De correlatie is weliswaar niet 100% maar wel behoorlijk hoog.
Een stijgende olieprijs heeft een gunstig effect op de goudprijs om de volgende redenen:
.
1. Een hogere olieprijs zorgt voor oplopende inflatie
Stijgende brandstofprijzen
Producten waarin olie is verwerkt worden duurder (plastic, kunststoffen etc.)
Energie-intensieve bedrijfstakken berekenen de hogere productiekosten door in het eindproduct.
(chemie, landbouw, mijnbouw, smelterijen, vervoer etc.)
.
2. De kostprijs voor het delven van goud wordt aanzienlijk hoger
Het delven van goud is een behoorlijk energievretende aangelegenheid, met name de verhitting van het erts.
Bij een hogere kostprijs zullen goudmijnen niet snel de productie gaan verhogen, eerder zelfs verminderen, tenzij de
goudprijs navenant meestijgt.
.
3. Het omzetten van oliedollars in goud
Olie exporterende landen zijn van oudsher geneigd hun oliedollars gedeeltelijk om te zetten in goud.
Hoe hoger de olieopbrengst, hoe meer vraag naar goud.
.
Recentelijk is de ontwikkeling van de goudprijs achtergebleven t.o.v. de stijgende olieprijs. De goud/olie ratio is daardoor gezakt naar ca. 6 (1 troy ounce goud kost 6 vaten olie)
.
.
Een ratio van 6 is historisch gezien erg laag. Het gemiddelde over de laatste 100 jaar ligt ongeveer op een ratio van 15.
Met uitschieters naar boven (>20) en uitschieters naar beneden (<10). Feit is dat op lange termijn altijd weer het historisch gemiddelde van 15 wordt opgezocht.
.
Een ratio van slechts 6 is tamelijk uitzonderlijk en komt vrijwel nooit voor. Ook in 2005 is er even een ratio van 6 geweest. Dit werd echter vrij snel daarna gevolgd door een rally van de goudprijs waardoor de ratio weer opliep naar 11.
.
Het oplopen van de ratio kan komen door een stijging van de goudprijs, een dalende olieprijs of uiteraard een combinatie van beide.
Vooralsnog lijkt de olieprijs toe te werken naar een interimtop, waarna de tijd rijp is voor wat correctie. De goudprijs lijkt het meeste van een correctie al achter de rug te hebben en bevindt zich dicht bij belangrijke steunniveau’s.
.
De conclusie mag zijn dat een belegging in goud op dit moment betere vooruitzichten heeft dan een belegging in olie.
.
Rik Veldhuis
.
Rik Veldhuis is vermogensbeheerder bij Total Investment Services BV, een zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder met vergunning onder de Wft. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. De hier opgenomen opinies en meningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere lezer van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende investering is en of de opnies en aanbevelingen overeenstemmen met zijn of haar risicoprofiel en beleggingshorizon. De hier opgenomen informatie is niet bedoeld als vervanging van enig persoonlijk advies.
Het is niet uitgesloten dat door Rik of collega’s van Total Investment Services zowel privé als voor relaties in de deze column beschreven fondsen worden en zullen worden aangehouden.
meer over Total Investment Services op www.invest.nl