![](/images/legacy-images/images/070626-jvb-+-koala.gif)
Kernenergie opnieuw aan zet
Een eerste minister stelt een economisch plan voor dat indruist tegen zijn eigen grondwet. Onmogelijk, denkt u? Dit is nochtans een feit in Australië. De eerste minister in kwestie heet John Howard (68) en hij heeft een politieke aardbeving veroorzaakt door aan te dringen op de bouw van kerncentrales, iets dat volgens de federale wet van het land van de koala’s en de kangoeroes niet mag.
Het lijkt paradoxaal, maar ’s werelds grootste uraniumvoorraad, bijna een kwart ervan, is te vinden in het land dat tot nog toe kernenergie verbiedt:
Wat doet Australië met zijn uranium? Exporteren, vooral naar het energiehongerige China. Op de keper beschouwd is dit een dubbelzinnige situatie, dat is althans onze mening. Aan één kant wil het land zijn handen niet ‘bevuilen’ aan kernenergie, maar aan de andere kant is het niet vies van de dollars die deze kernbrandstof opbrengt.
Als we een blik werpen op de top 5 uraniumproducenten dan blijkt, dat Canada in 2006 de koploper was, terwijl dit land slechts 9% van de wereldvoorraad bezit. Australië kan rustig wat meer ontginnen voor eigen gebruik zonder ondertussen zijn klanten in de kou te zetten.
John Howard
Bron: abc.net.au
Met deze argumentering begon John Howard op 2 juni ll. zijn pleidooi voor kerncentrales. Daardoor waren de economisten al wat gerustgesteld. Hij ging verder met een frontale aanval op de oppositie. Hij wees erop dat zijn politieke tegenstanders hebben voorgesteld om tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen met zo maar eventjes 60% (!) te verminderen, zonder beroep te doen op kerncentrales. Voor een land dat voor het gros van de elektriciteitsproductie afhangt van steenkool komt dat hard aan. Want alternatieve energiebronnen zoals een kolossale hoeveelheid windmolens en zonnepanelen kosten tijd, veel geld en energie. Om de CO2-uitstoot te beperken moet volgens Howards oppositie de economische broekriem aangehaald worden, wat Australiërs niet graag doen (trouwens, wie wel?).
Vervolgens wendde Howard zich tot de Australiër-met-de-pet. Hij zegde dat hij goed beseft dat ’s lands economie nu al het zesde jaar op rij kreunt onder een ongenadige droogte. Het verband met het broeikaseffect is zonder meer evident, zegde Howard. Hij haastte zich om erop te wijzen, dat er een middel moet zijn om de klimatologische situatie te verbeteren zonder te raken aan het welvaartspeil van het land. Dat middel, zegde Howard, is kernenergie.
Zoals de zaken er nu voorstaan, lijkt het voorstel van Howard aan de winnende hand. Wordt in alle geval vervolgd. En van nabij opgevolgd door kandidaat-bouwers van kerncentrales.
De tweede grootste uraniumvoorraad (17% van het wereldtotaal) treffen we aan in Kazachstan. Grote buur Rusland is de voornaamste afnemer van de kernbrandstof afkomstig uit dit land. Net als Australië heeft Kazachstan nog voldoende capaciteit om te voldoen aan een stijgende vraag. En die gaat er zeker komen.
Viktor Khristenko
Bron: rost.fr
Bij monde van Viktor Khristenko (50), minister van Energie, heeft Rusland bekendgemaakt om nog vóór 2020 minstens 30 nieuwe kerncentrales te willen bouwen. Intussen heeft Rusland al 30 andere kerncentrales geïnstalleerd in 11 landen, waaronder Iran.
Blijkbaar is Khristenko’s beslissing niet geïnspireerd door ecologische of klimatologische beslommeringen, want in één adem liet hij weten, dat in zijn land er een ‘substantieel’ aantal nieuwe steenkoolcentrales moet bijkomen.
Momenteel neemt gas in Rusland het leeuwendeel van de elektriciteitsproductie voor zijn rekening. De 21% bijdrage van steenkool en de 16% van kernenergie zijn onvoldoende volgens Khristenko. Specialisten hebben uitgerekend dat nog minstens 500 jaar steenkool kan opgedolven worden. Bovendien heeft Rusland eigen uraniummijnen en een buurland, Kazachstan, dat met genoegen deze kernbrandstof wil leveren in ruil voor roebels en politieke stabiliteit.
Dit zijn twee voorbeelden die aantonen, dat kernenergie opnieuw aan zet is. En het zal zeker niet blijven bij de twee geciteerde landen. In het artikel Beleggen in uranium lucratief ? hadden we het al over de enorme behoefte van China aan kerncentrales (geschat op ‘een paar honderd’ voor het einde van deze eeuw). Een parallelle situatie doet zich voor in India en verder kan je wekelijks in de krant lezen dat zowel in Europa als in de VS plannen op tafel verschijnen om het aantal kerncentrales ter verhogen of minstens de leeftijd van de bestaande te verlengen.
We mogen niet uit het oog verliezen, dat op dit ogenblik andere energiebronnen zonder emissie van broeikasgassen (windmolens, zonne-energie) nog niet in voldoende mate aanwezig zijn. Als men werkelijk Al Gores Ongemakkelijke Waarheid onder ogen ziet en er iets aan wil doen, is o.i. de enige uitweg op korte termijn kernenergie.
Daarom herhalen we de boodschap van het artikel Uranium blijft interessant voor wie aandelen wil kopen in dit verband.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
28 juni 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl