
De dollar
Dankzij Helicopter Bernanke daalde de dollar en stegen de beurzen en grondstoffen in navolging op de renteverlaging van september. Nu wordt er door sommige partijen gesuggereerd dat de ECB de rente later dit jaar of volgend jaar wel eens zou kunnen verhogen door de te hoge geldgroei en inflatie, de dollar daalde deze week verder in waarde. Het is niet waarschijnlijk dat de ECB de rente op gaat trekken als de economie af gaat koelen. De algemene verwachting is dat de rente onveranderd blijft, in ieder geval voor nu. In de Verenigde Staten rekent men alweer op een verdere verlaging bij de volgende meeting en dit is allemaal niet gunstig voor de dollar. Amerikaanse producten worden goedkoper voor de export maar de zwakke dollar zorgt ook voor prijsstijgingen van grondstoffen en dus inflatie, iets waar de Federal Reserve nauw op heeft gelet. Waarschijnlijk ziet de Fed grotere gevaren dan stijgende prijzen, bijvoorbeeld dalende prijzen op de huizenmarkt en bij de vrienden op Wall Street.
Met de dalende dollar en het minder wordende vertrouwen in de munt lijkt het er op dat Amerika beetje bij beetje zijn dollarvrienden aan het verliezen is. Saoedi-Arabië besloot onlangs de rente van het land niet te verlagen. Dit is opvallend omdat de riyal sinds 1986 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar, de renteverlagingen van de Fed worden dan ook steeds opgevolgd, maar nu niet. De Arabieren profiteren van de export van olie en zien de inkomsten dan ook sterk stijgen maar hebben vervolgens ook last van inflatie. De inflatie is hier met 4% toegenomen en de M3 geldgroei bedraagt 22%. Bij een renteverlaging neemt de druk op de inflatie toe en men ziet waarschijnlijk geen noodzaak om de rente te verlagen. Om oververhitting te voorkomen zou het koninkrijk haar munt kunnen revalueren of de koppeling met de dollar loslaten. Speculanten oefenden volgens bronnen druk uit door de afgelopen weken miljarden dollars in de riyal te pompen. De vaste ruilverhouding is 3,75 riyal voor een dollar maar momenteel wordt de valuta versterkt. De vraag bestaat of Saoedi-Arabië zal breken met de dollar, dat zou slecht zijn voor het vertrouwen in de dollar. Het breken van de dollar peg wordt echter stellig ontkend.
Eerder liet Koeweit de koppeling met de dollar los, de waarde wordt sindsdien bepaald door een mandje van valuta’s, waaronder de euro. Het heeft er ook voor gezorgd dat het land haar reserves diversifieert en niet alleen maar alles in Amerikaanse staatsobligaties stopt. Wanneer Saoedi-Arabië hetzelfde gaat doen kan ook het voorbeeld van Iran en Venezuela gevolgd gaan worden, het verkopen van olie in een andere valuta dan de dollar. Dat lijkt echter onwaarschijnlijk. Ondanks speculaties in nieuwsbronnen zal de riyal zich in ieder geval voor nu vast blijven houden aan de dollar. Wat we wel zien is dat er wereldwijd meer interesse is in het spreiden van reserves in plaats van het simpelweg kopen van Amerikaanse schuldpapieren.
Huizenmarkt
Het aantal verkopen van nieuwe woningen duikelde in augustus met 8,3% naar beneden tot het diepste punt in meer dan 7 jaar tijd. Moeilijker te verkrijgen krediet en een toenemend aantal leegstaande huizen zetten druk op de huizenmarkt. Het NAR rapporteerde een daling van 4,3% bij de verkopen van bestaande woningen.
De gemiddelde prijs van een nieuw huis daalde met 7,5% ten opzichte van een jaar eerder, de sterkste daling in 37 jaar tijd. Wanneer de huizenmarkt zwak blijft is dit slecht voor de woningbouw en dit heeft een directe invloed op de economie.
Er zijn ook futures op de huizenprijzen, deze voorspellen een verdere verzwakking van de huizenmarkt. Hieronder ziet u de grafiek van de index en een tabel met de prijzen van futures. Een dieptepunt wordt verwacht tegen 2010.
Dalende huizenprijzen hebben ook een negatieve invloed op de bestedingen van consumenten die de afgelopen jaren door de stijgende huizenprijzen juist meer hebben kunnen consumeren. In het eerste kwartaal stegen consumentenbestedingen volgens het Commerce Department nog met 3,7%, in het tweede kwartaal was dit een groei van 1,4%. Daarnaast is de inflatie nog steeds een punt van zorgen, temeer nu de goedkope dollar voor stijgende grondstofprijzen zorgt.
Grondstoffenindex boekt grootste stijging sinds 1975
Grondstoffen boekten in september de grootste maandelijkse stijging in 32 jaar. De zwakke dollar maakt grondstoffen een hedge tegen de inflatie. De 19 grondstoffen tellende Reuters/Jefferies CRB index steeg in september met 8,1%. Graanprijzen stegen door wereldwijde tekorten. De prijs van tarwe stijgt razendsnel en maïs en sojabonen doen het ook goed. De olie bereikt een nieuw record en goud staat op het hoogste punt sinds 1980.
Jim Rogers, de grondstoffenexpert die in 1999 een bullmarkt voor grondstoffen voorspelde, waarschuwt voor stijgende inflatie en ziet de boom in grondstoffen nog wel 15 jaar door gaan. Rogers adviseert om tarwe te laten liggen en in koffie, katoen of suiker te gaan.
Groei in Amerika?
Ik kwam nog een interessant plaatje tegen met de performance van verschillende sectoren in de S&P 500. Hierin wordt gesteld dat de S&P vooral stijgt door globale factoren en minder door sectoren die sterker afhankelijk zijn van binnenlandse groei.
Stagflatie?
Terwijl Alan Greenspan waarschuwt voor zwaar weer (al schat hij de kans op een recessie lager in dan 50/50) neemt de inflatieverwachting toe. Wanneer de Fed doorgaat met renteverlagingen om de Amerikaanse economie te ondersteunen zal dat een negatief effect hebben op de dollar, een dalende dollar werkt weer averechts op grondstoffen die in dollarwaarde stijgen. China is voor de Westerse landen een exporteur van deflatie maar nu gaan de kosten daar ook omhoog. De lonen van Chinese arbeiders stijgen behoorlijk snel en de inflatie is in China boven de 6%. Doordat China de rente verhoogt en de yuan in waarde laat stijgen kunnen exportprijzen verder oplopen. Daarnaast wil China haar reserves meer gaan spreiden, het land heeft bijvoorbeeld niet veel meer dan 1% van de reserves in goud vertegenwoordigd.
Pre-election year
Het is 2007 en volgend jaar zijn er weer verkiezingen in de Verenigde Staten. De onzichtbare magische hand van Uncle Sam zorgt er sinds 1950 voor dat er in de 14 jaren voorafgaand aan verkiezingen nog geen negatief jaarrendement voor de S&P 500 is geweest, zelfs niet in 1987. Het op een na slechtste jaar had al een rendement van meer dan 8%. Zoals u weet zijn er leugens en statistiek maar het jaar voorafgaand aan verkiezingen is over het algemeen vrij gunstig.
-
Jan Kastelijns
US Markets