Wie enkele jaren het woord ‘fraude’ hoorde, kwamen onwillekeurig de namen ‘Enron’, ‘WorldCom’ of ‘Lernout & Hauspie’ voor de geest. De zaak-Kerviel begin 2008 betekende een trendbreuk, want sindsdien zijn het alleen maar particulieren die meedoen aan de fraudeurdans.
Het zal binnenkort twee jaar geleden zijn, toen op 24 januari 2008 aan het licht kwam dat trader Kerviel zijn werkgever Société Générale (SocGen) bijna 5 miljard euro armer had gemaakt. In een recente winstwaarschuwing wijt SocGen de tegenvallende resultaten aan de nasleep van de zaak-Kerviel.
Als we bovenstaande 3‑jarige grafiek bekijken, dan merken we dat het aandeel SocGen al maanden voor de Kerviel-bom barstte al aan het afkalven was. In juni van dit jaar staat Kerviel voor zijn rechters en wie weet welke lijken vallen er dan nog uit de kast.
Het jaar 2008 begon en eindigde met een supefraude. Inderdaad, op 11 december 2008 liep Bernie Madoff tegen de lamp en kwam een gigantische ponzizwendel aan het licht. Madoffs trieste palmares bestaat uit meedogenloos misbruik van vertrouwen wat leidde tot een put van 50 (sommige bronnen hebben het over 65) miljard dollar. Madoff zit nu tot het jaar 2139 in de cel. Erg geliefd is hij niet, want in september circuleerde het nieuws, dat medegevangenen hem een pak slaag hadden toegediend in zijn cel.
Ook het jaar 2009 startte met fraude en wel met twee bizarre zaken. Meer info hierover vindt u in ‘Volgelingen’ van Madoff maken het bont , maar het komt neer op het volgende.
Op 11 januari 2009 fingeerde fondsenbeheerder Marc Schrenker zijn dood door zijn privévliegtuigje te laten crashen, werd dan door de politie ingerekend en diste hierbij een sterk verhaal op van een kanoaccident. Op het moment van de feiten hing hem een boete van 12 miljoen dollar boven het hoofd wegens een niet-geoorloofde verkoop. Hij zit nu voor een aantal jaren in de cel.
Nog eigenaardiger is het verhaal van hedge fundbeheerder Arthur Nadel. Op 12 januari 2009 schreef hij zijn vrouw een afscheidsbrief met instructies over het recupereren van een deel van zijn vermogen en met de raad. Hijzelf zou zich van het leven willen beroven. Niets was minder waar en op 20 januari kon hij ingerekend worden. Hij had voor 350 miljoen dollar gefraudeerd. Hij zit nu zeker voor 20 jaar in de cel wegens fraude voor een bedrag van 350 miljoen dollar.
Het lijkt wel geprogrammeerd, maar tegen het einde van 2009, 16 oktober om precies te zijn, liep er alweer een (mogelijke, want hij heeft nog niet bekend en is nog niet veroordeeld) fraudeur tegen de lamp. Het gaat om de 53-jarige Sri Lankaan Raj Rajaratnam. Hij stichtte in New York de hefboomfondsenbeheerder Galleon Group. Hij maakte carrière in investeringsbanken zoals Chase Manhattan en Needham en bracht het tot rijkste Sri Lankaan en het nummer 236 (bron: Forbes) van de rijkste Amerikanen in 2009 met een persoonlijk fortuin van 1,8 miljard dollar.
Hij werd jaren achter elkaar door de media bewierookt wegens zijn financiële inzichten en filantropische ingesteldheid. Zijn menslievendheid strekt zich ook uit tot bij de Tamiltijgers (hijzelf is Tamil) en dat zint de FBI niet, want de Tamiltijgers behoren tot de politieke tegenstanders van de VS.
Toen hij op 16 oktober 2009 gearresteerd werd, was dat op grond van zg. insider trading. Hij zou van toplui van diverse firma’s gevoelige informatie hebben gekregen, die hij wederrechtelijk benutte voor lucratieve transacties. In de periode van januari 2006 tot juli 2007 zou het Galleon fonds op die wijze 12,7 miljoen dollar op illegale wijze hebben verdiend.
Rajaratnam is op borgtocht vrijgelaten en zou in de loop van januari zijn belangen in Galleon Group afbouwen. Als zijn zaak voor het gerecht komt, zal hij onschuldig pleiten.
En geloof het of niet, amper een maand nadat de zaak- Rajaratnam aan het licht kwam, dook er een nieuw schandaal op, één van 1,2 miljard dollar ditmaal. Het gaat om Scott Rothstein, een 47-jarige advocaat uit Florida, thans aangehouden wegens oplichting. Hij heeft niets anders gedaan dan Bernie Madoff imiteren via het Ponzisysteem. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u lezen in Madoff onttroont Kerviel.
Het was in het jaar 2005 dat Rothstein het hele spel opstartte, door kapitaalkrachtige klanten ervan te overtuigen hem financiële steun te verlenen om (gefingeerde) belangrijke rechtszaken te kunnen opzetten. Hij maakte hen wijs, dat er enorme schadevergoedingen zouden volgen als hij zo’n zaak zou winnen. Zijn verhaal werd geloofd, het geld stroomde binnen en hij werd een gefortuneerd man. Zoals gebruikelijk in een ponzischema keerde Rothstein nu en dan uit, met geld dat hij van nieuwe slachtoffers afhandig had gemaakt. Zoals even gebruikelijk begon na ongeveer 5 jaar de ponzipiramide ineen te zakken, want hij begon minder en minder terug te betalen, de put was veel te diep geworden, de kring van investeerders te groot.
Het FBI werd door boze klanten gewaarschuwd en kon hem op 1 december 2009 onderscheppen, net toen hij met zijn privévliegtuig wilde vertrekken richting Marokko. In dit land had hij eerder al 16 miljoen dollar op een bankrekening gedeponeerd.
Nu zit hij achter de tralies, in dezelfde gevangenis waar Bernie Madoff verblijft. Op 27 januari 2010 moet Rothstein voor de rechters verschijnen. Hem hangt een straf van minstens 30 jaar cel boven het hoofd.
De jaren 2008 en 2009 zijn beide gestart en geëindigd met grote tot zeer grote fraude door particulieren. Zal 2010 dit patroon volgen? Gaan ze Kerviel imiteren, blijft het bij een ponzisysteem, gewoon bedrog of komen er nieuwe methodes? Hopelijk niets van dit alles.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.