...

$$ $ILVER $$

15 september 2008, 12:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Poor men’s gold bet­ter than rich men’s paper ? Als de kredi­et­cri­sis verder doorzet, dan zeker. 


Wie kent ze nog? William Her­bert en Nel­son Bunker Hunt ; The Hunt Brothers.
.
De zoons van een rijke Tex­aanse olieboer begonnen in 1973, na over­li­j­den van pa (Harold­son Lafayette Ari­zona slim” Hunt), fysiek zil­ver op te kopen als bescherming tegen oplopende inflatie.
Ze begonnen zil­ver op te kopen rond $ 2,00 per troy ounce. Zes jaar lat­er was de koers opgelopen naar $ 8 per ounce.
Toen ze het 1979 op een akko­ord­je gooiden met een aan­tal rijke oliesheiks gin­gen de rem­men hele­maal los. Ze kocht­en in een jaar tijd de helft van de wereld zil­ver­voor­rraad op en de zil­ver­pri­js explodeerde naar $ 54 per ounce begin 1980. Ze had­den toen ca. $ 4,5 mrd belegd in zilver.
Door­dat de zil­ver­markt volledig klem kwam te zit­ten, hebben de Comex en de FED (Paul Vol­ck­er) er een stok­je voor gesto­ken door de han­del­sregels voor zil­ver­futures aan te passen.
Gezien het feit dat de gebroed­ers Hunt veel geld geleend had­den voor hun zil­ver­aankopen is door de ophoging van de mar­gin­ver­plichtin­gen hun zil­ver­avon­tu­ur uitein­delijk niet goed afgelopen.
.
Na de top van $ 54 in 1980 is de zil­ver­pri­js in de greep geweest van een bear mar­ket die tot 2001 heeft gedu­urd. De zil­ver­pri­js viel uitein­delijk terug tot $ 3,50 per troy ounce (gecor­rigeerd door inflatie; een niveau van ca. $ 1 in vergelijk­ing met begin jaren 70).
Door de pri­js­dal­ing hebben in de loop van de tijd steeds meer zil­ver­mi­j­nen de poorten ges­loten. Met de komst van de dig­i­tale fotografie en het verd­wi­j­nen van de klassieke (zil­verge­bruik­ende) fotografie was de wan­hoop rond de eeuwwis­sel­ing in de zil­ver­markt op z’n top en gooiden de laat­ste beleggers/​mijnbouwers de hand­doek in de ring. Zil­ver werd nog wel gedol­ven maar dan hoofdza­ke­lijk als rest­prod­uct van andere metalen. 
Door het snel slink­ende aan­bod a.g.v. mijnsluitin­gen is de vraag jaren­lang grot­er geweest dan het aan­bod waar­door de wereld­voor­raad flink ges­lonken is. De menin­gen zijn verdeeld over hoe groot de wereld­voor­raad op dit moment is. Som­mige anal­is­ten denken zelfs dat de voor­raad bij­na nihil is. 
.
Hoe liggen de vraag en aan­bod ver­houdin­gen op dit moment?
.
Na jaren­lange teko­rten liggen huidi­ge vraag en aan­bod ongeveer in evenwicht. 
Het aan­tal troy ounces dat jaar­lijks wordt gedol­ven is sinds 2000 met ongeveer 10% geste­gen tot 646 mln ounces.
Zil­ververkopen door over­he­den en zil­ver­recy­cling ligt al jaren sta­biel rond 260 mln ounces. Alge­meen wordt verwacht dat de pro­duk­tie van zil­ver­mi­j­nen de komende jaren verder zal sti­j­gen en dat de verkopen van over­he­den zullen afne­men. Echter door de recente dal­ing van de zil­ver­pri­js zijn bij veel mij­nen de delv­ingskosten van zil­ver nu hoger dan de zilverprijs.
.
Met betrekking tot de vraag valt op dat de vraag naar zil­ver vanu­it de fotografie inder­daad sterk afneemt. Deze afname wordt gecom­penseerd door meer vraag vanu­it de indus­trie. De vraag vanu­it de indus­trie zal komende jaren verder toen­e­men als gevolg van steeds meer indus­triële toepassin­gen voor zil­ver (chipin­dus­trie, zon­nepan­e­len, elec­triciteits­gelei­ders, medisch etc.).
.
Aangezien de zil­ver­markt min of meer in even­wicht is en met in het achter­hoofd dat de voor­raden klein zijn kan een hogere vraag de zil­ver­markt in vuur en vlam zetten. Wan­neer door de onzek­er­he­den in het finan­ciële stelsel beleg­gers besluiten om een stuk­je in zil­ver te gaan beleggen (zoals de Hunt broth­ers) dan kan het hard gaan.
.
De kans dat de inter­esse in zil­ver­be­leg­gin­gen de komende jaren gaat toen­e­men is zeer­wel aanwezig.
Denk aan: hoge geldgroei/​inflatie , negatieve reële rente, kredi­et­cri­sis, mon­di­ale span­nin­gen, momen­tum geld enz.
.
Al met al zijn de omstandighe­den nu beter dan begin jaren 70.
.
Kijken we even charttechnisch
De recente uitverkoop in grond­stof­fen (delever­ag­ing) heeft de zil­ver­pri­js met ca. 50% doen dalen en biedt nu een mooi instapmoment.
.
De goud/​zilver ratio geeft aan dat zil­ver veel hard­er geza­kt is dan goud en dus meer opwaartse kans heeft.
.
Ook t.o.v. de oliepri­js is zil­ver nog niet zo goed­koop geweest.
.
.
Rik Veld­huis
dagelijks mark­t­com­men­taar na 10.00 uur op www​.tau​ruz​.nl
.

Rik Veld­huis is ver­mo­gens­be­heerder bij Total Invest­ment Ser­vices BV, een zelf­s­tandi­ge en onafhanke­lijke ver­mo­gens­be­heerder met ver­gun­ning onder de Wft. Deze col­umn is geschreven op per­soon­lijke titel. De hier opgenomen opinies en menin­gen zijn uit­drukke­lijk niet bedoeld als per­soon­lijk beleg­gingsad­vies of als aan­bevel­ing tot het doen van bepaalde beleg­gin­gen. Iedere lez­er van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raad­ple­gen om te over­leggen of het waarde­pa­pi­er dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende invester­ing is en of de opinies en aan­bevelin­gen overeen­stem­men met zijn of haar risi­co­profiel en beleg­ging­shori­zon. De hier opgenomen infor­matie is niet bedoeld als ver­vang­ing van enig per­soon­lijk advies.

Het is niet uit­ges­loten dat door Rik of col­le­ga’s van Total Invest­ment Ser­vices zow­el privé als voor relaties in de deze col­umn beschreven fond­sen wor­den en zullen wor­den aangehouden. 

Meer info over Total Invest­ment Ser­vices op www​.invest​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.