...

JAPAN KAN !

6 oktober 2009, 09:04 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Wij gaan iets cru zeggen, let op : Alles Komt Goed…!





Alles komt goed, jawel. Wij geloven dat straks gans de werelde­conomie, uit­ge­zon­derd de Verenigde Stat­en, terug écht zal groeien. Dat die VS door hun nooit geziene schulden­berg achter zullen bli­jven, niet heel veel maar toch… Daarom is het tijd volop te investeren buiten deze natie. En dat is pre­cies wat we gaan doen, enkele uit­zon­derin­gen daarge­lat­en. Beleg in JAPAN dus, ook in Japan, opnieuw in Japan; de voor­waar­den zijn er om dit land opnieuw op te nemen in onze lijst van beleggingsopportuniteiten…

Ooit was er sprake van het Japanse economis­che won­der”, dat was in de jaren 70 en 80, waarin het wel leek alsof dit land de wereld ging verov­eren. Alles ging er de hoogte in : de grond­pri­jzen, de huizen­pri­jzen, de beursin­dex­en zek­er met de Nikkei die rees van 2000 naar bij de 40.000 pun­ten, een ver­twintigvoudig­ing in 20 jaar. En toen, rond 1990, was het…voorbij. Plot­sklaps. Alles was te vlug te hoog gek­lom­men en met de beurscrash ver­dampten mil­jar­den en mil­jar­den yen aan waar­den, spec­u­laties en illusies. De economie ging uitein­delijk ten onder aan de uit­wassen van cliën­telisme, lob­by­w­erk en pro­tec­tion­isme. Beleggen in Japan werd out” en dat zou de komende 20 jaar zo bli­jven. De omme­keer was zo extreem en drastisch dat er voor Japan een zeer lange peri­ode van deflatie aan­brak : het alge­hele pri­jspeil daalde en bleef dalen, con­sumenten stelden hun aankopen dus almaar langer uit. Een nefaste toe­s­tand voor een economie en bij­zon­der moeil­ijk om weer uit te rak­en. De bewind­vo­erders haalden het klassieke rente­wapen boven en ver­laag­den de rente op spaargeld tot nul. Gigan­tis­che geld­in­jec­ties en tal­loze mon­e­taire en fis­cale maa­trege­len vol­gden om de economie opnieuw lev­en in te blazen. Niets leek te helpen tot…een klein jaar gele­den de eerste voorzichtige teke­nen van inflatie haast vreugde­vol wer­den begroet. Een beet­je inflatie is goed, is gezond en nor­maal voor een economie — en zek­er wan­neer je 20 jaar door het diepe dal van deflatie bent gegaan…

Geen enkele toe­s­tand bli­jft eeuwig duren en zek­er niet op economisch vlak. En er is nog meer hoop, er valt opnieuw geld te ver­di­enen met beleggen in Japanse waar­den. Voor wie vooruitziend en onderne­mend was en is ten­min­ste (wat in principe elke beleg­ger zou moeten zijn). De feit­en bewi­jzen het : in de afgelopen tien maan­den kon er tot 26 % wor­den behaald met sim­pel­weg een fonds te kopen dat Japanse aan­de­len aan­houdt. Was dit nu een one time occa­sion” : één keer schit­teren om daar­na weer voor lang uit te doven ? Wij denken van niet…

When it comes to Japan, polit­i­cal change should trans­late into long-term prof­its for glob­al investors” (Mon­ey Morning)

Polit­i­cal change, inder­daad. Na bij­na 54 jaar aan de macht te zijn geweest, heeft de Lib­er­al Demo­c­ra­t­ic Par­ty (LDP) uitein­delijk het onder­spit moeten del­ven. De kiez­er wilde veran­der­ing en heeft die ook gekre­gen. Over­win­naar is de Demo­c­ra­t­ic Par­ty of Japan, die onder aan­vo­er­ing van Yukio Hatoya­ma vernieuwing en veran­der­ing belooft. Min­der export-gericht wor­den en meer oog kri­j­gen voor de interne markt. Het demografisch prob­leem van de ver­oud­er­ing van de bevolk­ing aan­pakken door de tegen­waarde in yen van 3000 USD per kind per jaar uit te delen. Mis­bruiken en wan­toe­s­tanden rechtzetten, veroorza­akt door de baron­nen en par­ti­jbonzen van voor­ganger LDP. In het alge­meen willen pre­mier Hatoya­ma en zijn par­tij vooral inzetten op de bin­nen­landse con­sump­tie opnieuw en verder aanzwengelen.

Japan kampt wel met één groot prob­leem, een zware erfe­nis uit het verleden : schulden, heel veel schulden. Het IMF berek­ende dat deze tegen eind 2009 maar lief­st 217 % van het BNP zullen bedra­gen. Een krachtige economis­che oplev­ing zou al vast opnieuw adem- en manoevreer­ruimte beteke­nen voor de nieuwe bewindvoerders.

Voor beleg­gers kan Japan van­daag opnieuw aantrekke­lijk lijken in het licht van de poli­tieke ommezwaai en een beurs die nog niet op de helft staat van haar laat­ste hoogtepunt in 1990. Denk eraan : het is éérst de beurs en dàn de economie, niet ander­som. Wie wacht op beter of zelfs uit­stek­end economisch nieuws komt onher­roe­pelijk te laat. De kun­st van beleggen is instap­pen op een bodem en uit­stap­pen op een top…

Zoals Mon­ey Morn­ing het stelt : With the new gov­ern­ment Japan will look very dif­fer­ent in a few years. As investors we should look to cap­i­tal­ize on these changes, as well as the oppor­tu­ni­ties they create”.

We hebben dus gezocht en gevon­den : het best presterende Japanse fonds, dat in kleine en mid­del­grote onderne­min­gen belegt, dat 4 ster­ren behaalt als kwoter­ing van het inter­na­tionale fond­s­enin­sti­tu­ut Morn­ingstar : HEN­DER­SON HORI­ZON JAPAN­ESE SMALL COM­PA­NIES A2 Acc.

Presta­ties uit het verleden :

2005 : 53,5 %
2006 : ‑25,1 %
2007 : ‑24 %
2008 : ‑11 %
2009 : 26,5 %

Het fonds is in Lux­em­burg geno­teerd met ISIN code LU0011890265 en werd opgericht in 1985. De twee huidi­ge man­agers staan aan het hoofd ervan sinds 2005. Hen­der­son Hori­zon belegt voor 36,93 % in con­sump­tie­goed­eren; 23,79 % in con­sumenten­di­en­sten; 16,34 % in indus­triële mate­ri­alen; voor 6,92 % in finan­ciële dien­sten en voor 6,57 % in soft­ware — ziehi­er de 5 groot­ste par­tic­i­paties. De huidi­ge koers bedraagt 22,01 USD.

Veel suc­ces !

www​.haa​gen​in​vest​.com

Wij kun­nen niet ver­ant­wo­ordelijk wor­den gehouden voor eventuele ver­liezen. Beleggen in al wat wij bespreken brengt risi­co’s met zich mee. Dit is geen advies tot kopen. U dient hier vooraf met uw beleg­gingsad­viseur over te spreken”.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.