...

India: IMMO-BOOM op komst?

24 juli 2007, 09:42 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een onlos­make­lijk aspect van een groeiende economie, zoals deze van India, is een bloeiende bouw­sec­tor. Vol­gens waarne­mers kan hier een ware boom op komst zijn. Expo­nent daar­van is DLF Lim­it­ed, dat een veer­tien­tal dagen gele­den een beursgeno­teerd bedri­jf werd. Motor achter DLF is Kushal Pal Singh, een van de rijk­ste mensen van India en van de wereld, bouw­er van een eigen stad.



India: IMMO-BOOM op komst?


Op 11 juni ll. werd bek­endge­maakt, dat de Indis­che bouw­pro­mo­tor DLF Ltd 10% van zijn aan­de­len op de beurs wilde bren­gen. Er werd een pri­jsvork voorzien van 500 tot 550 roepies (INR) (9 à 10 euro). De 175 miljoen aan­de­len in kwest­ie gin­gen vlot van de hand en toen de beursno­terin­gen start­ten op 5 juli ll., noteerde het aan­deel tegen 569.80 INR ofwel 10,24 EUR. Uit­gaande van deze intro­duc­tiepri­js kun­nen we de IPO een waarde toeken­nen van 99,715 mil­jard INR ofwel 1,792 mil­jard EUR. U kunt het aan­deel vol­gen op Bom­bay Stock Exchange, tick­er DLF of via Yahoo!Finance, tick­er DLF.NS. Twee weken na de IPO, op 20 juli ll., stond DLF op 646,80 INR, + 13,5% tegen­over de IPO-koers.

Van­daag telt DLF Ltd 18.000 medew­erk­ers. Voor het jaar 2006 was de net­towinst 19,4 mil­jard INR (ca 349 miljoen euro) en zijn 20 miljoen vierkante meter bouw­pro­jecten gere­aliseerd en zijn er 52 miljoen vierkante meter in voorbereiding. 


Kushal Pal Singh

Voor­dat we de bouw­woede in India bespreken, willen we het even hebben over de fir­ma DLF Lim­it­ed en over de heer Kushal Pal Singh, voorzit­ter van de DLF Group , waar­van de bouw­pro­mo­tor DLF Ltd één van de drie divisies is. 

Kushal Pal Singh (geb. 1931) was aan­vanke­lijk beroeps­mil­i­tair. In 1961 ging hij werken bijzjn schoonva­d­er, die aan het hoofd stond van het immo­bil­iënbedri­jf Del­hi Land and Finance (DLF). In die dagen gin­gen de zak­en niet meer voor de wind bij DLF, vooral wegens een recente wet die voorschreef dat de stad­son­twik­kel­ing van Del­hi het monop­o­lie van de staat was gewor­den. Dat zag de heer Singh niet zit­ten, maar hij kon niet anders dan zich plooien naar de regel van de wet. Tot­dat het toe­val hem een hand­je toes­tak door een toe­val­lige ont­moet­ing met Rajiv Gand­hi, toen eerste min­is­ter. Singh sprak hem over de moeil­ijkhe­den om te lev­en met het staatsmo­nop­o­lie. De eerste min­is­ter had oor naar Singhs argu­menten en zo kwam het, dat in 1975 het monop­o­lie werd opge­heven. Singhs han­den waren nu vrij en en begon te werken aan zijn lev­ens­d­room, een eigen stad bouwen. 


Gur­gaon vóór de urban­isatie

Hij liet zijn oog vallen op het stad­je Gur­gaon op ca 20 kilo­me­ter van het cen­trum van New Del­hi. Gur­gaon was toen een lap­pen­deken van kleine land­bouw­perce­len en krot­wonin­gen. Hij begon direct aan een soort pel­grim­stocht, die hem na 20 jaar eige­naar liet wor­den van 140 km² bebouw­bare, of beter gezegd ombouw­bare grond. Met veel geduld ging hij spreken met elke eige­naar, ook al ging het over enkele tien­tallen vierkante meter. Hij won het vertrouwen en kocht langza­am maar zek­er grond bij, tot hij kon begin­nen met de bouw van wat nu genoemd wordt DLF City.


DLF City

De slop­pen zijn verd­we­nen, althans de meeste ervan, om plaats te mak­en voor mod­erne flat­ge­bouwen, kan­toren, winkel­cen­tra, banken, een park en een golfter­rein, want de heer Singh slaat wel eens graag een balletje.


Kushal Pal Singh, zijn golfter­rein en zijn stad
Bron: Forbes

Hij is de 62ste rijk­ste mens ter wereld met een for­tu­in van 10 mil­jard dol­lar. Hij is de suc­cesvolle expo­nent van de bouwkoorts, die al jaren India in haar greep houdt. 
Vorig jaar zijn de grond- en huizen­pri­jzen er met 50% geste­gen en niets wijst op een afkoel­ing. Vol­gens experts zijn er op dit ogen­blik 20 miljoen wonin­gen te kort. Het gaat om alle soorten, van stan­daar­dap­parte­menten tot lux­ueuze villa’s.

Alles wat gebouwd wordt, is bin­nen de kort­ste keren verkocht, ook al zijn het apparte­menten van 200.000 euro en meer. 

Vol­gens Mer­rill Lynch zal de omzet van de Indi­ase bouw­sec­tor met 50 mil­jard dol­lar aan­groeien tussen tegen 2010. Van DLF Ltd wordt verwacht, dat deze fir­ma het voor­touw zal nemen, zodat DLF Group het derde groot­ste bedri­jf van India kan wor­den, na Oil & Nat­ur­al Gas Cor­po­ra­tion Ltd (ONGC) en Reliance Indus­tries.

Is hier een tweede Google in de maak? Bij gebrek aan een betrouw­bare glazen bol wagen we ons niet aan voor­spellin­gen in die richt­ing. De nuchtere feit­en van de Indi­ase economie recht­vaardi­gen alleszins een opti­mistis­che visie op de toekomst van DLF Ltd en ook van de Indi­ase bouw­sec­tor in zijn geheel.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

23 juli 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.