...

Latijns Amerika: nu toch opletten geblazen

20 juni 2005, 15:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Beleggen in Lati­jns Ameri­ka is toe aan een her­bezin­ning … De euforie van 2004 heeft in 2005 plaats gemaakt voor voorzichtigheid. Poli­tieke span­ning, schan­dalen en onder­grondse onrust zijn voor pro­fes­sionele investeerders een reden om de vinger op de pols te houden … De par­ti­c­uliere beleg­ger denkt er echter anders over en investeert volop in deze regio … Blinde vol­gza­amheid of een hoog gokgehalte? 

Lati­jns Ameri­ka: oplet­ten geblazen!
Beleg­ging­shori­zon:
2004 was voor investeerders een goed jaar als ze belegd had­den in Lati­jns-Ameri­ka. Met een gemid­deld ren­de­ment van 61% sco­or­den de Lati­jns-Amerikaanse beleg­gings­fond­sen bij­zon­der goed. Het lopende jaar 2005 lijkt een ander ver­haal te gaan wor­den. Poli­tieke schan­dalen in Brazil­ië, twi­jfelachtige poli­tieke ontwik­kelin­gen in Venezuela, dubieuze financiële manip­u­laties in Argen­tinië en de aanstaande verkiezin­gen in bij­na alle lan­den van het con­ti­nent wekken waakza­amheid op bij een groot aan­tal fondsmanagers. 
Een beeld over de afgelopen negen maan­den laat zien, dat op langeter­mi­jn­in­vesterin­gen winst wordt genomen. Wat rest zijn kor­te­ter­mi­jn­be­leg­gin­gen. Oftewel van een lange en fun­da­mentele visie naar een korte stock­pick­ing-strate­gie met een korte beleggingshorizon.

Europa ver­sus Latijns-Amerika :
Niet alleen Lati­jns-Ameri­ka kent zijn poli­tieke onrust. Ook Europa heeft de afgelopen maand onder forse span­ning ges­taan en de rust is zek­er nog niet weerge­keerd. De Europese grondwet en de financiële bij­dra­gen aan Brus­sel hebben tot grote meningsver­schillen onder de poli­tieke kop­stukken geleid. Het ver­schil met Lati­jns-Ameri­ka is echter dat is deze regio de poli­tieke belan­gen vaak heel wat in de pap te brokken hebben wat betre­ft de economis­che belan­gen. De politi­ci staan hier vaak op de stoep van de bedri­jven. Vooral Venezuela en Argen­tinië zijn voor­beelden waar poli­tiek en bedri­jfs­be­lan­gen vaak hand in hand gaan.
Ren­de­ment voor 2005
Ondanks alle voorzichtigheid doen de beleg­gings­fond­sen het redelijk goed op het Zuid-Amerikaanse con­ti­nent. Vol­gens Morn­ingstar is er tot dusver een gemid­deld ren­de­ment gehaald van 9,7%. Veel par­ti­c­uliere beleg­gers zijn ook min­der scep­tisch over de onrust in de regio en geza­men­lijk hebben ze dit jaar een bedrag van $ 350 miljoen aan nieuw geld in de mark­ten geïnvesteerd. Dit is al $100 miljoen dol­lar meer dan de totale investerin­gen over 2004
Vol­gens The Mor­gan Stan­ley Cap­i­tal Inter­na­tion­al Emerg­ing Latin Amer­i­ca Index is 51% naar Brazil­ië gegaan, 33% naar Mex­i­co en 10% naar Chili. 
Oplet­ten in Brazilië!
Juist Brazil­ië is op dit moment een land om voorzichtig te zijn met investeren. Poli­tieke span­nin­gen zor­gen voor een roller­coast­er-sen­ti­ment op de beurzen. De Brazil­i­aanse beurs­graad­me­ter Boves­pa Stock Index ($BVSP) is na de top van 29584 pun­ten in maart in tamelijk volatiel vaar­wa­ter terechtgekomen.
Van invloed was onder andere het nieuws dat Pres­i­dent Luiz Ina­cio Lula da Sil­va beticht werd van cor­rup­tie van­wege het aan­nemen van steekpen­nin­gen in ruil voor het onderteke­nen van nieuwe wet­ten. De druk lijkt van de ketel genomen te zijn door­dat een getu­ige terug kwam op een eerdere bew­er­ing dat de Pres­i­dent niet direct betrokken was bij het schan­daal. Zijn (poli­tieke) geloofwaardigheid heeft hier­door wel een flinke deuk opgelopen. 
Maar ook de regering zorgt voor de nodi­ge onrust. Nog voor de verkiezin­gen in 2006 wil de regering financiële her­vormin­gen door­vo­eren, wat op veel verzet van de bevolk­ing stu­it. In ieder geval bli­jft Brazilie de komende tijd een fac­tor van onrust op het con­ti­nent en nodigt het land op dit moment niet uit om te investeren. 


Pres­i­dent Luiz Ina­cio Lula da Sil­va van Brazilie

Mex­i­co en Chili :
Wat opti­mistis­ch­er zijn de fund­man­agers over Mex­i­co en Chili. In Mex­i­co is een sti­jging waar te nemen in de con­sumentenbeste­din­gen en de voor­berei­din­gen voor de aanstaande pres­i­dentsverkiezin­gen in 2006 lijken op dit moment orden­telijk te verlopen.
Het favori­ete land onder de fund­man­agers is echter Chili. Vooral de mijn­sec­tor ligt goed bij de pro­fes­sionele investeerders omdat de vraag naar com­modi­ties zeer groot bli­jft. De verwacht­ing is dat deze vraag iets zal afne­men maar de komende jaren zit de rek er zek­er nog in. Chili is poli­tiek sta­biel en veel Amerikaanse bedri­jven hebben in land geïnvesteerd.
Vooruitzicht­en :
De komende maan­den is het toch oplet­ten geblazen met investeren in Lati­jns-Ameri­ka en vooral de keuze qua land zal hier zeer belan­grijk zijn. De komende pres­i­dentsverkiezin­gen kun­nen voor de nodi­ge onrust zor­gen en de verwacht­ing is dan ook dat veel Lati­jns-Amerikaanse beurzen en fond­sen zijwaarts zullen (gaan)bewegen in een richt­in­gloze markt. Actieve beleg­gers kun­nen nog wel eens gok wagen, maar beleg­gers met een lange hori­zon kun­nen beter even aan de zijli­jn bli­jven. Het hopen op een ren­de­ment zoals in 2004 kan wel eens de kat in de zak opleveren.
Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.