Alles of toch heel veel blijkt te correleren. Zo zouden er verbanden bestaan tussen de wijze waarop onze dames zich kleden en de beursevolutie. Ook zonnevlekken doen hun duit in het beleggerszakje. De column geeft wat toelichting en tracht de belegger te helpen een verstandige houding te bepalen.
Korte rokken en zonnevlekken
‘Alles correleert’. Dat is zo’n uitspraak als ‘met statistieken kun je alles bewijzen’. We twijfelen er niet aan dat in sommige gevallen er echt onverwachte verbanden zijn. Maar als als argeloze belegger moet u vermijden in valkuilen terecht te komen. Daarom geven we u graag een paar voorbeelden van bijzondere correlaties.
Ten eerste is er een artikel in het weekblad Trends van 25 september 2003, van de hand van professor Helmut Gaus van de Rijksuniversiteit Gent. Gaus ziet de economie evolueren in lange golven van 25 jaar. Wat deze golven doet bewegen, is de psychologie. Tot daar zijn we het helemaal eens, zie de column ‘De psy-factor’. Als het slecht gaat, domineert de angst. Dat uit zich o.m. in de wijze waarop vrouwen zich kleden. Als het slecht gaat, dragen ze donkere kleuren, liefst zwart en min of meer vormeloze kleren. Als het goed gaat, zien we overal rode tinten, decolletés en korte rokken. Dat was zo het geval de afgelopen zomer. Conclusie van de professor: de angst neemt af, de vrouwen zien het weer zitten omdat ze langs alle kanten positieve signalen krijgen. Onze economische curve beweegt zich terug opwaarts, betere tijden wenken. Tot daar professor Gaus.
|
Iemand die het uit een gans andere, toch wel speciale hoek bekijkt is de Nederlandse beursgoeroe Charles Nenner. Hij poneert (en dat is tevens de titel van zijn artikel): “De beurs is tot op de minuut voorspelbaar”. Aha. Daar staan ze dan te kijken, de technische en de fundamentele analysten. Wat is de kristallen bol van Nenner?
De zonnevlekken. Hoe actiever de zon, hoe gretiger de belegger koopt. Als je in bovenstaande grafiek de enorme pieken ziet in de periode 1999 – 2000 dan merk je dat de technologie-zeepbel niets anders was dan irrationeel koopgedrag onder invloed van de zonnevlekken. Ook de schommelingen van de muntkoersen zijn gestuurd door de zonnevlekken.
Wat voorspelt de heer Nenner op financieel gebied gebied voor de nabije toekomst? In zijn artikel lezen we:
- de aandelenmarkt zal vanaf nu (23 oktober 2003) een dip meemaken, maar stijgt dan tot eind mei 2004. Daarna komt een spectaculaire neergang;
- op langere termijn zal de dollar nog tweemaal terrein prijsgeven;
- de rente heeft het laagste punt bereikt;
- de goudprijs zal verder stijgen;
- in de VS kunnen ze zich verwachten aan een ineenstorting van de markt van het onroerend goed.
Dit alles is toe te schrijven aan een merkbare afname van het aantal zonnevlekken, te verwachten voor de komende jaren. Voor het jaar 2005 vreest Nenner een Dow Jones van 5000 punten. In 2006 zal de bodem bereikt zijn en daagt de zon, ditmaal met toenemende vlekken, weer op aan de beleggershemel.
Is er dan toch een correlatie in dit geval? De eerder pessimistische visie op middellange termijn van Charles Nenner vinden we terug in hetgeen Roland Leuschel zei gedurende de beleggerdag op 22 november 2003 van het beursblad Cash! (bijlage bij Trends). Leuschel is een bekende beursgoeroe en eredirecteur van de BBL. Hij beschouwt vandaag de beurzen als overgewaardeerd en ziet aan de horizon een crash opdoemen, erger dan die van maart 2000. Een golf van paniek zal door de beleggersgelederen rollen, erger dan die van 1929. We citeren: “Alleen goud, grondstoffen en obligaties die aan de inflatie gekoppeld zijn bieden een uitweg.” Een ideale portefeuille ziet er dezer dagen volgens Leuschel dan ook zo uit:
- goud en grondstoffen: 30%,
- vastrentende producten (obligaties) met coupon, gekoppeld aan de inflatie: 30%,
- kwaliteitsaandelen: 30%,
- cash: 10%.
Ziezo, tot daar enkele visies op onze nabije beurstoekomst. Wie zal gelijk hebben? Hoe dan ook, voorzichtigheid is zoals steeds geboden. En sla daarom Guy Boscarts raad niet in de wind, die hij geeft in de US Markets Nieuwsbrief van 28 november ll. en in de column met de veelzeggende titel “De alarmbel begint stilaan te luiden”.
Want een verwittigd man is er twee waard. En een verwittigde vrouw eveneens, ook al draagt ze een rood gedecolleerd topje en een korte rok.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
5 december 2003