...

Margin Calls: De enige reden voor een CRASH

7 februari 2018, 11:21 | Trader Guy | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (6)

Maandag 5 feb­ru­ari heb ik iets gezien LIVE op Wall Street waar­van ik meteen dacht, dit is de reden waar­door het wel eens hele­maal mis kan gaan op Wall Street zodra we dit nog­maals gaan opzoeken. Het zijn de Mar­gin Calls die mij wakker hebben geschud, die was ik even totaal ver­geten maar ken ze nog maar al te goed van eind 1999 begin 2000. Prob­leem is nu dat het min­i­maal 3 keer zoveel is nu vergeleken met toen. Een van de rede­nen van de CRASH in 1929 waren ook de Mar­gin Calls ofwel in aan­de­len zit­ten met geleend geld omdat er geen enkel gevaar merk­baar is tij­dens de peri­ode vooraf­gaant.

Onder­weg naar meer prob­le­men?
Als we naar de afgelopen 15 maan­den kijken op Wall Street dan zien we slechts een paar gewoontes voor­bij komen, dat was Buy The Dip” zodra er een ver­lies­je stond van amper 0,5 tot max­i­maal 1%. Meestal kon men de DIPS al kopen op een intra­day beweg­ing vanaf de top als er bijvoor­beeld bij de Dow Jones 100 tot 150 pun­ten af gin­gen in de late avond. De VIX bleef zo laag hangen, ergens tussen de 9 en de 11 pun­ten, er was dus weinig volatiliteit, geen enkele reden tot ongerus­theid, geen enkele reden om iets te onderne­men wat maar op het nemen van de winst leek. Er was maar 1 weg en die was omhoog, het leek erop dat die gedachte elke maand meer tot zijn recht kwam, de markt den­derde maar door omhoog, geen enkele ongerus­theid lag er op de loer. De S&P 500 hield het maar lief­st 311 sessies vol om geen 3% cor­rec­tie tot te staan en ongeveer 405 sessies om zon­der een 5% cor­rec­tie verder op te lopen in de ste­vige en lang­durige uptrend.

Dit alles wil zeggen dat veel par­ti­jen alleen maar aan­de­len hebben inges­la­gen tot ze tot over het hoofd vol in de markt zit­ten, daar­bij horen de port­fo­lio’s van de kleine beleg­gers tot de samen­stelling van de grote beleg­gings­fond­sen die door de totale rust op de mark­ten bereid waren om met hun Mar­gin de port­fo­lio’s op te krikken tot 125 en in som­mige gevallen zelfs tot meer (150%) lever­age op beschik­baar kap­i­taal. Om het sim­pel te mak­en, stel u hebt $100 en u koopt voor $125 of tot $150 aan­de­len in. Als het goed gaat dan maakt u meer ren­de­ment, gaat het slecht dan ver­li­est u sneller een deel van uw kap­i­taal. Nu heb ik het in het voor­beeld om het voor u duidelijk te mak­en over $100-$125 of $150 maar in de werke­lijkheid gaat het om hon­der­duizen­den bij de kleine beleg­gers en om mil­jar­den bij de grote spel­ers, en wees gerust, zo is het gegaan de afgelopen 15 maan­den. U zult nu mogelijk denken, dat zal alle­maal wel mee­vallen, maar dat is vol­gens mij een ver­keerde gedachte.

Zie de grafiek hieron­der maar eens hoe ver het al is gekomen vergeleken met peri­odes die vanaf 1992 wor­den meegenomen. Als u goed kijkt dan is dat nu bij­na 3 keer zoveel als bij de Inter­net bubbel toen velen voor de eerste keer in hun lev­en de Term Mar­gin Calls moesten aan­horen. En het is nu ongeveer 4 keer zoveel als net voor de cri­sis in 2008, dat is behoor­lijk wat en nogal beangsti­gend als we weten wat dat teweeg bracht” in 2000 en in 2008 !!

