...

Jim Rogers: China gaat niet crashen!

7 juli 2011, 07:10 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Een van onze favori­ete beursguru’s is Jim Rogers. Niet alleen omdat wij hem zelf al twee keer voor de cam­era mocht­en spreken, maar vooral omdat deze Amerikaanse inwon­er van Sin­ga­pore alti­jd met een inter­es­sante visie komt. Wij vol­gen deze visie zo nu en dan en hebben hieron­der zijn laat­ste inter­es­sante gedacht­en verza­meld (d.d. 27 juni).



Jim Rogers: Omdat iedereen zo bear­ish is op de dol­lar, heb ik besloten om voor­lop­ig even long te gaan. Ik heb tij­dens mijn jaren han­delser­var­ing geleerd dat als iedereen aan de ene kant van de boot staat, jij aan de andere kant moet staan, ten­min­ste voor even. Dus, ik ben aan de andere kant gaan staan en bez­it de dol­lar en we zullen zien. Ik ben erg slecht in mark­t­tim­ing; ik ben een ver­schrikke­lijk slechte trad­er, dus ik weet zek­er dat ik het niet bij het juiste eind heb. Ik zou het eigen­lijk niet eens moeten proberen. Maar goed, dat heb ik dus gedaan. Op lange ter­mi­jn is de dol­lar echter een ware ramp.

Jim Rogers
: Alle mark­ten, sti­er of beer, hebben te mak­en met con­sol­i­daties, cor­rec­ties, krimp­mo­menten – noem het zoals je wil – en het ziet er naar uit dat dat momenteel gaande is bij som­mige com­modi­ties. Het is ook gebeurd met som­mige aan­de­len en som­mige val­u­ta. Zo werkt de finan­ciele wereld nu een­maal. Kijk naar olie, bijvoor­beeld. Olie is drie of vier keer vanaf 1998 gedaald met 50 pro­cent. Dat doen mark­ten en zullen dat ook bli­jven doen. We zullen dat de komende tien jaar nog wel bli­jven zien. Gelukkig wel, want alles wat in een rechte lijn omhoog gaat, zal ook op een gegeven moment weer in een rechte lijn omlaag gaan. Maar de bloei van de com­modi­ties waar ik 12 jaar gele­den over sprak, is nog steeds gaande.
Ik zie namelij nog weinig posi­tieve ontwik­kelin­gen aan de aan­bod­kant. De olievoor­raad is wereld­wi­jd aan het krimpen. We zien dat er een enorm teko­rt is aan land­bouw­goed­eren en ‑arbeid. Ik weet niet of je het weet, maar de gemid­delde leefti­jd van Amerikaanse boeren is 58 jaar. Over 10 jaar zijn ze 68, dus buiten hun pro­duc­tieve lev­en. Wereld­wi­jd gaan we de komende tien­tallen jaren echt serieuze, mogelijk cat­a­stro­fale ontwik­kelin­gen in de land­bouw meemak­en. Deze zullen ons heel veel pijn gaan doen. Er zullen peri­o­den van her­s­tel ontstaan, maar op elk gebied van de com­modi­ties zullen we serieuze prob­le­men te ver­stouwen kri­j­gen. Door de cri­sis in en na 2008 zijn ook nog eens heel wat land­bouw­pro­jecten ges­taakt of uit­gesteld. Dit heeft de aan­bod­kant ook weinig goeds gedaan.

Jim Rogers: Ik weet dat er mensen zijn die denken dat het goud een heilige of mystieke waarde heeft, maar in mijn visie is alles een com­mod­i­ty. Of het com­put­ers van IBM of auto’s van Ford betre­ft, het zijn in essen­tie com­modi­ties. Dus ik zie goud als een sub­stantie, een grond­stof, een natu­urlijke bron, een ruw mate­ri­aal – benoem het zoals je wil. En het wordt bein­vloed door aan­bod en vraag, zoals dat de afgelopen duizend jaar is bein­vloed. De mys­ti­ci vin­den dit niet fijn om te horen, maar ik ben dan ook geen mys­ti­cus. Er zijn heel wat tij­den geweest waarin goud een enorm slechte beleg­ging is geweest, ongeacht wat er in de wereld gebeurde. Goud is dus niet heilig.

