...

Lang leve de bonuscultuur bij RBS

12 februari 2009, 18:09 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Dag­blad De Pers wijdde woens­dag een artikel aan het bonus­beleid van RBS. De bank, die sinds eind 2008 gro­ten­deels in over­hei­d­shan­den is, wil cir­ca 1 mil­jard pond aan bonussen uitk­eren. Beurs­Bul­letin heeft vanaf deze plek bij her­hal­ing forse kri­tiek geuit op de excessen bin­nen de finan­ciële sec­tor. Maar ondanks onze veront­waardig­ing is deze bonusuit­k­er­ing voor Ned­er­land geen slechte zaak. 

Dag­blad De Pers wijdde woens­dag een artikel aan het bonus­beleid van RBS. De bank, die sinds eind 2008 gro­ten­deels in over­hei­d­shan­den is, wil cir­ca 1 mil­jard pond aan bonussen uitk­eren. Beurs­Bul­letin heeft vanaf deze plek bij her­hal­ing forse kri­tiek geuit op de excessen bin­nen de finan­ciële sec­tor. Maar ondanks onze veront­waardig­ing is deze bonusuit­k­er­ing voor Ned­er­land geen slechte zaak. 

De Pers wist namelijk te melden dat de helft van de bonussen van RBS bestemd is voor… medew­erk­ers van het overgenomen ABN Amro. Ofwel: via RBS zal Brits belast­inggeld de koop­kracht van Ned­er­landse ABN Amro-employ­ees ten goede komen. In de woens­dagedi­tie van De Pers was eve­neens te lezen dat Ned­er­land als open economie kan prof­iteren van geld dat Uncle Sam beschik­baar heeft gesteld om de malaise te bestri­j­den. Ook de Amerika­nen zijn dus gene­gen om ons land­je te spon­soren. Voor Europese beleg­gers was dit echter niet genoeg: het stim­u­ler­ings­plan werd op de beurzen met arg­waan begroet. Het gebrek aan ent­hou­si­asme is illus­tratief voor de fase waarin veel Europese indices zich bevin­den: de grafieken wor­den gedom­i­neerd door con­sol­i­datiepa­tro­nen waar­bij, gezien de lange ter­mi­jn dal­ende trends, de risico’s voor­namelijk aan de onderz­i­jde liggen. De DAX bleek niet in staat de Fibonac­ci-niveaus uit te nemen en zette weer koers in zuidelijke richt­ing. De CAC40 lijkt stuk te lopen op vergelijk­bare weer­stand­szones. Ook de Stoxx50 ket­ste af op Fibonac­ci-weer­standen en dook omlaag. 

Euro worstelt met $ 1,30-grens

Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, deed deze munteen­heid een forse stap terug en bereik­te in okto­ber 2008 zelfs een laag­ste koers van cir­ca $ 1,23. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aan­tal malen ste­un en stelde dit­maal eve­neens niet teleur. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Fed­er­al Reserve de basis­rente in decem­ber ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een kort­stondi­ge, posi­tieve impuls. Het her­s­tel reik­te echter niet verder dan cir­ca $ 1,47, waar­na de euro weer aanzien­lijk ter­rein ver­loor. Inmid­dels zag de ECB zich genoodza­akt de rente eve­neens agressief te ver­la­gen, met 50 basis­pun­ten naar 2%. Het vertrouwen in de euro kreeg boven­di­en een deuk van­wege de recente cred­it rat­ing-ver­lagin­gen van Span­je, Grieken­land en Por­tu­gal. Momenteel is de euro in gevecht met de $ 1,30-grens. Daarmee bli­jft het twi­jfelachtig of er een hogere bodem ten opzichte van decem­ber in de maak is, of dat de munt op korte ter­mi­jn weer lagere niveaus zal opzoeken.

Brent test neklijn

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar ver­loor ver­vol­gens cir­ca 75% van de waarde. Het ver­loop van de euro/​dollar en de afkoe­lende werelde­conomie hebben de afgelopen maan­den het lot van de oliepri­js bepaald. De OPEC besloot de afgelopen maan­den tot ongek­ende reduc­ties van de oliepro­duc­tie. Vooral­snog weet Brent boven het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te bli­jven. Brent is mogelijk bezig een omge­keerde hoofd-schoud­er­for­matie te vor­men. Dit patroon wordt echter pas afgerond bij een door­braak van de nek­li­jn (hor­i­zon­tale weer­stand over de top­pen van decem­ber en jan­u­ari). Bij een suc­cesvolle door­braak ontstaat er opwaarts poten­tieel tot cir­ca $ 60. Deze weer­stand kon echter nog niet wor­den uitgenomen: meer dan het testen van de nek­li­jn zat er tot nu toe niet in. Tot­dat deze nek­li­jn wordt door­bro­ken, bli­jft er slechts sprake van een con­sol­i­datie bin­nen de sterk dal­ende trend. 

Nas­daq ketst af op dal­ende weerstandslijn

Ook in de VS reageerde men mat op de nood­plan­nen die de Oba­ma-regering deze week pre­sen­teerde. De Nas­daq ket­ste af op de dal­ende weer­stand­sli­jn, waarmee een opwaartse uit­braak uit de con­sol­i­datiedriehoek weer even in de ijskast verd­ween. De index is nu weer op weg richt­ing de sti­j­gende ste­un­li­jn, waar­door het gevaar op een neer­waartse uit­braak toe­neemt. De con­verg­erende lij­nen van het con­sol­i­datiepa­troon zullen de index op korte ter­mi­jn dwin­gen om een kant te kiezen. De S&P500 bevin­dt zich in een vergelijk­bare sit­u­atie, zij het dat deze index er nog een tikkelt­je slechter voorstaat: de S&P500 is weggeza­kt tot de sti­j­gende ste­un­li­jn en onder­w­erpt deze ste­un aan een zware test. Wordt dit niveau door­bro­ken, dan zou de vol­gende halte wel eens het dieptepunt van novem­ber kun­nen zijn. Ook de Dow oogt zwak: deze week werd de 8000-pun­ten­grens weer zwaar onder vuur genomen. De index dook opnieuw onder dit niveau en laat ons voor het erg­ste vrezen. Geen bonus dus voor Obama.

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.