Wat we ook weten is dat de aan­de­len­markt op Wall Street de lang­ste reeks ooit neerzetten tot maandag 5 feb­ru­ari, ook wist de Dow Jones in 2017 het groot­ste aan­tal records ooit neer te zetten want dat waren er maar lief­st 71. En we weten dus dat de VIX nooit hoger uitk­wam dan de 13 – 14 om daar­na steev­ast terug te vallen tot onder de waarde 10. De meest rustige peri­ode voor aan­de­len uit de geschiede­nis, het kon niet zo bli­jven duren want de maand jan­u­ari begon opnieuw op dezelfde manier met een reeks nieuwe records, vri­jwel elke dag tot eind jan­u­ari met waarderin­gen voor aan­de­len die telkens maar opliepen. Stil­let­jes als een dief in de nacht sluipt het gevaar dat eron­der wel meeloopt verder als trig­ger voor de BIG MOVE omlaag. Cor­rec­ties bleven beperkt tot 0,51% en wer­den zelfs niet zicht­baar op de charts, echt ste­vige upswings kwa­men er ook niet aangezien de markt de sti­jging door liet lopen in ettapes van pak­weg 0,5 tot 1%. Een bij­na per­fect gecon­troleerde gang van zak­en maar zoals ik al aan­gaf met heel veel onzicht­baar gevaar dat maar heel weinig dienst kan doen als een soort bumper om de eerste schokken op te vangen.
Dat is ook duidelijk het­geen er heel snel duidelijk werd maandag richt­ing het slot op Wall Street, daarover zo meer … Hoe dan ook, de Dow Jones kon ongeveer 40% oplopen tussen begin novem­ber 2016 en alleen al in jan­u­ari wist de index al bij­na 8% erbij te pakken. De sti­jging werd parabolisch het­geen wil zeggen dat de sti­jging vri­jwel kop over kop ging zon­der dat er pull­backs tussendoor kwa­men. Het leek erop dat de sti­jging door moest zetten omdat er bij een dal­ing heel snel prob­le­men bloot zouden komen te liggen, de Mar­gin Calls dus … Uit­er­aard moest … ofwel moet nog … die para­bool op de Dow Jones gevor­md via een kleine Blow off topvorm­ing” gecor­rigeerd wor­den anders vliegt de index tot in het oneindi­ge ges­tuwd door dwang, verdere uit­brei­d­ing van mar­gins en vooral ook door de enorme gretigheid bij beleg­gers of fonds­bazen omhoog. Denk maar na over de dwang naar meer, dat willen we in feite alle­maal en daar­door wor­den we door euforie vaak blind voor de werke­lijkheid na een tijd­je, het is niet meer dan dat, psy­cholo­gie ofwel de term hebzucht. Het werd een soort zoals we dat noe­men One-way Bet” op Wall Street, voor velen kon het niet meer ver­keerd aflopen.
Mar­gin Calls doen hun her­in­tred­ing:
Afgelopen maandag begon de dag nog redelijk hoopvol al lieten de futures na de forse terug­val van de vri­jdag ervoor, vri­jda­gen zijn in de regel vrij rustig en posi­tief op Wall Street, eerst in de nacht nogal wat onrust zien. Pas na de open­ing kwam er een verkoop­golf, vergeet niet dat de Nas­daq eerst nog op +50 pun­ten stond na een uurt­je han­del. Née het was voor lat­er, vanaf een uur of 19:00 – 19:30 begon het alle­maal. Beleg­gers en fund­man­agers voelden al snel aan dat het niet goed zat en dat het niet een soort Buy The Dip” zou wor­den deze dag, het water steeg ze al heel snel tot aan de lip­pen, en let wel, dat bij slechts een 3 a 4% cor­rec­tie vanaf de top !! vol­gt u nog?

Rond 20:30 – 21:00 viel de markt in het diepe, en ja hoor, daar begin­nen ze te komen, de Mar­gin Calls. De beweg­ing van de Dow Jones van ‑700 naar ‑1600 pun­ten gebeurde in amper 5 minuten tijd, dat kan maar 1 oorza­ak hebben, dat zijn ver­plichte verkopen van aan­de­len door dat men niet meer kan vol­doen aan de ver­plichtin­gen. Als dat hef­bomen van 1.25 of 1,5 of soms zelfs meer met 234 of 5, dat maakt niet zoveel uit, Mar­gin Calls wor­den onheroe­pelijk uit­gevo­erd om zo verdere schade te voorkomen. Meestal hebben die fund beheerders dat via een back-office zelf wel voor elka­ar en zodra ze dreigen onder water te komen wor­den de ver­plichtin­gen net voor ze een prob­leem wor­den weg gew­erkt maar als ze dat alle­maal tegelijk doen dan kri­jg je dat soort beweg­in­gen natu­urlijk. Dat was die enorme spike omlaag en ik denk of weet het bij­na zek­er dat die getrig­gerd werd door dat juist dan het moment van een 5% cor­rec­tie een feit werd.
Pas nabeurs komen de andere par­ti­jen die hun eigen port­fo­lio beheren aan de beurt, de kleinere beleg­gers wor­den tussen 22:00 en 22:15 glad gestreken ofwel net na het slot op op de slot­bel van de markt. Aan­de­len of afgelei­de pro­ducten wor­den dan automa­tisch ges­loten tot de toeges­tane mar­gin weer op orde is. Daarom kwam er maandag nabeurs nog zo’n grote ver­lies­beurt bij via de futures ofwel nabeurs. Dat was een behoor­lijk pijn­punt maandag en het was nog maar het top­je van de ijs­berg, dat kunt u zien aan het grafiek­je wat ik hier­boven heb geplaatst. We zijn nog maar tot ‑7% geweest en het geweld was al behoor­lijk zodat men er zich al behoor­lijk wat zor­gen over maakt op Wall Street, ofwel men hoopt dat de boel heel snel weer wordt recht getrokken !! Wat als de markt ‑10% doet? Of sterk­er nog, wat als de ingezette beweg­ing nog wat vroeger komt en dus langer kan aan­houden? En wat als de Dow Jones in Crash modus terecht komt? Ik heb genoeg gezien, die kan wel eens een behoor­lijk dra­ma wor­den als het echt wegza­kt zon­der ophouden … Die 5% was nog niets vergeleken met de 23% op die zwarte maandag in 1987, het zijn peanuts maar wel werd er iets duidelijk gemaakt. En de VIX liep op tot bij­na 40 en dat hebben we in de afgelopen 30 jaar niet meer gezien in dat tem­po. Dat de Dow Jones in een soort luchzak terecht kwam hebben we ook al heel lang niet meer gezien. Oorza­ak? Zoals ik aan­gaf, Mar­gin Calls …

