Wij gaan iets cru zeggen, let op : Alles Komt Goed…!
Alles komt goed, jawel. Wij geloven dat straks gans de wereldeconomie, uitgezonderd de Verenigde Staten, terug écht zal groeien. Dat die VS door hun nooit geziene schuldenberg achter zullen blijven, niet heel veel maar toch… Daarom is het tijd volop te investeren buiten deze natie. En dat is precies wat we gaan doen, enkele uitzonderingen daargelaten. Beleg in JAPAN dus, ook in Japan, opnieuw in Japan; de voorwaarden zijn er om dit land opnieuw op te nemen in onze lijst van beleggingsopportuniteiten…
Ooit was er sprake van het “Japanse economische wonder”, dat was in de jaren ’70 en ’80, waarin het wel leek alsof dit land de wereld ging veroveren. Alles ging er de hoogte in : de grondprijzen, de huizenprijzen, de beursindexen zeker met de Nikkei die rees van 2000 naar bij de 40.000 punten, een vertwintigvoudiging in 20 jaar. En toen, rond 1990, was het…voorbij. Plotsklaps. Alles was te vlug te hoog geklommen en met de beurscrash verdampten miljarden en miljarden yen aan waarden, speculaties en illusies. De economie ging uiteindelijk ten onder aan de uitwassen van cliëntelisme, lobbywerk en protectionisme. Beleggen in Japan werd “out” en dat zou de komende 20 jaar zo blijven. De ommekeer was zo extreem en drastisch dat er voor Japan een zeer lange periode van deflatie aanbrak : het algehele prijspeil daalde en bleef dalen, consumenten stelden hun aankopen dus almaar langer uit. Een nefaste toestand voor een economie en bijzonder moeilijk om weer uit te raken. De bewindvoerders haalden het klassieke rentewapen boven en verlaagden de rente op spaargeld tot nul. Gigantische geldinjecties en talloze monetaire en fiscale maatregelen volgden om de economie opnieuw leven in te blazen. Niets leek te helpen tot…een klein jaar geleden de eerste voorzichtige tekenen van inflatie haast vreugdevol werden begroet. Een beetje inflatie is goed, is gezond en normaal voor een economie — en zeker wanneer je 20 jaar door het diepe dal van deflatie bent gegaan…
Geen enkele toestand blijft eeuwig duren en zeker niet op economisch vlak. En er is nog meer hoop, er valt opnieuw geld te verdienen met beleggen in Japanse waarden. Voor wie vooruitziend en ondernemend was en is tenminste (wat in principe elke belegger zou moeten zijn). De feiten bewijzen het : in de afgelopen tien maanden kon er tot 26 % worden behaald met simpelweg een fonds te kopen dat Japanse aandelen aanhoudt. Was dit nu een “one time occasion” : één keer schitteren om daarna weer voor lang uit te doven ? Wij denken van niet…
“When it comes to Japan, political change should translate into long-term profits for global investors” (Money Morning)
Political change, inderdaad. Na bijna 54 jaar aan de macht te zijn geweest, heeft de Liberal Democratic Party (LDP) uiteindelijk het onderspit moeten delven. De kiezer wilde verandering en heeft die ook gekregen. Overwinnaar is de Democratic Party of Japan, die onder aanvoering van Yukio Hatoyama vernieuwing en verandering belooft. Minder export-gericht worden en meer oog krijgen voor de interne markt. Het demografisch probleem van de veroudering van de bevolking aanpakken door de tegenwaarde in yen van 3000 USD per kind per jaar uit te delen. Misbruiken en wantoestanden rechtzetten, veroorzaakt door de baronnen en partijbonzen van voorganger LDP. In het algemeen willen premier Hatoyama en zijn partij vooral inzetten op de binnenlandse consumptie opnieuw en verder aanzwengelen.
Japan kampt wel met één groot probleem, een zware erfenis uit het verleden : schulden, heel veel schulden. Het IMF berekende dat deze tegen eind 2009 maar liefst 217 % van het BNP zullen bedragen. Een krachtige economische opleving zou al vast opnieuw adem- en manoevreerruimte betekenen voor de nieuwe bewindvoerders.
Voor beleggers kan Japan vandaag opnieuw aantrekkelijk lijken in het licht van de politieke ommezwaai en een beurs die nog niet op de helft staat van haar laatste hoogtepunt in 1990. Denk eraan : het is éérst de beurs en dàn de economie, niet andersom. Wie wacht op beter of zelfs uitstekend economisch nieuws komt onherroepelijk te laat. De kunst van beleggen is instappen op een bodem en uitstappen op een top…
Zoals Money Morning het stelt : “With the new government Japan will look very different in a few years. As investors we should look to capitalize on these changes, as well as the opportunities they create”.
We hebben dus gezocht en gevonden : het best presterende Japanse fonds, dat in kleine en middelgrote ondernemingen belegt, dat 4 sterren behaalt als kwotering van het internationale fondseninstituut Morningstar : HENDERSON HORIZON JAPANESE SMALL COMPANIES A2 Acc.
Prestaties uit het verleden :
2005 : 53,5 %
2006 : ‑25,1 %
2007 : ‑24 %
2008 : ‑11 %
2009 : 26,5 %
Het fonds is in Luxemburg genoteerd met ISIN code LU0011890265 en werd opgericht in 1985. De twee huidige managers staan aan het hoofd ervan sinds 2005. Henderson Horizon belegt voor 36,93 % in consumptiegoederen; 23,79 % in consumentendiensten; 16,34 % in industriële materialen; voor 6,92 % in financiële diensten en voor 6,57 % in software — ziehier de 5 grootste participaties. De huidige koers bedraagt 22,01 USD.
Veel succes !
“Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele verliezen. Beleggen in al wat wij bespreken brengt risico’s met zich mee. Dit is geen advies tot kopen. U dient hier vooraf met uw beleggingsadviseur over te spreken”.