...

Inflatie en aandelen

29 maart 2011, 07:45 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Dwal­end door de vele bericht­en viel mijn oog op een opmerke­lijk artikel van de hand van econoom en voor­ma­lig banki­er Alas­dair Mecleod met als titel Infla­tion and Equi­ties’.


Hierin gaat hij in op de mis­vat­ting dat inflatie voor aan­de­len hele­maal niet zo slecht hoeft te zijn. In de jaren 70 werd echter wel al duidelijk dat de beurs op z’n minst geen gelijke tred hield met de oplopende inflatie. De Dow zwab­berde in die tijd tussen de 600 en 900 pun­ten. De beurs begon pas echt te tip­pe­len” nadat bankpres­i­dent Paul Vol­ck­er begin jaren 80 de opgelopen inflatie tot ca. 15% begon aan te pakken met een krachtig hogere Fed­er­al Fund Rate (korte rente) tot boven de 20%. Dat kon toen nog. Nadat de rente in de jaren 80 als gevolg van een teruglopende inflatie suc­cessievelijk kon wor­den ver­laagd, wist de Dow zich uit de dol­drums’ van de jaren 70 te bevri­j­den tot het niveau waarop we thans staan als gevolg van een ultra­lang en ultra­laag aange­houden rente.

MacLeod stelt in zijn inlei­d­ing dat er een alge­meen geloof heerst dat aan­de­len de beste bescherming tegen inflatie bieden. Maar tevens: this over-sim­pli­fies the rela­tion­ship between share prices and infla­tion and is only true in cer­tain cir­cum­stances’ (dit is een over-sim­pli­fi­catie van de relatie tussen aan­de­lenko­ersen en inflatie en geldt slechts onder bepaalde omstandighe­den). Gold and sil­ver min­ing enter­pris­es how­ev­er are the true beni­fi­cia­ries of infla­tion, but for investors in bog-stan­dard equi­ties there will be sub­stan­tial loss­es before the final infla­tion pro­tec­tion kicks in’ (goud- en zil­ver­mi­jn­bouw­ers zullen even­wel de echte win­naars zijn bij inflatie, doch beleg­gers in ordi­naire” aan­de­len staan eerst flinke ver­liezen te wacht­en voor­dat de uitein­delijke inflatiebescherming optreedt).

Voorts maakt hij een vergelijk­ing van een beleg­ging in een 10-jarige trea­sury (Amerikaanse staat­soblig­atie) vanaf 1971 (toen de dol­lar werd los­gekop­peld van het goud) inclusief de geherin­vesteerde renteop­breng­sten afgezet tegen de S&P tot op van­daag. Het blijkt dan dat de invester­ing in de 10-jarige trea­sury het met 15 keer de inleg beter heeft gedaan dan de S&P met 13 maal de inzet inclusief her­in­vester­ing van div­i­dend.

Daarop zegt hij dat de rente een veel belan­grijk­er invloed op de mark­ten blijkt te hebben. De huidi­ge kredi­et­cy­clus werd ingezet met de suc­cessievelijke rentev­er­lagin­gen in de jaren 80 to encour­age busi­ness invest­ment and eco­nom­ic growth’ (om de economis­che groei te stim­uleren). Dat is tevens de aanzet geweest tot de onge­ho­ord lang­durige bull mar­ket’ van de laat­ste der­tig jaar. Hij zegt verder the pun­dits will tell you that equi­ties are dis­count­ing improv­ing prof­its; while there is some truth in this, the real­i­ty is that equi­ty prices are ben­e­fit­ting most­ly from the expan­sion of mon­ey and cred­it and low inter­est rates’ (de geleer­den” willen je lat­en geloven dat aan­de­len de win­sten verdis­con­teren; hoewel hierin enige waarheid schuilt, gebiedt de werke­lijkheid te zeggen dat de aan­de­lenko­ersen meer profi­jt hebben van de geld­groei, kredi­et en een lage rente). Hoe langer de rente wordt laag gehouden, hoe grot­er de geld- en kredi­et­groei, hoe hoger de beurs en hoe grot­er de infla­toire druk die op goed moment alti­jd z’n cor­rigerend beslag kri­jgt.

