...

Inflatiespook boezemt schrik in

8 juni 2007, 08:54 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vorige week werd de markt nog kort­stondig opgeschrikt door het ver­meende Rode Gevaar’ uit het Verre Oost­en. Beleg­gers lijken sinds feb­ru­ari een andere per­cep­tie te hebben gekre­gen en deden de forse koers­dalin­gen in Chi­na af als een lokale aan­gele­gen­heid. Ver­vol­gens ste­gen de Amerikaanse en Europese indices gewoon verder. Het echte gevaar bleek echter veel dichter bij huis te liggen: inflatie. Beleg­gers zijn aller­gisch voor inflatie waar­door de ger­ing­ste aan­wi­jz­ing voor een inflati­esti­jging al snel zorgt voor de nodi­ge ner­vositeit. Geen won­der dat beleg­gers een Pavlov-reac­tie lieten zien nadat Fed-pres­i­dent Bernanke iedere hoop op een rentev­er­lag­ing de grond in boorde.

Op de top van de berg is het uitzicht alti­jd het mooist. Echter, beleg­gers keken naar bene­den en begonnen wat hoogtevrees te kri­j­gen. Bij­na op de top, zijnde de all time high op 8.065 pun­ten, keerde de DAX wederom zuid­waarts. Hoewel de rente sinds medio maart ruim 15% is opgelopen, werk­te die pas deze week negatief door. Daar­door zag men dat de Europese indices, onder lei­d­ing van dal­ende finan­ciële waar­den, een (lichte) cor­rec­tie ondergin­gen. De bredere index Eurostoxx50 daalde eve­neens waar­door het ste­un­niveau van mei werd opge­zocht en aan een ste­vige test werd onder­wor­pen. De indices hebben nog behoor­lijk wat ruimte om te dalen voor­dat het beeld echt negatief wordt. Pas als de ste­un­niveaus in de vorm van de top­pen in feb­ru­ari wor­den door­bro­ken, wordt het tech­nis­che plaat­je zorg­wekkender. De vraag is echter of men hierop wil wachten.

Rente door­breekt 4,50%-grens

Sinds de rente over­tu­igend aan de bovenkant van de trad­ing range tussen 4,15% en 4,30% uit­brak, heeft zich vri­jwel geen cor­rec­tie meer voorgedaan. De sti­jging ver­liep zo krachtig dat zelfs de sti­j­gende weer­stand­sli­jn rond 4,40% werd door­bro­ken. De jacht werd direct geopend richt­ing 4,50%. Dit koers­doel mar­keert de weer­stand van de top­pen van 2003 en 2004 en is sneller dan verwacht bereikt. Rond het huidi­ge niveau zouden we echter een adem­pauze kun­nen verwacht­en waar­door de sti­jging wat gas terugneemt. Zolang de koers boven het ste­un­niveau van 4,15% weet te bli­jven, bli­jft de posi­tieve trend intact. De rente mag zelfs tot 3,94% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De fors geste­gen rente lijkt nu ook een negatieve invloed te hebben op de aan­de­len­mark­ten. De rechte lijn omhoog is een slechte ontwik­kel­ing voor oblig­atiehoud­ers. De sti­j­gende rente wordt namelijk veroorza­akt door dal­ende oblig­atieko­ersen. In com­bi­natie met de forse koers­dal­ing, vor­men oblig­aties door de lage rentev­er­goed­ing een weinig inter­es­sante beleg­ging. Selec­tief beleggen in aan­de­len heeft nog steeds veruit onze voorkeur.

Nikkei: nieuwe ronde, nieuwe kansen?

Het lijkt erop dat de Japanse index ein­delijk heeft kun­nen afreke­nen met de zware horde op 17.500 pun­ten. De korte ter­mi­jn dal­ende weer­stand­sli­jn werd door­bro­ken, die samen met de sti­j­gende trendli­jn vanaf de zomer­maan­den een driehoekspa­troon vor­mde. Momenteel ondervin­dt de index zware weer­stand van een fors koer­shi­aat tussen 17.844 en 18.073 pun­ten, dat de index keer op keer terug­w­erpt, maar de Nikkei geeft zich niet zomaar gewon­nen. Zolang de index boven de oplopende ste­un­li­jn rond 17.500 pun­ten weet te bli­jven, kan de Japanse beurs nog steeds de jacht voortzetten op de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten. Mocht echter de oplopende ste­un­li­jn het niet houden, dan kan de Nikkei zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 of zelfs 15.500 pun­ten. De Nikkei probeerde het nog een keer en ging met een opwaarts koer­shi­aat afgelopen vri­jdag een nieuwe ronde in. Een eerste krachtige kop­stoot is alweer uitgedeeld door de gap vri­jwel geheel te dicht­en. Of deze poging nu wel een suc­cesvol ver­volg kri­jgt, zal nog moeten blijken. De onder­hav­ige gap blijkt vooral­snog een ware plaaggeest voor de Japanse index.

Nas­daq valt ten prooi aan winstnemingen

De opmars van de Amerikaanse indices lijkt een tijdelijke halt te zijn toegeroepen door uit­latin­gen van de mon­e­taire autoriteit­en. Ter­wi­jl Greenspan ver­wees naar over­span­nen effecten­beurzen in Chi­na, verk­laarde Bernanke vooral inflatiegevaar te zien. Beleg­gers namen het zekere voor het onzekere en namen winst. Zow­el de Dow, S&P500 en de Nas­daq vie­len ten prooi aan win­st­ne­min­gen. Dit zijn echter welkome cor­rec­ties, want de indices zijn sinds maart vri­jwel zon­der een noe­menswaardi­ge cor­rec­tie geste­gen. Zolang de top­pen van feb­ru­ari intact bli­jven, bli­jft de sti­j­gende trend gehand­haafd. Er bevin­dt zich der­halve nog wel wat dal­ingsruimte, voor­dat het beeld negatief wordt. Voor de korte ter­mi­jn is het beeld echter wel wat neu­traler gewor­den en is het afwacht­en hoe sterk boven­staande ste­un­niveaus blijken te zijn.

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.