...

IRRATIONAL EXUBERANCE

26 oktober 2008, 10:24 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Tja, die Alan Greenspan kon er wat van met de woord­keuze die hij gebruik­te. Als Greenspan een speech gaf, hing de hele finan­ciële wereld aan zijn lip­pen.
Greenspan


Eind 1996 tij­dens een van zijn vele speech­es gebruik­te Greenspan de woor­den irra­tionele uit­bundigheid. Wat een paar woor­den alle­maal kun­nen doen! De aan­de­lenko­ersen duikelden na deze woor­den met pro­cen­ten tegelijk. Greenspan heeft die woor­den nadi­en ook nooit meer gebruikt; de woor­den zijn echter wel wereld­beroemd gewor­den. Greenspan leerde hieruit hoe voorzichtig je moet zijn met het mak­en van woord­keuzes als je een bepaalde func­tie bek­leedt. Vele han­de­laren begrepen echter nooit zijn woor­den en zijn woord­keuzes. Je had een woor­den­boek nodig als Greenspan sprak. Het orakel van Del­phi is uitein­delijk zo’n 20 jaar voorzit­ter van de FED geweest en onder hem is de enorme zeep­bel ontstaan die op dit moment in een snel­trein­tem­po leeggeprikt wordt. Nu Greenspan weer vri­juit kan en mag spreken geeft hij toe dat hij fouten heeft gemaakt. 

Angst en hebzucht


De aan­de­len­mark­ten gedra­gen zich over het alge­meen irra­tion­eel. Over­dri­jven, bei­de kan­ten op. Eind jaren 90 is er een einde gekomen aan de jubel­stem­ming die bij­na een gen­er­atie lang heeft gedu­urd. De woor­den ANGST en HEBZUCHT zijn een beleg­ger niet vreemd. De hebzucht van de jaren 90 is momenteel com­pleet omges­la­gen naar de angst voor wat er nog komen gaat. De aan­de­len­mark­ten hebben inmid­dels een zeer groot voorschot genomen op een naderende recessie. 


Dal­ende huizen­pri­jzen in veel lan­den; sti­j­gende inflatie en afne­mend con­sumenten­vertrouwen mak­en eenieder kop­schuw. Winst­waarschuwin­gen en de kredi­et­cri­sis om maar wat te noe­men, geven ook de burg­er geen moed. Er is de laat­ste tijd al zoveel over geschreven, ik kijk zoals alti­jd maar naar de grafieken om te kijken of de grafieken me hou­vast geven over de toekom­stige richt­ing van de beurzen.


Allereest de vix­grafiek. Deze grafiek geeft de rust/​onrust weer in de markten.


vix dag­grafiek


Duidelijk is te zien dat er grote angst heerst onder beleg­gers. De paniek­graad­me­ter staat toren­hoog en geeft nog geen teken van ver­wakking aan. Dit komt tot uit­ing in de optiepremies. De optiepremies zijn extreem. 


Ver­vol­gens kijk ik naar de sp500; de graad­me­ter van de 500 groot­ste Amerikaanse bedrijven.






De trend is duidelijk dal­ende; Het MA 20 (voortschri­j­dend gemid­delde) daalt hard en de index staat eron­der. Het eerste licht­pun­t­je is nu te ont­dekken bij de MACD. Het afgelopen half jaar gaf de MACD goeie sig­nalen af. Achter­af logisch, want de trend is prachtig. Op dit moment staat de MACD op een kruis­punt. Hebben we de dal­ing gehad? Of wordt het een valse uit­braak? Geen idee en geen mening heb ik erover. Het valt me alleen op. Een 2e aan­dacht­spunt bij mij is de veel­ge­bruik­te ADX indi­ca­tor. (geeft de kracht van de dal­ing weer). Deze indi­ca­tor hapert. Voor mij is dit een reden om voor de korte ter­mi­jn voorzichtig te zijn. Let wel, in deze markt gaan de beweg­in­gen zo snel, dat iedere uit­spraak na 1 dag in de prulle­bak kan belanden. Ik ben me hier­van ter­dege bewust. 

Tenslotte ziet u de dag­grafiek van de aex.





Deze grafiek laat een­zelfde beeld zien als de sp500 grafiek. Wat mij betre­ft zit­ten we dus nu op een belan­grijk kruis­punt. Het koersveloop van komende week zal uit­sluit­sel geven. 

Sinds vorige week heb ik een optie-ser­vice op deze site waar­bij ik han­del­stips geef in weekop­ties en maan­dop­ties op voor­namelijk de aex index. U moet deze ser­vice niet zien als invulling van uw porte­feuille, u kunt de optie trad­ing ser­vice zien als aan­vulling. Leden kri­j­gen weke­lijks een uit­ge­brei­de update van mij en ont­van­gen mail en sms bij instap- en uitstapmomenten.


Heeft u inter­esse in de service? 




Ik wens u een enerverende han­del­sweek toe!

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.