In het verleden zag je dat aan­de­len de trends van cyclis­che hoogte- en dieptepun­ten reflecteer­den waar­bij after all’ de opvat­ting werd onder­s­te­und dat aan­de­len een hedge’ tegen inflatie zouden bieden”.

MacLeod tekent in zijn artikel hier­bij aan: the sit­u­a­tion today is rad­i­cal­ly dif­fer­ent. Inter­est rates are at record lows and have fuelled share price ris­es, con­firm­ing to the first phase of our cred­it cycle mod­el. But instead of infla­tion aris­ing from excess demand, we have stagfla­tion, the result of excess mon­ey in cir­cu­la­tion. Con­se­quent­ly, the prospect is for increas­ing inter­est rates with­out the usu­al eco­nom­ic recov­ery’ (de sit­u­atie is heden ten dage totaal anders: de rente staat op een record laagtepunt en zorgde voor hogere aan­de­lenko­ersen, waarmee de eerste fase van ons kredi­et cyclus mod­el wordt beves­tigd. Maar in plaats van inflatie als gevolg van een sti­j­gende vraag hebben we nu stagflatie als gevolg van te veel in omloop gebracht geld. Bijgevolg luidt dit een hogere rente in zon­der het gebruike­lijke economis­che her­s­tel).

Hij voegt er aan toe dat dit enige toelicht­ing behoeft en zegt dan: the ten­ta­tive signs of recov­ery are mis­lead­ing in the US, the U.K. and much of Europe. The unprece­dent­ed quan­ti­ties of raw” mon­ey inject­ed into the economies have been about as effec­tive as try­ing to kick life into a dead body’ (de ver­meende her­s­telsig­nalen in de VS, VK en meren­deels in Europa zijn mis­lei­dend. De nooit eerder ver­toonde gigan­tis­che hoeveel­he­den geld zon­der onder­pand” die in de economie wer­den gepompt, zijn niet effec­tiev­er gebleken dan beadem­ing op een lijk toe te passen ofwel trekken aan een dood paard). Noot RB: Japan had aan dit rijt­je als lij­dend” voor­beeld kun­nen wor­den toegevoegd.

Tegelijk­er­ti­jd stelt hij vast dat de economieën in opkomende lan­den als gevolg van de vraag uit het West­en overver­hit zijn ger­aakt. Het kredi­et dient daar aan ban­den te wor­den gelegd zodat deze economieën in de laat­ste fase van de kredi­et­cy­clus zijn komen te verk­eren.

Als gevolg hier­van kijken bedri­jven in de west­erse economieën nu aan tegen een toekomst van een hogere rente en bijgevolg afne­mende ver­di­en­sten. (Noot RB: tegelijk­er­ti­jd treedt er margev­erkrap­ping op als gevolg van de opkomende inflatie zon­der dat deze kan wor­den door­berek­end bij sta­tion­aire lonen, arbei­ds­markt met vraagtekens in samen­hang met hogere kosten van lev­en­son­der­houd, ergo afne­mende koop­kracht).

Hij gaat door met een en ander maakt de vooruitzicht­en voor sti­j­gende aan­de­lenko­ersen niet aan­lokke­lijk­er. Sterk­er, de zich thans aan­di­enende stagflatie zal die van de jaren 70 doen verbleken en heeft de poten­tie een bear mar­ket’ te creëren met een omvang die de per­cep­tie van beleg­gers — aan­de­len bieden bescherming tegen inflatie – sterk zal ontkracht­en”.

Grof schan­daal
Het ver­haal wordt er niet vrolijk­er op wan­neer hij verder gaat met te zeggen dat exces­sive­ly high lev­els of mon­e­tary infla­tion from the US are begin­ning to be reflect­ed in grow­ing price infla­tion in near­ly all fiat cur­ren­cies (de excessief hoge mon­e­taire inflatie niveaus vanu­it de VS begin­nen nu een sti­j­gende pri­js­in­flatie in alle fiat” munteen­heden weer te geven).

