...

Kredietcrisis zal overgaan in dollarcrisis

19 september 2007, 12:46 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

De FED zit in een cri­sis sit­u­atie. De FED creëerde begin dit decen­nia de huizen­bubbel door de rente veel te lang veel te laag te houden. Daar ligt de oor­sprong van de huidi­ge kredi­et­cri­sis. De oploss­ing van de FED is de rente nu agressief te ver­la­gen. Een prob­leem oplossen door het­zelfde mid­del toe te dienen

Kredi­et­cri­sis zal over­gaan in dollarcrisis

Ongeveer een maand gele­den na de augus­tus FED meet­ing meldde Bernanke dat de FED gefo­cust is op het bestri­j­den van de inflatie met andere woor­den een rentev­er­lag­ing zit niet in de pij­pli­jn. Nu, een maand lat­er een geheel andere Bernanke. Inflatie is onder con­t­role en een rentev­er­lag­ing met 50 basispunten. 

Let op wat de FED doet, niet wat ze zeggen. De Fed praat over het bestri­j­den van de inflatie maar ver­la­gen de rente agressief en wakkeren hier­door de inflatie aan. Bernanke kiest voor hyper­in­flatie en het opof­fer­en van de dol­lar om de in prob­le­men gekomen Amerikaanse risi­co­zoek­ende finan­ciële instellin­gen te redden. 

De FED zit in een cri­sis sit­u­atie. De FED creëerde begin dit decen­nia de huizen­bubbel door de rente veel te lang veel te laag te houden. Daar ligt de oor­sprong van de huidi­ge kredi­et­cri­sis. De oploss­ing van de FED is de rente nu agressief te ver­la­gen. Een prob­leem oplossen door het­zelfde mid­del toe te dienen waar­door het prob­leem is ontstaan. Vergelijk het met een alco­holist een extra fles whisky te geven. De symp­tomen van de ver­slaafde (lees: honger naar kredi­et) wor­den alleen maar erger.

De inflatie zal sterk toen­e­men en de dol­lar dal­ing kan accel­ereren. Alleen dit jaar al ver­loor de dol­lar 5.3% (dol­larindex) en thans noteert de dol­larindex 79.22, het laag­ste niveau sinds 15 jaar. In 1993 stond de dol­lar een paar weken lager op 78.43. Zakken we ook door dit niveau, en dat lijkt me een kwest­ie van een paar dagen hoo­gu­it een paar weken, dan valt de dol­lar in een gapend gat en zal de kredi­et­cri­sis over­gaan in een dol­lar cri­sis. De goud­pri­js, die de afgelopen weken al met meer dan 10% steeg tot een nieuw hoogtepunt sinds 1980, is al een sterk waarschuwingssig­naal wat de dol­lar te wacht­en staat. 

Jan van Gemeren
Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro . Meer infor­matie op
www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.