![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
De laconieke reactie van beleggers op miljardenafschrijvingen door verschillende financials, deed de analisten van BeursBulletin.nl vorige week de wenkbrauwen fronsen. De veronderstelling dat de kredietcrisis ten einde zou zijn, leek teveel gebaseerd op wishful thinking. Inmiddels lijken beleggers weer met beide benen op de grond te staan, getuige de dalende koersen van de afgelopen dagen. Wellicht dat de noodklok van het Internationaal Monetair Fonds beleggers uit de droom heeft geholpen.
Het IMF berichtte dinsdag dat subprime afschrijvingen banken, hedgefunds, pensioenfondsen et cetera wellicht rond $ 1 biljoen zullen gaan kosten. Daarnaast zei John Mack, algemeen directeur van Morgan Stanley, ervan uit te gaan dat de kredietcrisis nog enkele kwartalen zal voortduren. Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Morgan Stanley zei Mack dat beleggers rekening dienen te houden met de mogelijkheid dat het een moeilijk jaar zal worden op Wall Street. Evenmin hoopgevend was een bericht dat donderdag in het Financieel Dagblad stond, waaruit bleek dat de Nederlandse zakenbank NIBC miljarden moet lenen bij de ECB om te kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen. De kortstondige opmars van de Dow Jones kwam in de afgelopen dagen weer ten einde. De index lijkt er vooralsnog niet in te slagen de vorige top uit te nemen. Ook de Nasdaq moest de afgelopen dagen een stapje terug doen. Vraag is, waar de technologie-index een volgende bodem zal vormen. De S&P500 is eveneens nog altijd verwikkeld in een gevecht met de dalende weerstandslijn.
Rente worstelt met weerstanden
Doordat de aandelenmarkt een onrustige tijd kende, vluchtten beleggers in staatsobligaties waardoor de rentevergoeding daalde. De rente is inmiddels vanaf de dubbele bodem rond 3,94% wel weer opgeveerd. De dalende trend sinds de top van juli 2007 is evenwel intact en bevestigt dat de rust nog niet is teruggekeerd. De dalende weerstandslijn voert de druk verder op en bevindt zich momenteel rond het niveau van de vorige top. De rente doet een verwoede poging om de weerstandslijn te slechten en de vorige top te passeren. Indien de rente in deze opzet slaagt, betekent dit een verbetering van het korte termijn beeld. Een lagere of gelijke top duidt slechts op een herstel binnen de dalende trend. Na aftrek van 1,2% belasting en 3,5% inflatie, blijft schraalhans keukenmeester. Dit zijn overigens de officiële percentages. De werkelijke inflatie ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Beleggers prefereren dus een negatieve reële rente in combinatie met het koersrisico op obligaties, boven hoge dividendrendementen tezamen met het risico dat gelopen wordt met aandelen.
Nikkei worstelt met dalende weerstandslijn
De Japanse index weet niet te overtuigen, ondanks het recente herstel. De Nikkei blijft maar ronddolen in een hardnekkig dalende trend. Het vertrouwen ebt steeds verder weg, kortstondige oplevingen ten spijt. De dalende weerstandslijn vanaf het hoogtepunt in oktober 2007 zal eerst overtuigend moeten worden doorbroken, wil het beeld überhaupt weer positief worden. De index is voorlopig gered door het steunniveau rond 12.000 punten. Aldaar bevindt zich een voormalige, horizontale weerstand uit de jaren 2002, 2004 en 2005 die nu steun is geworden. De vraag is nu waar de volgende bodem komt, indien de Nikkei de weg naar beneden weer vervolgd. De index zal op zijn minst boven het niveau rond 12.000 punten moeten blijven. Zodra dit niveau ook nog eens te hoog gegrepen blijkt, vrezen we voor opnieuw fors lagere koersen. Een belegger heeft in Japan vooralsnog weinig te zoeken. Gezien het technische beeld kan het nog wel geruime tijd duren voordat Japanse aandelen weer interessant worden. Een definitieve doorbraak van de dalende weerstandslijn zou een eerste teken van sterkte zijn, maar één zwaluw maakt nog geen zomer.
DAX doet stap terug
De euforie die vorige week nog het beeld op de Europese beurzen bepaalde, heeft plaats gemaakt voor hernieuwde bezorgdheid omtrent de kredietcrisis en een mogelijke recessie in de VS. Voor wat betreft dat laatste, lijkt de vraag niet meer te zijn of de Amerikaanse economie in een recessie belandt, maar hoe lang en hoe ingrijpend deze krimp zal zijn. De toonaangevende Europese beursindices deden in de afgelopen dagen stuk voor stuk een stap terug. De weerstand rond 5000 punten lijkt voor de CAC40 een brug te ver. Voor wat betreft de EuroStoxx50 is het eveneens de vraag, of deze er op korte termijn in zal slagen een hogere top te vormen. De conditie van de Duitse DAX is in de afgelopen dagen ookverslechterd: het heeft er alle schijn van dat de index een lagere top heeft neergezet ten opzichte van februari. Hiermee lijkt een einde te komen aan de recente opleving. Het is dan ook nog steeds raadzaam uw portefeuille goed te beschermen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.