Key­ne­si­aanse economen en andere wish­ful thinkers’ in het West­en schri­jven de pri­js­in­flatie bij voort­dur­ing toe aan externe fac­toren (zoals sti­j­gende olie- en voed­sel­pri­jzen en sti­j­gende kosten in de opkomende lan­den) maar niet aan de mon­e­taire link. Navenant wor­den ook de révoltes in het Mid­den-Oost­en uit­gelegd”. Deze economen zouden beter moeten weten en miss­chien weten ze ook wel beter maar dur­ven dat als belei­ds­mak­er van de cen­trale over­heid niet naar buiten te bren­gen. Hen past slechts sluier­ing van het aangezicht maar daarte­gen zal Wilders wel weer appel aan­teke­nen mak­en. Het is een grof schan­daal dat deze waarheid in de ontken­nings­fase bli­jft steken en niet naar buiten wordt gebracht! De reken­ing wordt nu alleen maar grot­er en de day of reck­on­ing’ een dag die je nooit had willen meemak­en!

Too lit­tle, too late
Je moet er dan ook van uit gaan dat wat er ook van bove­naf afkomt” geen wezen­lijke bij­drage zal lev­eren aan de oploss­ing van dit immense prob­leem met ver­reik­ende gevol­gen. Bijgevolg mag je niet meer verwacht­en dan de titel van deze alin­ea aangeeft. Vergeet daar­bij niet dat wat er ook uit de Fed’s kok­er komt dit te allen tijde directe gevol­gen heeft voor de valuta’s die op een of andere wijze direct aan de dol­lar zijn gekop­peld en indi­rect voor alle.

Stagflatie
Aan het eind van zijn betoog zegt MacLeod dat this is the prin­ci­pal dan­ger to inter­na­tion­al sta­bil­i­ty cur­rent­ly posed by the world’s reserve cur­ren­cy, and gov­ern­ment finances in the US today are so bad that there is no polit­i­cal option but to con­tin­ue with mon­e­tary infla­tion in accel­er­at­ing quan­ti­ties’ (dit is het wezen­lijke gevaar voor de inter­na­tionale sta­biliteit die thans nog wordt beheerst door s wereld’s reserve­va­l­u­ta, ter­wi­jl de staat van de over­hei­ds­fi­nan­ciën in de VS er zodanig aan toe is dat er geen andere optie open­staat dan door te gaan met de huidi­ge mon­e­taire inflatie maar dan slechts in groeiende vol­umes). Voorts zegt hij: these cir­cum­stances lead us to con­clude that the cur­rent emerg­ing peri­od of stagfla­tion can only be fol­lowed by hyper­in­fla­tion, not just for the dol­lar but for all paper cur­ren­cies’ (deze omstandighe­den bren­gen ons tot de con­clusie dat de nu ontluik­ende peri­ode van stagflatie alleen maar kan wor­den gevol­gd door hyper­in­flatie, niet alleen in de dol­lar maar in alle papieren munten). Ook al zou de rente sti­j­gen dan zal deze het tem­po van de inflatie niet weten bij te houden.

Hyper­in­flatie
In een teruglopende economie zullen bedri­jven alleen hyper­in­flatie kun­nen over­leven door hun oper­a­tionele activiteit­en flink terug te draaien, reken­ing houdend met een ineen zij­gende con­sump­tie. Voor beleg­gers valt over een breed ter­rein weinig eer te behalen en zek­er niet in de klassieke ver­mo­gen­sklassen als aan­de­len, obli’s en vast­goed. Voor pen­sioen­fond­sen voor zover ze niet in edel­metaal belegd zijn — dat mag hier niet! — is dit een droef per­spec­tief. Het beurspa­troon in het geweld van de hyper­in­flatie zal in ieder geval de vlucht uit het papi­er” uit­drukke­lijk weer­spiege­len, het­geen z’n weer­slag vin­dt in de zgn. hard assets. De sec­tor die het meest zal prof­iteren van het dode papi­er” is edel­metaal.

