop van de sluipcrash op de aan­de­len­markt. Bij onzek­er­heid vlucht­en beleg­gers in staat­soblig­aties waar­door het effec­tieve ren­de­ment (de rente) daalt. De top van juli 2007 ligt rond 4,73% en de rente is na de zomer­maan­den ges­taag naar een niveau van cir­ca 4,13% geza­kt. Hier­bij zijn lagere top­pen en lagere bodems gevor­md. Inmid­dels wordt de lange ter­mi­jn sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf 2005 wederom aan een zware test onder­wor­pen en lijkt deze het te begeven. De vraag is nu waar de vol­gende bodem wordt gevon­den. Zolang de rente niet meer boven 4,42% weet te komen, bli­jft de korte dal­ende trend intact. De rente kan nu dalen tot onder 4% zodat de ver­goed­ing, na aftrek van 3% inflatie en 1,2% belast­ing, als sneeuw voor de zon verd­wi­jnt. De dal­ende rente beves­tigt het beeld dat de aan­de­len­markt een zware tijd tege­moet gaat. Beleg­gers pref­er­eren blijk­baar het koer­srisi­co op oblig­aties zon­der ver­goed­ing boven het risi­co dat gelopen wordt op de aan­de­len­markt plus een mooi dividendrendement.

Nikkei ver­snelt koude dal­ende trend

De Japanse index zit sinds de top in juli in een hard­nekkige dal­ende trend. De dal­ende weer­stand­sli­jn rond 16.000 pun­ten zal eerst moeten wor­den door­bro­ken, wil het beeld weer posi­tief wor­den. Zelfs de belan­grijke ste­un­zone 14.000÷15.000 pun­ten is inmid­dels neer­waarts door­bro­ken. Deze zone wordt gemar­keerd door de sti­j­gende ste­un­li­jn sinds 2003 en ten tweede door het clus­ter van bodems rond 14.000 pun­ten, gevor­md in 2006. Vooral­snog valt er weinig eer te behalen in Japan en heeft een beleg­ger hier weinig te zoeken. Het sti­jgingspo­ten­tieel is beperkt tot cir­ca 16.000 pun­ten, ter­wi­jl het dal­ingspo­ten­tieel enorm is. Men weet immers niet waar een vol­gende bodem wordt gevor­md. Het eerstvol­gende ste­un­niveau kan wor­den gevon­den rond 12.000 pun­ten, alwaar zich een voor­ma­lige hor­i­zon­tale weer­stand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 bevindt. 

DAX test bodem van november

Het is duidelijk te zien dat de DAX is stukgelopen op de hor­i­zon­tale bar­rière rond 8000 pun­ten. Ver­vol­gens daalde de Duitse index fors waar­bij zelfs de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf juli werd door­bro­ken. Inmid­dels test de DAX de bodem rond 7500 pun­ten die in novem­ber werd gevor­md. Bij een defin­i­tieve door­braak van deze ste­un­grens ligt de weg open voor een dal­ing van nog eens min­i­maal 250 pun­ten. De CAC40 heeft inmid­dels de bodem van novem­ber neer­waarts door­bro­ken. De Franse index doet nu ver­woede pogin­gen om boven de ste­un­zone rond 5250 pun­ten te bli­jven. Deze ste­un­grens mar­keert de nek­li­jn van een groot hoofd-en-schoud­er-patroon. Een door­braak van deze ste­un zou de nek­slag beteke­nen voor de CAC40 waar­bij een koers­dal­ing van min­i­maal 15% mogelijk wordt. Het beeld van de bredere Eurostoxx50 is even­min rooskleurig. Deze index is inmid­dels door de onderz­i­jde van een con­sol­i­datiedriehoek gebro­ken, waar­door het beeld aanzien­lijk is ver­slech­terd. Zelfs indi­en de mark­ten een fors her­s­tel lat­en zien, is de kou nog niet uit de lucht. Het opwaarts poten­tieel is vooral­snog beperkt, ter­wi­jl er wel veel dal­ingsruimte ligt. De grote vraag is nu waar de vol­gende bodem komt te liggen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.