...

Indices vervolgen weg naar boven

26 januari 2007, 08:20 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Ondanks een dal­ing in het begin van de week, ver­vol­gden de inter­na­tionale indices deze week hun weg naar boven. Hoewel de meeste indices in een wat vlakkere trend terecht zijn gekomen, staan de seinen inter­na­tion­aal nog steeds op groen. Maar hoe­lang nog? In de Verenigde Stat­en wer­den deze week opnieuw records geves­tigd door de Dow Jones en de S&P 500. Ook in Europa bewe­gen de indices zich rond nieuwe meer­jarige records. Daarmee komen oude weer­standen weer in zicht.

Ondanks een dal­ing in het begin van de week, ver­vol­gden de inter­na­tionale indices deze week hun weg naar boven. Hoewel de meeste indices in een wat vlakkere trend terecht zijn gekomen, staan de seinen inter­na­tion­aal nog steeds op groen. Maar hoe­lang nog? In de Verenigde Stat­en wer­den deze week opnieuw records geves­tigd door de Dow Jones en de S&P 500. Ook in Europa bewe­gen de indices zich rond nieuwe meer­jarige records. Daarmee komen oude weer­standen weer in zicht.

Na het her­s­tel van vorige week heeft de Dow Jones de min­der steil sti­j­gende trend uit begin decem­ber her­vat. De index steeg deze week verder en zette woens­dag weer een nieuw record neer door te sluiten op 12.621 pun­ten. Daarmee test de index de weer­stand van het smalle trend­kanaal. Eerste ste­un vin­den we op 12.470 pun­ten in de vorm van de oplopende ste­un­li­jn. Mocht deze geen stand­houden, dan valt ste­un te verwacht­en bij 12.343 pun­ten, waar in decem­ber een bodem is gevor­md. De S&P 500 beves­tigt met een nieuwe high op 1.440 pun­ten de sti­j­gende trend. De oplopende ste­un werd don­derdag aan een ste­vige test onder­wor­pen. Zolang deze stand­houdt, ligt de weg open naar de oplopende weer­stand, die zich momenteel op 1.457 pun­ten bevindt. 

De Nas­daq viel vorige week nog uit de sti­j­gende trend die stamt uit augus­tus 2006. Gelukkig veerde de index woens­dag krachtig op van de onderz­i­jde van een nieuwe sti­j­gende trend. Deze wordt gevor­md door de top­pen en bodems vanaf novem­ber vorig jaar. Door de vorm­ing van dit nieuwe trend­kanaal is het waarschi­jn­lijk dat de koers een min­der steil ver­loop zal lat­en zien. De eerste weer­stand ont­moeten we bij de vorige top bij 2.503 pun­ten. De index onder­wierp don­derdag de ste­un op 2.434 pun­ten aan de onderkant van het trend­kanaal alweer aan een zware test. 

Natu­urlijke ste­un voor de olie?


Vanaf de con­sol­i­datie aan het begin van deze eeuw rond $ 23 steeg de oliepri­js naar een record op $ 78,20. Sinds 9 augus­tus zakt de koers als­maar verder weg. De pri­js van Brent-olie aarzelde rond het 61,8% Fibonac­ci-niveau. Nadat de olie door deze hor­i­zon­tale ste­un zak­te op $ 58, was de sti­j­gende trend ten einde gekomen. Tegelijk­er­ti­jd ontstond door de vorm­ing van een kop-schoud­er­pa­troon een nieuwe impuls voor de dal­ing. De voor­ma­lige ste­un treedt nu op als weer­stand. De oliepri­js daalde ver­vol­gens tot het 50% Fibonac­ci-niveau. Iets boven $ 50, waar zich een tweede natu­urlijk ste­un­niveau bevin­dt, veerde de oliepri­js op. Een terugtest van het eerste cor­rec­tieniveau is nu mogelijk. Zal Leonar­do Fibonac­ci de olie dit keer wel kun­nen behoe­den voor een verdere daling?

Euro maakt zich op voor een stijging

De euro-dol­larko­ers bevin­dt zich momenteel in een dal­ende ver­bre­dende wig’. Dit koerspa­troon wordt geken­merkt door zow­el lagere top­pen als bodems, waar­bij de bodems een grotere dal­ing ten opzichte van elka­ar lat­en zien dan de top­pen. De koers bevin­dt zich momenteel net boven de onderkant van de for­matie. Dit is een inter­es­sant moment. Er is namelijk weinig ruimte naar bene­den, maar veel opwaarts poten­tieel. De euro-dol­larko­ers vin­dt ste­un rond $ 1,29, gevor­md door de top van juni 2006. Een neer­waartse door­braak van dit ste­un­niveau geeft ruimte voor een dal­ing tot de oplopende ste­un­li­jn die zich inmid­dels bevin­dt bij $ 1,276. Nu de koers opveert, kan de Europese munt opnieuw richt­ing $ 1,33 of zelfs de top­pen van maart 2005 ($ 1,3464) en decem­ber 2004 ($ 1,3623) stijgen.

DAX richt­ing oude top
De DAX bli­jft deze week bin­nen de oplopende wig, ondanks de zware test van de ste­un­li­jn afgelopen dins­dag. De koers veerde intra­day krachtig op en zette een dag lat­er koers naar de bovenkant van dit patroon. De index beweegt zich dus in een smalle band­breedte naar de weer­stand bij 6.795 pun­ten. Op deze stand bevin­dt zich een dubbele top uit decem­ber 2000 en jan­u­ari 2001. Met deze ken­nis in het achter­hoofd, moet er reken­ing gehouden wor­den met een eventuele terug­val. Een eventuele nieuwe cor­rec­tie kan reke­nen op ste­un rond 6.546 pun­ten van de oplopende ste­un die stamt uit de zomermaanden.




De Franse CAC40-index ver­toont grote overeenkomst met de DAX. Ook de Franse index heeft een wig­pa­troon gevor­md. Een oplopende ste­un­li­jn kan getrokken wor­den over de bodems vanaf decem­ber. De weer­stand­sli­jn is ontstaan in novem­ber. Zware weer­stand wacht op 5.695 pun­ten, bij de top van 2001. De Eurostoxx-50 worstelde don­derdag met de weer­stand op 4.188 pun­ten. Bij een ges­laagde uit­braak zet de index koers naar de bovenkant van het trend­kanaal, richt­ing 4.228 pun­ten. De vorige bodem op 4.090 pun­ten dient als eerste ste­un. Het belooft een bij­zon­der span­nende week te worden. 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.