KONING BEER RAAKT VERMOEID
Prins Stier draait zich warm
Na een korte pauze hebben de beurzen wereldwijd hun rally van de laatste weken weer met volle kracht voortgezet. De Dow Jones-index passeerde donderdag de 8000-puntengrens en is sinds de bodem van 6 maart met ruim 24 % gestegen. De NASDAQ staat na deze rally als eerste van de toonaangevende westerse beurzen voor dit jaar weer in de plus. Overigens stelt dat nog niets voor in vergelijking met de koerswinsten op diverse emerging markets. Zo steeg de Russische index sinds de jaarwisseling met 14 %, de Braziliaanse met 20 % en slaan de Chinese A‑shares alles met een rendement van ruim 40 % dit jaar! In mijn artikelen heb ik er al vaker op gewezen dat financiële markten de beste – of de minst slechte zo u wilt – voorspellers zijn van toekomstige economische ontwikkelingen. Beurzen lopen doorgaans vele maanden vooruit op de reële economie. De huidige rally zou dus anticiperen op een economisch herstel in de tweede helft van dit jaar.
Om vast te kunnen stellen of de beurzen het deze keer bij het rechte eind hebben zijn we aangewezen op de recente macro-economische cijfers. En deze economische cijfers wijzen in toenemende mate op een proces van uitbodeming – op zijn minst een vertraging van de daling — van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. De huidige stijging op de beurzen is in dat opzicht niet zo vreemd. Overigens zal naar alle waarschijnlijkheid de economische groei van de V.S. in de tweede helft van dit jaar nog aan de matige kant zijn met 2 a 3 %. En aangezien daarmee het verlies van de eerste helft niet wordt goedgemaakt duidt dat nog steeds op een krimp over het gehele jaar 2009. Er blijft daarom altijd het gevaar dat de beurzen te ver vooruitlopen op deze gematigde groeiverwachting. Maar de vooruitzichten beginnen in ieder geval wat te verbeteren.
Zo bleken de orders voor duurzame goederen in februari verassend sterk te zijn toegenomen. Duurzame goederen zijn bijvoorbeeld auto’s, computers maar ook machines en bedrijfsmiddelen. Het geeft om die reden ook een goede blik op de ontwikkelingen in de industriële sector. Een andere ontwikkeling waaruit enige verbetering blijkt was het cijfer over de consumentenbestedingen. Deze waren de eerste twee maanden van het jaar gestegen. Zelfs al zou de consumptie in het tweede kwartaal weer afvlakken dan nog zal de excessieve voorraadliquidatie van de afgelopen periode een aantrekkende productie tot gevolg hebben. En daaruit blijkt dat consumptie welk degelijk kan stijgen terwijl de werkloosheid toeneemt. Want hoe is het anders te verklaren dat de consumptie toeneemt terwijl er zo’n 600.000 banen per maand verdwijnen? Een sleutelfactor hierin speelt de fors gedaalde hypotheekrente. Deze is inmiddels gezakt naar 4,85 %, een laagterecord. Het stelt veel Amerikanen in staat hun hypotheeklasten naar beneden te brengen en het verhoogt hun bestedingsruimte.
Deze lage hypotheekrente bracht de afgelopen week nog een andere verassing met zich mee. Een stijging in de verkopen van huizen. Volgens de Case/Shiller-index zijn de huizenprijzen weliswaar verder gedaald maar dat cijfer was van januari. Inmiddels toont ook de huizenmarkt tekenen van enige stabilisatie. Begin deze week kwam daar een gestegen inkoopmanagers-index overheen en vandaag bleken ook de fabrieksorders aan het verbeterende sentiment bij te dragen. De stijging van de grondstoffenprijzen sinds december duidden al eerder op een naderend herstel van de wereldeconomie. Dit was vooral te zien aan de koersstijgingen van de mijnbouwers die in sommige gevallen zeer spectaculair waren. Ook een andere economische gevoelige sector als de automobielindustrie is sinds de jaarwisseling een outperformer.
Maar wat vooral positief stemt is het feit dat waar de vorige – mislukte – rallies nog door defensieve sectoren als energie en farmacie werden aangevoerd deze rally tot nog toe in vuur wordt gestoken door aandelen uit de technologie‑, industrie- en de financiële sector. De waardestijging op de beurzen van de emerging markets stookt het vuurtje nog verder op. Het lijkt er sterk op dat Koning Beer die de beurzen reeds 1 ½ regeert vermoeid begint te raken. Prins Stier maakt zich achter de coulissen langzaam klaar om de macht weer over te gaan nemen. De stijging op de beurzen lijkt veel op de beklimming van de beruchte Koppenberg die de wielrenners zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen te wachten staat. Een stijgingspercentage van rond de 20 % maar de weg ligt wel bezaaid met hele nare kasseien.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
KONING BEER RAAKT VERMOEID
4 april 2009, 09:31
|
US Markets Redactie
| leestijd: 4 minuten
|
moeilijkheid: 10 / 12
|
Prins Stier draait zich warm … Na een korte pauze hebben de beurzen wereldwijd hun rally van de laatste weken weer met volle kracht voortgezet .…