![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Op de top van de berg is het uitzicht altijd het mooist. Echter, beleggers keken naar beneden en begonnen wat hoogtevrees te krijgen. Bijna op de top, zijnde de all time high op 8.065 punten, keerde de DAX wederom zuidwaarts. Hoewel de rente sinds medio maart ruim 15% is opgelopen, werkte die pas deze week negatief door. Daardoor zag men dat de Europese indices, onder leiding van dalende financiële waarden, een (lichte) correctie ondergingen. De bredere index Eurostoxx50 daalde eveneens waardoor het steunniveau van mei werd opgezocht en aan een stevige test werd onderworpen. De indices hebben nog behoorlijk wat ruimte om te dalen voordat het beeld echt negatief wordt. Pas als de steunniveaus in de vorm van de toppen in februari worden doorbroken, wordt het technische plaatje zorgwekkender. De vraag is echter of men hierop wil wachten.
Rente doorbreekt 4,50%-grens
Sinds de rente overtuigend aan de bovenkant van de trading range tussen 4,15% en 4,30% uitbrak, heeft zich vrijwel geen correctie meer voorgedaan. De stijging verliep zo krachtig dat zelfs de stijgende weerstandslijn rond 4,40% werd doorbroken. De jacht werd direct geopend richting 4,50%. Dit koersdoel markeert de weerstand van de toppen van 2003 en 2004 en is sneller dan verwacht bereikt. Rond het huidige niveau zouden we echter een adempauze kunnen verwachten waardoor de stijging wat gas terugneemt. Zolang de koers boven het steunniveau van 4,15% weet te blijven, blijft de positieve trend intact. De rente mag zelfs tot 3,94% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De fors gestegen rente lijkt nu ook een negatieve invloed te hebben op de aandelenmarkten. De rechte lijn omhoog is een slechte ontwikkeling voor obligatiehouders. De stijgende rente wordt namelijk veroorzaakt door dalende obligatiekoersen. In combinatie met de forse koersdaling, vormen obligaties door de lage rentevergoeding een weinig interessante belegging. Selectief beleggen in aandelen heeft nog steeds veruit onze voorkeur.
Nikkei: nieuwe ronde, nieuwe kansen?
Het lijkt erop dat de Japanse index eindelijk heeft kunnen afrekenen met de zware horde op 17.500 punten. De korte termijn dalende weerstandslijn werd doorbroken, die samen met de stijgende trendlijn vanaf de zomermaanden een driehoekspatroon vormde. Momenteel ondervindt de index zware weerstand van een fors koershiaat tussen 17.844 en 18.073 punten, dat de index keer op keer terugwerpt, maar de Nikkei geeft zich niet zomaar gewonnen. Zolang de index boven de oplopende steunlijn rond 17.500 punten weet te blijven, kan de Japanse beurs nog steeds de jacht voortzetten op de top van februari op 18.215 punten. Mocht echter de oplopende steunlijn het niet houden, dan kan de Nikkei zich opmaken voor een daling richting 16.640 of zelfs 15.500 punten. De Nikkei probeerde het nog een keer en ging met een opwaarts koershiaat afgelopen vrijdag een nieuwe ronde in. Een eerste krachtige kopstoot is alweer uitgedeeld door de gap vrijwel geheel te dichten. Of deze poging nu wel een succesvol vervolg krijgt, zal nog moeten blijken. De onderhavige gap blijkt vooralsnog een ware plaaggeest voor de Japanse index.
Nasdaq valt ten prooi aan winstnemingen
De opmars van de Amerikaanse indices lijkt een tijdelijke halt te zijn toegeroepen door uitlatingen van de monetaire autoriteiten. Terwijl Greenspan verwees naar overspannen effectenbeurzen in China, verklaarde Bernanke vooral inflatiegevaar te zien. Beleggers namen het zekere voor het onzekere en namen winst. Zowel de Dow, S&P500 en de Nasdaq vielen ten prooi aan winstnemingen. Dit zijn echter welkome correcties, want de indices zijn sinds maart vrijwel zonder een noemenswaardige correctie gestegen. Zolang de toppen van februari intact blijven, blijft de stijgende trend gehandhaafd. Er bevindt zich derhalve nog wel wat dalingsruimte, voordat het beeld negatief wordt. Voor de korte termijn is het beeld echter wel wat neutraler geworden en is het afwachten hoe sterk bovenstaande steunniveaus blijken te zijn.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link