![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De afgelopen week wisten de meeste indices het ingezette herstel weer voort te zetten. Vooral de financiële waarden, waaronder ING en BNP Paribas, trokken de kar. Het ergste van de kredietcrisis lijkt voorbij, maar gewaarschuwd wordt dat de klap voor de reële economie nog kan komen.
De gerapporteerde verliezen door banken vallen de laatste tijd mee dus lijkt het ergste voor de financiële sector achter de rug. Het afstoten van slechte leningen en het versterken van de kapitaalpositie kan de sector weer uit het slop trekken. De verkoop van Alt‑A en subprime leningen van UBS aan BlackRock geeft aan dat er weer wat beweging komt in de markt voor hypotheekgerelateerde effecten. De kredietcrisis zorgt er echter tevens voor dat banken moeilijker geld lenen aan bedrijven en particulieren. Het verhogen van de hypotheekrente in combinatie met het afnemende vertrouwen van consumenten zorgt er voor dat de huizenprijzen dalen, het aantal verkopen terugloopt en huizen langer te koop staan. De kredietcrisis lijkt daarmee over te slaan op de reële economie. Opvallend is dat de indices in de VS hier minder last van lijken te hebben dan in Europa. De Dow Jones en de S&P herstellen verder en lijken opnieuw op weg naar hun recordniveaus. Voor de Nasdaq is dit record natuurlijk nog wel ver weg. De S&P500 heeft de dalende trend vanaf oktober nog niet verlaten. De Dow en de Nasdaq, zijn daar al wel in geslaagd. Het is positief dat zich in de afgelopen maanden, net als bij enkele andere indices, een betrouwbaar omkeerpatroon in de vorm van een omgekeerde hoofdschouderformatie heeft afgetekend. We dienen ons echter af te vragen, of de marktomstandigheden een nieuwe aanval op de recordstanden rechtvaardigen.
Rente vormt hogere bodem
Doordat de aandelenmarkt een onrustige tijd kende, vluchtten beleggers in staatsobligaties, waardoor de rentevergoeding daalde. De rente is inmiddels vanaf de dubbele bodem rond 3,94% wel weer sterk opgeveerd. Onlangs is de rente er zelfs in geslaagd de dalende weerstandslijn vanaf de top van juli 2007 overtuigend te doorbreken. Dit alles impliceert dat de rust weer wat terug keert in de markt. Veel beleggers prefereerden lange tijd een negatieve reële rente in combinatie met het koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen tezamen met het risico dat gelopen wordt met aandelen. Momenteel lijkt er echter een verschuiving op te treden: men verkoopt de obligaties, waardoor het effectieve rendement (de rente) daarvan oploopt. Dit zou kunnen betekenen dat de voorkeur van beleggers in toenemende mate uitgaat naar aandelen, hetgeen een positief effect heeft op de aandelenbeurzen.
Nikkei worstelt met 14.000-puntengrens
De Japanse index is de laatste weken sterk gestegen, waarbij het beeld steeds verder verbeterde. De Nikkei doolde lange tijd rond in een hardnekkig dalende trend maar wist hier recent uit te ontsnappen. De dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007 werd overtuigend uitgenomen, zodat het plaatje in korte tijd aanzienlijk vrolijker is geworden. Behalve de dalende weerstand heeft de Japanse index echter ook nog te maken met een horizontale horde, tevens de bodem van 2006, die zich bevindt rond 14.000 punten. Deze weerstand bleek te zwaar om in één keer uit te nemen. Het is nu de vraag of een doorbraak op korte termijn kan worden gerealiseerd. Eerder dit jaar slaagde de Nikkei er namelijk niet in om deze barrière te doorbreken. Mocht de uitname van deze top worden bevestigd, dan neemt het opwaartse potentieel van de Nikkei aanmerkelijk toe en kan de index koers zetten richting de hoogtepunten van 2007.
CAC40 test neklijn omgekeerd hoofd-schouderpatroon
Het beeld ten opzichte van vorige week is niet wezenlijk veranderd. De Europese aandelenindices bevinden zich op korte termijn nog steeds in een uptrend, maar de lange termijn dalende trend is eveneens intact. De omkeerpatronen in de vorm van omgekeerde kopschouderformaties duiden op de vorming van een bodem. De neklijn van de Franse CAC40 is inmiddels doorbroken, waarmee een minimaal koersdoel van 5550 punten is ontstaan. In 80% van de gevallen wordt het koersdoel behaald, hetgeen kan worden berekend door het patroon ‘om te klappen’.De Europese indices zullen eerst nog met zware weerstanden moeten afrekenen, alvorens de weg omhoog kan worden vervolgd. De opmars wordt ook minder enthousiast waardoor oplopende wigpatronen zijn ontstaan. Cruciaal is nu, of de indices de oplopende steunlijnen kunnen vasthouden. De hoge olie- en voedselprijzen, en dus een oplopende inflatie in combinatie met een afnemende groei vormen nog steeds donkere wolken. Het afdekken van long-posities lijkt dan ook nog steeds verstandig voor een goede nachtrust.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link