...

Markten op recordniveaus

1 oktober 2007, 10:35 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De Dow Jones nadert zijn all-time high, de dol­lar zakt onder een his­torische ste­un en de olie was nog nooit zo duur. De maand okto­ber staat voor de boeg en is over het alge­meen geen maand met hoge rendementen.

De dol­lar

Dankz­ij Heli­copter Bernanke daalde de dol­lar en ste­gen de beurzen en grond­stof­fen in navol­ging op de rentev­er­lag­ing van sep­tem­ber. Nu wordt er door som­mige par­ti­jen gesug­gereerd dat de ECB de rente lat­er dit jaar of vol­gend jaar wel eens zou kun­nen ver­hogen door de te hoge geld­groei en inflatie, de dol­lar daalde deze week verder in waarde. Het is niet waarschi­jn­lijk dat de ECB de rente op gaat trekken als de economie af gaat koe­len. De algemene verwacht­ing is dat de rente onveran­derd bli­jft, in ieder geval voor nu. In de Verenigde Stat­en rekent men alweer op een verdere ver­lag­ing bij de vol­gende meet­ing en dit is alle­maal niet gun­stig voor de dol­lar. Amerikaanse pro­ducten wor­den goed­kop­er voor de export maar de zwakke dol­lar zorgt ook voor pri­jssti­jgin­gen van grond­stof­fen en dus inflatie, iets waar de Fed­er­al Reserve nauw op heeft gelet. Waarschi­jn­lijk ziet de Fed grotere gevaren dan sti­j­gende pri­jzen, bijvoor­beeld dal­ende pri­jzen op de huizen­markt en bij de vrien­den op Wall Street. 



Met de dal­ende dol­lar en het min­der wor­dende vertrouwen in de munt lijkt het er op dat Ameri­ka beet­je bij beet­je zijn dol­larvrien­den aan het ver­liezen is. Saoe­di-Ara­bië besloot onlangs de rente van het land niet te ver­la­gen. Dit is opval­lend omdat de riyal sinds 1986 gekop­peld is aan de Amerikaanse dol­lar, de rentev­er­lagin­gen van de Fed wor­den dan ook steeds opgevol­gd, maar nu niet. De Ara­bieren prof­iteren van de export van olie en zien de inkom­sten dan ook sterk sti­j­gen maar hebben ver­vol­gens ook last van inflatie. De inflatie is hier met 4% toegenomen en de M3 geld­groei bedraagt 22%. Bij een rentev­er­lag­ing neemt de druk op de inflatie toe en men ziet waarschi­jn­lijk geen noodza­ak om de rente te ver­la­gen. Om overver­hit­ting te voorkomen zou het koninkrijk haar munt kun­nen reval­ueren of de kop­pel­ing met de dol­lar loslat­en. Spec­u­lanten oefend­en vol­gens bron­nen druk uit door de afgelopen weken mil­jar­den dol­lars in de riyal te pom­pen. De vaste ruil­ver­houd­ing is 3,75 riyal voor een dol­lar maar momenteel wordt de val­u­ta ver­sterkt. De vraag bestaat of Saoe­di-Ara­bië zal breken met de dol­lar, dat zou slecht zijn voor het vertrouwen in de dol­lar. Het breken van de dol­lar peg wordt echter stel­lig ontkend.

Eerder liet Koeweit de kop­pel­ing met de dol­lar los, de waarde wordt sinds­di­en bepaald door een mand­je van valuta’s, waaron­der de euro. Het heeft er ook voor gezorgd dat het land haar reserves diver­si­fieert en niet alleen maar alles in Amerikaanse staat­soblig­aties stopt. Wan­neer Saoe­di-Ara­bië het­zelfde gaat doen kan ook het voor­beeld van Iran en Venezuela gevol­gd gaan wor­den, het verkopen van olie in een andere val­u­ta dan de dol­lar. Dat lijkt echter onwaarschi­jn­lijk. Ondanks spec­u­laties in nieuws­bron­nen zal de riyal zich in ieder geval voor nu vast bli­jven houden aan de dol­lar. Wat we wel zien is dat er wereld­wi­jd meer inter­esse is in het sprei­den van reserves in plaats van het sim­pel­weg kopen van Amerikaanse schuldpapieren.

Huizen­markt

Het aan­tal verkopen van nieuwe wonin­gen duikelde in augus­tus met 8,3% naar bene­den tot het diep­ste punt in meer dan 7 jaar tijd. Moeil­ijk­er te verkri­j­gen kredi­et en een toen­e­mend aan­tal leegstaande huizen zetten druk op de huizen­markt. Het NAR rap­por­teerde een dal­ing van 4,3% bij de verkopen van bestaande woningen.

