Dagblad De Pers wijdde woensdag een artikel aan het bonusbeleid van RBS. De bank, die sinds eind 2008 grotendeels in overheidshanden is, wil circa 1 miljard pond aan bonussen uitkeren. BeursBulletin heeft vanaf deze plek bij herhaling forse kritiek geuit op de excessen binnen de financiële sector. Maar ondanks onze verontwaardiging is deze bonusuitkering voor Nederland geen slechte zaak.
De Pers wist namelijk te melden dat de helft van de bonussen van RBS bestemd is voor… medewerkers van het overgenomen ABN Amro. Ofwel: via RBS zal Brits belastinggeld de koopkracht van Nederlandse ABN Amro-employees ten goede komen. In de woensdageditie van De Pers was eveneens te lezen dat Nederland als open economie kan profiteren van geld dat Uncle Sam beschikbaar heeft gesteld om de malaise te bestrijden. Ook de Amerikanen zijn dus genegen om ons landje te sponsoren. Voor Europese beleggers was dit echter niet genoeg: het stimuleringsplan werd op de beurzen met argwaan begroet. Het gebrek aan enthousiasme is illustratief voor de fase waarin veel Europese indices zich bevinden: de grafieken worden gedomineerd door consolidatiepatronen waarbij, gezien de lange termijn dalende trends, de risico’s voornamelijk aan de onderzijde liggen. De DAX bleek niet in staat de Fibonacci-niveaus uit te nemen en zette weer koers in zuidelijke richting. De CAC40 lijkt stuk te lopen op vergelijkbare weerstandszones. Ook de Stoxx50 ketste af op Fibonacci-weerstanden en dook omlaag.
Euro worstelt met $ 1,30-grens
Nadat de euro in juli 2008 een top rond $ 1,60 neerzette, deed deze munteenheid een forse stap terug en bereikte in oktober 2008 zelfs een laagste koers van circa $ 1,23. De bodem rond $ 1,25 bood in 2006 een aantal malen steun en stelde ditmaal eveneens niet teleur. Rond dit niveau bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. Nadat de Federal Reserve de basisrente in december verlaagde tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een kortstondige, positieve impuls. Het herstel reikte echter niet verder dan circa $ 1,47, waarna de euro weer aanzienlijk terrein verloor. Inmiddels zag de ECB zich genoodzaakt de rente eveneens agressief te verlagen, met 50 basispunten naar 2%. Het vertrouwen in de euro kreeg bovendien een deuk vanwege de recente credit rating-verlagingen van Spanje, Griekenland en Portugal. Momenteel is de euro in gevecht met de $ 1,30-grens. Daarmee blijft het twijfelachtig of er een hogere bodem ten opzichte van december in de maak is, of dat de munt op korte termijn weer lagere niveaus zal opzoeken.
Brent test neklijn
Brent bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar verloor vervolgens circa 75% van de waarde. Het verloop van de euro/dollar en de afkoelende wereldeconomie hebben de afgelopen maanden het lot van de olieprijs bepaald. De OPEC besloot de afgelopen maanden tot ongekende reducties van de olieproductie. Vooralsnog weet Brent boven het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, te blijven. Brent is mogelijk bezig een omgekeerde hoofd-schouderformatie te vormen. Dit patroon wordt echter pas afgerond bij een doorbraak van de neklijn (horizontale weerstand over de toppen van december en januari). Bij een succesvolle doorbraak ontstaat er opwaarts potentieel tot circa $ 60. Deze weerstand kon echter nog niet worden uitgenomen: meer dan het testen van de neklijn zat er tot nu toe niet in. Totdat deze neklijn wordt doorbroken, blijft er slechts sprake van een consolidatie binnen de sterk dalende trend.
Nasdaq ketst af op dalende weerstandslijn
Ook in de VS reageerde men mat op de noodplannen die de Obama-regering deze week presenteerde. De Nasdaq ketste af op de dalende weerstandslijn, waarmee een opwaartse uitbraak uit de consolidatiedriehoek weer even in de ijskast verdween. De index is nu weer op weg richting de stijgende steunlijn, waardoor het gevaar op een neerwaartse uitbraak toeneemt. De convergerende lijnen van het consolidatiepatroon zullen de index op korte termijn dwingen om een kant te kiezen. De S&P500 bevindt zich in een vergelijkbare situatie, zij het dat deze index er nog een tikkeltje slechter voorstaat: de S&P500 is weggezakt tot de stijgende steunlijn en onderwerpt deze steun aan een zware test. Wordt dit niveau doorbroken, dan zou de volgende halte wel eens het dieptepunt van november kunnen zijn. Ook de Dow oogt zwak: deze week werd de 8000-puntengrens weer zwaar onder vuur genomen. De index dook opnieuw onder dit niveau en laat ons voor het ergste vrezen. Geen bonus dus voor Obama.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.