Dat we in een moeilijk beursjaar zitten hoef ik niet echt meer te zeggen, sterker nog het is het moeilijkste jaar wat ik heb meegemaakt in mijn carrière die toch al loopt vanaf eind jaren ‘80 loopt. Welke kant gaat het op? En vooral, voor hoelang? Dat is nu de vraag die ik me elke morgen voorleg …
De markt:
Om het even kort samen te vatten, na de besluitvorming door de Euro eind oktober is men tot nog toe nog helemaal niets opgeschoten, alleen Wall Street staat nu nog rond de hoge niveaus bereikt na de rally die de beurzen in Europa toen tot een hoogtepunt stuwden. De AEX en de DAX doen het magertjes en vallen telkens terug zodra er weer een verkeerde noot wordt gezongen. Vorige week was het Italië dat roet in het eten gooide, de rente in dat land liep plotsklaps op tot 7,5% (zie grafiek). We weten dat de 7% grens kritisch is en dat daarboven de andere landen in grote problemen kwamen. Op een of andere manier na het aftreden van Berlusconi werd die aanval boven de 7% weer afgeslagen en konden de beurzen eind vorige week weer wat op adem komen.
Maar, de problemen zijn niet plots verdwenen nu, de markt blijft broos en breekbaar door telkens weer die nieuwe ontwikkelingen binnen Europa maar aan de andere kant kent de markt tussendoor ook zijn euforische momenten als de berichtgevingen wat beter klinken. Het gaat dan wel meteen met procenten tegelijk en dat binnen een kort tijdsbestek. Daarom is het juist in deze markt belangrijk om op tijd de correcte beslissingen te nemen en vooral ook het accepteren dat uw beslissing niet de goeie was. In deze column deze keer wat over het psychologische kant van het verhaal in het kort, want veel tekst is daar niet voor nodig, het is alleen de uitvoer ervan wat voor veel beleggers het moeilijkste deel is, het accepteren van verlies moet men ook meester worden om dat dan ook vooral op tijd te kunnen nemen.
Money management:
Op tijd uw winst pakken, en niet bang zijn om verlies te accepteren zijn 2 zaken die enorm belangrijk zijn om uw kapitaal waarmee u op de beurs werkt op peil te houden. Winst is belangrijk, maar nog belangrijker dan winst halen op de beurs is het beperken van uw verlies, juist daar gaan de meesten op den duur aan kapot. Dat laatste hoeft u niet te snel te doen, anders is er in deze markt voor u niks te zoeken, maar aan de andere kant moet u wel duidelijk van tevoren uitzoeken tot waar dat verlies maximaal op mag lopen. Als u dat getal in euro, of percentage hebt ingevuld moet u er dan alleen nog voor zorgen dat u zich daar strikt aan zal houden. Ga dan svp niet eigenwijs verder, en schuif dat getal of percentage NIET op omdat u plots gaat denken dat het wel goed zal komen. In 90% van de gevallen komt het NIET meer goed en wordt het verlies steeds meer een probleem wat daarna voor een vertrouwenskwestie gaat zorgen bij uzelf. En wees gerust, ik weet waar ik het over heb en heb dat proces in het verleden vaak genoeg aan de lijve ondervonden. Iets wat niet goed zit voelt niet goed, en er zal veel geluk voor nodig zijn om iets wat niet goed is of voelt plots te doen keren naar weer iets goeds. Bekende zaken ook op emotioneel vlak, ofwel het is psychologie. Kies dus altijd voor de korte pijn, blijf zakelijk en stel uw grenzen. Nogmaals, de emoties zijn het moeilijkst bij verliezen, bij winst zijn die totaal anders maar zoals ik al aangaf moet je die ook durven te pakken op tijd. Zeker in deze markt.
Samenvatting:
In deze markt moeten we op onze tellen passen, anders is de kans groot dat er constant achter de feiten aan wordt gelopen. Men noemt het ook wel “Go with the Flow” maar ook dat is moeilijk omdat de richting vaak zo onduidelijk is. Te lang in een positie in een bepaalde richting blijven zitten is moeilijk omdat een counterbeweging er tot nog toe telkens komt. Veel tijd om een positie in een bepaalde richting uit te zitten is er ook niet, deze markt vliegt heen en weer met de snelheid van het licht, enfin om het in een overdrijvende term te noemen. Daarom blijft dat “Money Management” een belangrijke term binnen het geheel, alleen daarmee kunt u deze markt te lijf gaan want anders wordt het een oorlog met uzelf die u hoe dan ook zult verliezen. Deze markt wringt de spons aan beide kanten helemaal uit … Wordt uiteraard vervolgd want ik verwacht niet dat de rust snel terug zal keren …
Rente Italië:
Guy Boscart
www.usmarkets.nl