De consensus is dat we ons in 2009 vooral zorgen moeten maken over aanhoudende deflatie. Is het (hyper-)inflatie scenario daarmee voorgoed van de baan? Naar mijn mening niet.
HYPERINFLATIE IN 2009?
Wikipedia omschrijft hyperinflatie als volgt: “Hyperinflatie kan ontstaan wanneer de centrale bank van een land grote hoeveelheden geld creëert die niet in verhouding staan tot de daadwerkelijke economische groei van het betreffende land. De overheid van een land kan besluiten tot het creëren (“bijdrukken”) van geld om bijvoorbeeld schulden af te lossen of om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. Andere mogelijke oorzaken van hyperinflatie zijn bijvoorbeeld speculatie en het wegvallen van vertrouwen in een munt.”
Geldcreatie en reserves
Het is duidelijk dat er in Westerse wereld (en daarbuiten) afgelopen jaar grote hoeveelheden geld zijn gecreëerd in de hoop daarmee de bevroren kredietmarkten te ontdooien en een negatieve uitwerking op de economie te voorkomen. Veel heeft dat echter niet geholpen: vooralsnog lijkt al dat gecreëerde geld voornamelijk twee havens te hebben gevonden: de obligatiemarkt en reserves van banken bij de centrale bank. Dat de obligatiemarkt een nieuw ponzi-stelsel is, heb ik in een voorgaand artikel al eens betoogd en het lijkt me niet waarschijnlijk dat staatspapier in 2009 dezelfde veilige haven zal blijken die ze in 2008 was. De enorme reserves die momenteel bij de centrale banken worden aangehouden door banken (zie bijvoorbeeld Fed) zijn tevens niet houdbaar: uiteindelijk zullen ook deze reserves zich een weg banen (middels kredietverlening en investeringen) naar de reële economie. Zeker gezien de steeds luider worden kritiek op het achterwege blijven van kredietverlening van (staats-)banken.
Het is dan ook een kwestie van tijd voordat een ‘berg geld’ weer richting de financiële markten en de economie zal beginnen te stromen. De ‘million dollar question’ is dan natuurlijk welke assets en producten daar in eerste instantie van zullen profiteren.
Hyperinflatie
Als we de geschiedenis als leidraad nemen dan is hyperinflatie in ieder geval als moegelijk vervolg niet uit te sluiten. In tegenstelling tot de populaire aanname, namelijk dat hyperinflatie volgt op een periode van acceleratie van inflatie, toont de geschiedenis ons dat hyperinflatie doorgaans volgt op een periode van deflatie. Hyperinflatie komt namelijk tot stand doordat de bevolking in rap tempo het vertrouwen verliest in het geldsysteem en daarom en masse en direct cash omzet naar harde bezittingen. In tegenstelling tot deflatoire periodes waarin “Cash King” is (immers je kunt maar het beste cash hebben omdat alles morgen toch goedkoper zal zijn), is in (hyper-) inflatoire periodes “Cash Trash”. Immers, waarom zou je cash aanhouden als alles morgen vele malen duurder is, je kunt dan veel beter vandaag al kopen wat je volgende maand pas nodig hebt.
Hoe de bevolking het vertrouwen in de eigen munteenheid verliest? Dan kan op legio manieren. Zo kan bijvoorbeeld de idee ontstaan dat de overheid teveel (potentiële) schuld heeft opgebouwd en niet meer aan haar verplichtingen zal kunnen voldoen (zie bijvoorbeeld deze video dat dit voor de VS geen onrealistisch scenario is). Of dat het publiek zich eindelijk realiseert dat de centrale banken moedwillig de valuta van het land aan het ‘debasen’ is. Ook kan het probleem ontstaan bij goederen die als essentieel worden beschouwd en waarin een tekort ontstaat. Geld stroomt in die gevallen van nature reeds snel naar die producten, maar zeker wanneer er overtollig en nieuw gecreëerd geld aanwezig is, kan een prijsbubbel in die producten zeer snel gecreëerd worden.
