![](/images/legacy-images/images/schrijvers/jan_willem_03.gif)
HYPOTHEEKSTORM GAAT AAN CHINA VOORBIJ
De afgelopen zomer werd het financiële nieuws volledig gedomineerd door de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de wereldwijde spanningen op de kredietmarkt. Terwijl nagenoeg alle toonaangevende beurzen in de wereld vele procenten aan waarde moesten inleveren bleken de aandelen uit de emerging markets opmerkelijk standvastig tussen al dit geweld. Zo realiseerde de Koreaanse KOSPI dit jaar reeds een winst van 27 %, de Braziliaanse BOVESPA 33 % en mocht de Turkse beurs reeds 41 % bijschrijven. Dit valt echter volledig in het niet bij de ontwikkelingen in China. De Chinese beurzen van Shanghai en Shenzhen realiseerden inmiddels reeds 91 % koerswinst dit jaar. Sinds het begin van 2006 bedraagt deze winst zelfs al 356 %!
De kleine crash op de Chinese beurzen die dit voorjaar de financiële markten wereldwijd zoveel angst aanjoeg blijkt achteraf niet veel om het lijf te hebben gehad. Er worden in China maandelijks miljoenen nieuwe effectenrekeningen geopend en de Chinese aandelenmarkt zwemt werkelijk in de liquiditeiten. De aandelenmarkt heeft steeds meer moeite deze geldstroom te absorberen. Vandaar dat de Chinese autoriteiten enige weken geleden besloten om het Chinese beleggers toe te staan voor het eerst buiten China en wel op de beurs van Hong Kong te beleggen. In Hong Kong werd deze beslissing met groot enthousiasme ontvangen. De Hang Seng-index explodeerde de eerstvolgende 10 dagen met een koersstijging van ruim 20 %. De lokale effectenmakelaars wreven zich vergenoegd in de handen want van het enorme Chinese spaaroverschot van $ 2,3 triljoen zou ten minste een gedeelte hun kant opkomen.
Deze forse reactie deed de Chinese autoriteiten blijkbaar toch enigszins terugschrikken, want onmiddellijk volgde de mededeling dat de eerder afgekondigde maatregel voorlopig weer werd uitgesteld en aan nadere criteria onderworpen diende te worden. Zo werd het vereiste minimum om in Hong Kong te kunnen beleggen verhoogd naar $ 40.000 om een al te grote stroom van liquiditeiten richting Hong Kong te voorkomen. Toch zouden de beurzen van Shanghai en Shenzhen wel eens meer baat bij deze ontwikkeling kunnen hebben dan de beurs van Hong Kong. China kan zijn fenomenale spaaroverschot immers niet goed kwijt op de eigen financiële markten met alle mogelijke gevaren van een uit de hand gierende inflatie van dien. Juist deze mogelijkheid dat spaaroverschot richting Hong Kong te kanaliseren biedt uitkomst.
Met name de 42 Chinese bedrijven met zowel een notering in Hong Kong als Shanghai zouden spekkoper zijn in deze situatie. In Hong Kong worden deze aandelen met een koers/winst-verhouding van 16 verhandeld terwijl dezelfde aandelen in China voor 52 keer de winst van de hand gaan. Een aanmerkelijk verschil, louter veroorzaakt door de beperking dat Chinese beleggers niet in het buitenland mogen beleggen. Er is niet veel fantasie voor nodig om te bedenken wat een wijziging van deze situatie voor de Chinese aandelen met een notering in Hong Kong zou kunnen betekenen. Enkele kandidaten voor een forse koerssprong zijn bijvoorbeeld de verzekeraar China Life, de Bank of Communications en de energiegigant Datang International Power, allen welbekende aandelen bij Chinese beleggers.
Hoewel de Chinese aandelenmarkt inmiddels behoorlijk overspannen begint te raken na de enorme koersstijgingen bieden Chinese aandelen – mits genoteerd aan de beurs van Hong Kong – daarentegen nog wel goede beleggingsmogelijkheden. Een mooie belegging vormen de iShares FTSE/ Xinhua China 25, genoteerd aan Euronext (FXC). Het betreft een tracker bestaande uit de 25 grootste Chinese bedrijven genoteerd aan de beurs van Hong Kong. Het rendement hierop bedroeg tot op heden dit jaar 33 %.
Jan Willem Nijkamp
US Markets