Jim Rogers: In een bepaalde tijd werd alles ver­han­deld in ster­ling en toen veran­derde dit in de US dol­lar. En zo’n ver­schuiv­ing zal nu weer gaan plaatsvin­den. De VS is al bezig om som­mige in com­modi­ties han­de­lende onderne­min­gen van zich af te stoten. De VS heeft al jaren bij­na een monop­o­lie in de grond­stofhan­del. De rest van de wereld is ver­baasd. Het kan niet geloven dat de VS dit geluk­je voor niets weggeeft aan hen. Ze zijn blij om het over te nemen – olie moet ergens wor­den ver­han­deld; tar­we moet ergens wor­den ver­han­deld. Dus, de VS is de han­del aan het afs­toten en uitein­delijk zal het niet meer in US dol­lars wor­den berek­end.

Jim Rogers: De ren­min­bi wordt op steeds meer mark­ten ver­han­deld. Ik bez­it de ren­min­bi, zow­el in Chi­na als in Sin­ga­pore. Het is een door­lopend pro­ces om de munt beter ver­han­del­baar en inwis­sel­baar te mak­en. Als ik Chi­na was, zou ik het een stuk sneller doen. Ik zou het trouwens allang hebben gedaan.
Som­mige mensen zeggen dat als de val­u­ta over­al vrij te ver­han­de­len is, het de Chi­nese export zal schaden. Ik geef dan alti­jd het voor­beeld van Japan. De yen is de afgelopen decen­nia 400 tot 500 pro­cent geste­gen ten opzichte van de US dol­lar. En Japan heeft nog steeds een voordelige han­dels­bal­ans t.o.v. de VS.
Als de ren­min­bi dubbel zoveel waard zou wor­den, zullen som­mige mensen lij­den natu­urlijk, maar anderen zouden het voordeel hebben. Vooral mensen die veel geïm­por­teerde spullen kopen, zijn dan voordeliger uit, omdat de pri­jzen zullen dalen. Goede manier ook om inflatie tegen te gaan.

Jim Rogers: Mensen die zeggen dat Chi­na op een crash afs­tormt, hebben het hele­maal mis. Ze hebben het nu al 2 jaar bij het onjuiste eind. Hugh Hendry heeft in ieder geval toegegeven dat het short gaan op Chi­na hem pijn heeft gedaan. Ik weet het niet van Jim Chanos – maar als hij short is gegaan, wat hij zegt, dan zal hij ook pijn aan het lij­den zijn.
Tuurlijk heeft Chi­na met tegen­vallers te mak­en gekre­gen, maar de boel is niet ingestort. En ik zal het her­halen: Er zullen in de toekomst ook nog grote tegensla­gen komen voor Chi­na, zo gaat dat met ontwik­kel­ing. Maar als ik serieuze prob­le­men in Chi­na zie, zal ik echt niet stop­pen met het leren van de Chi­nese taal aan mijn kinderen.

Jim Rogers: Ik ben long gegaan in het zil­ver en als het nog meer daalt, dan hoop ik dat ik slim genoeg ben om meer te kopen. Ik vond het niet fijn dat er een parabolis­che beweg­ing aan het dreigen was bij het zil­verko­ers, want dat zou beteke­nen dat ik mijn zil­ver moest verkopen. En ik wil mijn zil­ver voor de komende tien jaar niet verkopen. Gelukkig veran­derde de beweg­ing en dat vond ik bemoedi­gend en ben ik weer gewoon bull­ish.

Jim Rogers: Als ik iets nieuws zou gaan doen, zou ik kijken naar het­geen wat omlaag is gegaan. Ik hou er niet van om te kijken naar wat er omhoog is gegaan. Goud komt richt­ing een record­stand, rijst niet. Goud staat his­torisch hoog, nat­ur­al gas niet. Maar de werke­lijkheid is dat ik momenteel hele­maal niets koop.

Jim Rogers: Ik zie er naar uit om short te gaan in Amerikaanse lange ter­mi­jn oblig­aties. Momenteel ga ik er al short in, maar ik denk niet dat dit de laat­ste keer zal zijn geweest. Dit zou wel eens de groot­ste short mogelijkheid kun­nen zijn van onze tijd. Ik ben niet over­tu­igd dat we al op de uitein­delijke top zit­ten. Ik denk dat er nog andere mogelijkhe­den zullen ontstaan om short te gaan. De gedachte om de Amerikaanse over­heid voor 30 jaar geld te lenen tegen een rente van 3, 4, 5 of 6 pro­cent is echt een absurde gedachte voor mij. Ik kan me niets gekkers voorstellen.

Jim Rogers: Ook ben ik short gegaan in emerg­ing mar­kets, Amerikaanse tech­nolo­gie­fond­sen en grote Amerikaanse banken.

US Mar­kets Redactie 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.