Het is duidelijk dat een van de grootste problemen in de financiële wereld op dit moment schuld is: er is de afgelopen decennia simpelweg teveel van aangegaan. Dat probleem kent twee oplossingen: 1) de schulden worden versneld terugbetaald (met een deflatoire reactie tot gevolg, zoals we die in 2008 hebben gezien) of 2) die schulden worden afbetaald met geld wat stukken minder is waard geworden (-hyper-inflatie). Wie maakt zich nog druk om een paar honderd duizend euro schuld als dat tevens de prijs is die je voor een diner moet neerleggen (zie Zimbabwe voor een extreem voorbeeld). Het is dan ook niet irreëel om hyperinflatie als een oplossing voor de huidige schuldenproblematiek te zien. Het nadeel is vanzelfsprekend wel dat de uitleners (c.q. de eigenaren van die schuld) het kind van de rekening zijn.
De Grote Depressie
De vergelijking tussen de Grote Depressie in de jaren dertig in Amerika en de huidige financiële crisis wordt steeds vaker getrokken. Ik denk ook dat daar de angst voor het deflatiespook vandaan komt: immers in de dertiger jaren was die uitkomst evident. Wat we echter niet moeten vergeten dat is dat er toen sprake was van een volstrekt ander monetair systeem dan nu. Immers, in de jaren dertig bevond Amerika zich op de goudstandaard. Het geld in omloop kon in een vaste verhouding omgewisseld worden in goud. Dat zorgde ervoor dat geld niet simpelweg bijgedrukt kon worden. Inflatie was in de jaren dertig daarom simpelweg geen optie en kon het probleem alleen opgelost worden door de zeer pijnlijke weg van de deflatie te bewandelen (voor de schuldenaren voor de duidelijkheid, niet noodzakelijkerwijs voor de uitleners van kapitaal).
Momenteel is er echter geen enkel land ter wereld dat nog op de goudstandaard zit. Geen enkele wereldvaluta is nog (volledig) gedekt door goud en daarmee kunnen er onbeperkte hoeveelheden van worden bijgedrukt. Ben Bernanke gaf in 2002 al aan dat mocht deflatie ooit een serieus probleem vormen, de centrale bank de lessen van 1930 heeft geleerd en dit keer net zo lang geld zou bijdrukken totdat die een deflatiespiraal doorbroken zou worden (zie hier). Dat leverde Bernanke de bijnaam ‘Helicopter Ben’ op, indien noodzakelijk zou hij immers bereid zijn dollars uit helicopters te droppen om stijgende prijzen te bevorderen. Bernanke lijkt zich tot dusver aan zijn woord te houden (zie bijvoorbeeld deze video).
Er zijn verschillende commentatoren die ik hoog heb zitten en ‑tegen de heersende opinie van een voortdurende deflatie in- waarschuwen voor (hyper-)inflatie. Een paar voorbeelden:
Jim Rogers: dit wordt een inflatoire ‘holocaust’ (video)
Marc Faber: Short obligaties & koop hard assets (video)
Peter Schiff: gloomy 2009 (video)
Conclusie
In een periode van deflatie kun je maar het beste over veel liquiditeiten beschikken. In periodes van (hyper-) inflatie ben je als belegger met harde bezittingen het beste af. Ik bemerk dat gegeven de koersdalingen van 2008, vele beleggers momenteel op het pad zitten om toch vooral liquiditeiten aan te houden. Dat zou wel eens zeer pijnlijk kunnen uitpakken wanneer de deflatie van 2008 omslaat in hyperinflatie ten gevolge van de gigantische monetaire injecties die we hebben gezien (en nog zullen zien). De beste indicatoren om te volgen hoe dit deflatie/hyperinflatie debat zal uitpakken zijn goud en agri-grondstoffen. Goud omdat het de inflatiehedge bij uitstek is en agri omdat hyperinflatie doorgaans start in essentiële goederen. Ik zet voor 2009 daarom in op substantiële allocaties in goud en agri-grondstoffen, naast hausseposities in olie en short posities in staatspapier. Succes met uw beleggingen!
Additionele bronnen
Gerelateerd en zeer de moeite waard:
* The Money Masters (video)
* Zeitgeist The Movie (video)
* Zeitgeist Addendum (video)
* Money as Debt (video)
* The Creature from Jekyll Island (video)