...

KONING BEER RAAKT VERMOEID

4 april 2009, 09:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Prins Sti­er draait zich warm … Na een korte pauze hebben de beurzen wereld­wi­jd hun ral­ly van de laat­ste weken weer met volle kracht voort­gezet .…

KON­ING BEER RAAKT VERMOEID
Prins Sti­er draait zich warm

Na een korte pauze hebben de beurzen wereld­wi­jd hun ral­ly van de laat­ste weken weer met volle kracht voort­gezet. De Dow Jones-index passeerde don­derdag de 8000-pun­ten­grens en is sinds de bodem van 6 maart met ruim 24 % geste­gen. De NAS­DAQ staat na deze ral­ly als eerste van de toon­aangevende west­erse beurzen voor dit jaar weer in de plus. Overi­gens stelt dat nog niets voor in vergelijk­ing met de koer­swin­sten op diverse emerg­ing mar­kets. Zo steeg de Rus­sis­che index sinds de jaar­wis­sel­ing met 14 %, de Brazil­i­aanse met 20 % en slaan de Chi­nese A‑shares alles met een ren­de­ment van ruim 40 % dit jaar! In mijn artike­len heb ik er al vak­er op gewezen dat finan­ciële mark­ten de beste – of de minst slechte zo u wilt – voor­spellers zijn van toekom­stige economis­che ontwik­kelin­gen. Beurzen lopen door­gaans vele maan­den vooruit op de reële economie. De huidi­ge ral­ly zou dus anticiperen op een economisch her­s­tel in de tweede helft van dit jaar.

Om vast te kun­nen stellen of de beurzen het deze keer bij het rechte eind hebben zijn we aangewezen op de recente macro-economis­che cijfers. En deze economis­che cijfers wijzen in toen­e­mende mate op een pro­ces van uit­bodem­ing – op zijn minst een ver­trag­ing van de dal­ing — van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. De huidi­ge sti­jging op de beurzen is in dat opzicht niet zo vreemd. Overi­gens zal naar alle waarschi­jn­lijkheid de economis­che groei van de V.S. in de tweede helft van dit jaar nog aan de matige kant zijn met 2 a 3 %. En aangezien daarmee het ver­lies van de eerste helft niet wordt goedge­maakt duidt dat nog steeds op een krimp over het gehele jaar 2009. Er bli­jft daarom alti­jd het gevaar dat de beurzen te ver vooruit­lopen op deze gematigde groeiverwacht­ing. Maar de vooruitzicht­en begin­nen in ieder geval wat te verbeteren.

Zo bleken de orders voor duurzame goed­eren in feb­ru­ari verassend sterk te zijn toegenomen. Duurzame goed­eren zijn bijvoor­beeld auto’s, com­put­ers maar ook machines en bedri­jf­s­mid­de­len. Het geeft om die reden ook een goede blik op de ontwik­kelin­gen in de indus­triële sec­tor. Een andere ontwik­kel­ing waaruit enige ver­be­ter­ing blijkt was het cijfer over de con­sumentenbeste­din­gen. Deze waren de eerste twee maan­den van het jaar geste­gen. Zelfs al zou de con­sump­tie in het tweede kwartaal weer afvlakken dan nog zal de excessieve voor­raadliq­ui­datie van de afgelopen peri­ode een aantrekkende pro­duc­tie tot gevolg hebben. En daaruit blijkt dat con­sump­tie welk degelijk kan sti­j­gen ter­wi­jl de werk­loosheid toe­neemt. Want hoe is het anders te verk­laren dat de con­sump­tie toe­neemt ter­wi­jl er zo’n 600.000 banen per maand verd­wi­j­nen? Een sleutelfac­tor hierin speelt de fors gedaalde hypotheekrente. Deze is inmid­dels geza­kt naar 4,85 %, een laagtere­cord. Het stelt veel Amerika­nen in staat hun hypotheeklas­ten naar bene­den te bren­gen en het ver­hoogt hun bestedingsruimte.

Deze lage hypotheekrente bracht de afgelopen week nog een andere verass­ing met zich mee. Een sti­jging in de verkopen van huizen. Vol­gens de Case/Shiller-index zijn de huizen­pri­jzen weliswaar verder gedaald maar dat cijfer was van jan­u­ari. Inmid­dels toont ook de huizen­markt teke­nen van enige sta­bil­isatie. Begin deze week kwam daar een geste­gen inkoop­man­agers-index over­heen en van­daag bleken ook de fab­riek­sor­ders aan het ver­beterende sen­ti­ment bij te dra­gen. De sti­jging van de grond­stof­fen­pri­jzen sinds decem­ber duid­den al eerder op een naderend her­s­tel van de werelde­conomie. Dit was vooral te zien aan de koerssti­jgin­gen van de mijn­bouw­ers die in som­mige gevallen zeer spec­tac­u­lair waren. Ook een andere economis­che gevoelige sec­tor als de auto­mo­bielin­dus­trie is sinds de jaar­wis­sel­ing een outperformer.

Maar wat vooral posi­tief stemt is het feit dat waar de vorige – mis­luk­te – ral­lies nog door defen­sieve sec­toren als energie en far­ma­cie wer­den aangevo­erd deze ral­ly tot nog toe in vuur wordt gesto­ken door aan­de­len uit de technologie‑, indus­trie- en de finan­ciële sec­tor. De waardes­ti­jging op de beurzen van de emerg­ing mar­kets stookt het vuurt­je nog verder op. Het lijkt er sterk op dat Kon­ing Beer die de beurzen reeds 1 ½ regeert ver­moeid begint te rak­en. Prins Sti­er maakt zich achter de coulis­sen langza­am klaar om de macht weer over te gaan nemen. De sti­jging op de beurzen lijkt veel op de bek­lim­ming van de beruchte Kop­pen­berg die de wiel­ren­ners zondag tij­dens de Ronde van Vlaan­deren te wacht­en staat. Een sti­jgingsper­cent­age van rond de 20 % maar de weg ligt wel beza­aid met hele nare kasseien.

Jan-willem Nijkamp
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.