Dramatische Amerikaanse macrocijfers die duiden op een afnemende economische groei en oplopende vrees voor inflatie vormden de genadeklap voor de effectenbeurzen. Beleggers renden met gezwinde spoed naar de nooduitgang. Gerenommeerde effectenhuizen zoals Merrill Lynch en Goldman Sachs meldden in officiële rapporten dat de Amerikaanse economie in een recessie verkeert. Sommige handelaren en marktvorsers gingen zelfs nog verder door te spreken van een bear market op de effectenbeurzen.
Hoe men het ook wendt of keert, van sterkte in de markt is absoluut geen sprake. Sterker nog, pogingen om weerstandsniveaus te doorbreken, stierven in schoonheid. De markten zakten verder weg en zijn inmiddels op belangrijke steunzones aanbeland. Terwijl de DAX boven de stijgende steunlijn probeert te blijven, doet de CAC40 verwoede pogingen om boven de bodem van november te blijven. De bredere Eurostoxx50 zit vooralsnog klem in een neutraal driehoekspatroon. Het is evident dat bovenstaande steunzones niet mogen worden doorbroken, anders draait het beeld naar negatief. Voor het zover is, kunnen we misschien nog scherpe herstelbewegingen zien tot de weerstandslijnen die worden gevormd door de toppen van 2007. Zolang de indices onder deze weerstandslijnen blijven, is het verstandig om geduld te betrachten met betrekking tot het kopen van aandelen. Dat markten blijven liggen is geen sterke basis voor een stijging. Pas als er kracht in de markt waarneembaar is, kan er weer worden gekocht. Het is immers beter om rustig te wachten op kansen, dan in een neutrale markt op het verkeerde been te worden gezet. Pas als het sentiment van de markt duidelijk verbetert of wanneer belangrijke steunzones worden doorbroken, kan er weer volop op kansen worden ingezet: opwaarts danwel neerwaarts.
Brent corrigeert binnen stijgende trend
Met een stijging van meer dan 50% kan 2007 voor Brent-olie als recordjaar de boeken in. Aangezien olie in Amerikaanse dollars wordt genoteerd, speelt de zwakke dollar de olieprijs in de kaart. Vooralsnog weet Brent-olie zich goed te handhaven boven het horizontale steunniveau van $ 88. Rond dit niveau bevindt zich een bodem die in november is gevormd. Voor zowel de lange als korte termijn blijft het beeld positief. De lange termijn stijgende trend blijft intact tot een niveau rond $ 80. Voor een verdere stijging is het wel belangrijk dat de top rond $ 98 wordt overschreden. Anders is de kans aanwezig dat een lagere top wordt geplaatst. Brent-olie doet verwoede pogingen om nieuwe hoogterecords neer te zetten, al speelt een nakende recessie in de Verenigde Staten wel een negatieve rol.
Euro consolideert binnen stijgende trend
De Europese munteenheid wist de afgelopen maanden de ene na de andere weerstand te doorbreken en heeft daarbij in november een recordniveau van bijna $ 1,50 bereikt. Vervolgens deed de euro vanaf eind november een behoorlijke stap terug. De renteverlaging in december door de Fed heeft vooralsnog geen grote invloed gehad op de euro/dollar. De dalende weerstandslijn vanaf november is inmiddels doorbroken waardoor de weg omhoog weer werd vervolgd. Wel is het belangrijk voor de euro/dollar om nu een hogere top neer te zetten om de stijgende trend te vervolgen. Indien er een lagere top wordt geplaatst, kan de euro/dollar terug naar een niveau van $ 1,43. Hier ligt een eerste steun in de vorm van de bodem uit december. Lange termijn beleggers kunnen desalniettemin comfortabel in hun fauteuil blijven zitten. Zij hoeven zich pas zorgen te maken zodra de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,38 het zou begeven.
Dow Jones test belangrijke steun
Het beeld voor de Amerikaanse indices is dit jaar niet veel beter geworden. De Dow Jones heeft na het bereiken van een absoluut hoogtepunt in oktober 2007 de dalende lijn stevig te pakken. Pas als de Dow boven de weerstandslijn rond 13.500 punten weet uit te breken, kan de oudste beursgraadmeter ter wereld weer een nieuwe aanval gaan inzetten. Het is een veeg teken dat de bodem van november is doorbroken. Daardoor is de kans groot dat een volgende bodem pas rond 12.000 punten zal worden gevonden. De S&P500 en de Nasdaq laten eveneens geen rooskleurig beeld zien. Sinds oktober zijn ook deze indices bezig lagere toppen en dito bodems te vormen, oftewel een dalende trend. Aangezien de indices aan de onderkant van deze trendkanalen zitten, kunnen we herstelbewegingen verwachten. Maar zelfs met forse stijgingen is er nog geen sprake van een stijgende trend voor de korte termijn. Uiteraard zitten de indices voor de lange termijn in een stijgende trend, maar voordat deze trend gebroken wordt, is er nog behoorlijk veel dalingspotentieel. Wellicht dat nieuwe renteverlagingen een recessie kunnen voorkomen en daarmee de effectenbeurzen kunnen behoeden voor verdere dalingen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.