...

Is de bodem eindelijk bereikt?

5 juni 2008, 18:08 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De thema’s zijn nog steeds het­zelfde: de dol­lar is zwak, de oliepri­js sti­jgt en de afkoe­lende economie, de oplopende inflatie en de kredi­et­cri­sis houden de gemoed­eren bezig. Toch lijkt het wel of beleg­gers de afgelopen week weer wat min­der posi­tief tegen boven­staande zak­en aankeken. De indices lieten in de ver­slag­week opnieuw rode cijfers zien. Vooral par­ti­c­uliere beleg­gers lijken inmid­dels murw gebeukt door opnieuw dal­ende koersen.

De thema’s zijn nog steeds het­zelfde: de dol­lar is zwak, de oliepri­js sti­jgt en de afkoe­lende economie, de oplopende inflatie en de kredi­et­cri­sis houden de gemoed­eren bezig. Toch lijkt het wel of beleg­gers de afgelopen week weer wat min­der posi­tief tegen boven­staande zak­en aankeken. De indices lieten in de ver­slag­week opnieuw rode cijfers zien. Vooral par­ti­c­uliere beleg­gers lijken inmid­dels murw gebeukt door opnieuw dal­ende koersen.

De cor­rec­tie is ken­nelijk nog in volle gang. De stieren lijken moe gestre­den en de beren hebben het roer weer overgenomen. Het lange ter­mi­jn beeld is nog steeds niet rooskleurig zodat er nog steeds geen reden is voor onge­brei­deld opti­misme. De dal­ing van de afgelopen dagen dreigt een lagere top vanaf medio mei op de kaart te plaat­sen. Veel indices worste­len met voor­gaande bodems zodat het beeld nog steeds het best als neu­traal’ omschreven kan wor­den. De Europese aan­de­lenindices bevin­den zich sinds maart met veel pijn en moeite in een uptrend. Aangezien de recente dal­ing deze sti­j­gende trend aan de ultieme test onder­w­erpt, is het sce­nario van het oplopend wig­pa­troon nog steeds niet in de prul­len­mand beland. Daar­ente­gen is de hoop nog niet vervlo­gen, aangezien omkeer­pa­tro­nen in de vorm van omge­keerde kop­schoud­er­for­maties duiden op de vorm­ing van een bodem. De Europese indices mogen vanaf het huidi­ge niveau dan niet veel meer wegza­kken. Het bli­jven span­nende tij­den voor beleg­gers die smacht­en naar een nieuwe trend. 

Euro test dubbele bodem

Nadat de Europese munteen­heid in feb­ru­ari uit de con­sol­i­datiedriehoek brak, schoot deze direct door richt­ing $ 1,60. Dit niveau blijkt vooral­snog te hoog gegrepen, want de euro doet het momenteel wat rustiger aan. Onlangs stelden de leden van de Fed de groeiverwacht­ing voor de Amerikaanse economie naar bene­den bij, ter­wi­jl de inflatiev­erwachtin­gen juist wer­den ver­hoogd. Fed-voorzit­ter Ben S. Bernanke maak­te deze week ondubbelzin­nig duidelijk: er vol­gen (voor­lop­ig) geen rentev­er­lagin­gen. De dol­lar werd sterk­er en dus daalde de euro/​dollar. Momenteel test de euro de dubbele bodem rond $ 1,53. Het uur U’ nadert met rasse schre­den. Een door­braak zou een ver­vol­gdal­ing richt­ing $ 1,50 kun­nen inlu­iden. Beleg­gers met een lange hori­zon kun­nen desal­ni­et­temin nog steeds com­fort­a­bel in hun fau­teuil achterover bli­jven leunen. Pas als de jaren­lange, sti­j­gende ste­un­li­jn rond $ 1,40 neer­waarts wordt door­bro­ken, is het feest voor hen over. Rond $ 1,50 tre­f­fen we boven­di­en een top uit het najaar van 2007. Een terugtest van deze top behoort tot de mogelijkheden.

Brent-olie cor­rigeert bin­nen sti­j­gende trend

Brent-olie scherpte de afgelopen weken wederom het record­niveau verder aan. Met het dri­ving sea­son in de VS voor de boeg vraagt men zich af of de pro­duc­tieca­paciteit wel vol­doende is. Vorige week attaque­er­den Nige­ri­aanse rebellen opnieuw oliepi­j­plei­din­gen van Shell, waar­door de pro­duc­tie werd onder­bro­ken. Daar­naast moest een aan­tal boor­plat­for­men in de Golf van Mex­i­co van­wege zware weer­som­standighe­den de pro­duc­tie stak­en. Recent voor­spelde Gold­man Sachs dat de oliepri­js in het tweede half­jaar naar $ 141 zal gaan. Eerder liet Gold­man Sachs al weten dat de oliepri­js bin­nen twee jaar tot $ 200 kan sti­j­gen. De recente record­niveaus illus­tr­eren dat de sterk sti­j­gende, lange ter­mi­jn trend onver­min­derd intact is: in het afgelopen jaar is de pri­js van Brent-olie bij­na ver­dubbeld. Pas bij een door­braak van het ste­un­niveau rond $ 90 ver­slechtert het lange ter­mi­jn beeld voor Brent-olie. Hoewel een wereld­wi­jde recessie de oliepri­js onder druk zou kun­nen zetten, bli­jven de seinen op groen staan zolang de oliepri­js boven zow­el de hor­i­zon­tale als de sti­j­gende ste­un­li­jn weet te bli­jven. Vooral­snog lijkt voor de oliepri­js the sky, the lim­it’ te zijn.

Dow test bodem april

De Dow Jones over­won de hor­i­zon­tale bar­rière op 12.750 pun­ten waarmee de brede trad­ing range, waarbin­nen de Dow zich bevin­dt sinds feb­ru­ari, aan de bovenkant werd ver­lat­en. Door de recente terug­val heeft de index deze uit­braak echter teni­et gedaan. Zolang de Dow het patroon van hogere top­pen en hogere bodems (vanaf maart) weet vast te houden, mag nog van een verdere sti­jging wor­den uit­ge­gaan. De vraag rees reeds eerder of de index in staat was om op record­jacht te gaan. Mocht de moed beleg­gers bij deze gedachte weer in de schoe­nen zinken, dan kan de index terug naar cir­ca 11.700 pun­ten of zelfs nog verder wegza­kken richt­ing de 11.000-puntengrens. De S&P500 onder­w­erpt de nek­li­jn van het omge­keerd hoofd­schoud­er­pa­troon aan een zeer zware test. De tech­nolo­gie-index Nas­daq toont daar­ente­gen nog nauwelijks sporen van ver­moei­d­heid en behoort daarmee tot de uitblinkers.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.