![](/images/legacy-images/images/080927--jvb-+-SOS.gif)
Kroniek van een aangekondigde crisis
Met dank aan de nu 81-jarige Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez parafraseert onze titel deze van een van zijn bekendste boeken (Kroniek van een aangekondigde dood). In dit verhaal wordt het hoofdpersonage het slachtoffer van een eremoord naar Latijns-Amerikaanse traditie. Of dit personage echt schuld treft, is niet echt duidelijk. In de banksector gaat het niet om eremoorden, maar eerder om boemerangs die de banken zelf lanceerden. De aankondiging dat ze vroeg of laat hun eigen boemerang zouden terugzien hebben ze steeds genegeerd. Tot het tegendeel pijnlijk bewezen werd.
We weten het wel, het jaar is nog niet ten einde evenmin als de ellende in de financiële, vooral bancaire sector, spijtig genoeg. Toch lijkt het ons tijd, de gebeurtenissen sinds Nieuwjaar in chronologische volgorde te schetsen. Op die manier komt een verhaallijn naar voren, misschien wel bruikbaar voor een gemoderniseerde vorm van een klassieke Griekse tragedie.
Het jaar 2008 was amper 24 dagen oud, toen de media iedereen deden opschrikken met het bericht, dat bij de Franse Société Générale een foutje van 5 miljard was vastgesteld. Een door de bank aangestelde trader, Jérôme Kerviel, had zich tot doel gesteld een flinke bonus op te strijken en had daarom flink wat posities geopend. Wetende, dat er nu en dan controle was, gebuikte hij een truc om zijn transacties weg te moffelen. Lees meer hierover in Nieuws van de man van 5 miljard.
Het erge van deze zaak is, dat een (tot dan toe) gereputeerde grootbank niet over de nodige instrumenten bleek te beschikken, om een ongeoorloofde en verlieslatende positie van 50 miljard euro, geopend door een van haar medewerkers, te kunnen detecteren. Intussen zijn er bij deze bank koppen gerold en heeft het aandeel sinds januari tot midden juli 2008 een klap van ‑46% moeten incasseren. Nu is er een herstel aan de gang, want sinds midden juli tot heden was er een klim van 32%, maar toch staat het aandeel nog altijd ca 28% onder het peil van januari 2008. Al bij al heeft Société Générale de klap van 5 miljard euro (4,9 miljard volgens sommigen, wie zal het exact weten?) redelijk goed verwerkt, want ze bestaat en functioneert nog. Ook dit nog: de fraudeur der fraudeurs is gepromoveerd tot stripheld: Editions Thomas bracht onlangs een album uit met als titel Le journal de Jérôme Kerviel. Met dank vanwege de titelfiguur voor de royalties…
De schokgolven over deze fraudezaak waren amper weggeëbd, of we werden onaangenaam verrast door de overname op 17 maart 2008 door JP Morgan Chase (JPM) van Bear Stearns. Laatstgenoemde onderneming maakt immers al jaar en dag deel uit van de zg. ‘Big Five Investment Banks’, samen met Morgan Stanley, Goldmans Sachs, Merrill Lynch en Lehman Brothers. Vorig jaar nog realiseerde deze selecte groep nog een omzet van meer dan 120 miljard dollar, een verhoging van meer dan 50% tegenover het jaar ervoor. JPM betaalde uiteindelijk 150 miljoen euro voor deze overname, ofwel minder dan 10% van de waarde die Bear Stearns tot dusver vertegenwoordigde. Dit toont aan hoe erg het gesteld was met deze bank, die vooral te lijden had onder de hypotheekcrisis en het verdampte vertrouwen van klanten en beleggers. Daarmee viel het doek voor de vijfde grootste Amerikaanse zakenbank. De club heette voortaan ‘The Big Four’. Niet voor lang, zo zou blijken.
Op 11 juli 2008 vernamen we, dat IndyMac Bancorp de boeken had neergelegd. Op maandag 14 juli gingen de activiteiten verder onder een andere naam, IndyMac Federal Bank op last van de overheidsinstelling Federal Deposit Insurance Corp. Daarmee was het gezicht gered van de grootste rechtstreekse hypotheekbank van de VS.
