![](/images/legacy-images/images/070722-jvb-+-taj-mahal.gif)
India: IMMO-BOOM op komst?
Op 11 juni ll. werd bekendgemaakt, dat de Indische bouwpromotor DLF Ltd 10% van zijn aandelen op de beurs wilde brengen. Er werd een prijsvork voorzien van 500 tot 550 roepies (INR) (9 à 10 euro). De 175 miljoen aandelen in kwestie gingen vlot van de hand en toen de beursnoteringen startten op 5 juli ll., noteerde het aandeel tegen 569.80 INR ofwel 10,24 EUR. Uitgaande van deze introductieprijs kunnen we de IPO een waarde toekennen van 99,715 miljard INR ofwel 1,792 miljard EUR. U kunt het aandeel volgen op Bombay Stock Exchange, ticker DLF of via Yahoo!Finance, ticker DLF.NS. Twee weken na de IPO, op 20 juli ll., stond DLF op 646,80 INR, + 13,5% tegenover de IPO-koers.
Vandaag telt DLF Ltd 18.000 medewerkers. Voor het jaar 2006 was de nettowinst 19,4 miljard INR (ca 349 miljoen euro) en zijn 20 miljoen vierkante meter bouwprojecten gerealiseerd en zijn er 52 miljoen vierkante meter in voorbereiding.
Voordat we de bouwwoede in India bespreken, willen we het even hebben over de firma DLF Limited en over de heer Kushal Pal Singh, voorzitter van de DLF Group , waarvan de bouwpromotor DLF Ltd één van de drie divisies is.
Kushal Pal Singh (geb. 1931) was aanvankelijk beroepsmilitair. In 1961 ging hij werken bijzjn schoonvader, die aan het hoofd stond van het immobiliënbedrijf Delhi Land and Finance (DLF). In die dagen gingen de zaken niet meer voor de wind bij DLF, vooral wegens een recente wet die voorschreef dat de stadsontwikkeling van Delhi het monopolie van de staat was geworden. Dat zag de heer Singh niet zitten, maar hij kon niet anders dan zich plooien naar de regel van de wet. Totdat het toeval hem een handje toestak door een toevallige ontmoeting met Rajiv Gandhi, toen eerste minister. Singh sprak hem over de moeilijkheden om te leven met het staatsmonopolie. De eerste minister had oor naar Singhs argumenten en zo kwam het, dat in 1975 het monopolie werd opgeheven. Singhs handen waren nu vrij en en begon te werken aan zijn levensdroom, een eigen stad bouwen.
Hij liet zijn oog vallen op het stadje Gurgaon op ca 20 kilometer van het centrum van New Delhi. Gurgaon was toen een lappendeken van kleine landbouwpercelen en krotwoningen. Hij begon direct aan een soort pelgrimstocht, die hem na 20 jaar eigenaar liet worden van 140 km² bebouwbare, of beter gezegd ombouwbare grond. Met veel geduld ging hij spreken met elke eigenaar, ook al ging het over enkele tientallen vierkante meter. Hij won het vertrouwen en kocht langzaam maar zeker grond bij, tot hij kon beginnen met de bouw van wat nu genoemd wordt DLF City.
De sloppen zijn verdwenen, althans de meeste ervan, om plaats te maken voor moderne flatgebouwen, kantoren, winkelcentra, banken, een park en een golfterrein, want de heer Singh slaat wel eens graag een balletje.
Kushal Pal Singh, zijn golfterrein en zijn stad
Bron: Forbes
Hij is de 62ste rijkste mens ter wereld met een fortuin van 10 miljard dollar. Hij is de succesvolle exponent van de bouwkoorts, die al jaren India in haar greep houdt.
Vorig jaar zijn de grond- en huizenprijzen er met 50% gestegen en niets wijst op een afkoeling. Volgens experts zijn er op dit ogenblik 20 miljoen woningen te kort. Het gaat om alle soorten, van standaardappartementen tot luxueuze villa’s.
Alles wat gebouwd wordt, is binnen de kortste keren verkocht, ook al zijn het appartementen van 200.000 euro en meer.
Volgens Merrill Lynch zal de omzet van de Indiase bouwsector met 50 miljard dollar aangroeien tussen tegen 2010. Van DLF Ltd wordt verwacht, dat deze firma het voortouw zal nemen, zodat DLF Group het derde grootste bedrijf van India kan worden, na Oil & Natural Gas Corporation Ltd (ONGC) en Reliance Industries.
Is hier een tweede Google in de maak? Bij gebrek aan een betrouwbare glazen bol wagen we ons niet aan voorspellingen in die richting. De nuchtere feiten van de Indiase economie rechtvaardigen alleszins een optimistische visie op de toekomst van DLF Ltd en ook van de Indiase bouwsector in zijn geheel.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
23 juli 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl