...

Marktcorrectie in perspectief

30 juli 2007, 23:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De huidi­ge cor­rec­tie vin­dt zijn oor­sprong bij de slechte sit­u­atie op de Amerikaanse huizen­markt. De index voor Reits, Amerikaanse onroerend­goed fond­sen zette in feb­ru­ari haar dal­ing in en bevin­dt zich nu 25,7% onder haar hoogtepunt.



Koer­stech­nisch


De afgelopen week werd geken­merkt door de groot­ste koers­dal­ing van de afgelopen vier jaar. Wereld­wi­jd daalde de aan­de­lenko­ersen op alle mark­ten met aanzien­lijke per­cent­ages vanaf recent geves­tigde records. De Bel20 met 8,77%, de DAX30 met 8,57%, de CAC40 met 8,53%, de AEX 25 met 6,64% en verder van huis, de NYSE met 7% en de S&P500 met 6,43%. De rus­sell 2000 small cap index daalde met 8,9%, zodat de grotere bedri­jven nog relatief goed stand hielden. 

De koers van de AEX-index heeft lan­gere tijd boven het trend­kanaal bewogen waar­door een cor­rec­tie waarschi­jn­lijk werd. Deze cor­rec­tie vin­dt nu plaats en het ligt voor de hand dat ze wat grot­er van omvang zal zijn waar­door de koers weer naar de onderkant van het trend­kanaal wordt gebracht. Een niveau ron­dom de 500 pun­ten behoort tot de mogelijkhe­den tij­dens de komende maan­den. Ook deze cor­rec­tie zal gepaard gaan met ups en downs, zodat we reken­ing moeten houden met dagen waarin een sterk koer­sh­er­s­tel kan optreden.

Cor­rec­ties zijn alti­jd pijn­lijk en kan de porte­feuille­waarde flink naar bene­den bren­gen. Aan de andere kant bieden ze kansen om de porte­feuille uit te brei­den met goede fond­sen die tegen aantrekke­lijke koersen zijn te verkri­j­gen op momenten dat pri­js zwaar onder druk ligt. 

Zow­el fun­da­menteel als koer­stech­nisch wijst niets erop dat een lang­durige bear­mar­ket aanstaande zou zijn. De mon­di­ale groeiverwachtin­gen ligt voor dit en vol­gend jaar ron­dom de vijf pro­cent. De bedri­jf­swin­sten vlakken af maar vol­doen nog steeds aan de verwachtingen.



De korte ter­mi­jn opgaande trend is gebro­ken. Op de uur­grafiek wordt goed duidelijk met welke kracht dat gepaard ging. Voor de korte ter­mi­jn geven de indi­ca­toren aan dat de beweg­ing en de daarmee gepaard gaande paniek vergelijk­baar is met de voor­gaande cor­rec­ties die in mei/​juni 2006 en maart 2007 plaats von­den. Op de korte ter­mi­jn lijkt de groot­ste schade al gele­den en mag en kort­stondig her­s­tel of peri­ode van con­sol­i­datie wor­den verwacht. Op de wat lan­gere ter­mi­jn (weken of enkele maan­den) zullen de mark­ten nog wel volatiel bli­jven, waar­bij een aan­tal dagen van hevige paniek, die meestal een tren­dom­keer mark­eren, niet zijn uit te sluiten.



Boven­staande grafiek laat het koers ver­loop van de S&P 500 index zien vanaf begin dit jaar. De blauwe band geeft de stan­daard devi­atie weer. Net als in maart beweegt de koers nu onder de blauwe band, wat aangeeft dat de koers zich sterk buiten haar band­breedte bevin­dt in negatieve zin. Koer­stech­nisch bezien oversold. 

De huidi­ge cor­rec­tie vin­dt zijn oor­sprong bij de slechte sit­u­atie op de Amerikaanse huizen­markt. De index voor Reits, Amerikaanse onroerend­goed fond­sen zette in feb­ru­ari haar dal­ing in en bevin­dt zich nu 25,7% onder haar hoogtepunt en heeft daar­door alle koerssti­jgin­gen die na april 2005 plaats von­den teni­et gedaan. De onroerend goed markt laat ook de finan­ciele sec­tor niet onberoerd. Deze sec­tor daalde als eerste en heeft vanaf haar top in mei 2007 — 12,6% aan waarde ver­loren. De sec­tor is de laat­ste ander­half jaar sterk achterge­bleven en boven­staande grafiek laat zien dat er dit jaar geen nieuw koer­shoogtepunt is neergezet. Nu de prob­le­men in de huizen­markt veel aan­dacht kri­j­gen­wordt de sec­tor flink afges­traft en komt de waarder­ing weer op een aantrekke­lijk niveau voor de lange termijn.

Naast de finan­ciele sec­tor kre­gen de sec­toren nuts­bedri­jven (12,9%) en energie (8,4%) te mak­en met forse koers­dalin­gen. Ik vind het sen­ti­ment bij genoemde sec­toren al vol­doende negatief om voorzichtig wat lange ter­mi­jn posi­ties op te pakken.

De heftige koers­dalin­gen van afgelopen week heeft er voor gezorgd dat de volatiliteitsin­dex op een hoger niveau is aan­be­land dan tij­dens de voor­gaande cor­rec­tie in maart van dit jaar. De index staat met 24 pun­ten op het hoog­ste niveau van de afgelopen vier jaar. De tijd­spremies bij de opties zijn daar­door sterk opgelopen, wat zorgt voor papieren ver­liezen op bestaande posi­ties waar­bij gebruik is gemaakt van geschreven puts. Aan de andere kant kan gebruik wor­den gemaakt van deze sit­u­atie door staps­gewi­js nieuwe put­posi­ties aan te gaan als daar­voor vol­doende ruimte in de porte­feuille aan­wezig is.

De afgelopen maan­den is de oblig­atier­ente geste­gen, door de vlucht naar oblig­aties is daar nu een einde aan gekomen en is de rente weer aan het zakken. Op zich maakt dat het bez­it van aan­de­len die een hoog div­i­den­dren­de­ment bieden aantrekkelijk. 

De US dollar

De euro is de afgelopen week wat verzwakt. Bin­nen de lange ter­mi­jn opgaande trend vin­dt nu een cor­rec­tie plaats die de koers weer in de buurt van het voortschri­j­dende gemid­delde en de trendli­jn kan brengen.



De uur­grafiek laat zien dat de koers van de euro uit de korte ter­mi­jn opgaande trend is gevallen. De komende week mag een verdere ver­sterk­ing van de dol­lar wor­den verwacht.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.