![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De weg omhoog loopt over een muur van zorgen. Er is een fors aantal negatieve factoren dat boven de aandelenmarkten hangt. De olieprijs is verder opgelopen evenals de rente en de dollar is verder verzwakt. Ook zijn de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt niet verdwenen. Momenteel spelen deze negatieve factoren geen rol, maar als één van de pijngrenzen wordt bereikt, kan het fundament plotsklaps bezwijken. Vooralsnog worden echter hogere regionen opgezocht.
De vraag is wanneer diverse pijngrenzen worden bereikt. Zolang dat niet gebeurt, kunnen de markten hun stijgende trend vervolgen. Wel is het zaak om op uw hoede te blijven. Wat we de laatste maanden zien, is dat de bodems weliswaar steeds hoger zijn komen te liggen, maar dat bij de Europese indices de toppen vrijwel gelijk zijn gebleven. Zowel de DAX, als de CAC40 en de Eurostoxx50 weten maar niet boven de weerstanden uit te breken. Uitzondering vormt de AEX-index die er wel in slaagde om hogere toppen te vormen. Hoewel de DAX de beste papieren in handen heeft, is ook bij deze index een waarschuwing op zijn plaats. Het enthousiasme lijkt enigszins weg te ebben, waarbij de koopkracht afneemt. Bovendien kunnen er bij diverse Europese indices gevaarlijke wigpatronen worden waargenomen. We dienen dan ook op te passen om niet al slaapwandelend in diverse valkuilen te tuimelen. Selectief aandelen opnemen en daarbij de vinger aan de pols houden, blijft het credo.
Rente consolideert op hoog niveau
De rente leek de afgelopen weken weer tot rust te komen, maar na sterke Amerikaanse macrocijfers vervolgde de rente de gestage opmars. De stijging kent sinds maart nauwelijks een correctie, waarbij het koersdoel van 4,50% ruimschoots is gepasseerd. Daarnaast heeft de rente de dubbele top van juni op 4,69% onlangs doorbroken en heeft zelfs een hogere top neergezet op 4,73%. Dit geeft aan dat de stijgende trend vanaf maart volledig intact is. De rente mag zelfs tot 4,15% respectievelijk 4,01% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De gestage stijging van de rente is een slechte ontwikkeling voor obligatiehouders. De stijgende rente wordt namelijk veroorzaakt door dalende obligatiekoersen. In combinatie met de forse koersdaling, vormen obligaties door de relatief lage rentevergoeding een weinig interessante belegging. Mocht de rente onverhoopt toch verder stijgen richting het volgende koersdoel van 5,36%, dan zal de pijngrens op een gegeven moment zeker worden bereikt. Dit zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de aandelenmarkt. Liquiditeit stroomt dan naar aantrekkelijker beloonde obligaties, terwijl de rentekosten voor bedrijven oplopen.
Nikkei blijft volharden
Nadat de Japanse index eindelijk had afgerekend met de zware weerstand op 17.500 punten, stuitte de index direct op de volgende weerstand rond 18.000. Deze hindernis werd na diverse pogingen uiteindelijk ook overwonnen zodat de Nikkei een zevenjarig hoogtepunt kon bereiken. De oplopende steunlijn rond 17.800 punten voert hierbij de druk dagelijks verder op. Op slotbasis is de top van februari op 18.215 punten overwonnen. De Nikkei zal wellicht wederom eerst krachten moeten verzamelen om ook deze weerstand definitief te slechten. Als dit lukt, dan ligt een koersstijging richting 20.000 punten in het verschiet. Mocht de Nikkei hierin niet slagen en de oplopende steunlijn vanaf juli 2006 onverhoopt doorbreken, dan kan de index zich opmaken voor een daling richting 16.640 of zelfs 15.500 punten. Aangezien de stijgende steunlijn steeds hoger komt te liggen en de druk blijft opvoeren, is de kans groter dat de barrière op 18.215 punten definitief wordt doorbroken. De Japanse index probeert het nog een keer en gaat de volgende ronde in.
Dow Jones scherpt record aan
Het is een veeg teken dat de Europese beurzen zich niet kunnen optrekken aan de goed presterende Amerikaanse indices. De Dow Jones index slaagde er in om de brede neutrale bandbreedte aan de bovenkant te verlaten. Daarbij wist de ‘moeder aller indices’ zelfs het record aan te scherpen door even de 14.000-puntengrens te overschrijden en donderdagavond op slotbasis te overwinnen. De bredere S&P‑500 volgde in het kielzog en kon ook nieuwe hoogtepunten bereiken. De Nasdaq zit een geruime tijd in een stijgende trend en steeg naar een hoogste koers in ruim zes jaar boven 2.700 punten. Dit niveau is overigens nog ver verwijderd van het hoogste punt ooit, dat ruim boven de 5.000-puntengrens ligt. Hoewel de Amerikaanse indices nog veel ruimte hebben om te dalen voordat de (lange termijn) positieve trend verlaten wordt, dient ook hier enige voorzichtigheid te worden betracht. Blind in de markt stappen is vragen om problemen. Selectiviteit blijft dan ook nog steeds geboden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.