...

LENTERALLY WORDT SERIEUS GETEST

10 april 2009, 00:45 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De begin maart ingezette ral­ly op de aan­de­len­mark­ten wordt inmid­dels de meest spec­tac­u­laire genoemd in zo’n korte tijd van de afgelopen 70 jaar. Indruk­wekkend is ook de breedte van de koerssti­jgin­gen.

LENTER­AL­LY WORDT NU SERIEUS GETEST

De begin maart ingezette ral­ly op de aan­de­len­mark­ten wordt inmid­dels de meest spec­tac­u­laire genoemd in zo’n korte tijd van de afgelopen 70 jaar. Indruk­wekkend is ook de breedte van de koerssti­jgin­gen. Alle sec­toren kenden een forse koer­saan­was. Maar ter­wi­jl de beurzen aan hun lente­feest bezig waren kon­den maar lief­st 35 uit­staande oblig­atie­lenin­gen niet aan hun betal­ingsver­plichtin­gen vol­doen. Ook dat was een record sinds de jaren 30. Het aan­tal wan­be­talers op bedri­jf­soblig­aties is dit jaar vol­gens rat­ing bureau Moody’s daarmee geste­gen naar 79. Het per­cent­age fail­lisse­menten bedraagt nu 7 % tegen slechts 1,5 % een jaar gele­den. Moody’s verwacht dat dit het komend jaar nog verder zal oplopen naar ruim 14 %. Bij het ingaan van het nieuwe kwartaal­ci­jfer­seizoen zijn de verwachtin­gen even­min hoogges­pan­nen. Vol­gens Bloomberg wordt er voor bedri­jven uit de S & P 500 een win­st­dal­ing van 37 % verwacht over het eerste kwartaal. Dat zou het zevende achtereen­vol­gende kwartaal zijn waarin de win­sten dalen. Ook een dergelijk lang­durige peri­ode van achtereen­vol­gende win­st­dalin­gen is lang niet meer voorgekomen. 

Waarom zijn de koersen op de beurs de afgelopen maand dan toch zo hard geste­gen? De beurzen hebben de afgelopen 1 ½ jaar zo’n enorme dal­ing achter de rug dat een reac­tie in tegengestelde richt­ing verk­laar­baar is. Op een zek­er moment is een ieder die van zijn aan­de­len afwilde klaar met verkopen en is een markt min of meer leeg. De verkoop­druk valt weg en een beet­je toen­e­mende vraag als gevolg van iets betere bericht­en is dan vol­doende voor sti­j­gende koersen. Opval­lend is echter wel dat de sti­jging gepaard ging met over­we­gend grote omzetten op de beurs. De koop­berei­d­heid is opmerke­lijk groot gezien de economis­che malaise. Dat heeft veel te mak­en met het feit dat reeds een aan­tal weken de macro-economis­che cijfers duiden op een sta­bil­isatie van de economie. Welke cijfers er ook gepub­liceerd wer­den de afgelopen weken, ze vie­len onver­min­derd mee. Dat was nieuw na 1 ½ jaar lang alleen maar tegen­vallers te hebben moeten absorberen. De spec­tac­u­laire koer­swin­sten sinds de jaar­wis­sel­ing op de beurzen van de emerg­ing mar­kets wijzen eve­neens op een naderende omslag in het sen­ti­ment. De angstaan­ja­gende paniek die de mark­ten lange tijd in zijn greep hield lijkt te zijn overgewaaid. 

Daar komt de verwacht­ing bij dat de com­bi­natie van rentev­er­lagin­gen, stimuleringsprogramma’s en kwan­ti­tatieve ver­ruim­ing na ver­loop van tijd ook bij moet gaan dra­gen aan een economisch her­s­tel. En onder­tussen wordt het beleg­gers steeds min­der aantrekke­lijk gemaakt grote bedra­gen op spaar­rekenin­gen aan te houden. De rentev­er­goed­ing zakt en zal gezien de deplorabele staat waarin banken zich bevin­den verder bli­jven zakken. De lenter­al­ly zal na de Pasen echter pas serieus wor­den getest wan­neer de bedri­jven wereld­wi­jd hun cijfers over het eerste kwartaal gaan pub­liceren. De vraag is of de verwachtin­gen inmid­dels vol­doende naar bene­den zijn bijgesteld. Of dat er toch nog ruimte is voor meer tegen­vallers. Vol­gens Cit­i­group zijn de beurzen nu in een schemerge­bied beland. Een fase waarin de bedri­jf­swin­sten nog steeds dalen maar de aan­de­lenko­ersen sta­bilis­eren. In zo’n schemerge­bied stap­pen beleg­gers van het eerste uur reeds in. Aan­de­lenko­ersen lopen immers alti­jd op de ontwik­kelin­gen in de toekomst vooruit en anticiperen nu op een her­s­tel lat­er dit jaar. Van groot belang deze keer zullen zek­er de bedri­jf­s­re­sul­tat­en zijn van de banken en de verzek­er­aars. Een voort­gezet her­s­tel op de mark­ten is zon­der zicht­bare ver­be­ter­ing in deze sec­tor ondenkbaar. Er is enige vrees dat de koersen de afgelopen maand wat te hard op de muziek zijn vooruit­gelopen. Beleg­gers zullen de komende tijd namelijk een harde dob­ber gaan kri­j­gen aan de voort­durende golf van fail­lisse­menten en de sti­j­gende werkloosheid. 

Maar een nieuwe hausse­markt begint alti­jd wan­neer de zor­gen het grootst zijn. Dan zijn de koersen immers het laagst. Ver­vol­gens moet een nieuwe hausse­markt eerst een enorme muur van zor­gen” bek­lim­men. Het gaat nog lang duren voor­dat alle beren van de weg zijn geruimd. In dat gelei­delijke pro­ces zullen steeds meer beleg­gers tot de con­clusie gaan komen dat het erg­ste voor­bij is en weer instap­pen. De sti­j­gende koersen zullen steeds meer nieuwe kop­ers aantrekken. Het principe van de ver­houd­ing tussen risi­co en ren­de­ment is hier volledig van toepass­ing. Wan­neer het risi­co het hoogst is zijn de ren­de­menten het meest aantrekke­lijk. Naar­mate de paniek wegebt en de verwachtin­gen langza­am ver­beteren sti­j­gen de koersen en neemt het risi­co verder af. Voor de lat­ere kop­ers geldt dat echter ook voor het gere­aliseerde ren­de­ment. Of deze muur van zor­gen dit voor­jaar reeds kan wor­den geslecht zal het aanstaande cijfer­seizoen ons duidelijk mak­en. De weg van de min­ste weer­stand lijkt naar boven te liggen.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.