...

Icahn ruikt een prooi

16 mei 2008, 18:44 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Yahoo blijkt niet akko­ord met een over­name door Microsoft. Althans, dat is wat het Yahoo-man­age­ment laat uitschi­j­nen. De aan­deel­houd­ers denken er anders over en daar­van maakt raider Icahn hand­ig gebruik.

Icahn ruikt een prooi

Op 1 feb­ru­ari 2008 maak­te Microsoft bek­end, Yahoo te willen overne­men. Hieron­der ziet de bli­je reac­tie van het aandeel. 



Voor die over­name wilde Microsoft ca 44,6 mil­jard dol­lar (ca 30 mil­jard euro) neertellen. Dat kwam neer op 31 dol­lar per aan­deel, wat 62% hoger was dan de slotko­ers op 28 feb­ru­ari 2008

De peri­ode die vol­gde na het over­na­me­nieuws is ook gere­flecteerd in boven­staande grafiek: onzek­er­heid, twi­jfel en toch nog hoop. Uitein­delijk viel het ver­dict op 3 mei 2008: Microsoft liet weten dat het zijn plan­nen met Yahoo defin­i­tief liet varen. De reden was, dat het Yahoo-man­age­ment het bod te laag vond. Dat was al van in het begin zo en intussen had Microsoft zijn pri­js al ver­hoogd tot 33 dollar/​aandeel, wat de mogelijke trans­ac­tie opdreef tot 
ca 50 mil­jard dol­lar (ca 32 mil­jard euro). Toen Yahoo bij monde van CEO Jer­ry Yang 
(39 jaar) liet weten dat hij dacht aan 37 dol­lar, wat meer dan 12% hoger is ofwel 
ca 56 mil­jard dol­lar (meer dan 35,8 mil­jard euro). Hierop hield Microsoft de zaak voor bekeken. Op de grafiek hier­boven ziet u het effect van dit nieuws. 

Het werd terug stil rond bei­de betrokken firma’s, maar niet voor lang. Gis­teren 15 mei 2008 liet mil­jar­dair Carl Icahn d.m.v. een open brief aan ver­melde Yahoo-CEO weten, dat hij op korte ter­mi­jn een fusie wenst tussen Yahoo en Microsoft. Zoni­et, stel ik een nieuwe raad van bestu­ur samen, waar ikzelf deel zal van uit­mak­en’. Als je zulke taal spreekt, heb je wel wat achter de hand. 

Inder­daad, als 46ste rijk­ste mens ter wereld (data 2008) zit Icahn op een stapel van 
14 mil­jard dol­lar (9 mil­jard euro). Hij heeft een belang van ca 1 mil­jard dol­lar in Yahoo en hij hoopt dit spoedig op te dri­jven tot 2,5 mil­jard dol­lar ofwel 7% van het totaal. Dit bestem­pelt hem als de fac­to aan­vo­erder van een grote groep opstandi­ge’ aan­deel­houd­ers, die absolu­ut niet akko­ord zijn met de besliss­ing van de raad van bestu­ur van Yahoo, CEO Jer­ry Yang op kop. 

Icahn zegt dat hij al 10 kan­di­dat­en heeft, hemzelf inbe­grepen, om de nieuwe lei­d­ing van Yahoo te vor­men. Op 3 juli ek. is het raad van bestu­ur, waar­bij de aan­deel­houd­ers de kans hebben om via een stem­ming hun stand­punt t.o.v. Icahns voors­tel bek­end te maken. 


Hier­boven ziet u de 3‑jaarsgrafieken van resp. Microsoft en Yahoo. Deze zeggen genoeg: het vertrouwen in Microsoft, dat in feb­ru­ari ll. een knauw heeft gekre­gen komt sti­laan terug. Yahoo is sinds de koerssprong van begin feb­ru­ari in een eerder dal­end kanaal terechtgekomen. 

Veel zal afhangen van Icahns suc­ces bij het ver­groten van zijn belang in Yahoo van 1 naar 2,5 mil­jard dol­lar. Daar­voor heeft hij de toe­lat­ing nodig van de antitrust-autoriteiten.

Een raider zoals Carl hebzucht is OK’ Icahn doet niets voor niets. Als een roofdi­er beglu­urt hij zijn prooi om op het geschik­te moment te pakken te nemen. 

Neem van ons aan, dat Icahn er zek­er van is, dat de echte waarde van de Yahoo meer is dan de 50 mil­jard dol­lar die Microsoft wil betal­en en zelfs de 56 mil­jard dol­lar die Jer­ry Yang vroeg. Boven­di­en zou hij een voet in huis kri­j­gen bij Microsoft, wat hem goed zou uitkomen net op het moment dat Bill Gates de biezen pakt.

Het wordt nog span­nend in de direc­tiekamers de komende weken.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets


Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.