...

Is het ergste achter de rug?

15 mei 2008, 18:57 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De afgelopen week wis­ten de meeste indices het ingezette her­s­tel weer voort te zetten. Vooral de finan­ciële waar­den, waaron­der ING en BNP Paribas, trokken de kar. Het erg­ste van de kredi­et­cri­sis lijkt voor­bij, maar gewaarschuwd wordt dat de klap voor de reële economie nog kan komen.


De ger­ap­por­teerde ver­liezen door banken vallen de laat­ste tijd mee dus lijkt het erg­ste voor de finan­ciële sec­tor achter de rug. Het afs­toten van slechte lenin­gen en het ver­sterken van de kap­i­taal­posi­tie kan de sec­tor weer uit het slop trekken. De verkoop van Alt‑A en sub­prime lenin­gen van UBS aan Black­Rock geeft aan dat er weer wat beweg­ing komt in de markt voor hypotheekgere­la­teerde effecten. De kredi­et­cri­sis zorgt er echter tevens voor dat banken moeil­ijk­er geld lenen aan bedri­jven en par­ti­c­ulieren. Het ver­hogen van de hypotheekrente in com­bi­natie met het afne­mende vertrouwen van con­sumenten zorgt er voor dat de huizen­pri­jzen dalen, het aan­tal verkopen terugloopt en huizen langer te koop staan. De kredi­et­cri­sis lijkt daarmee over te slaan op de reële economie. Opval­lend is dat de indices in de VS hier min­der last van lijken te hebben dan in Europa. De Dow Jones en de S&P her­stellen verder en lijken opnieuw op weg naar hun record­niveaus. Voor de Nas­daq is dit record natu­urlijk nog wel ver weg. De S&P500 heeft de dal­ende trend vanaf okto­ber nog niet ver­lat­en. De Dow en de Nas­daq, zijn daar al wel in ges­laagd. Het is posi­tief dat zich in de afgelopen maan­den, net als bij enkele andere indices, een betrouw­baar omkeer­pa­troon in de vorm van een omge­keerde hoofd­schoud­er­for­matie heeft afgetek­end. We dienen ons echter af te vra­gen, of de mark­tom­standighe­den een nieuwe aan­val op de record­standen rechtvaardigen.

Rente vormt hogere bodem

Door­dat de aan­de­len­markt een onrustige tijd kende, vlucht­ten beleg­gers in staat­soblig­aties, waar­door de rentev­er­goed­ing daalde. De rente is inmid­dels vanaf de dubbele bodem rond 3,94% wel weer sterk opgeveerd. Onlangs is de rente er zelfs in ges­laagd de dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf de top van juli 2007 over­tu­igend te door­breken. Dit alles impliceert dat de rust weer wat terug keert in de markt. Veel beleg­gers pref­er­eer­den lange tijd een negatieve reële rente in com­bi­natie met het koer­srisi­co op oblig­aties, boven hoge div­i­den­dren­de­menten teza­men met het risi­co dat gelopen wordt met aan­de­len. Momenteel lijkt er echter een ver­schuiv­ing op te tre­den: men verkoopt de oblig­aties, waar­door het effec­tieve ren­de­ment (de rente) daar­van oploopt. Dit zou kun­nen beteke­nen dat de voorkeur van beleg­gers in toen­e­mende mate uit­gaat naar aan­de­len, het­geen een posi­tief effect heeft op de aandelenbeurzen.

Nikkei worstelt met 14.000-puntengrens

De Japanse index is de laat­ste weken sterk geste­gen, waar­bij het beeld steeds verder ver­be­ter­de. De Nikkei doolde lange tijd rond in een hard­nekkig dal­ende trend maar wist hier recent uit te ontsnap­pen. De dal­ende weer­stand­sli­jn vanaf het hoogtepunt in okto­ber 2007 werd over­tu­igend uitgenomen, zodat het plaat­je in korte tijd aanzien­lijk vrolijk­er is gewor­den. Behalve de dal­ende weer­stand heeft de Japanse index echter ook nog te mak­en met een hor­i­zon­tale horde, tevens de bodem van 2006, die zich bevin­dt rond 14.000 pun­ten. Deze weer­stand bleek te zwaar om in één keer uit te nemen. Het is nu de vraag of een door­braak op korte ter­mi­jn kan wor­den gere­aliseerd. Eerder dit jaar slaagde de Nikkei er namelijk niet in om deze bar­rière te door­breken. Mocht de uit­name van deze top wor­den beves­tigd, dan neemt het opwaartse poten­tieel van de Nikkei aan­merke­lijk toe en kan de index koers zetten richt­ing de hoogtepun­ten van 2007.

CAC40 test nek­li­jn omge­keerd hoofd-schouderpatroon


Het beeld ten opzichte van vorige week is niet wezen­lijk veran­derd. De Europese aan­de­lenindices bevin­den zich op korte ter­mi­jn nog steeds in een uptrend, maar de lange ter­mi­jn dal­ende trend is eve­neens intact. De omkeer­pa­tro­nen in de vorm van omge­keerde kop­schoud­er­for­maties duiden op de vorm­ing van een bodem. De nek­li­jn van de Franse CAC40 is inmid­dels door­bro­ken, waarmee een min­i­maal koers­doel van 5550 pun­ten is ontstaan. In 80% van de gevallen wordt het koers­doel behaald, het­geen kan wor­den berek­end door het patroon om te klappen’.De Europese indices zullen eerst nog met zware weer­standen moeten afreke­nen, alvorens de weg omhoog kan wor­den ver­vol­gd. De opmars wordt ook min­der ent­hou­si­ast waar­door oplopende wig­pa­tro­nen zijn ontstaan. Cru­ci­aal is nu, of de indices de oplopende ste­un­li­j­nen kun­nen vasthouden. De hoge olie- en voed­sel­pri­jzen, en dus een oplopende inflatie in com­bi­natie met een afne­mende groei vor­men nog steeds donkere wolken. Het afdekken van long-posi­ties lijkt dan ook nog steeds ver­standig voor een goede nachtrust. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.