...

Maak je portefeuille Crash-proof !

18 maart 2008, 19:11 | US Markets Redactie | leestijd: 9 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Iedereen is een genie in een Bull markt, maar de Bear markt creëert angst, onzek­er­heid en veroorza­akt kost­bare fouten. Wat te doen om je porte­feuille crash-proof te maken…

De con­ven­tionele defin­i­tie van een Bear Mar­ket is een dal­ing van de aan­de­lenko­ersen van 20% of meer in een peri­ode van zo’n twee maan­den. Van­wege het feit dat de mark­ten wat divers­er gewor­den zijn, en beleg­gers soms eigen­wi­js, heb ik ook wat andere maat­staven ontwikkeld. Eigen­lijk maakt het niet zoveel uit of Wall Street nu in een Bear Mar­ket zit of niet, iedere beleg­ger kan zijn eigen bear”hebben, oftewel een dal­ing in zijn eigen (te een­z­i­jdi­ge) porte­feuille ervaren. 

Even­t­jes kei­hard: U kunt twee soorten ver­lies mak­en. Tijdelijk of Per­ma­nent. Mark­ten ten­deren op en neer te gaan, maar zijn tot nu toe alti­jd weer teruggekomen. Indi­en er sprake is van een tijdelijke bear”verlies je dus 20% of meer, maar uitein­delijk her­stelt je porte­feuille weer. In een per­ma­nent dal­ende markt, ver­lies je 20% of meer, en je zult het waarschi­jn­lijk nooit meer hele­maal terugver­di­enen. Denk aan een gekochte call die waarde­loos afloopt of aan aan­de­len KPN die heel veel Ned­er­lan­ders op 70 EURO (!!!)) gekocht hebben. Maar er is ook goed nieuws. Alle his­torische bewi­jzen die ik heb gezien geven aan dat een goed gedi­ver­si­fieerde porte­feuille nooit een per­ma­nent ver­lies heeft hoeven dra­gen. Maar denk dan dus niet dat BUY en HOLD alti­jd werkt. Inte­gen­deel, in deze mark­ten is een vinger aan de pols een must, en kun­nen we buy en hold het best met stru­isvo­gelge­drag vergelijken. Steek de kop maar in het zand, dan gaat het vanzelf wel weer goed op de beurs…..née dus. Een andere leuke die je ook wel eens hoort op verjaardagen….”Née, nu kan het ECHT niet meer lager” U heeft vast ook wel van die ken­nis­sen.. Wel leuk om gebak mee te eten op die ver­jaardag, maar voor de rest heb je er niet zo veel aan. 

Daarom even to-the-point. Hier zijn 10 manieren om uw porte­feuille crash-proof te maken: 

1. Diversifiëren 
Als al uw geld in Wash­ing­ton Mutu­al (WM) aan­de­len zat heeft u erg veel pijn van de cred­it ‑crunch. Ook Microsoft (MSFT) aan­de­len zijn nog min­der dan de helft waard dan in begin 2000. Als u echter de eige­naar bent van een actieve, gedi­ver­si­fieerde porte­feuille, is het hoogst onwaarschi­jn­lijk dat uw hele porte­feuille er zo uit ziet. Sprei­den bli­jft dus verblijden.

2. Diver­si­fiëren in veel sectoren 
Het is duidelijk, finan­ciële dien­sten en home­builders doen het nu slecht.
Toch Energie, Com­modi­ties (Natu­urlijke bronnen..noem ik ze maar even..) en de Export indus­trieën die prof­iteren van een zwakke dol­lar zijn beter in vorm. Heb je de Stan­dard & Poor’s 500 Index (SPX) in je porte­feuille dan ben je gespreid belegd in de sec­toren: ener­gy, indus­tri­als, infor­ma­tion tech­nol­o­gy, con­sumer prod­ucts, health­care, telecom­mu­ni­ca­tions en nog veel meer. Geen garantie voor een sti­jging of winst, maar wel een garantie dat je gespreid bent belegd en dus de klap­pen redelijk kunt opvangen.

3. Spreid uw porte­feuille over de ver­schil­lende Asset classes 
Wees er zek­er van verder te kijken dan allen de S&P 500 om je doel te bereiken. Kleine bedri­jven met een redelijke liq­uiditeit zijn vaak onderge­waardeerd en zijn de uit­zon­der­ing die de regel beves­ti­gen als het aankomt op koers­dalin­gen. Beleg dus ook in
val­ue aan­de­len, small-cap, large-cap and groei aan­de­len. Deze bedri­jven hebben in de meeste gevallen goed gepresteerd en zijn een goede invester­ing gebleken ondanks tijdelijke ver­liezen.

4. Spreid uw beleg­gin­gen geografisch 
Chi­na is hot, riep u allen in 2007, niet­waar? Al je geld in Chi­na gestopt? Dan is het u naar de Fil­is­ti­j­nen. Dat is pas wereld­wi­jd beleggen. Beleg dus niet in fond­sen die op een bepaald land gericht zijn, dus bijv. een hele boel Chi­na een beet­je India. Née, beleg echt over de hele wereld. Inter­na­tionale index fond­sen zijn een goede manier om dit te doen. In Europa is de
DJ Euro STOXX 50 een mooi voorbeeld.

5. Kijk naar Fixed Income 
Zelfs met al deze diver­si­fi­catie, dient u nog steeds een aan­tal (ja saaie…) vas­trentende beleg­gin­gen zoals oblig­atie­fond­sen aan te houden. Zelfs met een hoog risi­co­profiel zou u uw gehele porte­feuille niet moeten bloot­stellen op de beurs. Het vaste inkomen kan een grote sta­bil­isator zijn in de porte­feuille. In goede tij­den zult u er niet warm of koud van wor­den, maar een stuk inkomen in tij­den van heftige dalin­gen is alti­jd welkom.. Hoeveel vaste inkom­sten u nodig heeft, hangt af van uw omstandighe­den en dit dient u te bespreken met een goede account man­ag­er of beleg­gingsad­viseur. De goede kunt u herken­nen aan het keurmerk van het Dutch Secu­ri­ties Insti­tute (www​.dsi​.nl) De account man­agers van E*TRADE Ned­er­land zijn bijvoor­beeld DSI gereg­istreerd en dan weet de beleg­ger alti­jd wat voor vlees hij in de kuip heeft. Zoek eens op of uw huidi­ge adviseur ingeschreven staat als vakkundig.

6. Vergeet nooit met een defen­sieve strate­gie de ver­liezen te beperken 
Actief risi­cobe­heer is een must gebleken de afgelopen maan­den. Waarom niet wat meer investeren wan­neer de pri­js sti­jgt en een switch naar cash wan­neer de pri­jzen dalen? Elke dag dat uw geld in con­tan­ten staat is een dag waarop u niet bent bloot­gesteld aan een mogelijke koers­dal­ing. Ja de rente is laag, maar daar mag u dan niet over zeuren. Dat switchen naar Cash kan niet zon­der een ste­vige dis­ci­pline. U kri­jgt gegaran­deerd prob­le­men als u belegt op basis van uw emoties. Ook als u de afgelopen 3 jaar van de koerssti­jgin­gen heeft geprof­i­teerd maar u heeft nog nooit een put optie gekocht mag u zich achter de oren krabben. U heeft toch ook een brand­verzek­er­ing voor uw huis? Waarom dan niet voor de porte­feuille. Gebruik bijvoor­beeld iedere 3 maan­den 5 – 10% van je winst om een lange out-of-the-mon­ey put optie te kopen op een breed gesprei­de index. Het lief­st als de volatiliteit laag is. Wees niet zuinig. Beleg­gers zien long gaan als beleggen en short gaan of een put kopen als een kosten­post. Onzin! Ook dit is beleggen en waarschi­jn­lijk min­stens zo belan­grijk als het kiezen van de juiste aandelen.

