...

Jim Rogers: koop yuan en grondstoffen

24 oktober 2007, 15:04 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vol­gens Jim Rogers kunt u het beste beleggen in de Chi­nese munt en grond­stof­fen en dan vooral ook in de landbouw.

Beleg­gings­go­eroe Jim Rogers sprak dins­dag in Ams­ter­dam op een sem­i­nar van ABN AMRO, ik was hier samen met Guy aanwezig.
Over Jim Rogers:
Jim Rogers was samen met George Soros oprichter van het Quan­tum Fund. Dit fonds behaalde meer dan 4.000% ren­de­ment in zo’n 10 jaar tijd ter­wi­jl de S&P 500 in de vergelijk­bare peri­ode ongeveer 50% in waarde steeg. In 1980 besloot Rogers om op 37-jarige leefti­jd met pen­sioen te gaan. Van 1999 tot 2001 maak­te hij samen met zijn ver­loofde een werel­dreis van meer dan 245.000 kilo­me­ter door 116 lan­den. Om zijn ervarin­gen te delen schreef hij enkele boeken, lat­er dit jaar komt een nieuw boek uit genaamd Bull in China”.
.
.
Chi­na
Jim Rogers was tij­dens het sem­i­nar vooral lovend over Chi­na. Hij ziet nog decen­nia lang groei voor Chi­nese bedri­jven. Het teko­rt aan grond­stof­fen dat Chi­na ontwikkelt is voor hem nog geen punt van zor­gen, hij is opti­mistisch over de manier waarop Chi­na belan­gen in het buiten­land ver­w­erft. Hij is zich er wel van bewust dat er een mogelijke bubbel aan het ontstaan is en Chi­na maatschap­pelijk gezien ook een risi­co­fac­tor is. Mocht de manie in Chi­na te grote vor­men aan­nemen dan ziet Rogers zich genoodza­akt zijn aan­de­len van de hand te doen. Op de lange ter­mi­jn bli­jft de finan­ciële goeroe opti­mistisch en vol­gens hem zal mogelijke onrust in Chi­na weer tot goede koop­kansen kun­nen leiden.
Hij noemt het toerisme, het bestri­j­den van vervuil­ing en de land­bouw een van de meest inter­es­sante sec­toren om in Chi­na te beleggen. Maar vol­gens hem moet je vooral de Chi­nese munt, de ren­min­bi ofwel yuan, en grond­stof­fen bezit­ten als je aan de bull­markt in Chi­na mee wilt doen.
Grond­stof­fen
Rogers merkt op dat er nog maar erg weinig beleg­gings­fond­sen zijn om in grond­stof­fen te investeren, dit in tegen­stelling tot de tien­duizen­den fond­sen die er zijn om in bijvoor­beeld aan­de­len of oblig­aties te beleggen. Hij verwacht dat de bull­markt in grond­stof­fen als men naar de his­to­rie van bull­mark­ten kijkt nog wel tot 2014 of 2022 kan duren.
Bio­brand­stof­fen zijn vol­gens de beurs­go­eroe gehyped. West­erse over­he­den stim­uleren het gebruik van bio-ethanol en de pri­jzen van de ben­odigde grond­stof­fen bli­jven doorsti­j­gen. Vol­gens Rogers is bio-ethanol nog geen goed alter­natief voor de olie. Gekeken naar de pro­duc­tiekosten en de opbreng­sten die daaruit voortkomen is het sim­pel­weg nog niet inter­es­sant genoeg. Als we wereld­wi­jd alle beschik­bare land­bouw­grond zouden gebruiken kun­nen we vol­gens hem nog maar een­derde van alle motoren lat­en draaien.
Wan­neer de inter­esse voor beleggen in grond­stof­fen verder zal toen­e­men denkt hij in de toekomst een voet­bal­sta­dion nodig te hebben om iedereen toe te kun­nen spreken. Mocht die tijd komen dan zal hij advis­eren om uit grond­stof­fen te gaan. Hij ver­moedt dat mensen hem dan zullen vertellen dat hij een oude gek is die zijn ver­stand ver­loren heeft.
Val­u­ta
Vol­gens Jim Rogers gaan we nog een ral­ly in de dol­lar kri­j­gen, deze moet vol­gens hem verkocht wor­den. Hij meent dat men in de VS de dol­lar opzettelijk laag willen houden en dat er veel te veel schulden zijn. Hij verwacht dat Chi­na haar munt richt­ing de Olymp­is­che spe­len van vol­gend jaar steeds meer vri­jheid zal geven om te bewe­gen. Het zal in zijn ogen ook niet te lang meer duren voor­dat de yen flink in waarde zal sti­j­gen ten opzichte van de dol­lar, hij zit daarom ook long in de yen. Een andere val­u­ta die Rogers bez­it is de Zwit­serse frank.
Vol­gens Jim Rogers is momenteel het best te beleggen in grond­stof­fen (land­bouw), Chi­na en de yuan, de yen en de Zwit­serse frank.
Jan Kastelijns
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.