...

LESSEN VOOR DE TOEKOMST

2 mei 2009, 10:43 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Nu het sys­teem’ in al z’n voe­gen kraakt, wordt het wel tijd hieruit lessen te trekken, niet alleen voor de korte maar vooral ook voor de lan­gere ter­mi­jn. Na de jaren’30 dacht­en we immuun te zijn voor een nieuwe cri­sis van een dergelijke orde. De oliecrises van 1973 en 1979, de Lati­jnse schulden­cri­sis en de vast­goed­cri­sis begin jaren 80, de Wall Street Crash in 1987, de Japanse cri­sis in 1989 en vol­gende jaren, de pesocri­sis in 1994, de Aziëcri­sis in 1997 en de tech wreck’ in 2001 wer­den alle voor lief’ genomen.

LESSEN VOOR DE TOEKOMST

Nu het sys­teem’ in al z’n voe­gen kraakt, wordt het wel tijd hieruit lessen te trekken, niet alleen voor de korte maar vooral ook voor de lan­gere ter­mi­jn. Na de jaren’30 dacht­en we immuun te zijn voor een nieuwe cri­sis van een dergelijke orde. De oliecrises van 1973 en 1979, de Lati­jnse schulden­cri­sis en de vast­goed­cri­sis begin jaren 80, de Wall Street Crash in 1987, de Japanse cri­sis in 1989 en vol­gende jaren, de pesocri­sis in 1994, de Aziëcri­sis in 1997 en de tech wreck’ in 2001 wer­den alle voor lief’ genomen. 

Verleden zon­der doel
Terug­b­likkend naar het verleden kun­nen in wezen alle crises wor­den her­leid tot het ont­breken van enige doel­gerichtheid en/​of struc­tu­ur anders dan zoveel mogelijk het eigen doel te dienen. Men begon in de 17e eeuw pas echt van het kap­i­tal­isme te spreken bij de uit­gifte van de VOC actiën (aan­de­len) in 1606 — de eerste aan­de­len­e­missie ter wereld! Intussen valt een finan­ciële wereld zon­der het insti­tu­ut van het aan­deel en de beurs niet meer voor te stellen. Zon­der de eerste beurs ter wereld in Ams­ter­dam (1611) zou het VOC aan­deel waarschi­jn­lijk een schone dood zijn gestor­ven. Onze gouden eeuw’ zou even­min een lang lev­en zijn beschoren zon­der het insti­tu­ut van de Wis­sel­bank, de voor­lop­er van de Ned­er­landse bank, waar je papi­er alti­jd tegen goud kon inwis­se­len. Van het kap­i­tal­isme als sys­teem kon je even­wel niet spreken.

Heden zon­der visie
Het meest ken­merk­ende van het kap­i­tal­isme was de bij­na stan­daard gewor­den cyclis­che slinger­be­weg­ing als vaste onder­toon van de economie. Hoewel Kondratieff’s lange ter­mi­jn benader­ing tot voor kort als geda­teerd werd beschouwd, wordt de naam van deze Rus­sis­che econoom intussen met steeds meer respect uit­ge­spro­ken. Vooral nu nie­mand zicht heeft op een snelle ver­be­ter­ing, hoewel voort­durend wordt gespro­ken van licht­pun­t­jes’, einde van de tun­nel’ of min­der ver­min­der­ing van de ver­min­der­ing’. Er wordt echter niet bij gezegd op grond van welke onderliggende beweg­in­gen deze ver­be­terin­gen zich afteke­nen, anders dan beter’ banken­nieuws, betere dan verwachte bedri­jf­s­re­sul­tat­en en vertrouwen’ in de goede afloop van de bijge­druk­te hon­der­den mil­jar­den aan geldinjecties. 

