...

Indices testen cruciale steunniveaus

3 augustus 2007, 08:22 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt, en met name de ver­liezen die gele­den wor­den op sub­prime-hypotheek­porte­feuilles, begonnen deze week vat te kri­j­gen op de effecten­beurzen. Beleg­gers wer­den nerveus en verkocht­en aan­de­len ten faveure van oblig­aties. De indices kwa­men in een vri­je val terecht die de cor­rec­tie in feb­ru­ari eve­naarde. Nu is het de grote vraag of de prob­le­men zich als een olievlek verder uit­brei­den, of dat het erg­ste leed inmid­dels is geleden.


De koersval was der­mate scherp dat de indices daalden richt­ing cru­ciale ste­un­niveaus. De CAC40 en de Eurostoxx50 zak­ten diep door de knieën en doken onder de top van feb­ru­ari. Wel von­den de indices ste­un bij de sti­j­gende ste­un­li­j­nen die vanaf de zomer­maan­den van 2006 zijn gevor­md. De DAX ligt er tech­nisch gezien het beste bij, want deze bevin­dt zich nog ruim boven de top van feb­ru­ari, waar ook de lange ter­mi­jn sti­j­gende ste­un­li­jn zich bevin­dt. Het is belan­grijk dat de indices ste­un weten te vin­den en bin­nenko­rt een sterk her­s­tel lat­en zien, want anders hebben we te mak­en met een vlag­pa­troon bin­nen de dal­ende trend. Mocht­en de Europese indices verder wegza­kken, dan ligt er nog veel dal­ingsruimte. Zolang nie­mand weet tot waar de prob­le­men op de kredi­et­markt strekken, zal de markt in onzek­er­heid verk­eren en is het gis­sen waar de bodem zal komen te liggen. Mocht de schade daar­ente­gen blijken mee te vallen, dan zouden de effecten­beurzen weer even zo hard kun­nen stijgen.

Rente con­solideert

De rente heeft garen gespon­nen bij de onrust op de aan­de­len­mark­ten. De oblig­atieko­ersen ste­gen, waar­door de rente verder daalde richt­ing een niveau van 4,4%. In principe is deze dal­ing niet vreemd, want de sti­jging kende sinds maart nauwelijks een cor­rec­tie. Wel heeft de rente in juli nog een nieuwe top neergezet rond 4,73%. Inmid­dels is de sterk sti­j­gende trend vanaf maart ver­lat­en. De rente mag daar­ente­gen zelfs tot 4,03% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De vraag is nu waar die hogere bodem zal wor­den geplaatst. Een negatieve fac­tor is de inflatie, die een drukkend effect heeft op de oblig­atieko­ersen. Inflatie holt de waarde van vas­trentende waar­den uit en zorgt voor een gestage sti­jging van de rente. Vooral­snog vor­men oblig­aties door de relatief lage rentev­er­goed­ing een weinig inter­es­sante beleg­ging. Selec­tief beleggen in aan­de­len bli­jft dan ook veruit onze voorkeur houden. Wel is het van belang om de renteon­twik­kel­ing te bli­jven vol­gen en te kijken naar de reac­tie hierop van de aan­de­len­mark­ten. Mocht de rente de sti­j­gende trend weer weten te her­vat­ten richt­ing het vol­gende koers­doel van 5,36%, dan zal de pijn­grens namelijk op een gegeven moment wor­den bereikt.

Nikkei test ste­un­niveau van maart

Nadat de Nikkei een zeven­jarig hoogtepunt bereik­te, raak­te de index behoor­lijk in ver­val. Op slot­ba­sis werd weliswaar de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten over­won­nen, maar de Nikkei slaagde er niet in om deze weer­stand defin­i­tief te slecht­en. Sterk­er nog, de Japanse index daalde ver­vol­gens en zak­te zelfs onder de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf juli 2006 rond 17.900 pun­ten, waar­na de index in een ijl­tem­po naar bene­den gleed. Inmid­dels is de Nikkei rond het laag­ste niveau van 16.640 pun­ten in maart aan­be­land. Het beeld van de Japanse aan­de­len­markt is aanzien­lijk ver­slech­terd en alleen een fors her­s­tel kan de index nog red­den. Wel ligt er rond 17.500 pun­ten een fors koer­shi­aat dat voor behoor­lijke weer­stand kan gaan zor­gen. Bij een door­braak van de hor­i­zon­tale ste­un rond 16.640 pun­ten, gaat het luik weer wagen­wi­jd open.

S&P500 erop of eronder

De Amerikaanse indices kre­gen uit­er­aard ook harde klap­pen te ver­w­erken. De S&P500 werd eve­neens gegrepen door het kredi­etvirus’ waar­door deze richt­ing belan­grijke ste­un­niveaus zak­te. Een zeer belan­grijke ste­un bevin­dt zich rond 1.459 pun­ten waar in feb­ru­ari een top werd gevor­md. Dit niveau wordt momenteel aan een zware test onder­wor­pen en valt samen met de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf de zomer­maan­den van vorig jaar. De Nas­daq test eve­neens de top van feb­ru­ari, ter­wi­jl de Dow Jones zich daar nog ver boven bevin­dt. Het is de grote vraag in hoev­erre het slechte nieuws in de koersen is verdis­con­teerd. Mocht dat het geval zijn, dan kan er een ste­vig her­s­tel komen. Mocht een eventueel her­s­tel daar­ente­gen zwak zijn, dan is dat een negatief teken. Dat zou erop kun­nen duiden dat er een vlag­pa­troon in de maak is, waar­na een­zelfde dal­ing mag wor­den verwacht. Gezien de forse koer­suit­sla­gen is de ner­vositeit op de aan­de­len­mark­ten flink toegenomen. De dolle­man­srit in de acht­baan lijkt dan ook vooral­snog niet voor­bij. Mocht­en de diverse ste­un­niveaus het niet houden, dan kan er dus weer een duikvlucht wor­den verwacht. Het is voor de aan­de­len­mark­ten dan ook erop of eronder.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.