Uit­er­aard wor­den er al veel banken behoor­lijk ongerust door het aan­tal lenin­gen die er nu uit­staan tegen­over mar­gins op aan­de­len, logisch want dat ben ik dus ook, het is buiten pro­por­ties aan het ger­ak­en. Laat me nog­maals aangeven wat je dan moet doen of wat er vanzelf voor jou wordt gedaan als de ver­houdin­gen scheef komen te liggen. Ofwel moet u op tijd meer geld storten, ofwel moet u zelf op tijd aan­de­len verkopen, ofwel de sys­te­men verkopen de aan­de­len vanzelf voor u om de ver­houdin­gen recht te houden. U zult begri­jpen dat in de meeste gevallen het laat­ste gebeurd juist omdat het zo snel kan gaan.

Door dat de markt toch niet cor­rigeert, en door dat de rente laag bli­jft, is men dus sneller bereid om te lenen om meer aan­de­len te kopen en hoe langer het goed bli­jft gaan legt men de lat hoger en hoger. Zoals ik al aan­gaf, het is nooit zo hoog geweest als nu, bij­na 300 bil­lion dol­lar op dit ogen­blik. Nog­maals ter afs­luit­ing van deze col­umn, als de markt nu nog een diepere duik wil gaan mak­en, het­geen zek­er niet onwaarschi­jn­lijk zou zijn, dan vrees ik het erg­ste en kun­nen we ons mogelijk op gaan mak­en voor het sce­nario wat we ook in 1987 hebben gezien, een dal­ing van meer dan 20% op dag­ba­sis. En, dat heb ik in mijn updates al een aan­tal keren lat­en zien, de vergelijk­ing met de grafiek van toen is nogal groot, hieron­der ziet u die. Aan de andere kant is het ook niet erg als zoi­ets een keer gebeurd want dan wordt men in ieder geval voorzichtiger en zal men 2 keer nadenken voor dat er weer op mar­gin wordt gekocht …

Uit­er­aard coach ik beleg­gers die lid zijn van onze sig­naal­dien­sten en updates bij US Mar­kets, er loopt een aan­bied­ing tot 1 APRIL vanaf €39, dan hou ik u volop op de hoog­ste van de mark­ten, deel ik mijn ervar­ing en ver­stu­ur ik sig­nalen op de indices. Inschri­jven kan via de vol­gende link, dan staat u van­daag nog op onze verzendli­jst … https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​r​a​d​e​r​s​h​o​p​.html

Mocht u zoals blijkt vra­gen hebben wat betre­ft deze col­umn, SVP plaats ze onder­aan deze col­umn als reac­tie, dan beant­wo­ord ik ze graag voor u !!

Aan­vulling col­umn na enkele vragen:

Vraag 1:
Guy, hoe zit het met de mar­gin als de aan­de­len nog verder in pri­js oplopen?

Antwo­ord: Dan kan men nog meer lenen, en daar zit dus juist het grote prob­leem, hoe meer men de markt opblaast hoe meer aan­de­len men kan kopen op krediet.

Vraag 2:
Guy, ik lees ook veel dat de plot­sel­ing oplopende rente in de VS en de oplopende USD index een mede oorza­ak is geweest van de trig­ger tot dalen. Verwacht jij dan nog meer gezien de huidi­ge stand van de USD index, die van­daag bij­na net zo hoog is opgelopen als maandag?

Antwo­ord:
Goeie vraag, over de rente heb ik al een en ander uit­gelegd, de rente loopt vooral op omdat de VS staat 87% meer geld moet ophalen dan een jaar gele­den omdat Trump zijn plan­nen moet betal­en, u weet wel, TAX, muur, imi­gratie, infra­struc­tu­ur enz… Dat geld heeft Trump niet, de staat dus, en dat moet komen via staat­slenin­gen, 2 jaar, 10 jaar, 30 jaar enz… Als par­ti­jen voor dat grotere risi­co meer ren­de­ment willen is dat nor­maal, dat zet de rente op die staat­slenin­gen hoger, dus om aan vraag te ger­ak­en is men bereid om meer ren­de­ment te geven. En stel je voor dat de rente oploopt omdat alles goed gaat in de VS, dan zou het nor­maal zijn dat de dol­lar evenredig duur­der wordt, dat is nu duidelijk niet het geval. Ook via deze weg kun je aflezen dat de ver­houdin­gen niet goed zijn of beter gezegd, niet goed om ervan uit te gaan dat de rente oploopt omdat de economie dat vraagt.

Guy Boscart
US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.