Dit soort bew­erin­gen dient maar één doel: proberen uit­s­tel van exe­cutie te bew­erk­stel­li­gen, waar­toe het rente­beleid en het opblazen van het geld­cir­cuit als laat­ste red­mid­del tot dus ver weinig of niets hebben opgeleverd. Hoe langer de resul­tat­en uit­bli­jven, hoe grot­er het ongeloof zou moeten wor­den. We kun­nen kort en goed stellen dat de wel­vaart van de afgelopen 25 jaar ondenkbaar zou zijn geweest zon­der het open­draaien van de kredi­etkraan, ter­wi­jl een degelijk onder­pand feit­elijk ont­bro­ken heeft. 

Bij het eve­neens ont­breken van een noe­menswaardi­ge risi­cop­er­cep­tie zijn er de afgelopen jaren (top)hypotheken ver­strekt op basis van de pre­misse van een lage rente en steeds sti­j­gende huizen­pri­jzen. Sterk­er, dik­wi­jls behoef­den hypotheek­lenin­gen niet te wor­den afgelost, ter­wi­jl anderz­i­jds de over­waarde zo snel mogelijk te gelde kon wor­den gemaakt. Vreemd dat bankiers niet hebben stilges­taan bij de mogelijkheid van een sti­j­gende rente en dal­ende huizen­pri­jzen, ter­wi­jl dat euv­el’ zich immers ook al in het begin van de jaren 80 had voorgedaan met dalin­gen tot 40% als gevolg!

Zolang men bli­jft denken dat het bin­nenko­rt weer busi­ness as usu­al wordt, denkt men onjuist! 

Fout beleid
Waar (hypotheek)banken toch ten­min­ste een onder­pand ver­lan­gen, kun­nen cen­trale banken vanu­it het niets papiergeld als een schuld­ver­plicht­ing drukken zon­der dat er wie dan ook enig zicht op een onder­pand heeft anders dan inflatie of waardedal­ing van het geld. Want de rol van het goud als zek­er­heid is bij de ontkop­pel­ing van de dol­lar (1971) uit­ge­speeld! Hoe kan het zijn dat tot dus ver geen poli­tieke par­tij noch belast­ing­be­taler hierte­gen te hoop loopt? 

Omdat het tot dus ver steeds goed is gegaan? Omdat we het overzicht mis­sen of omdat het al zo lang is goed gegaan of omdat het vertrouwen in de finan­ciële belei­ds­mak­ers nog niet vol­doende is aange­tast? Ver­moedelijk kun je deze vra­gen op één hoop veg­en! Het wacht­en is dan op de dag van de great reck­on­ing’. De bankiers en de politi­ci hopen dan vri­juit te gaan. Immers, zij hebben er toch alles aan gedaan om deze dag of slag” te voorkomen? 

Anek­dote
Op de dag dat pres­i­dent Nixon in 1971 de dol­lar formeel loskop­pelde van het goud, verbleef ik in New York. Het werd meteen the talk of the town’. In een gesprek met een banki­er s avonds aan de bar van het hotel merk­te ik op dat het dan wel de hoog­ste tijd werd om goud te kopen. De kop­pel­ing­spri­js van het goud stond sinds Bret­ton Woods (1944) nog op $ 35 per ounce van 31,1 gram. Zijn antwo­ord klonk kort maar krachtig: you must be out of your fuck­ing mind’. Op dat moment voelde ik mij nogal aange­spro­ken en vroeg hem op iets min­der luidruchtige toon waar hij de moed van­daan haalde om mij zo toe te spreken? Zijn antwo­ord klonk even kort als bondig: a ques­tion like this must be from some­body with­out any under­stand­ing of an issue with such his­to­ry!’ Mocht deze banki­er nog lev­en dan weet hij wat dat zelfde onsje’ intussen aan dol­lars kost om nog maar te zwi­j­gen van wat het straks gaat kosten. In feite blijkt hieruit de echte inflatie!

