M2M: de nieuwe hype?
In mei van dit jaar hadden we het in een column over de Amerikaanse firma Taser, fabrikant en leverancier van zg. stun guns. Hieronder ziet u de chart sinds mei. Wie toen had ingestapt rond 28 dollar had tegen begin juli een winst kunnen maken van zowat 60%. Het aandeel is dan doorgezakt tot het peil van mei om half september weer boven de 40 dollar te pieken. Nu doet het fonds het wat kalmer aan. Misschien de aanloop naar een uitbraak boven de 48 dollar, wie weet?
Ditmaal willen we het hebben over de firma C‑Chip Technologies Corp (CCHI.OB). Aan het suffix OB merkt u dat het gaat om een ‘Over-the-Counter Bulletin Board (OTCBB Exchange)’ Nasdaq-aandeel.
C‑Chip Technologies is een Canadees bedrijfje, gevestigd in Montréal. Bedrijfje? Inderdaad, met 20 medewerkers ben je niet meer dan een KMO. Toch heeft C‑Chip een en ander in petto. Laten we hun marktsegment illustreren met een voorbeeld.
Stel, u bent verantwoordelijk voor een leasingbedrijf. Uw klanten rijden vrolijk rond met de wagens die u ter beschikking stelt. U verwacht dat ze maandelijks het overeengekomen bedrag betalen. En dat doen de meesten. De meesten, niet iedereen. Deze laatste moet u aanporren, desnoods juridisch aanmanen. Lastig, tijdrovend, slopend.
Op een dag hebt u in al uw wagens de speciale chip plus randapparatuur van de firma C‑Chip laten installeren. Opeens ziet uw wereld er veel rooskleuriger uit. Vanaf nu herinneren uw wagens de gebruiker tijdig dat de leasing moet worden betaald. Gebeurt dat niet, dan kan de wagen niet meer starten. Daarvoor kunt u zorgen, vanachter uw pc of via uw gsm. Het kan ook automatisch gebeuren, terwijl u zich met andere dingen bezighoudt.
Hoho, zegt u, dat kan gevaarlijk zijn. Natuurlijk is C‑Chip verstandig genoeg om erover te waken dat de wagen in kwestie niet stilvalt op het moment dat hij een rij van vijf vrachtwagens aan het inhalen is. Of van diep in de nacht van rotonde naar rotonde op zoek is naar dat onvindbare hotel.
Klanten die weten dat de wagen is uitgerust met een toestel van C‑Chip zullen altijd keurig betalen. Doen ze dat niet, dan kunt u uw wagen vlot recupereren. Want dankzij C‑Chip kunt u via GPS weten waar het voertuig zich bevindt. Hierdoor daalt ook het risico van diefstal, dus lagere verzekerignspremies. Wat zo’n installatie kost? Geen 20.000, geen 2.000 maar wel ca 200 dollar, dat is ca 160 euro aan de huidige koers (22 oktober 2004). U vreest voor sabotage? Geen sprake van. Het apparaatje bevindt zich ergens op een duistere plek in het voertuig en is als dusdanig niet herkenbaar.
Denk nu niet dat uw columnist de ene of andere vorm van verkapte réclame voert voor een obscure Canadese firma. Ons enige doel is u informatie geven over een nieuwe technologie, die wel eens de vierde golf in de digitale revolutie kan worden.
De zg. digitale revolutie begon rond 1950. Toen lanceerde IBM zijn mainframe-computer, waardoor voor het eerst firma’s de computer konden gebruiken voor hun boekhouding, dataverwerking en administratie. Het duurde zowat 30 jaar voordat in de 1980’er jaren de pc zijn intrede deed. Apple, Atari, Commodore, IBM zelf, Sinclair, Tandy, … Dit was de tweede golf. Eerst was het een woest klotsende zee van allerlei besturingssystemen. Er ontstond een rustige oceaan, de dag dat een zekere heer Gates het welletjes vond en zijn vensters opengooide voor de hele wereld. Vrijwel naadloos ging de tweede golf over in de derde, toen het internet al die pc’s aan elkaar verbond via kabels en satellietverbindingen. De wereld werd een dorp. Is nog altijd een dorp. Nu komt de vierde golf eraan: computers wisselen draadloos informatie uit met machines (hierbij is een gsm ook te beschouwen als een machine) en machines doen dat onderling. U bent daarbij toeschouwer of nu en dan wordt uw goedkeuring gevraagd. Dat is M2M. Over enkele jaren zullen er meer onzichtbare connecties zijn tussen machines dan tussen mensen. In deze technologie specialiseert C‑Chip zich.