7. Ver­mi­jd het betal­en van onn­odi­ge kosten 
Een 25-jarige beleg­ger die ieder jaar 5000 euro belegt en een ren­de­ment haalt van 12% zal na 40 jaar 3,8 miljoen Euro hebben ! Maar als dezelfde beleg­ger weigert aan­dacht te best­e­den aan de kosten is zijn ren­de­ment miss­chien maar 10%. Zijn ver­mo­gen is dan maar Beur 2,2 miljoen waard na 40 jaar. Het ver­schil, 1,6 miljoen, is acht keer de totale invester­ing van 5000 Euro per jaar maal 40 jaar! Kies dus voor een bank of bro­ker waar de kosten op zijn minst redelijk zijn.

8. Dek je val­u­ta-risi­co af en ver­mi­jd onn­odig belast­ing te betalen 
Beleggen in het buiten­land is pri­ma. Kies ook bijv. voor brokers/​fondsen die in het beheer aan­dacht best­e­den aan het beperken van uw belast­ingver­plichtin­gen, en zorg dat u slim belegt. Wan­neer u in de VS belegt en uw dol­lar risi­co afdekt is er niets aan de hand. Met een zoge­naamd W8-BEN for­muli­er” bent u vri­jgesteld van belast­ing in de VS (behalve 15% div­i­dend­be­last­ing dan). Kijk ook eens naar het aan­deel FXE. Dat is een aan­deel dat de dol­lar pre­cies vol­gt. Belegt u daarin dan is de dal­ende dol­lar geen fac­tor meer. Met opties of turbo’s kan het hed­gen van uw buiten­lands val­u­ta-risi­co natu­urlijk ook.

9. Geen paniek 
Het alles verkopen”roepen, kan lei­den tot een per­ma­nent ver­lies. Als een beleg­ging in uw porte­feuille een klap gehad heeft bent u al te laat. Wan­neer u alles verkoopt zult u ook niets meer ver­di­enen als u goed gesprei­de porte­feuille weer gaat sti­j­gen. Bespaar ook op kosten door niet al uw aan­de­len te verkopen, maar koop een put of Tur­bo short op bijv. de AEX index. Dat werkt veel beter.

10. Leer short gaan, en zet niet alles alleen maar om in cash.
U kunt de bear niet ver­slaan door geen risi­co meer te nemen. Een van de erg­ste beren in het bos is de inflatie, en dat kan vooral pijn­lijk zijn voor de meest risi­comi­j­dende beleg­gers. Als u alleen maar cash aan­houdt bent u alti­jd de pineut met een inflatie van rond de 3%. Ik weet wel, het streven in Europa is 2%, maar u zult waarschi­jn­lijk koop­kracht ver­liezen. Net zoals u de goede sec­toren en aan­de­len probeert te kiezen, kies dan ook de zwakke broed­ers op de beurs uit. Verkoop die aan­de­len, om ze lat­er weer goed­kop­er terug te kopen. In de VS mogen beleg­gers short posi­ties aan­houden, en u begri­jpt, dat loopt lekker de laat­ste tijd.

Crash­es en cor­rec­ties vin­den nu een­maal plaats. Geef toe, anders was er niets aan, dat beleggen. Iedere beleg­ger kan de schade beperken door zich aan de hier­voor beschreven richtli­j­nen te houden. Hou de vinger aan de pols, en als u prob­le­men hebt met het bijhouden van al deze din­gen, een goede pro­fes­sionele account man­ag­er of adviseur kan u helpen.

Bar­ry van der Laan is directeur van E*TRADE Ned­er­land. (http://​nl​.etrade​.com) Van der Laan is DSI gereg­istreerd Senior Effecten­han­de­laar. Deze col­umn ver­schi­jnt regel­matig. Van der Laan houdt geregeld lezin­gen en sem­i­nars namens E*TRADE. E*TRADE en van der Laan kun­nen belan­gen hebben in zow­el niet beursgeno­teerde als beursgeno­teerde onderne­min­gen. Deze col­umn schri­jft van der Laan op per­soon­lijke titel en bevat geen beleg­gingsad­viezen. Tevens kun­nen in deze col­umn genoemde sit­u­aties niet voor iedere beleg­ger van toepass­ing zijn. Opvol­ging van gegeven adviezen in zijn alge­meen dient in samen­spraak met een deskundi­ge adviseur te gebeuren.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.