...

JAPAN: nu instappen?

29 mei 2008, 22:19 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Ik volg het Japanse ver­haal al jaren en zie dus al jaren een neer­waartse beweg­ing. Toch heeft de Nikkei 225 me al enkele malen veel plezi­er doen beleven: de tussen­ti­jdse oplevin­gen waren dik­wi­jls der­mate mooi dat er inter­es­sante korte rit­jes mogelijk waren.

Het gevaar was echter nooit ver­af en de vele opverin­gen waren meestal geen voor­bode voor lang­durige posi­tieve trends. Bek­ijken we nog even de grafiek op zeer lange termijn:

Hal­lu­ci­nant dat je over zo’n lange peri­ode ver­lies kunt hebben op de beurs… Dit zou ver­plicht onder­richt voor elke beleg­ger moeten zijn! Maar die tussen­ti­jdse rally’s, dus: ze waren er, veelvuldig. Het was niet steeds gemakke­lijk je posi­ties goed te timen, maar je kon er goed aan ver­di­enen. Sinds een dri­etal jaar heb ik Japan links lat­en liggen. Ik kon er niet meer wijs uit ger­ak­en: zow­el fun­da­menteel als tech­nisch zag ik geen rede­nen om in te stap­pen. Het ging vlug vanu­it de 7.600-regio naar 11.000 pun­ten. Jam­mer dat ik de daaropvol­gende beweg­ing miste: we gin­gen tot 18.000, waar­na het opnieuw vlug keerde.
Grafiek 5 jaar:

Bek­ijken we de grafiek op kor­tere termijn:

Na de recente dal­ing ziet het er voor de Nikkei vol­gens mij opnieuw wat inter­es­san­ter uit. Tech­nisch gezien ziet het plaat­je er een stuk­je inter­es­san­ter uit dan de vorige maan­den, al is het beeld niet éénz­i­jdig posi­tief. Veel lager dan 12.000 pun­ten gaan we vol­gens mij niet, en de weg naar 18.000 ligt op de lan­gere ter­mi­jn weer open.
Ook fun­da­menteel zie ik ver­schil­lende posi­tieve factoren:

  • de export­groei voor april was met 4% sterk­er dan de con­cen­sus (+ 2,5%)
  • de export naar de VS daalde voor de acht­ste maand op rij, en ik veron­der­s­tel dat dit nog een hele tijd kan aan­houden, maar dit wordt meer dan gecom­penseerd door de export naar andere Azi­atis­che landen 
  • aanslui­tend bij dit vorige punt: de sterke economis­che groei van vooral Chi­na kan de komende jaren voor een bli­jvende motor zor­gen voor de Japanse export; geografisch is het voor Japan uit­er­aard veel inter­es­san­ter deze afze­tre­gio te hebben in vergelijk­ing met de Verenigde Staten 
  • Japan heeft een enorm net­to­bez­it van buiten­landse oblig­aties en aan­de­len, door de lage rente en de slechte gang van zak­en op de Japanse beurs: eens het sen­ti­ment hier keert kan dit voor een niet te onder­schat­ten stim­u­lans zorgen 
  • de Nikkei heeft een der­mate ellendig tra­ject afgelegd dat net dit een aantrekkingskracht op mij heeft: eens het tij in zo’n beeld keert, kan het vrij vlug gaan Japan zou echter Japan niet zijn als er ook don­der­wolken zijn: 
  • ook al wordt de dal­ing van de export naar de VS gecom­penseerd, de sit­u­atie in de VS kan nog aanzien­lijk ver­slechteren: vraag is hoe het economisch plaat­je aldaar verder evolueert: te bek­ijken zijn hier vooral de oliepri­jzen en de verdere afwik­kel­ing van de sub­prime­cri­sis, twee zak­en die een zware impact op het con­sumenten­vertrouwen kun­nen hebben recente con­jun­tu­uren­quêtes wijzen op een ver­trag­ing van de economis­che activiteit: er is een ver­hoogd pes­simisme bij Japanse gezin­nen, wat naast de insta­biele buiten­landse vraag ook voor een ver­slap­pende bin­nen­landse vraag zorgt 

De Nikkei zal volatiel bli­jven, zoveel is zek­er, maar ik zie momenteel meer opwaarts poten­tieel dan neer­waarts poten­tieel. Instap­pen zou ik enkel aan­raden voor de surfers” onder ons: laat je meedri­jven met de opwaartse beweg­in­gen, maar zorg dat je af en toe je winst veilig stelt. Veel kans dat je nadi­en wat lager opnieuw meekan.

Hoe beleggen in Japan?

De meeste banken hebben fond­sen die een mooi gesprei­de porte­feuille aanbieden. 
Beleggen met hef­boom kan ook:

Hier volg ik vol­gende mogelijkheden:

via turbo’s biedt ABN Amro op de long­posi­ties momenteel hef­bomen van 2,3 tot 8 aan.
Inter­ef­fekt Invest­ment Funds uit Joure heeft al jaren een fonds Inter­ef­fekt Japanse war­rants lopen, geno­teerd op de beurs van Ams­ter­dam. Het ver­loop ervan is de laat­ste tijd echter moeil­ijk­er te voor­spellen, o.a. omdat het fonds te mak­en heeft met afne­mende tijdswaardes van ver­schil­lende posities.

Johan Lam­ote voor US Markets
De auteur heeft momenteel een long­posi­tie op Japan via een Nikkei Tur­bo Long.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.