...

Lang Leve het Internet !!

17 september 2007, 15:55 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het zal nog enige tijd duren voor­dat pre­cies bek­end is waar de klap­pen van de riskante Amerikaanse hypotheken zijn gevallen. Van­wege het steeds doorver­han­de­len van de risico’s — en gelooft u mij, dat is op grote schaal gebeurd — is voor­lop­ig nog niet geheel duidelijk bij welke banken de groot­ste risi­co’s zijn beland. Vri­jdag ston­den er lange rijen spaarders die geld op wilden nemen voor de groot­ste Britse hypotheekver­strekker, North­ern Rock, waar­van gezegd werd dat deze in prob­le­men zou zijn gekomen.

Lach­wekkend? Ja. Iedereen zou toch gewoon via de inter­net­site zijn geld moeten kun­nen over mak­en naar een andere reken­ing. Helaas…de inter­net site van North­ern Rock was down. Een ongeluk komt nooit alleen.

Gelukkig is de beleg­ger, en de lez­er van deze col­umn, beter op de hoogte van hoe het werkt in de finan­ciële wereld. Immers als je bang bent dat de bank je spaargeld niet meer kan terug­be­tal­en kun je dat sim­pel oplossen door je geld te beleggen in beursgeno­teerde pro­ducten. In Europa wor­den aan­de­len van cliën­ten niet meegenomen in het fail­lisse­ment van een finan­ciële instelling. Als u uw geld dus (tijdelijk) veilig belegt, is het veiliger dan op een spaar­reken­ing. Tip; koop echter geen aan­de­len van de finan­ciële instelling waarin je het vertrouwen ver­loren hebt, want koersver­lies is ook verlies.

In de Verenigde Stat­en zijn geld en aan­de­len van cliën­ten zelfs verzek­erd, dus er is geen reden tot paniek. De komende tijd zal pre­cies duidelijk wor­den hoe de finan­ciële instellin­gen de ongeveer 30 mil­jard ver­lies die boven water gaat komen gaan absorberen. Ik denk dat de bedri­jf­s­re­sul­tat­en van menig instelling wat tegen zullen vallen, maar dat had u ook al bedacht. Gelukkig betekent 30 mil­jard, hoewel het veel geld is, niet het einde van ons finan­ciële sys­teem. De markt” is vele malen groter.

Een slimme beleg­ger hoeft in tegen­stelling tot een spaarder dus niet bang te zijn. De toegenomen volatiliteit biedt zelfs volop kansen. Boven­di­en zijn er nog vol­doende aan­de­len die de afgelopen maan­den pri­ma gepresteerd hebben. Kijkt u eens op onze web­site naar de koers van het aan­deel RIM; Research in Motion is een Canadees bedri­jf dat zich vooral spe­cialiseert in wire­less tech­nolo­gie. Het staat vooral bek­end als de mak­er van de Black­ber­ry PDA.

RIM is geves­tigd in Ontario en is oprichter van het RIM Park” in het noordelijke deel van de stad. Het bedri­jf was opgericht door Mike Lazaridis, die op het moment de co-directeur is, samen met Jim Balsillie.

Alle soft­ware voor de pro­ducten wordt door RIM zelf ontwikkeld, en de voor­naam­ste pro­gram­meer­tal­en die wor­den gebruikt zijn C++ en Java. RIM ontwikkelt ook wire­less tech­nolo­gie die wordt verkocht aan andere bedri­jven. De koers van het aan­deel is sinds mei dit jaar spec­tac­u­lair geste­gen en het mooie is dat ze niet heel erg beducht hoeven te zijn voor de iPhones van Apple, immers een iPhone is een erg leuk hebbe­d­ing voor privé gebruik, en zake­lijk gebruikt iedereen nu een­maal een Black­ber­ry, vooral in de Verenigde Stat­en. Uit­er­aard zien we ook in de koer­son­twik­kel­ing van RIMM wat meer volatiele beweg­in­gen, maar het aan­deel is bij­na ver­dubbeld in de afgelopen 6 maan­den. Een ander aan­deel dat het erg aardig doet is BIDU. Baidu is de Chi­nese tegen­hang­er van Google en u raadt het al…Baidu heeft heel veel gebruik­ers. U zult als beleg­ger dus in de juiste sec­toren moeten beleggen en aan stock­pick­ing” moeten doen, maar dan zijn er kansen volop.

Even terug naar de crunch”. De han­del in schuld” is de afgelopen jaren enorm geweest en er is ook veel geld aan ver­di­end. Nu gaat duidelijk wor­den dat er ook ver­liezen gemaakt kun­nen wor­den. Dat zal bij bepaalde par­ti­jen pijn doen..veel pijn. Zorgt u er dus voor dat u niet in de hoek zit waar de klap­pen gaan vallen. Het afdekken van uw porte­feuille is niet zo ingewikkeld, en er zijn vol­doende sec­toren die het aardig kun­nen bli­jven doen. Boven­di­en bli­jft short” gaan, het verkopen van aan­de­len die u niet heeft om ze lat­er hopelijk tegen een lagere koers weer terug te kopen, de favori­ete bezigheid van mensen die geen geld ver­liezen aan de crunch en er zelf aan ver­di­enen. Ik hoop dat u als beleg­ger ook tot die groep behoort.


Bar­ry van der Laan is directeur van E*TRADE Nederland..Van der Laan is DSI gereg­istreerd Senior Effecten­han­de­laar. Deze col­umn ver­schi­jnt weke­lijks Van der Laan houdt regel­matig lezin­gen en sem­i­nars namens E*TRADE. E*TRADE en van der Laan kun­nen belan­gen hebben in zow­el niet beursgeno­teerde als beursgeno­teerde onderne­min­gen. Deze col­umn schri­jft van der Laan op per­soon­lijke titel en bevat geen beleg­gingsad­viezen. Tevens kun­nen in deze col­umn genoemde sit­u­aties niet voor iedere beleg­ger van toepass­ing zijn. Opvol­ging van gegeven adviezen in zijn alge­meen dient in samen­spraak met een deskundi­ge adviseur te gebeuren.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.