Het gevaar was echter nooit veraf en de vele opveringen waren meestal geen voorbode voor langdurige positieve trends. Bekijken we nog even de grafiek op zeer lange termijn:
Hallucinant dat je over zo’n lange periode verlies kunt hebben op de beurs… Dit zou verplicht onderricht voor elke belegger moeten zijn! Maar die tussentijdse rally’s, dus: ze waren er, veelvuldig. Het was niet steeds gemakkelijk je posities goed te timen, maar je kon er goed aan verdienen. Sinds een drietal jaar heb ik Japan links laten liggen. Ik kon er niet meer wijs uit geraken: zowel fundamenteel als technisch zag ik geen redenen om in te stappen. Het ging vlug vanuit de 7.600-regio naar 11.000 punten. Jammer dat ik de daaropvolgende beweging miste: we gingen tot 18.000, waarna het opnieuw vlug keerde.
Grafiek 5 jaar:
Bekijken we de grafiek op kortere termijn:
Na de recente daling ziet het er voor de Nikkei volgens mij opnieuw wat interessanter uit. Technisch gezien ziet het plaatje er een stukje interessanter uit dan de vorige maanden, al is het beeld niet éénzijdig positief. Veel lager dan 12.000 punten gaan we volgens mij niet, en de weg naar 18.000 ligt op de langere termijn weer open.
Ook fundamenteel zie ik verschillende positieve factoren:
- de exportgroei voor april was met 4% sterker dan de concensus (+ 2,5%)
- de export naar de VS daalde voor de achtste maand op rij, en ik veronderstel dat dit nog een hele tijd kan aanhouden, maar dit wordt meer dan gecompenseerd door de export naar andere Aziatische landen
- aansluitend bij dit vorige punt: de sterke economische groei van vooral China kan de komende jaren voor een blijvende motor zorgen voor de Japanse export; geografisch is het voor Japan uiteraard veel interessanter deze afzetregio te hebben in vergelijking met de Verenigde Staten
- Japan heeft een enorm nettobezit van buitenlandse obligaties en aandelen, door de lage rente en de slechte gang van zaken op de Japanse beurs: eens het sentiment hier keert kan dit voor een niet te onderschatten stimulans zorgen
- de Nikkei heeft een dermate ellendig traject afgelegd dat net dit een aantrekkingskracht op mij heeft: eens het tij in zo’n beeld keert, kan het vrij vlug gaan Japan zou echter Japan niet zijn als er ook donderwolken zijn:
- ook al wordt de daling van de export naar de VS gecompenseerd, de situatie in de VS kan nog aanzienlijk verslechteren: vraag is hoe het economisch plaatje aldaar verder evolueert: te bekijken zijn hier vooral de olieprijzen en de verdere afwikkeling van de subprimecrisis, twee zaken die een zware impact op het consumentenvertrouwen kunnen hebben recente conjuntuurenquêtes wijzen op een vertraging van de economische activiteit: er is een verhoogd pessimisme bij Japanse gezinnen, wat naast de instabiele buitenlandse vraag ook voor een verslappende binnenlandse vraag zorgt
De Nikkei zal volatiel blijven, zoveel is zeker, maar ik zie momenteel meer opwaarts potentieel dan neerwaarts potentieel. Instappen zou ik enkel aanraden voor de “surfers” onder ons: laat je meedrijven met de opwaartse bewegingen, maar zorg dat je af en toe je winst veilig stelt. Veel kans dat je nadien wat lager opnieuw meekan.
Hoe beleggen in Japan?
De meeste banken hebben fondsen die een mooi gespreide portefeuille aanbieden.
Beleggen met hefboom kan ook:
Hier volg ik volgende mogelijkheden:
via turbo’s biedt ABN Amro op de longposities momenteel hefbomen van 2,3 tot 8 aan.
Intereffekt Investment Funds uit Joure heeft al jaren een fonds Intereffekt Japanse warrants lopen, genoteerd op de beurs van Amsterdam. Het verloop ervan is de laatste tijd echter moeilijker te voorspellen, o.a. omdat het fonds te maken heeft met afnemende tijdswaardes van verschillende posities.
Johan Lamote voor US Markets
De auteur heeft momenteel een longpositie op Japan via een Nikkei Turbo Long.