Knoeiers beloond?
Het lijkt niet, het is de wereld op zijn kop. In het jaar 2009 zullen Amerikaanse financiële instellingen een recordsalaris uitkeren aan hun medewerkers. Als dank voor de mooie prestaties, een internationale monetaire crisis niet te na gesproken?
Het gezaghebbende blad The Wall Street Journal (WSJ) becijferde in een studie dat het gezamenlijke salaris van een aantal Amerikaanse financiële instellingen dit jaar de 140 miljard dollar (94 miljard euro) vlot zal bereiken. Het betreft hier 23 ondernemingen, waaronder bankiers JP Morgan, Bank of America en Citigroup, kredietverstrekkers Goldman Sachs en Morgan Stanley en vermogensbeheerders BlackRock en Franklin Recources.
De totale omzet van dit 23-tal zal naar verwachting ca 437 miljard dollar ( euro) bedragen, dat is bijna 27% hoger dan in 2007.
Als die 140 miljard dollar inderdaad gehaald wordt, hebben we een nieuw salarissenrecord, dat dit van de vorige all time high, 130 miljard in 2007, met ca 8% overtreft. En daarmee wordt het op salarisgebied ‘slappe’ jaar 2008 (117 miljard dollar) met ca 20% weggeblazen.
In 2009 zal het gemiddelde bruto jaarloon van een bediende van de 23 bedrijven in kwestie liggen rond 143.400 dollar (96.307 euro) ofwel 8.025 euro per maand, wat ons niet zo heel slecht lijkt.
De WSJ publiceerde de studie op 14 oktober 2009, dat is in dezelfde week dat de administratie-Obama haar aanbevelingen zal bekend maken inzake verloning van medewerkers van ondernemingen die financiële overheidssteun genieten, waaronder bovenvermelde Bank of America en Citigroup. Ofwel: hoever kan cynisme wel niet gaan?
Voor zover wij weten zijn er vanuit de hoek van de 23 door WSJ besproken ondernemingen nog geen reacties gekomen. Wel is sinds 14 oktober 2009 bekend, dat JP Morgan in het derde kwartaal 2009 een stevige winst van 3,6 miljard dollar (ca 2,4 miljard euro) kon noteren, wat het zevenvoudige is van dezelfde periode in 2008. Nu blijkt JP Morgan wel een van de gezondste van de enkele gezonde Amerikaanse banken te zijn, maar toch is het een verbluffend resultaat in deze crisisperiode.
Het nieuws van de recordsalarissen zal de discussie over een ander aspect van verloning, met name de bonussen, waarschijnlijk weer hoog doen oplaaien. Op dit vlak is de EU, met als toonaangevende staatsleiders de Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas
Sarkozy en de Britse premier Gordon Brown, voorstander van een plafonnering van de bonussen voor bankiers en traders. Maar de VS, vertegenwoordigd door minister van Financiën Tim Geithner, houden deze boot af. En deze laatste gruwde bij het Europese voorstel om niet alleen de bonussen te beknotten, maar ook een malus mogelijk te maken.
Zonder de waarheid geweld aan te doen menen we te stellen, dat de huidige financiële en economische crisis, die nog altijd niet ten einde is (wat men in de media ook beweert) grotendeels veroorzaakt is door risicogedrag, een eufemisme voor geknoei, van banken, investeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders. Er zijn een deel van deze knoeiende ondernemingen over kop gegaan en een ander deel heeft genoten van een meer dan behoorlijke steun van de overheid. Dat geldt niet alleen voor de VS maar ook daarbuiten, zoals in de EU. Wanneer nu blijkt dat dankzij deze steun ondernemingen voldoen de ruimte hebben om blijkbaar al riante salarissen nog rianter te maken, dan klopt er o.i. iets niet. Het is mooi dat ze de veerkracht hebben gevonden (nogmaals: met een overheidssteun in de rug) om goede zaken te doen, dan zou hun eerste bekommernis moeten zijn de overheid terug te geven wat haar toekomt.
Zoals de situatie er nu uitziet, kunnen we niets anders dan vaststellen dat de knoeiers (wie ’t schoentje past, …) beloond worden. En dat is inderdaad de wereld op zijn kop.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.