![](/images/legacy-images/images/071005-jvb-+-bouwkranen.gif)
Lekker relaxen in Dubai
Zoals u op deze opname van Google Earth kunt zien, ligt Dubai aan de zuidkant van de Perzische of Arabische Golf, recht onder Iran. Het land maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten en het is niet bijster groot. Met zijn 3.885 km² is het 11 of 8 maal kleiner dan resp. Nederland of België. Er wonen 1,14 miljoen mensen, want neerkomt op een bevolkingsdichtheid van 293 personen per km², in de buurt dus van Nederland en België waar resp. 394 en 328 personen per km² wonen.
Olie heeft een grote stroom dollars naar Dubai doen vloeien en met die dollars wil het staatje wat doen, het wil zich laten blijken in de wereld. En dat lijkt aardig te lukken, als we zien wat er zoal gebouwd is de laatste tijd en wat er nog op stapel staat. Toch vragen we ons af, of Dubai niet te hard van stapel loopt met al zijn projecten, waarvan sommige volgens ons grenzen aan megalomanie en dat was volgens de overlevering de reden waarom de Toren van Babel nooit is afgeraakt. Laat ons even gaan kijken welke opvallende zaken in Dubai gerealiseerd zijn en wat er nog in petto is.
We beginnen met het meest opvallende bouwwerk van Dubai. Hiermee bedoelen we het meest opvallende qua vormgeving, want qua hoogte verzinkt het Burj Al Arab 7 (!) sterrenhotel met zijn 321 meter in het niets tegenover de Burj Dubai die over een tweetal jaar met zijn meer dan 800 meter het hoogste gebouw ter wereld zal zijn.
Maar het hotel is er, het staat er te pronken op een kunstmatig eiland. Sinds 1999 kunnen gasten een verblijf boeken in de ruim bemeten kamers van 169 m² of de paleisachtige suites van 780 m² met eigen lift en bioscoop. Het interieur glanst en glimt van het bladgoud en de marmer, in de grote hal van 180 meter hoogte raak je het Vrijheidsbeeld gemakkelijk kwijt.
Arriveer je per helikopter? Wel, die kan landen op de privé helihaven (bovenaan links op de foto). En voor een partijtje tennis moet je deur niet uit, want je hotelletje heeft een knus tennisterreintje bovenaan, naast het dak. En als er een balletje over de rand vliegt, geen probleem want het komt dan toch in zee terecht en op niemands hoofd, tenzij er een pechvogel net op dit ogenblik in zijn bootje voorbij dobbert.
Voor je je koffers pakt nog even dit: laat je jeans, T‑shirt, short of sportkledij maar thuis, want daarmee kom je het hotel niet in. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: voor 600 tot 4.500 euro per nacht vind je er al een slaapvertrekje. Voor een echte luxueuze kamer betaal je 11.000 euro en er zijn zelfs twee penthouses voor een luttele 35.000 euro per nacht. Hoeveel het hotel gekost heeft, daarover vonden we geen informatie. Wel dat om uit de kosten te komen, alle 202 kamers gedurende 400 (geen nul te veel) jaar moeten zijn volgeboekt…
The place to be voor wie een dagje strand ambieert is het Residential Jumeirah Beach. Zoals u uit bovenstaande foto kunt opmaken, is het er goed toeven met voor u zicht op zee en achter u een romantisch panorama van oprijzende flatgebouwen en heen en weer zwaaiende bouwkranen.
Om het allemaal nog exotischer te maken, worden voor de Dubaise kust enkele kunstmatige eilandengroepen aangelegd, waarvan twee in de vorm van een palmboom. Een brug zorgt voor verbinding met het vasteland. Op de takken van de palm en op de cirkel errond komen vakantiehuisjes, die je kunt aanschaffen vanaf 1 miljoen euro. Op dit ogenblik wordt volop gewerkt aan de realisatie ervan.
Een derde eilandengroep, met de toepasselijke naam The World, bestaat uit 300 kunstmatige eilandjes waarop diverse types (duur, duurder, duurst) van woningen komen. De eilandjes hebben een oppervlakte van 23.000 tot 81.000 m² en een ovale wal beschermt het geheel tegen de golven. The World meet 9 op 6 kilometer en het enige transport van en naar het vasteland is per boot. Het project heeft 2 miljard USD gekost en op het einde van 2005 konden de eerste bewoners er hun intrek nemen.
Een ander gigantisch project is Dubailand, een themapark als het Arabische antwoord op de Disney-parken. Alle mogelijke attracties zijn er te verwachten, van roller coasters, een reuzenrad en rondwandelende dinosauriërs. Als u er meer over wilt weten, klik dan op deze link .
Er is nog veel in aanbouw in Dubai, zelfs een roterende wolkenkrabber van 59 verdiepingen en een hoogte van 250 meter. Wat we u zeker niet willen onthouden is volgens ons de klap op de Arabische vuurpijl.
De foto hierboven is genomen bij een buitentemperatuur van ca 40°C in de schaduw. Als dat niet surrealistisch is?
Hoe de vork aan de steel zit, ziet u hierboven. Het hoogste punt van Ski Dubai is 85 meter en de breedte is 80 meter. Er zijn 5 verschillende pistes, waarvan de langste 400 meter is met een hoogteverschil van 60 meter. Daardoor is Ski Dubai het grootste indoor skioord ter wereld. De binnentemperatuur is er ‑1 tot ‑2°C, comfortabeler dan gemiddeld in Europese skigebieden. Je kunt er skilessen volgen, terwijl je kinderen kunnen stoeien in eigen ruimtes. Enfin, je vindt er alles wat je maar kan verwachten in een woestijn. En wees gerust: de sneeuw is echt en je skiet er het ganse jaar door. Waarop wacht je?
U merkt het: het staatje Dubai doet heel veel om zijn plek te veroveren op het gebied van exclusief en dus veel dollars opbrengend entertainment. Dat is misschien maar goed ook, met het oog op de olievoorraden, die niet eeuwig zijn.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.