...

Japan

22 maart 2011, 08:45 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Met ver­bi­js­ter­ing hebben we ken­nis genomen van de triple dis­as­ter’ in Japan waar­bij het land voor de tweede keer in haar bestaan met een nucle­aire ramp en een nog ongewis uitzicht wordt gecon­fron­teerd. Eén ding staat vast, hoe langer de ont­knop­ing” uit­bli­jft hoe ern­stiger de economis­che effecten. Voorts gaat het er niet alleen om of kern­re­ac­toren in deze regio van de Pacaf­ic Rim’ wel de meest wenselijke zijn maar ook over de vraag hoe het land verzek­erd bli­jft van ade­quate energievoorzien­ing zon­der dat de kosten in de toekomst boven­matig zullen sti­j­gen. Het land beschikt immers niet over natu­urlijke hulp­bron­nen.
Intussen vraagt men zich in de buiten­re­gio af wat de con­se­quen­ties voor de werelde­conomie zullen zijn. Wel, waar het land twintig jaar gele­den qua bru­to nation­aal prod­uct nog voor een vijfde in de werelde­conomie meespeelde is die rol intussen teruggevallen naar ca. 9%. Dus daar­van valt op een mon­di­ale groei van ca. 4% niet zo veel te vrezen. Trouwens, al sinds 1990 was er nage­noeg of nauwelijks nog sprake van noe­menswaardi­ge groei. Het zal er meer om gaan hoe het land deze tegenslag al dan niet op eigen kracht te boven zal weten te komen. Tegen­over de exor­bi­tante staatss­chuld van ca. 200% staan gelukkig nog even exor­bi­tant grote reserves. Deze zullen thans moeten wor­den aange­spro­ken. Dat zal o.m. tot gevolg hebben dat dol­lars wor­den omgezet in yen het­geen de G‑7 noopte tot inter­veniëren. Dat is weliswaar niet meer dan symp­toombe­stri­jd­ing en zet even­min een trend. Vooral de V.S. moeten vrezen dat Japan haar reserve aan Amerikaans schuld­pa­pi­er zal moeten afbouwen. Dat maakt de financier­baarheid van de Amerikaanse schuld alleen nog lastiger.

De Japan­ners zelf zullen het meest lij­den onder de gevol­gen van deze ramp­spoed die zich slechts in lut­tele minuten voltrok. Mijn impressies als over­levende van de tsuna­mi van decem­ber 2004 in Thai­land ston­den opeens weer haarscherp op het netvlies. Die indrukken waren des­ti­jds zo over­weldigend dat een nacht­je bivakkeren op het gazon van de gou­verneur van Phuket met een flesje water, schaalt­je rijst en een pleerol door iedereen gelat­en werd onder­gaan. Voor de over­leven­den in het noor­doost­en van Japan gelden thans veel bar­baars­er omstandighe­den. Voor hen is te hopen dat aan deze nacht­mer­rie zo snel mogelijk een einde komt hoewel het ver­lies van dier­baren alti­jd bli­jft.

Vol­doende finan­cieel draagvlak?
Vergeleken daar­bij zijn onze zor­gen eigen­lijk niet ter zake doende. Toch zijn het deze zor­gen die onze finan­ciële mark­ten beroeren. In dat kad­er ontk­wam ik niet aan een boeiend artikel van de hand van Alan Wheat­ley van onder­zoeks­bu­reau Glob­al Eco­nom­ics dat via Reuters in de pub­liciteit werd gebracht met als titel Why Japan will avert a fis­cal melt­down?’ Een titel met een posi­tieve lad­ing. Hierin werd het huidi­ge finan­ciële draagvlak van Japan geschilderd onder meename van de gevol­gen van deze ramp­spoed die finan­cieel nog slechts globaal zijn te beci­jfer­en. Punt van uit­gang is natu­urlijk de Japanse staatschuld – al meerdere malen in deze col­umn aan de orde geweest. Is er thans nog vol­doende finan­ciële ruimte voor her­s­tel? De min­is­ter van EZ Kaoru Yosano is er niet gerust op en vreest een toekom­stig fis­cal dead end. Vergeleken met lan­den als Grieken­land met een schul­dra­tio van 137% of Ier­land met 113% (opgave OECD) is dat niet zo’n malle gedachte.

Het grote ver­schil zit er in dat Japan dezelfde vri­jheid van drukpers” als de V.S. geni­et en boven­di­en nage­noeg de gehele staatss­chuld in eigen hand” heeft. Voorts rust een flink deel van deze schuld bij over­hei­dsin­stanties als de Japan Post Bank en het Gov­ern­ment Pen­sion Invest­ment Fund. De net­to schuld inclusief de buiten­landse reserves komt dan vol­gens de OECD uit op slechts” 120% van het BBP. Dit is nog steeds hoog, maar vergelijk­baar met de hoogte van de Bel­gis­che en Ital­i­aanse staatss­chuld in de jaren 90 (dus vóór de euro). Deze lan­den stort­ten toen niet in een sov­er­eign debt cri­sis of staats­fail­lisse­ment. De huidi­ge finan­ciële kracht” in Japan schuilt nog­maals in de thuis”schuld. Er staan geen buiten­lan­ders aan het loket” te drin­gen.

