![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De thema’s zijn nog steeds hetzelfde: de dollar is zwak, de olieprijs stijgt en de afkoelende economie, de oplopende inflatie en de kredietcrisis houden de gemoederen bezig. Toch lijkt het wel of beleggers de afgelopen week weer wat minder positief tegen bovenstaande zaken aankeken. De indices lieten in de verslagweek opnieuw rode cijfers zien. Vooral particuliere beleggers lijken inmiddels murw gebeukt door opnieuw dalende koersen.
De correctie is kennelijk nog in volle gang. De stieren lijken moe gestreden en de beren hebben het roer weer overgenomen. Het lange termijn beeld is nog steeds niet rooskleurig zodat er nog steeds geen reden is voor ongebreideld optimisme. De daling van de afgelopen dagen dreigt een lagere top vanaf medio mei op de kaart te plaatsen. Veel indices worstelen met voorgaande bodems zodat het beeld nog steeds het best als ‘neutraal’ omschreven kan worden. De Europese aandelenindices bevinden zich sinds maart met veel pijn en moeite in een uptrend. Aangezien de recente daling deze stijgende trend aan de ultieme test onderwerpt, is het scenario van het oplopend wigpatroon nog steeds niet in de prullenmand beland. Daarentegen is de hoop nog niet vervlogen, aangezien omkeerpatronen in de vorm van omgekeerde kopschouderformaties duiden op de vorming van een bodem. De Europese indices mogen vanaf het huidige niveau dan niet veel meer wegzakken. Het blijven spannende tijden voor beleggers die smachten naar een nieuwe trend.
Euro test dubbele bodem
Nadat de Europese munteenheid in februari uit de consolidatiedriehoek brak, schoot deze direct door richting $ 1,60. Dit niveau blijkt vooralsnog te hoog gegrepen, want de euro doet het momenteel wat rustiger aan. Onlangs stelden de leden van de Fed de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie naar beneden bij, terwijl de inflatieverwachtingen juist werden verhoogd. Fed-voorzitter Ben S. Bernanke maakte deze week ondubbelzinnig duidelijk: er volgen (voorlopig) geen renteverlagingen. De dollar werd sterker en dus daalde de euro/dollar. Momenteel test de euro de dubbele bodem rond $ 1,53. Het ‘uur U’ nadert met rasse schreden. Een doorbraak zou een vervolgdaling richting $ 1,50 kunnen inluiden. Beleggers met een lange horizon kunnen desalniettemin nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover blijven leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,40 neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Rond $ 1,50 treffen we bovendien een top uit het najaar van 2007. Een terugtest van deze top behoort tot de mogelijkheden.
Brent-olie corrigeert binnen stijgende trend
Brent-olie scherpte de afgelopen weken wederom het recordniveau verder aan. Met het driving season in de VS voor de boeg vraagt men zich af of de productiecapaciteit wel voldoende is. Vorige week attaqueerden Nigeriaanse rebellen opnieuw oliepijpleidingen van Shell, waardoor de productie werd onderbroken. Daarnaast moest een aantal boorplatformen in de Golf van Mexico vanwege zware weersomstandigheden de productie staken. Recent voorspelde Goldman Sachs dat de olieprijs in het tweede halfjaar naar $ 141 zal gaan. Eerder liet Goldman Sachs al weten dat de olieprijs binnen twee jaar tot $ 200 kan stijgen. De recente recordniveaus illustreren dat de sterk stijgende, lange termijn trend onverminderd intact is: in het afgelopen jaar is de prijs van Brent-olie bijna verdubbeld. Pas bij een doorbraak van het steunniveau rond $ 90 verslechtert het lange termijn beeld voor Brent-olie. Hoewel een wereldwijde recessie de olieprijs onder druk zou kunnen zetten, blijven de seinen op groen staan zolang de olieprijs boven zowel de horizontale als de stijgende steunlijn weet te blijven. Vooralsnog lijkt voor de olieprijs ‘the sky, the limit’ te zijn.
Dow test bodem april
De Dow Jones overwon de horizontale barrière op 12.750 punten waarmee de brede trading range, waarbinnen de Dow zich bevindt sinds februari, aan de bovenkant werd verlaten. Door de recente terugval heeft de index deze uitbraak echter teniet gedaan. Zolang de Dow het patroon van hogere toppen en hogere bodems (vanaf maart) weet vast te houden, mag nog van een verdere stijging worden uitgegaan. De vraag rees reeds eerder of de index in staat was om op recordjacht te gaan. Mocht de moed beleggers bij deze gedachte weer in de schoenen zinken, dan kan de index terug naar circa 11.700 punten of zelfs nog verder wegzakken richting de 11.000-puntengrens. De S&P500 onderwerpt de neklijn van het omgekeerd hoofdschouderpatroon aan een zeer zware test. De technologie-index Nasdaq toont daarentegen nog nauwelijks sporen van vermoeidheid en behoort daarmee tot de uitblinkers.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.