...

Hypotheekstorm gaat aan China voorbij

13 september 2007, 00:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De afgelopen zomer werd het finan­ciële nieuws volledig gedom­i­neerd door de cri­sis op de Amerikaanse hypotheek­markt en de wereld­wi­jde span­nin­gen op de kredi­et­markt.

HYPOTHEEK­STORM GAAT AAN CHI­NA VOORBIJ

De afgelopen zomer werd het finan­ciële nieuws volledig gedom­i­neerd door de cri­sis op de Amerikaanse hypotheek­markt en de wereld­wi­jde span­nin­gen op de kredi­et­markt. Ter­wi­jl nage­noeg alle toon­aangevende beurzen in de wereld vele pro­cen­ten aan waarde moesten inlev­eren bleken de aan­de­len uit de emerg­ing mar­kets opmerke­lijk stand­vastig tussen al dit geweld. Zo realiseerde de Kore­aanse KOSPI dit jaar reeds een winst van 27 %, de Brazil­i­aanse BOVES­PA 33 % en mocht de Turkse beurs reeds 41 % bijschri­jven. Dit valt echter volledig in het niet bij de ontwik­kelin­gen in Chi­na. De Chi­nese beurzen van Shang­hai en Shen­zhen realiseer­den inmid­dels reeds 91 % koer­swinst dit jaar. Sinds het begin van 2006 bedraagt deze winst zelfs al 356 %! 

De kleine crash op de Chi­nese beurzen die dit voor­jaar de finan­ciële mark­ten wereld­wi­jd zoveel angst aan­joeg blijkt achter­af niet veel om het lijf te hebben gehad. Er wor­den in Chi­na maan­delijks miljoe­nen nieuwe effecten­rekenin­gen geopend en de Chi­nese aan­de­len­markt zwemt werke­lijk in de liq­uiditeit­en. De aan­de­len­markt heeft steeds meer moeite deze geld­stroom te absorberen. Van­daar dat de Chi­nese autoriteit­en enige weken gele­den besloten om het Chi­nese beleg­gers toe te staan voor het eerst buiten Chi­na en wel op de beurs van Hong Kong te beleggen. In Hong Kong werd deze besliss­ing met groot ent­hou­si­asme ont­van­gen. De Hang Seng-index explodeerde de eerstvol­gende 10 dagen met een koerssti­jging van ruim 20 %. De lokale effecten­make­laars wreven zich verge­noegd in de han­den want van het enorme Chi­nese spaarover­schot van $ 2,3 triljoen zou ten min­ste een gedeelte hun kant opkomen. 

Deze forse reac­tie deed de Chi­nese autoriteit­en blijk­baar toch enigszins terugschrikken, want onmid­del­lijk vol­gde de med­edel­ing dat de eerder afgekondigde maa­tregel voor­lop­ig weer werd uit­gesteld en aan nadere cri­te­ria onder­wor­pen diende te wor­den. Zo werd het vereiste min­i­mum om in Hong Kong te kun­nen beleggen ver­hoogd naar $ 40.000 om een al te grote stroom van liq­uiditeit­en richt­ing Hong Kong te voorkomen. Toch zouden de beurzen van Shang­hai en Shen­zhen wel eens meer baat bij deze ontwik­kel­ing kun­nen hebben dan de beurs van Hong Kong. Chi­na kan zijn fenom­e­nale spaarover­schot immers niet goed kwi­jt op de eigen finan­ciële mark­ten met alle mogelijke gevaren van een uit de hand gierende inflatie van dien. Juist deze mogelijkheid dat spaarover­schot richt­ing Hong Kong te kanalis­eren biedt uitkomst. 

Met name de 42 Chi­nese bedri­jven met zow­el een noter­ing in Hong Kong als Shang­hai zouden spekkop­er zijn in deze sit­u­atie. In Hong Kong wor­den deze aan­de­len met een koer­s/winst-ver­houd­ing van 16 ver­han­deld ter­wi­jl dezelfde aan­de­len in Chi­na voor 52 keer de winst van de hand gaan. Een aan­merke­lijk ver­schil, louter veroorza­akt door de beperk­ing dat Chi­nese beleg­gers niet in het buiten­land mogen beleggen. Er is niet veel fan­tasie voor nodig om te bedenken wat een wijzig­ing van deze sit­u­atie voor de Chi­nese aan­de­len met een noter­ing in Hong Kong zou kun­nen beteke­nen. Enkele kan­di­dat­en voor een forse koerssprong zijn bijvoor­beeld de verzek­er­aar Chi­na Life, de Bank of Com­mu­ni­ca­tions en de energiegi­gant Datang Inter­na­tion­al Pow­er, allen wel­bek­ende aan­de­len bij Chi­nese beleggers.

Hoewel de Chi­nese aan­de­len­markt inmid­dels behoor­lijk over­span­nen begint te rak­en na de enorme koerssti­jgin­gen bieden Chi­nese aan­de­len – mits geno­teerd aan de beurs van Hong Kong – daar­ente­gen nog wel goede beleg­gingsmo­gelijkhe­den. Een mooie beleg­ging vor­men de iShares FTSE/ Xin­hua Chi­na 25, geno­teerd aan Euronext (FXC). Het betre­ft een track­er bestaande uit de 25 groot­ste Chi­nese bedri­jven geno­teerd aan de beurs van Hong Kong. Het ren­de­ment hierop bedroeg tot op heden dit jaar 33 %. 

Jan Willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.