...

HYPOTHEEKCRISIS ZAAIT ONNODIGE ANGST

3 augustus 2007, 22:46 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Het nieuws dat huizen­bezit­ters in de VS steeds meer moeite hebben om aan hun hypotheekver­plichtin­gen te kun­nen vol­doen lei­d­de tot een wereld­wi­jde verkoop­golf op de beurzen. Banken wor­den daar­door voorzichtiger in hun kredi­etver­len­ing aan bedri­jven om over­names te financieren. Een aan­tal reeds aangekondigde fusies en over­names wer­den uit­gesteld omdat men de financier­ing ervan niet meer rond kon kri­j­gen. En de enorme stroom van fusies en over­names was nu juist een van de motoren van de huidi­ge hausse­markt. De toon­aangevende Amerikaanse aan­de­lenin­dex, de Stan­dard & Poor 500, daalde sinds half juli met 6 ½ % en de AEX zelfs met 7 ½ %.

Is dit het einde van de inmid­dels al weer 4 ¼ jaar voort­durende hausse­markt? Alom vreest men dat er een eind komt aan de enorme geld­stroom richt­ing de beurzen en dat een bais­se­markt op de loer ligt. Niet alleen in hun kredi­etver­len­ing, maar ook in hun advis­er­ing wer­den diverse banken plots terughoudend. Waar bij een AEX van 562 nog volop koopad­viezen door het anal­is­tenko­rps wer­den uit­ge­spuwd, schakelde men afgelopen week opeens over naar het laffe hold”. En inder­daad, de neer­waartse risico´s lijken te zijn toegenomen. Het tem­po van de win­st­groei van het bedri­jf­sleven neemt af, de rente is geste­gen, de oliepri­js heeft weer een record­hoogte bereikt en de gevaren op de kredi­et­markt zijn aan­merke­lijk toegenomen.

Het bli­jft echter vooral zaak ons op de harde feit­en te con­cen­tr­eren. Vorige week werd bek­end dat de economie van de VS in het tweede kwartaal met 3,4 % hard­er was gegroeid dan verwacht. Deze week bleek de inflatie met slechts 1,9 % te zijn toegenomen ter­wi­jl het con­sumenten­vertrouwen was gegroeid naar het hoog­ste punt in bij­na 6 jaar! Ondanks de wijd­ver­sprei­de opvat­ting dat de explosie van fusies en over­names de gezond­heid van het bedri­jf­sleven onder­mi­jnt steken beurs­fond­sen momenteel juist in een blak­ende con­di­tie. Tot op heden rap­por­teerde zo´n 60 % van de Amerikaanse beurs­fond­sen zijn tweede kwartaal­ci­jfers en bleek de win­st­groei met 6 % meer dan verwacht te zijn geste­gen. Deze win­st­groei is des te meer indruk­wekkend tegen de achter­grond van een hoge oliepri­js, een geste­gen rente­peil en een afzwakkende economis­che groei.

Aan­de­len zijn boven­di­en ondanks de jaren­lange sti­jging nog steeds niet duur. De AEX-fond­sen wor­den voor gemid­deld 12 keer de winst ver­han­deld. In 2000 bedroeg de koer­s/winst-ver­houd­ing niet min­der dan 26. Het win­stren­de­ment op aan­de­len is daarmee ruim 8 % en dat is aanzien­lijk meer dan het 4,4 % ren­de­ment op staat­slenin­gen. Geen enkele hausse­markt ver­loopt echter in een rechte lijn. Op iedere sti­jging die te ver doorschi­et vol­gt automa­tisch een cor­rec­tie. De huidi­ge cor­rec­tie is beslist niet extreem gezien de sti­jging die eraan vooraf ging.

De Amerikaanse cen­trale bank heeft al maan­den­lang gewaarschuwd voor het feit dat beleg­gers de risico´s van bepaalde beleg­gin­gen uit het oog had­den ver­loren en dat een teleurstel­lende koers­dal­ing niet uit­ges­loten diende te wor­den. Deze dal­ing is inmid­dels een feit en beleg­gers lijken weer een beet­je hun ver­stand terug te hebben gevon­den. Dat is goed, maar zolang aan­de­len aan­merke­lijk beter ren­deren dan oblig­aties en het ren­de­ment op het geïn­vesteerde ver­mo­gen in het bedri­jf­sleven hoger is dan de kosten van dat ver­mo­gen bli­jven aan­de­len aantrekke­lijk en bli­jft deze hausse­markt onver­min­derd voort­duren. De beleg­gers hebben hun roze bril afgezet, maar het is nog geen tijd deze te ver­ruilen voor een zwarte bril. Met een bril met blan­co glazen ziet men de wereld het best, namelijk zoals die werke­lijk is. 

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.