![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt, en met name de verliezen die geleden worden op subprime-hypotheekportefeuilles, begonnen deze week vat te krijgen op de effectenbeurzen. Beleggers werden nerveus en verkochten aandelen ten faveure van obligaties. De indices kwamen in een vrije val terecht die de correctie in februari evenaarde. Nu is het de grote vraag of de problemen zich als een olievlek verder uitbreiden, of dat het ergste leed inmiddels is geleden.
De koersval was dermate scherp dat de indices daalden richting cruciale steunniveaus. De CAC40 en de Eurostoxx50 zakten diep door de knieën en doken onder de top van februari. Wel vonden de indices steun bij de stijgende steunlijnen die vanaf de zomermaanden van 2006 zijn gevormd. De DAX ligt er technisch gezien het beste bij, want deze bevindt zich nog ruim boven de top van februari, waar ook de lange termijn stijgende steunlijn zich bevindt. Het is belangrijk dat de indices steun weten te vinden en binnenkort een sterk herstel laten zien, want anders hebben we te maken met een vlagpatroon binnen de dalende trend. Mochten de Europese indices verder wegzakken, dan ligt er nog veel dalingsruimte. Zolang niemand weet tot waar de problemen op de kredietmarkt strekken, zal de markt in onzekerheid verkeren en is het gissen waar de bodem zal komen te liggen. Mocht de schade daarentegen blijken mee te vallen, dan zouden de effectenbeurzen weer even zo hard kunnen stijgen.
Rente consolideert
De rente heeft garen gesponnen bij de onrust op de aandelenmarkten. De obligatiekoersen stegen, waardoor de rente verder daalde richting een niveau van 4,4%. In principe is deze daling niet vreemd, want de stijging kende sinds maart nauwelijks een correctie. Wel heeft de rente in juli nog een nieuwe top neergezet rond 4,73%. Inmiddels is de sterk stijgende trend vanaf maart verlaten. De rente mag daarentegen zelfs tot 4,03% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De vraag is nu waar die hogere bodem zal worden geplaatst. Een negatieve factor is de inflatie, die een drukkend effect heeft op de obligatiekoersen. Inflatie holt de waarde van vastrentende waarden uit en zorgt voor een gestage stijging van de rente. Vooralsnog vormen obligaties door de relatief lage rentevergoeding een weinig interessante belegging. Selectief beleggen in aandelen blijft dan ook veruit onze voorkeur houden. Wel is het van belang om de renteontwikkeling te blijven volgen en te kijken naar de reactie hierop van de aandelenmarkten. Mocht de rente de stijgende trend weer weten te hervatten richting het volgende koersdoel van 5,36%, dan zal de pijngrens namelijk op een gegeven moment worden bereikt.
Nikkei test steunniveau van maart
Nadat de Nikkei een zevenjarig hoogtepunt bereikte, raakte de index behoorlijk in verval. Op slotbasis werd weliswaar de top van februari op 18.215 punten overwonnen, maar de Nikkei slaagde er niet in om deze weerstand definitief te slechten. Sterker nog, de Japanse index daalde vervolgens en zakte zelfs onder de stijgende steunlijn vanaf juli 2006 rond 17.900 punten, waarna de index in een ijltempo naar beneden gleed. Inmiddels is de Nikkei rond het laagste niveau van 16.640 punten in maart aanbeland. Het beeld van de Japanse aandelenmarkt is aanzienlijk verslechterd en alleen een fors herstel kan de index nog redden. Wel ligt er rond 17.500 punten een fors koershiaat dat voor behoorlijke weerstand kan gaan zorgen. Bij een doorbraak van de horizontale steun rond 16.640 punten, gaat het luik weer wagenwijd open.
S&P500 erop of eronder
De Amerikaanse indices kregen uiteraard ook harde klappen te verwerken. De S&P500 werd eveneens gegrepen door het ‘kredietvirus’ waardoor deze richting belangrijke steunniveaus zakte. Een zeer belangrijke steun bevindt zich rond 1.459 punten waar in februari een top werd gevormd. Dit niveau wordt momenteel aan een zware test onderworpen en valt samen met de stijgende steunlijn vanaf de zomermaanden van vorig jaar. De Nasdaq test eveneens de top van februari, terwijl de Dow Jones zich daar nog ver boven bevindt. Het is de grote vraag in hoeverre het slechte nieuws in de koersen is verdisconteerd. Mocht dat het geval zijn, dan kan er een stevig herstel komen. Mocht een eventueel herstel daarentegen zwak zijn, dan is dat een negatief teken. Dat zou erop kunnen duiden dat er een vlagpatroon in de maak is, waarna eenzelfde daling mag worden verwacht. Gezien de forse koersuitslagen is de nervositeit op de aandelenmarkten flink toegenomen. De dollemansrit in de achtbaan lijkt dan ook vooralsnog niet voorbij. Mochten de diverse steunniveaus het niet houden, dan kan er dus weer een duikvlucht worden verwacht. Het is voor de aandelenmarkten dan ook erop of eronder.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.