...

Markten in de ban van recessie

11 januari 2008, 08:32 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Drama­tis­che Amerikaanse macro­ci­jfers die duiden op een afne­mende economis­che groei en oplopende vrees voor inflatie vor­m­den de genadeklap voor de effecten­beurzen. Beleg­gers ren­den met gezwinde spoed naar de nooduit­gang. Gerenom­meerde effecten­huizen zoals Mer­rill Lynch en Gold­man Sachs meld­den in offi­ciële rap­porten dat de Amerikaanse economie in een recessie ver­keert. Som­mige han­de­laren en mark­tvorsers gin­gen zelfs nog verder door te spreken van een bear mar­ket op de effectenbeurzen.


Hoe men het ook wendt of keert, van sterk­te in de markt is absolu­ut geen sprake. Sterk­er nog, pogin­gen om weer­stand­sniveaus te door­breken, stier­ven in schoonheid. De mark­ten zak­ten verder weg en zijn inmid­dels op belan­grijke ste­un­zones aan­be­land. Ter­wi­jl de DAX boven de sti­j­gende ste­un­li­jn probeert te bli­jven, doet de CAC40 ver­woede pogin­gen om boven de bodem van novem­ber te bli­jven. De bredere Eurostoxx50 zit vooral­snog klem in een neu­traal driehoekspa­troon. Het is evi­dent dat boven­staande ste­un­zones niet mogen wor­den door­bro­ken, anders draait het beeld naar negatief. Voor het zover is, kun­nen we miss­chien nog scherpe her­stel­be­weg­in­gen zien tot de weer­stand­sli­j­nen die wor­den gevor­md door de top­pen van 2007. Zolang de indices onder deze weer­stand­sli­j­nen bli­jven, is het ver­standig om geduld te betra­cht­en met betrekking tot het kopen van aan­de­len. Dat mark­ten bli­jven liggen is geen sterke basis voor een sti­jging. Pas als er kracht in de markt waarneem­baar is, kan er weer wor­den gekocht. Het is immers beter om rustig te wacht­en op kansen, dan in een neu­trale markt op het ver­keerde been te wor­den gezet. Pas als het sen­ti­ment van de markt duidelijk ver­betert of wan­neer belan­grijke ste­un­zones wor­den door­bro­ken, kan er weer volop op kansen wor­den ingezet: opwaarts dan­wel neerwaarts.

Brent cor­rigeert bin­nen sti­j­gende trend

Met een sti­jging van meer dan 50% kan 2007 voor Brent-olie als record­jaar de boeken in. Aangezien olie in Amerikaanse dol­lars wordt geno­teerd, speelt de zwakke dol­lar de oliepri­js in de kaart. Vooral­snog weet Brent-olie zich goed te hand­haven boven het hor­i­zon­tale ste­un­niveau van $ 88. Rond dit niveau bevin­dt zich een bodem die in novem­ber is gevor­md. Voor zow­el de lange als korte ter­mi­jn bli­jft het beeld posi­tief. De lange ter­mi­jn sti­j­gende trend bli­jft intact tot een niveau rond $ 80. Voor een verdere sti­jging is het wel belan­grijk dat de top rond $ 98 wordt over­schre­den. Anders is de kans aan­wezig dat een lagere top wordt geplaatst. Brent-olie doet ver­woede pogin­gen om nieuwe hoogtere­cords neer te zetten, al speelt een nakende recessie in de Verenigde Stat­en wel een negatieve rol.

Euro con­solideert bin­nen sti­j­gende trend

De Europese munteen­heid wist de afgelopen maan­den de ene na de andere weer­stand te door­breken en heeft daar­bij in novem­ber een record­niveau van bij­na $ 1,50 bereikt. Ver­vol­gens deed de euro vanaf eind novem­ber een behoor­lijke stap terug. De rentev­er­lag­ing in decem­ber door de Fed heeft vooral­snog geen grote invloed gehad op de euro/​dollar. De dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf novem­ber is inmid­dels door­bro­ken waar­door de weg omhoog weer werd ver­vol­gd. Wel is het belan­grijk voor de euro/​dollar om nu een hogere top neer te zetten om de sti­j­gende trend te ver­vol­gen. Indi­en er een lagere top wordt geplaatst, kan de euro/​dollar terug naar een niveau van $ 1,43. Hier ligt een eerste ste­un in de vorm van de bodem uit decem­ber. Lange ter­mi­jn beleg­gers kun­nen desal­ni­et­temin com­fort­a­bel in hun fau­teuil bli­jven zit­ten. Zij hoeven zich pas zor­gen te mak­en zodra de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,38 het zou begeven. 

Dow Jones test belan­grijke steun

Het beeld voor de Amerikaanse indices is dit jaar niet veel beter gewor­den. De Dow Jones heeft na het bereiken van een absolu­ut hoogtepunt in okto­ber 2007 de dal­ende lijn ste­vig te pakken. Pas als de Dow boven de weer­stand­sli­jn rond 13.500 pun­ten weet uit te breken, kan de oud­ste beurs­graad­me­ter ter wereld weer een nieuwe aan­val gaan inzetten. Het is een veeg teken dat de bodem van novem­ber is door­bro­ken. Daar­door is de kans groot dat een vol­gende bodem pas rond 12.000 pun­ten zal wor­den gevon­den. De S&P500 en de Nas­daq lat­en eve­neens geen rooskleurig beeld zien. Sinds okto­ber zijn ook deze indices bezig lagere top­pen en dito bodems te vor­men, oftewel een dal­ende trend. Aangezien de indices aan de onderkant van deze trend­kanalen zit­ten, kun­nen we her­stel­be­weg­in­gen verwacht­en. Maar zelfs met forse sti­jgin­gen is er nog geen sprake van een sti­j­gende trend voor de korte ter­mi­jn. Uit­er­aard zit­ten de indices voor de lange ter­mi­jn in een sti­j­gende trend, maar voor­dat deze trend gebro­ken wordt, is er nog behoor­lijk veel dal­ingspo­ten­tieel. Wellicht dat nieuwe rentev­er­lagin­gen een recessie kun­nen voorkomen en daarmee de effecten­beurzen kun­nen behoe­den voor verdere dalingen.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.