Poor men’s gold better than rich men’s paper ? Als de kredietcrisis verder doorzet, dan zeker.
Wie kent ze nog? William Herbert en Nelson Bunker Hunt ; The Hunt Brothers.
.
De zoons van een rijke Texaanse olieboer begonnen in 1973, na overlijden van pa (Haroldson Lafayette “Arizona slim” Hunt), fysiek zilver op te kopen als bescherming tegen oplopende inflatie.
Ze begonnen zilver op te kopen rond $ 2,00 per troy ounce. Zes jaar later was de koers opgelopen naar $ 8 per ounce.
Toen ze het 1979 op een akkoordje gooiden met een aantal rijke oliesheiks gingen de remmen helemaal los. Ze kochten in een jaar tijd de helft van de wereld zilvervoorrraad op en de zilverprijs explodeerde naar $ 54 per ounce begin 1980. Ze hadden toen ca. $ 4,5 mrd belegd in zilver.
Doordat de zilvermarkt volledig klem kwam te zitten, hebben de Comex en de FED (Paul Volcker) er een stokje voor gestoken door de handelsregels voor zilverfutures aan te passen.
Gezien het feit dat de gebroeders Hunt veel geld geleend hadden voor hun zilveraankopen is door de ophoging van de marginverplichtingen hun zilveravontuur uiteindelijk niet goed afgelopen.
.
Na de top van $ 54 in 1980 is de zilverprijs in de greep geweest van een bear market die tot 2001 heeft geduurd. De zilverprijs viel uiteindelijk terug tot $ 3,50 per troy ounce (gecorrigeerd door inflatie; een niveau van ca. $ 1 in vergelijking met begin jaren 70).
Door de prijsdaling hebben in de loop van de tijd steeds meer zilvermijnen de poorten gesloten. Met de komst van de digitale fotografie en het verdwijnen van de klassieke (zilvergebruikende) fotografie was de wanhoop rond de eeuwwisseling in de zilvermarkt op z’n top en gooiden de laatste beleggers/mijnbouwers de handdoek in de ring. Zilver werd nog wel gedolven maar dan hoofdzakelijk als restproduct van andere metalen.
Door het snel slinkende aanbod a.g.v. mijnsluitingen is de vraag jarenlang groter geweest dan het aanbod waardoor de wereldvoorraad flink geslonken is. De meningen zijn verdeeld over hoe groot de wereldvoorraad op dit moment is. Sommige analisten denken zelfs dat de voorraad bijna nihil is.
.
Hoe liggen de vraag en aanbod verhoudingen op dit moment?
.
Na jarenlange tekorten liggen huidige vraag en aanbod ongeveer in evenwicht.
Het aantal troy ounces dat jaarlijks wordt gedolven is sinds 2000 met ongeveer 10% gestegen tot 646 mln ounces.
Zilververkopen door overheden en zilverrecycling ligt al jaren stabiel rond 260 mln ounces. Algemeen wordt verwacht dat de produktie van zilvermijnen de komende jaren verder zal stijgen en dat de verkopen van overheden zullen afnemen. Echter door de recente daling van de zilverprijs zijn bij veel mijnen de delvingskosten van zilver nu hoger dan de zilverprijs.
.
Met betrekking tot de vraag valt op dat de vraag naar zilver vanuit de fotografie inderdaad sterk afneemt. Deze afname wordt gecompenseerd door meer vraag vanuit de industrie. De vraag vanuit de industrie zal komende jaren verder toenemen als gevolg van steeds meer industriële toepassingen voor zilver (chipindustrie, zonnepanelen, electriciteitsgeleiders, medisch etc.).
.
Aangezien de zilvermarkt min of meer in evenwicht is en met in het achterhoofd dat de voorraden klein zijn kan een hogere vraag de zilvermarkt in vuur en vlam zetten. Wanneer door de onzekerheden in het financiële stelsel beleggers besluiten om een stukje in zilver te gaan beleggen (zoals de Hunt brothers) dan kan het hard gaan.
.
De kans dat de interesse in zilverbeleggingen de komende jaren gaat toenemen is zeerwel aanwezig.
Denk aan: hoge geldgroei/inflatie , negatieve reële rente, kredietcrisis, mondiale spanningen, momentum geld enz.
.
Al met al zijn de omstandigheden nu beter dan begin jaren 70.
.
Kijken we even charttechnisch
De recente uitverkoop in grondstoffen (deleveraging) heeft de zilverprijs met ca. 50% doen dalen en biedt nu een mooi instapmoment.
.
De goud/zilver ratio geeft aan dat zilver veel harder gezakt is dan goud en dus meer opwaartse kans heeft.
.
Ook t.o.v. de olieprijs is zilver nog niet zo goedkoop geweest.
.
.
Rik Veldhuis
.
Rik Veldhuis is vermogensbeheerder bij Total Investment Services BV, een zelfstandige en onafhankelijke vermogensbeheerder met vergunning onder de Wft. Deze column is geschreven op persoonlijke titel. De hier opgenomen opinies en meningen zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere lezer van dit artikel moet zijn of haar eigen adviseur raadplegen om te overleggen of het waardepapier dat aan bod komt voor hem of voor haar een passende investering is en of de opinies en aanbevelingen overeenstemmen met zijn of haar risicoprofiel en beleggingshorizon. De hier opgenomen informatie is niet bedoeld als vervanging van enig persoonlijk advies.
Het is niet uitgesloten dat door Rik of collega’s van Total Investment Services zowel privé als voor relaties in de deze column beschreven fondsen worden en zullen worden aangehouden.
Meer info over Total Investment Services op www.invest.nl