De gemid­delde pri­js van een nieuw huis daalde met 7,5% ten opzichte van een jaar eerder, de sterk­ste dal­ing in 37 jaar tijd. Wan­neer de huizen­markt zwak bli­jft is dit slecht voor de won­ing­bouw en dit heeft een directe invloed op de economie.

Er zijn ook futures op de huizen­pri­jzen, deze voor­spellen een verdere verzwakking van de huizen­markt. Hieron­der ziet u de grafiek van de index en een tabel met de pri­jzen van futures. Een dieptepunt wordt verwacht tegen 2010.

Dal­ende huizen­pri­jzen hebben ook een negatieve invloed op de beste­din­gen van con­sumenten die de afgelopen jaren door de sti­j­gende huizen­pri­jzen juist meer hebben kun­nen con­sumeren. In het eerste kwartaal ste­gen con­sumentenbeste­din­gen vol­gens het Com­merce Depart­ment nog met 3,7%, in het tweede kwartaal was dit een groei van 1,4%. Daar­naast is de inflatie nog steeds een punt van zor­gen, temeer nu de goed­kope dol­lar voor sti­j­gende grond­stof­pri­jzen zorgt.

Grond­stof­fenin­dex boekt groot­ste sti­jging sinds 1975

Grond­stof­fen boek­ten in sep­tem­ber de groot­ste maan­delijkse sti­jging in 32 jaar. De zwakke dol­lar maakt grond­stof­fen een hedge tegen de inflatie. De 19 grond­stof­fen tel­lende Reuters/​Jefferies CRB index steeg in sep­tem­ber met 8,1%. Graan­pri­jzen ste­gen door wereld­wi­jde teko­rten. De pri­js van tar­we sti­jgt razend­snel en maïs en sojabo­nen doen het ook goed. De olie bereikt een nieuw record en goud staat op het hoog­ste punt sinds 1980.

Jim Rogers, de grond­stof­fen­ex­pert die in 1999 een bull­markt voor grond­stof­fen voor­spelde, waarschuwt voor sti­j­gende inflatie en ziet de boom in grond­stof­fen nog wel 15 jaar door gaan. Rogers adviseert om tar­we te lat­en liggen en in koffie, katoen of suik­er te gaan.

Groei in Amerika?

Ik kwam nog een inter­es­sant plaat­je tegen met de per­for­mance van ver­schil­lende sec­toren in de S&P 500. Hierin wordt gesteld dat de S&P vooral sti­jgt door glob­ale fac­toren en min­der door sec­toren die sterk­er afhanke­lijk zijn van bin­nen­landse groei.


Stagflatie?

Ter­wi­jl Alan Greenspan waarschuwt voor zwaar weer (al schat hij de kans op een recessie lager in dan 50/50) neemt de inflatiev­erwacht­ing toe. Wan­neer de Fed door­gaat met rentev­er­lagin­gen om de Amerikaanse economie te onder­s­te­unen zal dat een negatief effect hebben op de dol­lar, een dal­ende dol­lar werkt weer averechts op grond­stof­fen die in dol­lar­waarde sti­j­gen. Chi­na is voor de West­erse lan­den een expor­teur van deflatie maar nu gaan de kosten daar ook omhoog. De lonen van Chi­nese arbei­ders sti­j­gen behoor­lijk snel en de inflatie is in Chi­na boven de 6%. Door­dat Chi­na de rente ver­hoogt en de yuan in waarde laat sti­j­gen kun­nen export­pri­jzen verder oplopen. Daar­naast wil Chi­na haar reserves meer gaan sprei­den, het land heeft bijvoor­beeld niet veel meer dan 1% van de reserves in goud vertegenwoordigd.

Pre-elec­tion year

Het is 2007 en vol­gend jaar zijn er weer verkiezin­gen in de Verenigde Stat­en. De onzicht­bare magis­che hand van Uncle Sam zorgt er sinds 1950 voor dat er in de 14 jaren vooraf­gaand aan verkiezin­gen nog geen negatief jaar­ren­de­ment voor de S&P 500 is geweest, zelfs niet in 1987. Het op een na slecht­ste jaar had al een ren­de­ment van meer dan 8%. Zoals u weet zijn er leu­gens en sta­tistiek maar het jaar vooraf­gaand aan verkiezin­gen is over het alge­meen vrij gunstig. 

-
Jan Kastelijns
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.