![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De meeste beurzen in de wereld bliezen de afgelopen week weer wat stoom af na het indrukwekkende herstel van de weken daarvoor. Beleggers lijken zich toch weer wat zorgen te gaan maken en halen (een deel van) hun geld weer van tafel. De consolidatie die nu optreedt, lijkt op de bekende stilte voor de storm.
De twijfel onder beleggers is niet verwonderlijk. De nieuwe recordkoersen voor olie wakkeren de inflatie aan. De zwakke huizencijfers duiden ook nog niet op het einde van de problemen. Zeker als gekeken wordt naar het aantal gedwongen huizenverkopen. Toch zal de huizenmarkt moeten herstellen zodat de afschrijvingen bij banken stoppen en de consumentenbestedingen en het ‑vertrouwen weer kunnen toenemen. Ook de stevige stijging van het consumentenkrediet (+7,25% op jaarbasis) baart zorgen. Tot slot deed de nieuwe SEC-regel beursmakelaars en zakenbanken huiveren. Beleggers zijn bang dat er door de verplichte transparantie nu extra verliezen openbaar moeten worden gemaakt.
De Europese aandelenindices bevinden zich op korte termijn nog steeds in een uptrend, maar de lange termijn dalende trend is eveneens intact. De hoop is gevestigd op de omgekeerde kopschouderformaties die hinten op de vorming van een bodem. De indices zullen eerst met de zware weerstanden moeten afrekenen, alvorens de weg omhoog kan worden vervolgd. De opmars wordt minder enthousiast waardoor tevens een oplopend wigpatroon is ontstaan. Cruciaal is nu, of de indices de korte termijn oplopende trend kunnen vasthouden.
Brent-olie piekt op zorgen
Met het driving season in de VS voor de boeg vraagt men zich af of de productiecapaciteit wel voldoende is. Brent-olie heeft mede hierdoor de sterk stijgende trend goed te pakken en scherpte wederom het recordniveau aan. De onrust in Nigeria en spanningen rond Iran en in Turkije duwden de olieprijs tot een recordhoogte boven $ 120 dollar per vat. De sterk stijgende, lange termijn trend blijft hiermee onverminderd intact: in het afgelopen jaar is de prijs van Brent-olie bijna verdubbeld. Pas bij een doorbraak van het steunniveau rond $ 89 verslechtert het lange termijn beeld voor Brent-olie. De opwaartse prijsdruk zou kunnen verminderen als alternatieve energiebronnen grootschalig inzetbaar worden. Anderzijds zou ook een wereldwijde recessie de olieprijs onder druk kunnen zetten. De seinen blijven desalniettemin op groen staan zolang de olieprijs boven zowel de horizontale als de stijgende steunlijn weet te blijven. Vooralsnog lijkt niets de opmars van de olieprijs te kunnen stuiten.
Euro laat de teugels weer vieren
Nadat de Europese munteenheid in februari uit de consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Vanaf dit niveau doet de euro het even wat rustiger aan en zet daarbij een hogere top neer. De dollar herstelde de afgelopen dagen verder ten opzichte van de euro na uitspraken van Thomas Hoenig, voorzitter van het Fed-filiaal in Kansas City. Hoenig meldde dat ‘ernstige’ inflatiedruk zal leiden tot renteverhogingen in de VS. Beleggers met een lange horizon kunnen uiteraard nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,40 neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Rond $ 1,50 treffen we een stijgende steunlijn aan uit de zomer van 2007 en een top uit het najaar van 2007. Een terugtest van deze top behoort tot de mogelijkheden. Gezien de missie van de ECB, het in toom houden van de inflatie, is het de vraag of zij bij het volgende rentebesluit op 5 juni de rente zal verlagen. Een renteverhoging ligt in dat kader eerder voor de hand, zeker na de tegenvallende inflatiecijfers (3,3%) over april die onlangs werden gepubliceerd.
S&P500 worstelt met de dalende weerstandslijn
Bij het scheiden van de markt op woensdag boekten de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P 500 de grootste daling in de afgelopen maand. De S&P500 heeft zich weliswaar kunnen herstellen tot een niveau rond 1400 punten, maar op de daggrafiek is te zien dat de dalende trend vanaf oktober nog niet is verlaten. De Dow en de Nasdaq, zijn daar al wel in geslaagd. Het is positief dat zich in de afgelopen maanden, net als bij enkele andere indices, een omgekeerd hoofdschouderpatroon heeft afgetekend. De neklijn daarvan is inmiddels doorbroken, waarmee een minimaal koersdoel van 1500 punten is ontstaan. In 80% van de gevallen wordt het koersdoel behaald, hetgeen kan worden berekend door het patroon ‘om te klappen’. Het doorbreken van de dalende weerstandslijn zou een belangrijke stap in de richting van dat koersdoel zijn. We dienen ons echter af te vragen, of de marktomstandigheden een nieuwe aanval op de recordstanden rechtvaardigen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.