...

Leidt conflict Iran-VS tot crash?

15 mei 2006, 20:45 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We hopen dat het nooit zover komt, maar stel dat de VS een aan­val op Iran zouden lanceren. Welke zouden dan de con­se­quen­ties zijn op de (wereld)economie en per uit­brei­d­ing op de beurzen? Kan het komen tot een crash? We proberen de toe­s­tand te analy­seren en wat tips te geven… 
Lei­dt con­flict Iran-VS tot crash?

Iran behoort tot de grotere Azi­atis­che lan­den. De opper­vlak­te (1,64 miljoen km²) is 3x deze van Frankrijk maar qua aan­tal inwon­ers kan het vergeleken wor­den met laat­stge­noemd land: ca 69 miljoen ver­sus ca 61 miljoen voor resp. Iran en Frankrijk. De Iraanse pres­i­dent Mah­moud Ahmadine­jad is bek­end gewor­den voor zijn straffe uit­sprak­en en kloeke taal, waarmee hij vooral indruk wil mak­en op de eigen bevolk­ing, die vol­gens (meestal stiekeme) opiniepeilin­gen niet zo’n hoge pet opheeft met de voor­ma­lige burge­meester van Teheran. 
Wat Iran vanzelf­sprek­end tot een belan­grijk land maakt, is de olie die daar nog in de bodem steekt. Ongeveer 10% van de wereld­voor­raad ruwe olie is te vin­den in Iran, dat daarmee op de tweede plaats staat na Saoe­di-Ara­bië. Hier­bij houden we geen reken­ing met het oliezand, waarmee Cana­da Iran van zijn plaats verdringt.
Wat de West­erse wereld en in het bij­zon­der de VS, vooral dan pres­i­dent Bush en zijn entourage, irri­teert is het atoom­pro­gram­ma van Iran. Alge­meen wordt gevreesd, dat onder het mom van het aan­mak­en van kern­brand­stof voor elek­triciteits­cen­trales ura­ni­um wordt ver­rijkt tot ‘kernbomkwaliteit’.
Bush heeft al her­haalde malen lat­en uitschi­j­nen dat hij een inval in Iran niet schuwt, om dit land te dwin­gen zijn activiteit­en rond het ver­rijken van ura­ni­um te stop­pen. Dit is, laat ons hopen, al even kloeke taal als die van ambtgenoot Ahmadine­jad. Tot op heden lijkt nie­mand geneigd te zijn Bush te vol­gen in deze plan­nen. Zek­er Rus­land en Chi­na willen dat Iran met rust wordt gelaten. 
In 2003 heeft George W. Bush bewezen, zich niet veel aan te trekken van de werel­dopinie. De invasie in Irak heeft na meer dan 3 jaar niet geleid tot ‘law and order’ in dit land. Inte­gen­deel, duizen­den burg­ers en mil­i­tairen lieten het lev­en, het ter­ror­isme viert er hoogtij en het land bal­anceert op de rand van een burg­eroor­log. Het lijkt ons niet waarschi­jn­lijk, dat Bush groen licht zal kri­j­gen om een tweede avon­tu­ur te begin­nen in het oost­elijke buur­land van Irak.
Wat de VS wel kun­nen doen, is een oper­atie àla ‘Mission Impos­si­ble’ door spe­ciale com­man­do-een­heden bij ver­rass­ing de nucle­aire instal­laties van Iran te lat­en verni­eti­gen. Dan is het (voor­lop­ig) gedaan met ura­ni­um ver­rijken in het voor­ma­lige Perzië. 
Ook Israël heeft er alle belang bij, Iran ver af te houden van het aan­mak­en van kern­bom­men, want als we het dis­cours van Ahmadine­jad aan­horen, blijkt in Israël de bron van alle kwaad huis te houden. 
Tegelijk­er­ti­jd is Iran actief in buur­land Irak om daar de ter­ror­is­tis­che activiteit­en tegen de VS-bezettings­macht in stand te houden.
In deze enkele zin­nen hebben we getra­cht de com­plexe sit­u­atie rond Iran te schet­sen. Een feit is, dat elke dag de span­ning sti­jgt en dat een con­flict dreigen­der en dreigen­der wordt. In deze sfeer ontstaan gevaar­lijke sit­u­aties die een impact kun­nen hebben op de economie en dus ook op de beurzen. Enkele fac­toren waarmee we reken­ing moeten houden:
  • Oliepri­js. De laat­ste tijd kijken we niet meer op van 70 dol­lar en meer per vat ruwe olie, maar als het tot een mil­i­taire con­frontatie tussen Iran en de VS komt, zullen we vrede moeten nemen met 100 dol­lar en meer per vat. Dit geen over­dreven voor­spelling, want een (eventuele, we her­halen het) oor­log in Iran zal de Chi­nese en de Indi­ase economieën er niet van weer­houden verder te ontwikke­len en de oliedorst zal min­stens even groot bli­jven als nu het geval is. En ook de VS zullen even gulzig naar het klev­erige goud bli­jven als steeds.
  • (Macro)economie. Duur­dere olie geeft duur­dere brand­stof­fen en die zullen hun impact hebben op de koop­kracht van de ver­bruik­ers en tegelijk­er­ti­jd op het kosten­bud­get van de ondernemingen. 
  • De dol­lar. Een actie van de VS in Iran, zon­der con­sen­sus van de inter­na­tionale gemeen­schap, zal de sym­pa­thie voor de green­back zek­er niet doen groeien. Al een hele tijd ver­li­est het groene bil­jet ter­rein op de inter­na­tionale mark­ten, zie bij voor­beeld het enorme teko­rt op de Amerikaanse han­dels­bal­ans. Een con­flict met Iran zal zek­er lei­den tot een verdere val van de US dollar.
  • Inflatie. Als de oliepri­js nog sti­jgt en daar­door ook de eind­pro­ducten duur­der zullen wor­den, kan het niet anders dan dat de economie in een inflaties­pi­raal terechtkomt. Om dit fenomeen tegen te gaan, zal de Fed de rente ver­hogen, wat dan een weer een nagatieve impact heeft op de invester­ingscapaciteit en de concurrentiële posi­tie van de ondernemingen.
  • Het goud en andere edele met­al­en. Een mogelijk con­flict zal de sti­j­gende lijn van de pri­jzen van goud, plati­na, zil­ver, pal­la­di­um en zo meer enkel maar voortzetten, dat is het logis­che ‘veilige haveneffect’. 
  • Niet-edele met­al­en. Hier kan bij een tre­f­fen tussen Iran en de VS het omge­keerde gebeuren als bij de edele met­al­en. Denk aan de ver­tra­gende economieën als gevolg van de uit de pan swin­gende oliepri­js. Hier­door zal de vraag naar zink, alu­mini­um, nikkel, kop­er e.d. dalen en komen de pri­jzen hier­van op een gli­jbaan terecht.
  • Land­bouw­pro­ducten. Hier speelt de oliepri­js geen zulke grote rol als bij de indus­trie en we zullen bij een con­flict niet veel merken van een invloed op de pri­jzen van soja, koffie, maïs en zo meer. Dit geldt althans zolang als de con­frontatie Iran-VS niet escaleert… 
De beurzen.
  • Aan­de­len­posi­ties. Alle boven­staande fac­toren lei­den onver­mi­jdelijk naar een val van de aan­de­lenko­ersen. Elke beleg­ger ver­af­schuwt onzek­er­heid en con­flicten. Als de VS inder­daad Iran aan­vallen, als ware het ‘maar’ met de com­man­do­raid op nucle­aire fab­rieken, dan ontstaat de vlucht uit aan­de­len­posi­ties, zeg maar paniekverkoop. Het lijkt ons bij de start van een con­flict aangewezen, winst te nemen en cash op te bouwen tot de ‘bui’ over is. Een bijkomende mogelijkheid bieden short-posities.
  • Oblig­aties. Vooral in het licht van wat we schreven over de dol­lar, zouden we een over­wicht opbouwen in europosi­ties en dan ook de voorkeur geven aan ca 50% relatief kort­lopende obligaties.
  • Grond­stof­fen. Wie in grond­stof­fen belegt, zal er goed aan doen de edele met­al­en uit te brei­den in zijn porte­feuille, ten nadele van de niet-edele metalen.
Tot daar ons overzicht van de span­nin­gen tussen de VS en Iran, de mogelijkheid dat het uit­draait op een con­flict en welke de impli­caties hier­van kun­nen zijn op de economie en de beurzen. 
Zoals alti­jd her­halen we dat we geen doem­denkers zijn en dat we er oprecht op hopen dat de redelijkheid het zal halen van het wapengekletter…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

14 mei 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële berichten..

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.