...

KOMT HET NOG GOED??

28 januari 2009, 09:33 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Jan Maarten Knops zal eens per 2 weken een col­umn schri­jven over feit­en, oorza­k­en en mogelijke gevol­gen voor de ontwik­kelin­gen van inflatie en de pri­jzen van grond­stof­fen in het alge­meen en edel­met­al­en in het bij­zon­der, waaruit de lez­er zelf con­clusies kan trekken. Hier­bij zijn eerste bijdrage.…


Komt het nog goed?

Dit is de vraag die velen zichzelf, vrien­den en col­le­ga’s stellen. Ik geef bij u deze het antwo­ord, ja het komt goed! Helaas kan ik bij deze ver­lossende woor­den niet ver­melden wan­neer. Enkele wijs­geren uit de poli­tiek en het bankwezen weten te melden dat 2009 een zwaar jaar wordt, máár dat het her­s­tel eind 2009 begin 2010 zal inzetten. Onder andere ECB baas Trichet en onze eigen min­is­ter Wouter Bos delen deze mening, uuh, ik bedoel verkondi­gen deze boodschap. 

De belei­ds­mak­ers die de omvang van de cri­sis 3 weken van tevoren nog niet zagen aankomen zouden beter wat voorzichtiger kun­nen zijn met hun uit­sprak­en. Het lijkt erop dat zij vooral de taak hebben iedereen gerust te stellen en dat lukt ze natu­urlijk nooit als ze zeggen dat ze alle mid­de­len zullen inzetten, maar geen benul hebben of het effect heeft. 

U begri­jpt dat als onze cen­trale bankiers het niet met zek­er­heid kun­nen zeggen, dat er dan nie­mand is die het u kan vertellen. Natu­urlijk zijn er slimme vision­airs die de ellende waarin we ons nu bevin­den hebben zien aankomen en natu­urlijk mogen zei ons eraan herin­neren dat ze het al die tijd al geroepen hebben. De ken­nis en inzicht­en van deze per­so­n­en zijn in veel gevallen noe­menswaardig en soms zelfs uit­zon­der­lijk en het lijkt dus ver­standig vak­er naar deze groep te luisteren. 

Het prob­leem is echter dat het analy­seren en voor­spellen van toekom­stige cat­a­stro­fes een heel andere tak van sport is dan het puin­ruimen nadat, ondanks alle waarschuwin­gen, een cat­a­strofe heeft plaats­gevon­den. Ook de wederop­bouw vergt spec­i­fieke ken­nis en ervar­ing. Met dit gegeven lijkt het niet waarschi­jn­lijk dat de vision­airs die het bij het rechte eind had­den bij het voor­spellen van de omvang van de kredi­et­cri­sis en de gevol­gen ervan, tevens het inzicht hebben om de oploss­ing voor de cri­sis aan te dragen. 

De stelling van het gros van deze per­so­n­en is namelijk dat de oorza­ak van het prob­leem (onver­ant­wo­orde schulden) nooit de oploss­ing (meer schulden) van het prob­leem, kan zijn. Op zich is dit een heldere en bij­na onweer­leg­bare vast­stelling. In de prak­tijk zou dit beteke­nen dat er een grote natu­urlijke zuiv­er­ing onder bedri­jven en banken wordt geac­cepteerd en dat we een lang­durige peri­ode van deflatie en werk­loosheid tege­moet gaan. Ver­vol­gens moet een nieuw mon­e­tair sys­teem of aangepaste regel­gev­ing een toekom­stige her­hal­ing voorkomen. 

De glob­alis­er­ing heeft er echter voor gezorgd dat de ver­schil­lende economieën dus­danig met elka­ar ver­w­even zijn dat de impact van deze oploss­ing mogelijk een veel te grote wis­sel trekt op de ontwik­kelin­gen van de poli­tieke en economis­che ver­stand­houdin­gen in de wereld. Een wereld­wi­jde depressie is nooit eerder voorgekomen en de gevol­gen ervan zijn dan ook niet te voor­spellen. De meest waarschi­jn­lijke ontwik­kel­ing is het ontstaan van nieuwe en het opbloeien van bestaande con­flicten tussen lan­den of volk­eren zon­der grond­stof­fen en lan­den of volk­eren met grond­stof­fen. Oftewel tussen buren zon­der eten en buren met eten. 

