...

Knoeiers beloond?

15 oktober 2009, 13:51 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Knoeiers beloond?


Het lijkt niet, het is de wereld op zijn kop. In het jaar 2009 zullen Amerikaanse finan­ciële instellin­gen een record­salaris uitk­eren aan hun medew­erk­ers. Als dank voor de mooie presta­ties, een inter­na­tionale mon­e­taire cri­sis niet te na gesproken?



Het geza­ghebbende blad The Wall Street Jour­nal (WSJ) beci­jferde in een studie dat het geza­men­lijke salaris van een aan­tal Amerikaanse finan­ciële instellin­gen dit jaar de 140 mil­jard dol­lar (94 mil­jard euro) vlot zal bereiken. Het betre­ft hier 23 onderne­min­gen, waaron­der bankiers JP Mor­gan, Bank of Amer­i­ca en Cit­i­group, kredi­etver­strekkers Gold­man Sachs en Mor­gan Stan­ley en ver­mo­gens­be­heerders Black­Rock en Franklin Recources.
De totale omzet van dit 23-tal zal naar verwacht­ing ca 437 mil­jard dol­lar ( euro) bedra­gen, dat is bij­na 27% hoger dan in 2007.

Als die 140 mil­jard dol­lar inder­daad gehaald wordt, hebben we een nieuw salaris­senrecord, dat dit van de vorige all time high, 130 mil­jard in 2007, met ca 8% overtre­ft. En daarmee wordt het op salaris­ge­bied slappe’ jaar 2008 (117 mil­jard dol­lar) met ca 20% wegge­blazen.
In 2009 zal het gemid­delde bru­to jaar­loon van een bedi­ende van de 23 bedri­jven in kwest­ie liggen rond 143.400 dol­lar (96.307 euro) ofwel 8.025 euro per maand, wat ons niet zo heel slecht lijkt. 

De WSJ pub­liceerde de studie op 14 okto­ber 2009, dat is in dezelfde week dat de admin­is­tratie-Oba­ma haar aan­bevelin­gen zal bek­end mak­en inza­ke ver­loning van medew­erk­ers van onderne­min­gen die finan­ciële over­hei­dss­te­un geni­eten, waaron­der boven­ver­melde Bank of Amer­i­ca en Cit­i­group. Ofwel: hoev­er kan cynisme wel niet gaan?

Voor zover wij weten zijn er vanu­it de hoek van de 23 door WSJ bespro­ken onderne­min­gen nog geen reac­ties gekomen. Wel is sinds 14 okto­ber 2009 bek­end, dat JP Mor­gan in het derde kwartaal 2009 een ste­vige winst van 3,6 mil­jard dol­lar (ca 2,4 mil­jard euro) kon noteren, wat het zeven­voudi­ge is van dezelfde peri­ode in 2008. Nu blijkt JP Mor­gan wel een van de gezond­ste van de enkele gezonde Amerikaanse banken te zijn, maar toch is het een verbluffend resul­taat in deze crisisperiode.

Het nieuws van de record­salaris­sen zal de dis­cussie over een ander aspect van ver­loning, met name de bonussen, waarschi­jn­lijk weer hoog doen oplaaien. Op dit vlak is de EU, met als toon­aangevende staat­slei­ders de Duitse kanse­li­er Angela Merkel, de Franse pres­i­dent Nico­las
Sarkozy en de Britse pre­mier Gor­don Brown, voor­stander van een pla­fon­ner­ing van de bonussen voor bankiers en traders. Maar de VS, verte­gen­wo­ordigd door min­is­ter van Finan­ciën Tim Gei­th­n­er, houden deze boot af. En deze laat­ste gruwde bij het Europese voors­tel om niet alleen de bonussen te beknot­ten, maar ook een malus mogelijk te maken.

Zon­der de waarheid geweld aan te doen menen we te stellen, dat de huidi­ge finan­ciële en economis­che cri­sis, die nog alti­jd niet ten einde is (wat men in de media ook beweert) gro­ten­deels veroorza­akt is door risicoge­drag, een eufemisme voor gek­noei, van banken, invester­ings­maatschap­pi­jen en ver­mo­gens­be­heerders. Er zijn een deel van deze knoeiende onderne­min­gen over kop gegaan en een ander deel heeft genoten van een meer dan behoor­lijke ste­un van de over­heid. Dat geldt niet alleen voor de VS maar ook daar­buiten, zoals in de EU. Wan­neer nu blijkt dat dankz­ij deze ste­un onderne­min­gen vol­doen de ruimte hebben om blijk­baar al riante salaris­sen nog rianter te mak­en, dan klopt er o.i. iets niet. Het is mooi dat ze de veerkracht hebben gevon­den (nog­maals: met een over­hei­dss­te­un in de rug) om goede zak­en te doen, dan zou hun eerste bekom­mer­nis moeten zijn de over­heid terug te geven wat haar toekomt.

Zoals de sit­u­atie er nu uitzi­et, kun­nen we niets anders dan vast­stellen dat de knoeiers (wie t schoen­t­je past, …) beloond wor­den. En dat is inder­daad de wereld op zijn kop.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.