Escape’
Mijn­bouw­ers mogen zich ver­heugen in hogere pri­jzen, drama­tisch dal­ende kosten (de kosten zullen de waardes­ti­jging van het edel­metaal bij lange na niet kun­nen vol­gen. Immers de kosten­sti­jgin­gen in de pro­duc­tie sti­j­gen weliswaar mee met de inflatie maar dalen ver­taald in sti­j­gende edel­metaal­waar­den. Buiten de oper­a­tionele kosten zullen de loonkosten in reële ter­men ook dalen, ter­wi­jl de kap­i­taalkosten irrel­e­vant wor­den daar de geërfde schulden wor­den weg geïn­fleerd.

Kor­tom, beleg­gers die denken dat aan­de­len vol­doende bescherming tegen inflatie bieden, komen van een koude ker­mis thuis, nog­maals ten­z­ij belegd in edel­metaal­fond­sen.

Robert Bron­cel, met dank aan Alas­dair MacLeod
Pub­li­cist US Mar­kets

NB. Deze col­umn gaat ook naar onze bankpres­i­dent Nout Wellink, onder de vol­gende begelei­dende tekst:

Geachte heer Wellink,

Op de laat­ste door mij aan uw adres ver­zon­den col­umn Viva la Restau­ra­tion” van 25 nov. 2009 heeft u niet kun­nen of willen rea­geren. Van­daar deze nieuwe poging onder bijlage.

Het staat u als opvol­ger van wijlen Willem Duisen­berg, die nota bene ons” goud (onze koop­kracht) in geza­men­lijk over­leg met andere cen­trale bankkom­pa­nen uit die tijd tegen een rock bot­tom’ pri­js wist te verkopen (over de doden overi­gens niets dan goeds), uit­er­aard vrij al dan niet te rea­geren. Het gaat hier echter wel om de essen­tie van de cen­trale bankpoli­tiek en in dat kad­er zou het u sieren op z’n minst een gelu­id­je” te lat­en horen.

Voorts heeft u in uw hoedanigheid van cen­trale bankpres­i­dent van ons land ken­baar gemaakt niet onwel­wil­lend te staan ter zake van de opvol­ging van EU col­le­ga Jean-Claude Trichet.

Beseft u wel wat u hier­mee vanu­it de luwte” van uw huidi­ge func­tie op de hals haalt? Immers, u zult moeil­ijk anders kun­nen dan de huidi­ge EU-bankpoli­tiek voortzetten in de weten­schap dat uw inmid­dels illus­tere col­le­ga van de cen­trale bank in Duit­s­land Carl Weber onlangs in klipp-und-klare bewo­ordin­gen heeft duidelijk gemaakt vooral te willen passen voor voortzetting van deze poli­tiek. Dat hij daarmee zijn bond­skanse­li­er Angela Merkel in ver­legen­heid heeft gebracht nam hij voor lief.

U dient zich in deze nieuwe hoedanigheid te realis­eren dat u niet veel meer rest dan als ter­aardebesteller” van de huidi­ge Europese mon­e­taire poli­tiek in de geschiedenis­boek­jes te wor­den bijgeschreven. Dat zal uw nages­lacht u niet in dank afne­men even­min als de rest van de Ned­er­landse bevolk­ing. Het ware beter indi­en u à la Weber een soort­gelijk gelu­id zou lat­en horen. Het ware ook beter indi­en u zich zou inzetten voor een andere dan een fear and greed’ oplei­d­ing aan de uni­ver­siteit.

Tenslotte wil ik u in dit kad­er de woor­den van Thomas Jef­fer­son (3e pres­i­dent van de VS) niet onthouden:
The Cen­tral Bank is an insti­tu­tion of the most dead­ly hos­til­i­ty against the prin­ci­ples and form of our Con­sti­tu­tion and deprives the peo­ple of their prop­er­ty until their chil­dren wake up home­less in a coun­try their fathers con­quered”.

Rest mij u onder deze bizarre omstandighe­den wijsheid te wensen!

Robert Bron­cel


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.