![](/images/legacy-images/images/080516--jvb-+-luipaard.gif)
Icahn ruikt een prooi
Op 1 februari 2008 maakte Microsoft bekend, Yahoo te willen overnemen. Hieronder ziet de blije reactie van het aandeel.
Voor die overname wilde Microsoft ca 44,6 miljard dollar (ca 30 miljard euro) neertellen. Dat kwam neer op 31 dollar per aandeel, wat 62% hoger was dan de slotkoers op 28 februari 2008.
De periode die volgde na het overnamenieuws is ook gereflecteerd in bovenstaande grafiek: onzekerheid, twijfel en toch nog hoop. Uiteindelijk viel het verdict op 3 mei 2008: Microsoft liet weten dat het zijn plannen met Yahoo definitief liet varen. De reden was, dat het Yahoo-management het bod te laag vond. Dat was al van in het begin zo en intussen had Microsoft zijn prijs al verhoogd tot 33 dollar/aandeel, wat de mogelijke transactie opdreef tot
ca 50 miljard dollar (ca 32 miljard euro). Toen Yahoo bij monde van CEO Jerry Yang
(39 jaar) liet weten dat hij dacht aan 37 dollar, wat meer dan 12% hoger is ofwel
ca 56 miljard dollar (meer dan 35,8 miljard euro). Hierop hield Microsoft de zaak voor bekeken. Op de grafiek hierboven ziet u het effect van dit nieuws.
Het werd terug stil rond beide betrokken firma’s, maar niet voor lang. Gisteren 15 mei 2008 liet miljardair Carl Icahn d.m.v. een open brief aan vermelde Yahoo-CEO weten, dat hij op korte termijn een fusie wenst tussen Yahoo en Microsoft. Zoniet, ‘stel ik een nieuwe raad van bestuur samen, waar ikzelf deel zal van uitmaken’. Als je zulke taal spreekt, heb je wel wat achter de hand.
Inderdaad, als 46ste rijkste mens ter wereld (data 2008) zit Icahn op een stapel van
14 miljard dollar (9 miljard euro). Hij heeft een belang van ca 1 miljard dollar in Yahoo en hij hoopt dit spoedig op te drijven tot 2,5 miljard dollar ofwel 7% van het totaal. Dit bestempelt hem als de facto aanvoerder van een grote groep ‘opstandige’ aandeelhouders, die absoluut niet akkoord zijn met de beslissing van de raad van bestuur van Yahoo, CEO Jerry Yang op kop.
Icahn zegt dat hij al 10 kandidaten heeft, hemzelf inbegrepen, om de nieuwe leiding van Yahoo te vormen. Op 3 juli ek. is het raad van bestuur, waarbij de aandeelhouders de kans hebben om via een stemming hun standpunt t.o.v. Icahns voorstel bekend te maken.
Hierboven ziet u de 3‑jaarsgrafieken van resp. Microsoft en Yahoo. Deze zeggen genoeg: het vertrouwen in Microsoft, dat in februari ll. een knauw heeft gekregen komt stilaan terug. Yahoo is sinds de koerssprong van begin februari in een eerder dalend kanaal terechtgekomen.
Veel zal afhangen van Icahns succes bij het vergroten van zijn belang in Yahoo van 1 naar 2,5 miljard dollar. Daarvoor heeft hij de toelating nodig van de antitrust-autoriteiten.
Een raider zoals Carl ‘hebzucht is OK’ Icahn doet niets voor niets. Als een roofdier begluurt hij zijn prooi om op het geschikte moment te pakken te nemen.
Neem van ons aan, dat Icahn er zeker van is, dat de echte waarde van de Yahoo meer is dan de 50 miljard dollar die Microsoft wil betalen en zelfs de 56 miljard dollar die Jerry Yang vroeg. Bovendien zou hij een voet in huis krijgen bij Microsoft, wat hem goed zou uitkomen net op het moment dat Bill Gates de biezen pakt.
Het wordt nog spannend in de directiekamers de komende weken.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.