Bin­nen­landse oploss­ing
In het­zelfde artikel werd Mar­cus Noland van het gewaardeerde onder­zoeks­bu­reau Peter­son Insti­tute for Inter­na­tion­al Eco­nom­ics in Wash­ing­ton aange­haald die stelde dat Japanse banken, verzek­er­aars en ook pen­sioen­fond­sen stel­lig bereid zullen zijn om de earth quake recon­struc­tion bonds te financieren. Daar­bij ref­er­eerde hij aan s lands sociale cohe­sie en de loy­aliteit van de Japanse beleg­ger om bij te sprin­gen in dit uur van de waarheid zoals dat ook na WO II gebeurde.

Op de keep­er beschouwd zit­ten Japanse huishoudens op een gigan­tis­che berg besparin­gen in de orde van grootte van 1.400 biljoen yen of ca. $17,3 biljoen tegen­over slechts” 870 biljoen yen in lang­jarig staatss­chuld­pa­pi­er. Dit is het resul­taat geweest van noest werken van de naoor­logse gen­er­atie die nu snel aan het ver­gri­jzen is. De gepen­sioneerde baby boomers’ zijn intussen bezig hun besparin­gen te gelde te mak­en. Als gevolg daar­van is de spaar­quote van 18% in de jaren 80 teruggevallen naar ca. 3% thans maar nog steeds een sur­plus. Verder zijn er de expor­top­breng­sten die nu (tijdelijk) zullen teruglopen. Met alle buiten­landse tegoe­den bijeen behoort Japan daarmee met Chi­na tot s werelds groot­ste cred­i­tor nation voor een omgerek­end totaal van 225 biljoen yen.

Hamvraag
Het gaat straks om de vraag hoe lang het duurt voor­dat de spaar­quote erodeert in een teko­rt op de lopende reken­ing. Een ramp als de onder­hav­ige kan dit pro­ces ver­sneld in werk­ing zetten als gevolg waar­van het vertrouwen bij buiten­landse beleg­gers zou kun­nen afne­men. Vol­gens econoom Kiichi Tokuo­ka van het IMF is er weinig reden tot bezorgdheid zolang de (“bijge­druk­te” – dat zei hij er niet bij!) staatss­chuld braaf” wordt opgenomen. Vol­gens hem zou als gevolg van de toen­e­mende ver­gri­jz­ing de omslag tot een negatieve spaar­quote ergens tussen 2015 en 2020 kun­nen liggen. Hij zei er ook bij dat dit mede afhanke­lijk is van de account­ing treat­ment’. Dit is weer zo’n per­verse state­ment’ waarmee een regering probeert weg te komen! Je mag er van uit­gaan dat het moment van omslag dichter bij 2015 zal liggen.

Om deze reden sug­gereerde George Mag­nus, senior economisch adviseur bij UBS in Lon­den, er reken­ing mee te houden dat Japan op niet al te lange ter­mi­jn de buiten­landse boer” zal op moeten gaan om de schuld te kun­nen bli­jven financieren. Dat betekent dat de rente dan omhoog zal moeten. Hij ref­er­eerde hier­bij aan de recessie die voortk­wam uit het Lehman débâ­cle in 2008. De toe­name in de pub­lieke schuld­sec­tor was toen niet te wijten aan de ver­ruim­ing van de geld­ho­eveel­heid (QE) om de economie te stim­uleren maar juist aan de abrupte neer­gang van de economis­che groei. Oorza­ak en gevolg spe­len in deze sit­u­atie geen belan­grijke vol­go­rde. Ook Japan ver­keert thans in een soort­gelijk sce­nario.

IMF sug­gestie
Het IMF ziet verder nog als mogelijkheid tot ver­be­ter­ing van de staatsschuld/​BBP ratio het ver­hogen van de BTW”die nu nog slechts op 5% staat. Het fonds beci­jferde bij ongewi­jzigd beleid een verdere sti­jging van deze ratio richt­ing 250% of net­to 154% in de komende jaren. Elk pro­cent sti­jging in de con­sump­tiebe­last­ing zou een voordeel van 2,5 biljoen yen s jaars oplev­eren. De Japanse regering staat thans voor een nieuwe grote uitdag­ing en zal voor de tweede maal in de naoor­logse geschiede­nis van visie moeten getu­igen. Dat wil zeggen: de broekriem opnieuw aan­halen! Zo niet dan doemt er ook voor dit land een lev­ens­g­root doem­sce­nario op.

Grote uitdagin­gen
Naast de schuld­prob­le­men in Europa en de V.S. en de opkomende inflatie is er nu ook in Japan zeer veel werk aan de winkel. Daar­bij moeten we hopen dat de tur­bu­len­ties in het Mid­den-Oost­en geen woesti­jn­zand maar juist olie in de economis­che raderen zullen bli­jven strooien. Opgeteld staan we voor meer uitdagin­gen dan ten tijde van de Grote Depressie in de jaren 30 met het ver­schil thans vanu­it een veel hoger wel­vaart­sniveau te kun­nen han­de­len. Het is uit­slui­tend om deze reden dat veel belei­ds­mak­ers menen zich de luxe te kun­nen per­mit­teren de prob­le­men nog een tijd­je vooruit te schuiv­en zon­der dat tijd­winst even­wel een nieuwe peri­ode van wel­vaart zal kun­nen inlu­iden.

Robert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets 


Gevol­gen


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.