...

Indices hoger op Wall of Worries

20 juli 2007, 08:25 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De weg omhoog loopt over een muur van zor­gen. Er is een fors aan­tal negatieve fac­toren dat boven de aan­de­len­mark­ten hangt. De oliepri­js is verder opgelopen eve­nals de rente en de dol­lar is verder verzwakt. Ook zijn de prob­le­men op de Amerikaanse huizen­markt niet verd­we­nen. Momenteel spe­len deze negatieve fac­toren geen rol, maar als één van de pijn­gren­zen wordt bereikt, kan het fun­da­ment plot­sklaps bezwijken. Vooral­snog wor­den echter hogere regio­nen opgezocht.


De vraag is wan­neer diverse pijn­gren­zen wor­den bereikt. Zolang dat niet gebeurt, kun­nen de mark­ten hun sti­j­gende trend ver­vol­gen. Wel is het zaak om op uw hoede te bli­jven. Wat we de laat­ste maan­den zien, is dat de bodems weliswaar steeds hoger zijn komen te liggen, maar dat bij de Europese indices de top­pen vri­jwel gelijk zijn gebleven. Zow­el de DAX, als de CAC40 en de Eurostoxx50 weten maar niet boven de weer­standen uit te breken. Uit­zon­der­ing vormt de AEX-index die er wel in slaagde om hogere top­pen te vor­men. Hoewel de DAX de beste papieren in han­den heeft, is ook bij deze index een waarschuwing op zijn plaats. Het ent­hou­si­asme lijkt enigszins weg te ebben, waar­bij de koop­kracht afneemt. Boven­di­en kun­nen er bij diverse Europese indices gevaar­lijke wig­pa­tro­nen wor­den waargenomen. We dienen dan ook op te passen om niet al slaap­wan­de­lend in diverse valkuilen te tuime­len. Selec­tief aan­de­len opne­men en daar­bij de vinger aan de pols houden, bli­jft het credo.

Rente con­solideert op hoog niveau

De rente leek de afgelopen weken weer tot rust te komen, maar na sterke Amerikaanse macro­ci­jfers ver­vol­gde de rente de gestage opmars. De sti­jging kent sinds maart nauwelijks een cor­rec­tie, waar­bij het koers­doel van 4,50% ruim­schoots is gepasseerd. Daar­naast heeft de rente de dubbele top van juni op 4,69% onlangs door­bro­ken en heeft zelfs een hogere top neergezet op 4,73%. Dit geeft aan dat de sti­j­gende trend vanaf maart volledig intact is. De rente mag zelfs tot 4,15% respec­tievelijk 4,01% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend, die in 2005 is ingezet, in gevaar komt. De gestage sti­jging van de rente is een slechte ontwik­kel­ing voor oblig­atiehoud­ers. De sti­j­gende rente wordt namelijk veroorza­akt door dal­ende oblig­atieko­ersen. In com­bi­natie met de forse koers­dal­ing, vor­men oblig­aties door de relatief lage rentev­er­goed­ing een weinig inter­es­sante beleg­ging. Mocht de rente onver­hoopt toch verder sti­j­gen richt­ing het vol­gende koers­doel van 5,36%, dan zal de pijn­grens op een gegeven moment zek­er wor­den bereikt. Dit zou negatieve gevol­gen kun­nen hebben voor de aan­de­len­markt. Liq­uiditeit stroomt dan naar aantrekke­lijk­er beloonde oblig­aties, ter­wi­jl de rentekosten voor bedri­jven oplopen.


Nikkei bli­jft volharden

Nadat de Japanse index ein­delijk had afgerek­end met de zware weer­stand op 17.500 pun­ten, stuitte de index direct op de vol­gende weer­stand rond 18.000. Deze hin­der­nis werd na diverse pogin­gen uitein­delijk ook over­won­nen zodat de Nikkei een zeven­jarig hoogtepunt kon bereiken. De oplopende ste­un­li­jn rond 17.800 pun­ten voert hier­bij de druk dagelijks verder op. Op slot­ba­sis is de top van feb­ru­ari op 18.215 pun­ten over­won­nen. De Nikkei zal wellicht wederom eerst kracht­en moeten verza­me­len om ook deze weer­stand defin­i­tief te slecht­en. Als dit lukt, dan ligt een koerssti­jging richt­ing 20.000 pun­ten in het ver­schi­et. Mocht de Nikkei hierin niet sla­gen en de oplopende ste­un­li­jn vanaf juli 2006 onver­hoopt door­breken, dan kan de index zich opmak­en voor een dal­ing richt­ing 16.640 of zelfs 15.500 pun­ten. Aangezien de sti­j­gende ste­un­li­jn steeds hoger komt te liggen en de druk bli­jft opvo­eren, is de kans grot­er dat de bar­rière op 18.215 pun­ten defin­i­tief wordt door­bro­ken. De Japanse index probeert het nog een keer en gaat de vol­gende ronde in.

Dow Jones scherpt record aan

Het is een veeg teken dat de Europese beurzen zich niet kun­nen optrekken aan de goed presterende Amerikaanse indices. De Dow Jones index slaagde er in om de brede neu­trale band­breedte aan de bovenkant te ver­lat­en. Daar­bij wist de moed­er aller indices’ zelfs het record aan te scher­pen door even de 14.000-puntengrens te over­schri­j­den en don­derda­gavond op slot­ba­sis te over­win­nen. De bredere S&P‑500 vol­gde in het kiel­zog en kon ook nieuwe hoogtepun­ten bereiken. De Nas­daq zit een geruime tijd in een sti­j­gende trend en steeg naar een hoog­ste koers in ruim zes jaar boven 2.700 pun­ten. Dit niveau is overi­gens nog ver ver­wi­jderd van het hoog­ste punt ooit, dat ruim boven de 5.000-puntengrens ligt. Hoewel de Amerikaanse indices nog veel ruimte hebben om te dalen voor­dat de (lange ter­mi­jn) posi­tieve trend ver­lat­en wordt, dient ook hier enige voorzichtigheid te wor­den betra­cht. Blind in de markt stap­pen is vra­gen om prob­le­men. Selec­tiviteit bli­jft dan ook nog steeds geboden.

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op onder­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.