Kern van het probleem
Immers, wat was ook weer de moti­vatie van Nixon om de dol­lar los te kop­pe­len? Sim­pel, om aange­bo­den dol­lars niet langer tegen goud te hoeven omwis­se­len. Op deze wijze werd de deur ontsloten tot het vri­jelijk drukken van bankpa­pi­er, het­geen ook daad­w­erke­lijk gebeurde om de steeds kost­baarder oor­log in Viet­nam te kun­nen bli­jven financieren. Op het moment van de ontkop­pel­ing stond de dol­lar op f 3,60 of ca. 50 Bel­gis­che francs om in een lut­tel aan­tal jaren daar­na terug te vallen tot bij­na de helft. Daarmee werd de koop­kracht van de dol­lar met ca. de helft uit­ge­hold. We kenden vanaf die tijd het sys­teem’ van de zwevende valuta’s. Bij gebrek aan beter bleef de dol­lar even­wel de rol van reserve­va­l­u­ta behouden. Dat is nu pre­cies de kern van het huidi­ge probleem.

Zelfzuchtige bankpoli­tiek
Bij de ontsten­te­nis van een beter alter­natief hebben de VS van deze rol opti­maal mis­bruik kun­nen mak­en door hun schulden ein­de­loos te bli­jven exporteren. Het zelfde gebeurde met de inflatie, die als gevolg van de waardedal­ing van de dol­lar en de geste­gen oliepri­js des­ti­jds extreem hoog was opgelopen. 

Door voor­ma­lige Amerikaanse min­is­ters van Finan­ciën werd zelfs meerdere malen geroepen: The dol­lar is our cur­ren­cy, but it is your prob­lem!’ Intussen zit de gehele wereld opgezadeld met een schuld die niet meer is terug te betal­en. Hierover hoor je nauwelijks een belei­ds­mak­er! Amerika’s enige zorg was, is en bli­jft de economie gaande te houden. Dat is pre­cies de taak waarmee de Fed werd uit­gerust. Bek­end was dat de economie zou krimpen bij een sti­j­gende rente en omge­keerd. Dus de rente­knop was en is de enige knop waaraan de Fed behoefde te draaien. 
Opgelegd pandoer

Vooral de OPEC mocht de oliepri­js niet te ver opdri­jven, zoals dat in de jaren 70 was gebeurd. Toen Sad­dam Hus­sein dreigde deze idylle’ te ver­storen, werd in 1991 de Golf Oor­log geïni­tieerd. Van­wege de grote finan­ciële con­se­quen­ties en het eventueel daaruit voortvloeiende machtsvac­uüm wilde Bush Sr niet verder gaan dan het instellen van de zgn.
no-fly zones’, vol­doende om de olier­ijke regio’s in het zuiden en noor­den te beschermen.

Daar­voor had pres­i­dent Rea­gan de grote’ Chi­nese lei­der Deng uitgen­odigd voor een bezoek­je aan de VS. De bedoel­ing van dit bezoek­je was om Deng te ver­lei­den de Chi­nese grens open te stellen, zodat de han­del op gang kon wor­den gebracht. Door de opname van goed­kope Chi­nese pro­ducten zou de inflatie in de West­erse wereld immers laag kun­nen blijven.

De val van het communisme
In hun drang naar meer vri­jheid hebben de stu­den­ten in 1989 (Plein van de Hemelse Vrede!) de aanzet gegeven tot wat nu bek­end is als het gelei­de’ kap­i­tal­isme. In Europa had de val van de muur in Berli­jn iets lat­er een soort­gelijk effect, waar­bij eve­neens een groot poten­tieel van goed­kope arbeid vrij kwam. Door de lange peri­ode van relatief lage inflatie en bijgevolg lage rente nam ook de risi­cop­er­cep­tie af als gevolg waar­van banken meen­den voor eigen gewin de meest exo­tis­che’ pro­ducten te moeten samen­stellen en uitbrengen. 

