...

Katrina: de nasleep

14 september 2005, 15:22 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Gelei­delijk aan begint zich een beeld te vor­men van de impact van de orkaan Kat­ri­na op economisch gebied, en dat is niet min. Wij geven u de mening van vooraanstaande Amerikaanse econ­o­mis­ten en voe­gen er wat eigen gegevens aan toe.
Kat­ri­na: de nasleep
Het is gele­den van 29 augus­tus ll. dat Kat­ri­na de zuid­kust van de VS met bul­derend geweld bereik­te. Nu, 16 dagen lat­er, is New-Orleans ein­delijk geëvacueerd en lijken de laat­ste weerspan­nige bewon­ers te zijn vertrokken. Alle dagen wor­den gruwelijke ont­dekkin­gen gedaan, niet alleen de stof­fe­lijke resten van ver­dronken per­so­n­en, maar van mensen die koud­weg ver­mo­ord wer­den tij­dens de chaos die Kat­ri­na veroorzaakte. 
Ter­wi­jl de oliepri­js (Oil/​EOD) het piekniveau rond 70 dol­lar inruilt voor de regio van 65 dol­lar heeft de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age de vallei van 10.400 dol­lar ver­lat­en en staat nu ca 200 pun­ten hoger. Je zou zeggen dat de mark­ten hun veerkracht hebben her­won­nen en dat het erg­ste achter de rug is.
Nochtans weten we nog lang niet alles van de ware impact van Kat­ri­na op de VS-economie. Dat was ook de bezorgdheid van Blue Chip Eco­nom­ic Indi­ca­tors Newslet­ter. Dit is een doc­u­ment, dat sinds 1976 wordt uit­gegeven door Aspen Pub­lish­ers, Inc., lid van de Wolters Kluw­er Group. Een recente edi­tie van deze Newslet­ter geeft de opinie weer van meer dan 100 topecon­o­mis­ten van de VS. Hier is hoe meer dan de helft van hen de toe­s­tand zien tengevolge van Katrina:
  1. Het bru­to nation­aal prod­uct (BNP) van de VS zal min­der groeien, nl. in 2005 slechts 3,5% i.p.v. 3,6% en in 2006 3,2 i.p.v. 3,3%. Een ver­lag­ing van de groei van het BNP met slechts enkele tien­den van een % duidt al op een ern­stige ver­trag­ing van de economie;
  2. De inflatie van de ver­bruik­er­spri­jzen zal dit jaar sti­j­gen van 3 naar 3,1% en vol­gend jaar van 2,5 naar 2,7%. Dit is een tegenslag, zek­er voor vijand num­mer 1 van inflatie, Alan Greenspan, voorzit­ter van de Fed;
  3. De fab­riek­s­ac­tiviteit, niet alleen in de regio van de Golf van Mex­i­co maar ook nation­aal in de VS, zal gevoelig teruglopen;
  4. In dezelfde regio zullen toerisme, land­bouw, trans­port en energiepro­duc­tie voor onbeperk­te tijd ontwricht zijn;
  5. Op korte ter­mi­jn zal de klap, door Kat­ri­na toege­di­end aan ver­bruik­er­suit­gaven, zak­en­leven en werkgele­gen­heid veel grot­er zijn dan na vroegere orkaan­ram­p­en. Wat de werkgele­gen­heid betre­ft, gaan de ondervraagde econ­o­mis­ten uit van 500.000 tot 750.000 jobs die ver­loren zul­llen zijn. Het Con­gres­sion­al Bud­get Office is min­der pes­simistisch en stelt dat min­stens 400.000 jobs ver­loren zijn gegaan, wat ook nog een zwaar cijfer is;
  6. De koop­kracht zal merk­baar afne­men, omdat min­sten 1 miljoen mensen (voor een hele tijd) hun werk kwi­jt zijn;
  7. De economis­che groei in de VS zal de tweede helft van dit jaar min­stens 1% terugvallen.
Het is niet alti­jd en over­al kom­mer en kwel. Zo is gis­teren gebleken, dat het teko­rt op de han­dels­bal­ans in de VS, waarover Jo Swaen het onlangs nog had op deze web­site, in juli voor het eerst in lange tijd is ver­min­derd, en wel van 58,8 mil­jard dol­lar in juni naar 57,9 mil­jard dol­lar in juli. En de pro­duc­tie voor augus­tus toont een groei van 0,3%, beter dan de +0,1% in juli. 
Boven­di­en her­pakt de olie-indus­trie in de regio zich beter dan verwacht en zijn ver­schil­lende pij­pli­j­nen terug in gebruik. Dat draagt bij tot een min­der pes­simistisch economisch kli­maat, met als gevolg het ver­la­gen van de olie- en brand­stof­pri­jzen, niet alleen in de VS maar ook hier.
En pres­i­dent Bush heeft zijn beloftes gehouden, die hij deed tij­dens zijn bezoeken aan de getrof­fen gebieden. Een eerste schi­jf van 10,5 mil­jard dol­lar financiële ste­un is goedgekeurd .… Dat is toch al iets, maar nog alti­jd maar een frac­tie van de 50 à100 mil­jard ver­lies, dat Kat­ri­na heeft veroorzaakt.
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.