Tot begin september bleef het onrustig in de financiële wereld, er kwamen allerlei verwittigingen en negatieve prognoses. Vooral de namen van het ‘koppel’ Fannie Mae en Freddie Mac werden vaak gehoord en nooit op gunstige wijze. In juli verwittigden we er nog voor, dat volgens ons Fannie en Freddie op de rand van de afgrond balanceerden.
Op 7 september 2008 was het zover: de overheid nam beide hypotheekgiganten over om hen te behoeden voor het faillissement. Dat de overheid dit deed, heeft niets te maken met vriendelijkheid, maar alles met het feit, dat Fannie en Freddie samen voor meer dan 5.200 miljard dollar hypotheken hebben uitstaan. Door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt hebben beide instellingen ca 15 miljard dollar verloren. Ze werken nu onder toezicht van een overheidsbedrijf, Federal Housing Finance Agency. Er kwam ook een grote schoonmaakbeurt aan de top. Maar dat was niet alles: het FBI heeft op 24 september 2008 een onderzoek gestart naar morgelijke fraude bij zowel Fannie als Freddie. Wordt zeker nog vervolgd.
Het duurde niet lang, of het clubje van ‘The Big Four’ verloor weer een lid. Op 10 september 2008 begon Lehman Brothers te wankelen op zijn voetstuk en moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Na wat getouwtrek nam de Britse bank Barclays delen van Lehman over op 19 september 2008. Er was nog wat prooi overgebleven en daarvan kaapte de Japanse zakenbank Nomura op 24 september 2008 de Aziatische activiteiten weg voor 225 miljoen dollar, twee dagen later gevolgd door de Europese activiteiten voor … 2 dollar. Waarom deze onwaarschijnlijke prijs? Nomura nam in Europa enkel het personeel over en niet de activa.
De ‘Big Four’ waren nog geen week ‘Big Three’ of het was weer hommeles. Merrill Lynch, toch wel een naam als een klok in de zakenwereld, moest bekennen dat ze hun schulden niet meer baas konden en dat een overnemer gevonden was, Bank of America, die voor de deal 50 miljard dollar over had.
Eén dag na het verdwijnen van Merrill Lynch volgde sectorgenoot Goldman Sachs (GS) in deze ongelooflijke stoelendans. Het gaat hier niet over een overname of erger, maar wel over een wijziging van statuut. Op eigen vraag wil GS een ‘degradatie’ van zakenbank naar bank zonder meer. Dat heeft wel zijn reden: een gewone bank kan indien nodig beroep doen op noodkredieten van de overheid. Ofwel: waar rook is…
Hetzelfde als bij GS gebeurde een dag nadien, op 17 september 2008, voor Morgan Stanley. En de ‘Big’ club heeft tot nader order nog maar één lid, nl. JP Morgan Chase.
De kredietcrisis is inmiddels de Grote Plas overgestoken en als eerste getroffene hebben we de hypotheekbank Halifax Bank of Scotland (HBOS). Het gonsde al een hele tijd van geruchten rond HBOS. De klanten en vooral de kandidaat-klanten hadden twijfels over de solvabiliteit van de bank. De beleggers haakten massaal af en het aandeel ging de dieperik in. Op 18 september 2008 kwam concurrent Lloyds TSB met centen op de proppen en na voor 15,5 miljard euro HBOS over. Het eerste Europese verhaal in deze tragedie, maar al het het laatste zijn?
Op 23 september is het voor de afwisseling een verzekeringsreus die problemen moet opbiechten. AIG, de grootste verzekeraar niet alleen van de VS maar ook van de wereld, heeft van de Amerikaanse overheid een reddingsplan kunnen bekomen voor een kredietfaciliteit van 85 miljard dollar. Zonder deze geldinjectie was AIG failliet gegaan. Nu is AIG niet meer te beschouwen als een zelfstandige onderneming, maar wel als een staatsbedrijf.
Washington Mutual (WaMu) is, correctie, was de grootste spaarbank van de VS. Maar de afgelopen maanden, onder druk van het aanhoudende slechte nieuws, vooral in verband met kredietcrisis, begonnen de WaMu-klanten ongerust te worden en haalden ze meer den meer hun spaarboekjes leeg. Dat ging crescendo en tussen 15 en 25 september haalden de klanten meer dan 16,5 miljard dollar van hun spaarrekeningen. Daar kon de bank niet voldoende reserves tegenover stellen en ze stond op de rand van het bankroet. JP Morgan Chase, die in maart al Bear Stearns had overgenomen, daagde ook nu op en legde onmiddellijk 1,9 miljard dollar op tafel voor de bankactiviteiten van WaMu.
Uiteindelijk zijn we met ons verhaal aanbeland bij een grootbank van bij ons. Fortis is zowat synoniem van ‘het aandeel van de brave huisvader’ en de bank zelf heeft (tot nog toe) een reputatie zo solide als beton. Als we de grafiek hierboven (bron: Beursduivel) bekijken dan is de conclusie dat veel brave huisvaders nu op zoek zijn naar een stomp voorwerp om hier en daar wat hersens in te slaan. Want een aandeel dat tussen 22 en 25 september 2008 met 18% daalt en dan op 26 september er nog een knaller van 21% aan toevoegt is niet van aard om de nachtrust te garanderen.
Er is, hoewel de directie dat in alle toonaarden tegenspreekt, duidelijk iets heel ernstigs loos bij Fortis. In het verleden heeft deze directie al bewezen het niet zo nauw te nemen met de berichtgeving. Een voorbeeld: op 26 juni 2008 kondigde Fortis aan, voor 1,5 miljard euro nieuwe aandelen te koop aan te bieden. Voor onze brave huisvaders (en ook voor de institutionele beleggers) een niet zo leuk vooruitzicht, want vele varkens maken de spoeling dun en dan is niet anders met aandelen: hoe meer aandelen, hoe kleiner de winst per aandeel, m.a.w de winst verwatert. Die bewuste dag schoten vele huisvaders uit hun krammen en het aandeel knalde 19% dieper. Wat vooral ergernis heeft gebracht, was het feit dat in januari 2007 hetzelfde Fortis officieel had laten weten, winstverwatering te zullen voorkomen.
Terwijl we deze lijnen schrijven wordt er achter de coulissen druk vergadert over het lot van Fortis. In de pers lezen we al over ‘rampscenario’s’ en worden zelfs kandidaat-overnemers vermeld. Een paar namen? Er zou een fusie mogelijk zijn tussen Fortis en het Franse BNP Paribas. Maar ook Hongkong Shangai Banking Corporation (HSBC), een Brits-Aziatische bankreus, zou interesse hebben.
Dikwijls vechten twee honden om een been en de rest van het verhaaltje kent u.
Het zijn spannende tijden. In nog geen maand tijd verschrompelen ‘The Big Five’ tot ‘The Big One’, wordt JP Morgan met vlag en wimpel de zakenreus van de VS en worden Fannie Mae, Freddie Mac en AIG staatsbedrijven. En misschien behoort een dezer dagen Fortis tot het verleden, als zelfstandige onderneming of niet.
En dan is er nog het fameuze reddingsplan, voorgesteld door president Bush, Fed-voorzitter Bernanke en minister van Financiën Paulson. Ze hebben 700 miljard dollar veil om banken met problmen toe te laten grote schoonmaak te doen. Niet alleen banken in de VS, maar ook buitenlandse filialen van Amerikaanse banken zouden kunnen rekenen op steun, op vootwaarde dat het gaat om activa die in de boeken zijn ingeschreven voor 17 september 2008. ‘t Zou anders te leuk worden. Vandaag 28 september 2008 berekt ons het bezricht, dat het Congres dit plan heeft goedgekeurd. Of hiermee alle problemen van de baan zijn, daarvan zijn we niet zo zeker. Zolang het kwaad niet met wortel en al wordt verwijderd, zal het steeds weer de kop opsteken. Er moet een grondige mentaliteitsverandering komen bij de ondernemers én de consumenten in de VS. Van ongebreideld lenen naar behoedzaam sparen, dat lijkt ons een hele stap.
Ook dit nog: Financial Times liet gisteren 26 september 2008 weten, dat de banken onderling geen geld meer lenen voor langer dan één dag. Moet hier nog een tekeningetje bij?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.