Laat ons een korte blik werpen op het aanbod van deze firma.
Ten eerste is er Credit Manager, het systeem om voertuigen via internet aan of uit te zetten. Dit werd in het voorbeeld hierboven uitvoerig beschreven. Kostprijs: ca 200 dollar. Geïnteresseerden: niet alleen leasingmaatschappijen, ook verzekeraars en kredietverstrekkers in het algemeen. Potentieel: miljoenen installaties.
Dan hebben we Shadow 100. Is een meer uitgebreide versie van de Credit Manager met GPS-tracking, automatisch verwittigen van de bestuurder bij verkeersovertredingen, enz. Prijs: iets duurde dan Credit Manager. Potentieel: enorm.
Er is ook de Falcon. Gespecialiseerd anti-diefstalapparaat, speciaal voor auto’s. De gebruiker heeft een zg. transponder waarmee hij zijn auto draadloos kan stilleggen als hij gestolen is. Prijs: ca 190 dollar. Potentieel: aan die prijs fenomenaal.
Daarbij kom nog MP2, een chip die kan geplaatst worden in dure apparaten zoals plasma-tv schermen. Die worden veel geleast of op afbetaling verkocht. Op dezelfde wijze als bij Credit Manager heeft de levernacier controle over zijn eigendom tot die is afbetaald.
En tenslotte hebben we de Hawk 100, die werkt zoals de Falcon maar toegepast wordt voor kleine recreatieve voertuigen, zoals moto’s, boten en sneeuwscooters.
Nu gaat u wellicht zeggen: allemaal mooi, maar we hebben al gehoord van dergelijke toepassingen, dat bestaat toch allang. Ja en neen. Er bestaan inderdaad draadloze beveiligingssystemen voor auto’s. Er zijn firma’s die het wel hen wee van hun wagenpark draadloos in het oog houden. Spelers in deze markt zijn o.m. @Road, Aether, Trimble. Maar deze firma’s, de concurrenten van C‑Chip, bieden producten aan die veel completer en daardoor veel duurder zijn, minstens vijf maal.
C‑Chip biedt eenvoudige, sterk gespecialiseerde producten aan een goedkope prijs, gemakkelijk te plaatsen en zonder onderhoudskosten. Hun markt strekt zich uit over alle consumenten. Ze denken bij C‑Chip aan voorzieningen om in elke huishoudstoestel een chip te plaatsen waardoor defecten onmiddellijk gekend worden bij de leverancier. Over hoeveel chips praten we dan?
Terug naar de realiteit. Hieronder ziet u de chart van C‑Chip. U merkt het: een lage koers en sterk schommelende volumes met pieken bij 2 miljoen.
Heeft deze koers stijgingspotentieel? Als het aandeel op korte termijn terug de zone van 1 dollar gaat opzoeken, is er vanaf het huidige peil ruimte naar boven van ca 40%. Als het aandeel uitbreekt …
Laten we de sterke punten van C‑Chip nog even op een rijtje zetten:
- aandelenkoers met stijgingspotentieel
- actief in een snelgroeiende sector
- demonstreerbare voordelen
- goed uitgewerkte productpolitiek
- nieuwe producten in de pipeline
- aantrekkelijke prijzen
- enorm marktpotentieel (kenners spreken van tientallen miljarden euro’s)
- C‑Chip is op het overnamepad om know-how in huis te halen
- ervaren management
Genoeg elementen om deze firma en het aandeel in het oog te houden. En dan bent u in goed gezelschap, want ook andere websites interesseren zich voor C‑Chip. ‘t Is maar dat u het weet.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets