![](/images/legacy-images/images/johan_lamote_02.gif)
Hoe zit het nu toch met de markten? Goedkoop in termen van P/E, Bond yield/dividend yield? Aantrekkelijke dividendrendementen?
En dan die artikels (ook op deze site) die aantonen dat het technische plaatje er verre van goed uitziet en dat de fundamenten wel eens door verdere subprime-excessen (of nog erger: uitwasemingen naar de kredietmarkten in het algemeen) en winstverwatering zouden onderuit gehaald kunnen worden.
Het verschil tussen paniek en realiteitszin is deze dagen bijzonder moeilijk te trekken.
Ik hou in die zin wel van de mening van verschillende bedrijfsleiders. Als er iemand weet hoe een bedrijf er voor staat, dan zijn zij het wel. Toegegeven, sommigen zijn waarschijnlijk wat té positief ingesteld en geloven heel erg in hun bedrijf. Maar als dit mensen zijn die al jaren de leiding hebben en hun bedrijf door periodes van hoog- en laagconjunctuur geloodst hebben, dan luister ik graag naar hun mening en nog liever kijk ik naar hun daden.
Als ik dan in De Tijd lees dat “Insiders massaal Belgische aandelen inslaan” en dat deze trend zich zowel in Europa als in de VS manifesteert, dan sla ik aan het denken.
De meeste van deze mensen doen dit niet voor het snelle geldgewin en vertrekken vanuit een lange termijnvisie. Ze hebben volgens mij een goed zicht op uitstaande orders, de markt in het algemeen en het competitieniveau van hun bedrijf in de markt waarin ze opereren.
Sommige royale bonussen worden nu dus in dergelijke aandelen omgezet en uiteraard doen deze mensen dit slechts vanuit één visie: ik kan nu aan een goedkope prijs kopen en zal op termijn meer verdienen dan de vergoeding die ik krijg op risicoloze beleggingen.
Het zou trouwens van 1995 geleden zijn dat insiders meer aandelen kochten dan ze verkochten.
In België vermeldt de krant vooral aankopen in GBL, Dexia en Retail Estates. Hierbuiten wordt het voorbeeld van Siemens gegeven, waar de voltallige 29-leden tellende raad van bestuur besloot aandelen bij te kopen.
Jammer dat dit niet wordt ondersteund door aandeelinkoopprogramma’s: deze zijn fors gedaald. De subprime laat verschillende bedrijven waarschijnlijk vrezen voor een credit-crunch zodat ze liever liquiditeiten aanhouden in deze onzekere tijden.
Wat ik doe: via enkele websites (je kan vb. via ‘inside buying’ wat googlen) noteer ik wanneer, door wie en tegen welke prijs aandelen worden opgepikt die ik reeds een tijdje volg en waarvan ik een aankoop overweeg. Bij sommige van die aandelen is dit nieuws alleen al goed voor een koersopstootje. Ik laat dit enkele weken rusten (in de huidige volatiele tijden is dat niet zo moeilijk) en probeer dan zelf te kopen onder de prijs van die grote pakketten. Meestal hanteer ik hier een lange termijnvisie, maar bij meer volatiele aandelen ga ik soms voor een kort ritje.
Johan Lamote
US Markets