...

Lekker relaxen in Dubai

5 oktober 2007, 13:42 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Dubai is al jaren bezig met een explosieve ontwik­kel­ing en vooral de uit­brei­d­ing van zijn toeris­tis­che infra­struc­tu­ur is indruk­wekkend. Op vele vlakken wil Dubai de hoog­ste, mooiste en spec­tac­u­lairste zijn. En het lijkt nog aardig te lukken ook…

Lekker relax­en in Dubai

Zoals u op deze opname van Google Earth kunt zien, ligt Dubai aan de zuid­kant van de Perzis­che of Ara­bis­che Golf, recht onder Iran. Het land maakt deel uit van de Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en en het is niet bijster groot. Met zijn 3.885 km² is het 11 of 8 maal klein­er dan resp. Ned­er­land of Bel­gië. Er wonen 1,14 miljoen mensen, want neerkomt op een bevolk­ings­dichtheid van 293 per­so­n­en per km², in de buurt dus van Ned­er­land en Bel­gië waar resp. 394 en 328 per­so­n­en per km² wonen.

Olie heeft een grote stroom dol­lars naar Dubai doen vloeien en met die dol­lars wil het staat­je wat doen, het wil zich lat­en blijken in de wereld. En dat lijkt aardig te lukken, als we zien wat er zoal gebouwd is de laat­ste tijd en wat er nog op stapel staat. Toch vra­gen we ons af, of Dubai niet te hard van stapel loopt met al zijn pro­jecten, waar­van som­mige vol­gens ons gren­zen aan mega­lo­manie en dat was vol­gens de over­lev­er­ing de reden waarom de Toren van Babel nooit is afger­aakt. Laat ons even gaan kijken welke opval­lende zak­en in Dubai gere­aliseerd zijn en wat er nog in pet­to is. 

We begin­nen met het meest opval­lende bouww­erk van Dubai. Hier­mee bedoe­len we het meest opval­lende qua vor­mgev­ing, want qua hoogte verzinkt het Burj Al Arab 7 (!) ster­ren­ho­tel met zijn 321 meter in het niets tegen­over de Burj Dubai die over een twee­t­al jaar met zijn meer dan 800 meter het hoog­ste gebouw ter wereld zal zijn.

Maar het hotel is er, het staat er te pronken op een kun­st­matig eiland. Sinds 1999 kun­nen gas­ten een verbli­jf boeken in de ruim beme­ten kamers van 169 m² of de paleisachtige suites van 780 m² met eigen lift en bioscoop. Het interieur glanst en glimt van het blad­goud en de marmer, in de grote hal van 180 meter hoogte raak je het Vri­jhei­ds­beeld gemakke­lijk kwijt. 
Arriveer je per helikopter? Wel, die kan lan­den op de privé heli­haven (bove­naan links op de foto). En voor een par­ti­jt­je ten­nis moet je deur niet uit, want je hotel­let­je heeft een knus ten­nis­ter­rein­t­je bove­naan, naast het dak. En als er een bal­let­je over de rand vliegt, geen prob­leem want het komt dan toch in zee terecht en op nie­mands hoofd, ten­z­ij er een pechvo­gel net op dit ogen­blik in zijn boot­je voor­bij dobbert.

Voor je je kof­fers pakt nog even dit: laat je jeans, T‑shirt, short of sportk­ledij maar thuis, want daarmee kom je het hotel niet in. Voor de pri­js hoeft u het niet te lat­en: voor 600 tot 4.500 euro per nacht vind je er al een slaapvertrek­je. Voor een echte lux­ueuze kamer betaal je 11.000 euro en er zijn zelfs twee pent­hous­es voor een lut­tele 35.000 euro per nacht. Hoeveel het hotel gekost heeft, daarover von­den we geen infor­matie. Wel dat om uit de kosten te komen, alle 202 kamers gedurende 400 (geen nul te veel) jaar moeten zijn volgeboekt… 



The place to be voor wie een dag­je strand ambieert is het Res­i­den­tial Jumeirah Beach. Zoals u uit boven­staande foto kunt opmak­en, is het er goed toeven met voor u zicht op zee en achter u een roman­tisch panora­ma van opri­jzende flat­ge­bouwen en heen en weer zwaaiende bouwkranen. 


Bron: TEN Real Estate

Om het alle­maal nog exo­tis­ch­er te mak­en, wor­den voor de Dubaise kust enkele kun­st­matige eilan­den­groepen aan­gelegd, waar­van twee in de vorm van een palm­boom. Een brug zorgt voor verbind­ing met het vaste­land. Op de takken van de palm en op de cirkel errond komen vakantiehuis­jes, die je kunt aan­schaf­fen vanaf 1 miljoen euro. Op dit ogen­blik wordt volop gew­erkt aan de real­isatie ervan.


Bron: TEN Real Estate

Een derde eilan­den­groep, met de toepas­selijke naam The World, bestaat uit 300 kun­st­matige eiland­jes waarop diverse types (duur, duur­der, duurst) van wonin­gen komen. De eiland­jes hebben een opper­vlak­te van 23.000 tot 81.000 m² en een ovale wal beschermt het geheel tegen de gol­ven. The World meet 9 op 6 kilo­me­ter en het enige trans­port van en naar het vaste­land is per boot. Het project heeft 2 mil­jard USD gekost en op het einde van 2005 kon­den de eerste bewon­ers er hun intrek nemen. 

Een ander gigan­tisch project is Dubai­land, een thema­park als het Ara­bis­che antwo­ord op de Dis­ney-parken. Alle mogelijke attrac­ties zijn er te verwacht­en, van roller coast­ers, een reuzen­rad en rond­wan­de­lende dinosauriërs. Als u er meer over wilt weten, klik dan op deze link .

Er is nog veel in aan­bouw in Dubai, zelfs een roterende wolkenkrab­ber van 59 verdiepin­gen en een hoogte van 250 meter. Wat we u zek­er niet willen onthouden is vol­gens ons de klap op de Ara­bis­che vuurpijl. 

De foto hier­boven is genomen bij een buiten­tem­per­atu­ur van ca 40°C in de schaduw. Als dat niet sur­re­al­is­tisch is?

Hoe de vork aan de steel zit, ziet u hier­boven. Het hoog­ste punt van Ski Dubai is 85 meter en de breedte is 80 meter. Er zijn 5 ver­schil­lende pistes, waar­van de lang­ste 400 meter is met een hoogtev­er­schil van 60 meter. Daar­door is Ski Dubai het groot­ste indoor skio­ord ter wereld. De bin­nen­tem­per­atu­ur is er ‑1 tot ‑2°C, com­fort­a­bel­er dan gemid­deld in Europese skige­bieden. Je kunt er ski­lessen vol­gen, ter­wi­jl je kinderen kun­nen stoeien in eigen ruimtes. Enfin, je vin­dt er alles wat je maar kan verwacht­en in een woesti­jn. En wees gerust: de sneeuw is echt en je ski­et er het ganse jaar door. Waarop wacht je?

U merkt het: het staat­je Dubai doet heel veel om zijn plek te verov­eren op het gebied van exclusief en dus veel dol­lars opbren­gend enter­tain­ment. Dat is miss­chien maar goed ook, met het oog op de olievoor­raden, die niet eeuwig zijn. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.