Het niet te keren schip
Voor de Amerikaanse leen­cul­tu­ur hield de lage rente in dat werke­lijk alles tot meer dan 100% beleen­baar was. Uitein­delijk lei­d­de de hieruit voortvloeiende vraag aan­vanke­lijk tot een hogere inflatie en bijgevolg tot een hogere rente en de aanzet tot het inza­kken van de huizen­markt, met alle desas­treuze gevol­gen van dien. Vreemd dat er geen banke­conoom is geweest die z’n vinger heeft opgesto­ken. Of was men door bonussen zodanig verblind ger­aakt dat men alle gevoel voor oorza­ak en gevolg had ver­loren? Een en ander is ges­tim­uleerd door:

de navol­gende manipulaties

  1. de te lang te laag gehouden rentevoet in de VS
  2. het kun­st­matig laag gehouden inflatieci­jfer door niet alle para­me­ters (bijv. de huizen­markt) op te nemen (core inflatie)
  3. de goud­pri­js kostte wat het koste zo laag mogelijk te houden, zodat de relatie met de gel­dont­waard­ing niet in het oog zou springen
  4. de lead­ing indi­ca­tors’ naar smaak op te leuken’
  5. de mon­ey sup­ply’ niet meer te pub­liceren, zodat het onge­brei­deld geld bij­drukken geen prob­leem vor­mde zolang geen cred­i­teur (Chi­na?) daarover maalde
  6. de rat­ing’ bureaus (Moody’s, Stan­dard & Poor, Fitch) zon­der medeweten van de buiten­wereld gemene zaak te lat­en mak­en met hun opdracht­gev­ers (banken)!

    Op deze wijze genoot de Amerikaanse regering het voor­recht’ om:

    a) de mil­jar­den ver­slin­dende bin­nen­landse beveilig­ing te kun­nen opti­malis­eren’
    b) de hon­der­den mil­jar­den dol­lars vre­tende oor­log in Irak en Afghanistan te kun­nen bli­jven financieren 
    c) de belastin­gen laag te houden
    d) de staats‑, han­dels alsmede de hypotheekschulden bij voort­dur­ing te kun­nen bli­jven exporteren, zodat de staatss­chuld intussen richt­ing het BBP kon groeien
    e) belan­grijk: een beeld te creëren waar­bij de con­sument, de spaarder en de beleg­ger zich redelijk zorgeloos kon­den voelen.

    Nu we dit alles weten, zouden we hier­mee inter­na­tion­aal gecoördi­neerd korte met­ten moeten mak­en, op straffe straks nog veel meer te moeten inlev­eren van­wege het huidi­ge fail­li­ete beleid. Som­mige futur­is­ten hebben reeds het woord chaos’ in de mond genomen, indi­en er geen subi­et einde wordt gemaakt aan alle manip­u­laties, machi­naties en het dicht­en van de tal­rijke grote gat­en, aange­duid als voodoo economics!

    De eerste aanzetten tot schuld­saner­ing zouden kun­nen wor­den samengevat door: 

    • de banken te dwin­gen open­ing van zak­en te geven
    • de Fed te dwin­gen ken­baar te mak­en hoe groot de reële goud­voor­raad in Fort Knox is
    • het creëren van een nieuwe reserve­mu­nt, bijvoor­beeld via de uit­gifte van zogeheten 
      Spe­cial Draw­ing Rights (val­u­ta­mand­je) door het IMF
    • een nieuwe rol voor het goud te introduceren
    • meer zeggen­schap toe te ken­nen aan de opkomende economis­che macht­en als Chi­na en 
      India, maar wellicht ook aan Brazil­ië en Rus­land in inter­na­tionale orga­nen als het IMF en 
      de Wereld­bank en bijgevolg min­der zeggen­schap aan de VS
    • te komen tot een geza­men­lijke mon­di­ale aan­pak van de huidi­ge prob­lematiek, waar­bij maar 
      eens goed gekeken dient te wor­den naar het Chi­nese mod­el van het gelei­de kapitalisme’.

    Voorts zou er aan­dacht geschonken moeten wor­den aan de vraag op welke wijze er paal en perk te stellen aan de oneindi­ge reeks van steeds weer opduik­ende crises.
    Het Leit­mo­tiv’ daar­toe zou duurza­amheid moeten zijn, zow­el ecol­o­gis­che als economisch. Per slot zijn de meeste crises voort­gekomen uit het overtrekken’ van een bepaalde ontwik­kel­ing zon­der vol­doende oog te hebben voor de gevol­gen en zon­der enige grond­slag of doelstelling.

    Robert Bron­cel
    US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.