LENTERALLY WORDT NU SERIEUS GETEST
De begin maart ingezette rally op de aandelenmarkten wordt inmiddels de meest spectaculaire genoemd in zo’n korte tijd van de afgelopen 70 jaar. Indrukwekkend is ook de breedte van de koersstijgingen. Alle sectoren kenden een forse koersaanwas. Maar terwijl de beurzen aan hun lentefeest bezig waren konden maar liefst 35 uitstaande obligatieleningen niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen. Ook dat was een record sinds de jaren ’30. Het aantal wanbetalers op bedrijfsobligaties is dit jaar volgens rating bureau Moody’s daarmee gestegen naar 79. Het percentage faillissementen bedraagt nu 7 % tegen slechts 1,5 % een jaar geleden. Moody’s verwacht dat dit het komend jaar nog verder zal oplopen naar ruim 14 %. Bij het ingaan van het nieuwe kwartaalcijferseizoen zijn de verwachtingen evenmin hooggespannen. Volgens Bloomberg wordt er voor bedrijven uit de S & P 500 een winstdaling van 37 % verwacht over het eerste kwartaal. Dat zou het zevende achtereenvolgende kwartaal zijn waarin de winsten dalen. Ook een dergelijk langdurige periode van achtereenvolgende winstdalingen is lang niet meer voorgekomen.
Waarom zijn de koersen op de beurs de afgelopen maand dan toch zo hard gestegen? De beurzen hebben de afgelopen 1 ½ jaar zo’n enorme daling achter de rug dat een reactie in tegengestelde richting verklaarbaar is. Op een zeker moment is een ieder die van zijn aandelen afwilde klaar met verkopen en is een markt min of meer leeg. De verkoopdruk valt weg en een beetje toenemende vraag als gevolg van iets betere berichten is dan voldoende voor stijgende koersen. Opvallend is echter wel dat de stijging gepaard ging met overwegend grote omzetten op de beurs. De koopbereidheid is opmerkelijk groot gezien de economische malaise. Dat heeft veel te maken met het feit dat reeds een aantal weken de macro-economische cijfers duiden op een stabilisatie van de economie. Welke cijfers er ook gepubliceerd werden de afgelopen weken, ze vielen onverminderd mee. Dat was nieuw na 1 ½ jaar lang alleen maar tegenvallers te hebben moeten absorberen. De spectaculaire koerswinsten sinds de jaarwisseling op de beurzen van de emerging markets wijzen eveneens op een naderende omslag in het sentiment. De angstaanjagende paniek die de markten lange tijd in zijn greep hield lijkt te zijn overgewaaid.
Daar komt de verwachting bij dat de combinatie van renteverlagingen, stimuleringsprogramma’s en kwantitatieve verruiming na verloop van tijd ook bij moet gaan dragen aan een economisch herstel. En ondertussen wordt het beleggers steeds minder aantrekkelijk gemaakt grote bedragen op spaarrekeningen aan te houden. De rentevergoeding zakt en zal gezien de deplorabele staat waarin banken zich bevinden verder blijven zakken. De lenterally zal na de Pasen echter pas serieus worden getest wanneer de bedrijven wereldwijd hun cijfers over het eerste kwartaal gaan publiceren. De vraag is of de verwachtingen inmiddels voldoende naar beneden zijn bijgesteld. Of dat er toch nog ruimte is voor meer tegenvallers. Volgens Citigroup zijn de beurzen nu in een schemergebied beland. Een fase waarin de bedrijfswinsten nog steeds dalen maar de aandelenkoersen stabiliseren. In zo’n schemergebied stappen beleggers van het eerste uur reeds in. Aandelenkoersen lopen immers altijd op de ontwikkelingen in de toekomst vooruit en anticiperen nu op een herstel later dit jaar. Van groot belang deze keer zullen zeker de bedrijfsresultaten zijn van de banken en de verzekeraars. Een voortgezet herstel op de markten is zonder zichtbare verbetering in deze sector ondenkbaar. Er is enige vrees dat de koersen de afgelopen maand wat te hard op de muziek zijn vooruitgelopen. Beleggers zullen de komende tijd namelijk een harde dobber gaan krijgen aan de voortdurende golf van faillissementen en de stijgende werkloosheid.
Maar een nieuwe haussemarkt begint altijd wanneer de zorgen het grootst zijn. Dan zijn de koersen immers het laagst. Vervolgens moet een nieuwe haussemarkt eerst een enorme “muur van zorgen” beklimmen. Het gaat nog lang duren voordat alle beren van de weg zijn geruimd. In dat geleidelijke proces zullen steeds meer beleggers tot de conclusie gaan komen dat het ergste voorbij is en weer instappen. De stijgende koersen zullen steeds meer nieuwe kopers aantrekken. Het principe van de verhouding tussen risico en rendement is hier volledig van toepassing. Wanneer het risico het hoogst is zijn de rendementen het meest aantrekkelijk. Naarmate de paniek wegebt en de verwachtingen langzaam verbeteren stijgen de koersen en neemt het risico verder af. Voor de latere kopers geldt dat echter ook voor het gerealiseerde rendement. Of deze muur van zorgen dit voorjaar reeds kan worden geslecht zal het aanstaande cijferseizoen ons duidelijk maken. De weg van de minste weerstand lijkt naar boven te liggen.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
LENTERALLY WORDT SERIEUS GETEST
10 april 2009, 00:45
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
De begin maart ingezette rally op de aandelenmarkten wordt inmiddels de meest spectaculaire genoemd in zo’n korte tijd van de afgelopen 70 jaar. Indrukwekkend is ook de breedte van de koersstijgingen.