De kans dat onze belei­ds­mak­ers voor deze oploss­ing zullen kiezen is dan ook niet waarschi­jn­lijk. Alle sig­nalen die tot op heden zijn afgegeven wijzen op een schi­er onbeperk­te berei­d­heid om de economis­che groei zo snel mogelijk weer te her­stellen. Alle mid­de­len van rentev­er­lag­ing door cen­trale banken tot nage­noeg onbeperk­te garantstelling door regerin­gen wor­den ingezet. Door­dat het korte ter­mi­jn gevaar van inflatie aan­toon­baar is geweken kan het korte ter­mi­jn risi­co van deflatie wor­den mis­bruikt om in eerste instantie de rente max­i­maal te ver­la­gen (wat reeds gebeurt is) en daar­na enorme hoeveel­he­den geld te creëren (waar men nu mee bezig is). Met geld out of thin air” creëren wordt uitein­delijk bereikt dat er meer geld in omloop komt. Door­dat de omloop­snel­heid van het geld ver is teruggevallen als gevolg van de cri­sis, zal het enige tijd duren voor­dat die geld­groei merk­baar wordt in de economie. Er zijn 2 fac­toren die deflatie/​inflatie beïn­vloe­den namelijk geld­groei en de omloop­snel­heid van het geld. (de rente wordt ver­laagd om de omloop­snel­heid op te voeren en ver­hoogd om hem af te rem­men) Wan­neer deze 2 fac­toren samen hard­er groeien dan de economie dan heeft dit automa­tisch inflatie tot gevolg. Het lijkt er dus op dat we op de mid­del­lange ter­mi­jn, bij een her­stel­lende economie, een ste­vige inflatie kun­nen verwacht­en. De belei­ds­mak­ers zullen daar­bij in eerste instantie niet het risi­co (dur­ven) nemen de rente in een te snel tem­po weer omhoog te bren­gen en leggen daarmee de basis voor mogelijk zelfs hyperinflatie. 

De zoge­naamde bailouts die van de VS over­sloe­gen naar Europa en die Wouter Bos inspireerde om Fortis_​Ned­er­land en ABN AMRO_ veilig te stellen zijn inmid­dels zo omvan­grijk gewor­den dat de tien­tallen mil­jar­den zijn gegroeid naar hon­der­den mil­jar­den en inmid­dels prat­en we over enkele triljoe­nen (1 triljoen =1.000.000.000.000) Dit zijn bedra­gen die ertoe doen en daarmee dus niet zon­der gevol­gen in het sys­teem kun­nen wor­den gepompt. 

In de media wor­den alle bedra­gen op één hoop geveegd en ont­breekt elk overzicht t.a.v. de werke­lijke investerin­gen en kosten. Garantstellin­gen kosten in eerste instantie immers hele­maal niets. Als het vertrouwen erdoor terugkomt zal de garantstelling uitein­delijk nooit wor­den aange­spro­ken. Bij het opkopen van slechte lenin­gen kun­nen onder de juiste voor­waar­den zelfs win­sten wor­den gemaakt, dus ook vanu­it die hoek zou de schade beperkt kun­nen bli­jven. Het grote prob­leem zit vooral in het vullen van de gat­en die ontstaan zijn door de enorme lever­age waarmee hedge funds, pri­vate equi­ty funds en zak­en­banken hun han­del hebben gefinancierd. 

Zoals het zich nu laat aanzien lijken de cen­trale banken bereid te zijn hun munteen­heden net zolang te deval­ueren tot­dat alle gat­en gevuld zijn. De een­voudig­ste manier om van een grote schuld af te komen is immers het bij­drukken” van geld. En aangezien de cen­trale banken daar­toe gemachtigd zijn, is dit dus zeer ver­lei­delijk. (zie de huidi­ge regering van Zimbabwe) 

Naast de ont­waard­ing van spaarte­goe­den van per­so­n­en of bedri­jven is het risi­co van de neer­waartse spi­raal zeer groot. Als ik nu iets kan kopen voor 1 dol­lar met de weten­schap dat ik er van­mid­dag 2 dol­lar voor moet betal­en en mor­gen 4, zal ik er voor kiezen de dol­lar direct uit te geven. De omloop­snel­heid van het geld gaat als gevolg hier­van dus vanzelf omhoog, waar­door het prob­leem nog grot­er wordt. De rente ophogen zoals dhr. Vol­ck­er in begin jaren 80 in de VS heeft gedaan is de enige reme­die tegen een onac­cept­abel hoge omloop­snel­heid maar is een pijn­lijke ingreep en wan­neer te snel ingevo­erd cat­a­stro­faal voor de economie. 

De drukpersen zijn echter reeds aangezet en het monop­oly geld dat wordt bijge­maakt zal ons ten koste van de waarde van pen­sioe­nen en spaarte­goe­den helpen de schulden af te lossen. De vraag is wie durft er weer op tijd op de rem te trap­pen en hoe hard. Het lijkt erop dat we op korte ter­mi­jn nie­mand zullen vin­den die bij de eerste teke­nen van economisch her­s­tel in de buurt van de rem durft te komen. De rente zal niet in het noodza­ke­lijke tem­po omhoog wor­den gebracht want de angst op her­hal­ing is te groot. Helaas weten we ook zek­er dat de fun­der­ing voor een nieuwe mon­e­taire cri­sis met deze oploss­ing dan alweer gelegd is. 
We zullen zien.….… 

Jan Maarten Kops
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.